تا کنون چیزی درباره لایه دوم اتریوم به گوش‌تان خورده است؟ اتریوم به عنوان یکی از محبوب‌ترین و پرکاربردترین شبکه‌های بلاک‌چین شناخته می‌شود. تا ابتدای سال ۲۰۲۲ بیش از ۳۰۰۰ ارز دیجیتال و پروژه دیفای در بستر اتریوم تعریف شده است. همچنین به نظر می‌رسد که در آینده نیز روند رو به رشد تعداد برنامه‌های غیر متمرکز در بستر اتریوم افزایش پیدا کند. این مسئله باعث بروز محدودیت‌هایی در خدمات اتریوم شده است. از جمله معضل مقیاس‌پذیری که عملا تراکنش‌ها در بستر اتریوم را با مشکل مواجه کرده است. برای حل این مشکل راه حل‌های لایه دوم اتریوم مطرح شده‌اند. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر در این زمینه بحث و بررسی کنیم.

راه حل لایه دوم اتریوم چیست؟

توسعه دهندگان اتریوم وعده برطرف کردن مشکلاتی از قبیل مقیاس‌پذیری با رونمایی از اتریوم ۲.۰ را می‌دهند. تکنولوژی‌هایی مانند شاردینگ نیز برای این منظور مورد استفاده قرار خواهند گرفت؛ اما واقعیت این است که عملیاتی شدن این وعده‌ها نیاز به زمان دارد. در چنین شرایطی راه‌حل‌های لایه دوم اتریوم به عنوان گزینه مطلوبی برای حل مشکلات به صورت مقطعی به شمار می‌روند.

بیشتر بخوانید: مقیاس پذیری در بلاکچین

لایه دوم اتریوم چیست؟ در راه خل لایه دوم زنجیره اصلی اتریوم به عنوان لایه اول و پایه در نظر گرفته می شود.

اما منظور از لایه دوم چیست؟ در راه‌حل لایه دوم زنجیره اصلی اتریوم به عنوان لایه اول و پایه در نظر گرفته می‌شود. در عین حال زنجیره دیگری به موازات لایه اول تعریف می‌شود که اصطلاحا تحت عنوان لایه دوم معروف است. لایه دوم کاملا تحت قوانین و پروتکل‌های لایه اول کار می‌کند. بخشی از عملیات محاسبات و پردازش شبکه از لایه اول به لایه دوم منتقل می‌گردد. به این ترتیب عملا بار لایه اول کاهش می‌یابد و این اقدام نقش مؤثری در ارتقای مقیاس‌پذیری اتریوم دارد.

مزایای استفاده از راه‌حل لایه دوم اتریوم چیست؟

راه‌حل‌های لایه دوم اتریوم همگی مأموریت مشترکی دارند. آن‌ها تراکنش‌ها را به خارج از زنجیره اصلی اتریوم منتقل می‌کنند. در نتیجه این اقدام، سرعت پردازش تراکنش‌ها افزایش می‌یابد. به این ترتیب هزینه‌های گس تراکنش‌ها نیز کاهش می‌یابد. این دو دستاورد به عنوان اصلی‌ترین مزایای پیاده‌های سازی راه‌حل‌های لایه ۲ اتریوم به شمار می‌رود.

لیست بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم

تا اینجا با مفهوم راه‌حل‌های لایه ۲ اتریوم آشنا شدیم. پروژه‌های مختلفی در این زمینه تعریف شده است که از قضا برخی از آن‌ها در کوتاه مدت عملکرد بسیار خوبی داشته‌اند. در اینجا قصد داریم شما را با ۵ مورد از بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم آشنا کنیم.

۱. پالیگان (Polygon)

لوگو ارزدیجیتال پالیگان

پالیگان یکی از پروژه های لایه دوم اتریوم است که کاربرد آن تقویت زیرساخت‌های اتریوم است. به کمک پالیگان امکان اجرای تراکنش‌های مقیاس‌پذیر و آنی فراهم می‌شود. در هر یک از بلوک‌های زنجیره پالیگان از نظر تئوری امکان پردازش ۲۵۶ تراکنش وجود دارد. همچنین ۷۰۰۰ تراکنش در ثانیه در زنجیره پالیگان قابل انجام است. این در حالی است که اتریوم توان پردازش کمتر از ۱۵ تراکنش در ثانیه را دارد.

ارزش بازار پالیگان در زمان نگارش مقاله: ۱۵.۳۳ میلیارد دلار

۲. لوپرینگ (Loopring)

لوگو لوپرینگ (Loopring)

یکی دیگر از بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم، لوپرینگ است. لوپرینک قابلیت تسهیلات پرداخت و نقل و انتقال غیر متمرکز دارایی‌ها را به ارمغان می‌آورد. LRC به عنوان توکن بومی این شبکه شناخته می‌شود و توسط تیم zkRollups توسعه داده شده است. به کمک سرویس پرداخت لوپرینگ کاربران می‌توانند به کلیه توکن‌های مبتنی بر اتریوم دسترسی داشته باشند و به صورت فوری و رایگان آن‌ها را ارسال یا دریافت نمایند. توان پردازش تراکنش‌ها در شبکه لوپرینگ چیزی در حدود ۱۰۰۰ برابر اتریوم است.

ارزش بازار لوپرینگ در زمان نگارش مقاله: ۱.۰۴ میلیارد دلار

۳. او ام جی نتورک (OMG Network)

لوگو او ام جی نتورک (OMG Network)

شبکه OMG به عنوان یک راه حل لایه دوم اتریوم شناخته می‌شود که مبتنی بر پلاسما کار می‌کند و توان پردازش تراکنش‌های اتریوم را به بیش از ۱۰۰۰ تا افزایش می‌دهد. همچنین کارمزد تراکنش‌ها در این شبکه به حدود یک سوم اتریوم کاهش پیدا می‌کند. همه این ها در شرایطی رخ می‌دهد که هیچ‌گونه خللی در امنیت بلاک‌چین اتریوم ایجاد نمی‌شود. پردارش تمام تراکنش‌ها در خارج از شبکه اتریوم انجام می‌شود و صرفا برای تسویه نهایی است که به اتریوم نیاز پیدا می‌کند. به علاوه از طریق دسته‌بندی تراکنش‌ها به ایجاد نظم بیشتر در شبکه کمک می‌کند. OMG توکن بومی این شبکه نام دارد.

ارزش بازار OMG در زمان نگارش مقاله: ۵۶۰ میلیون دلار

۴. زدکا سواپ (ZKswap)

لوگو زدکا سواپ (ZKswap)

یکی دیگر از پروژه های لایه دوم اتریوم، ZKswap است که یک صرافی غیر متمرکز از نوع بازارساز خودکار است. این صرافی قابلیت انتقال تمام توکن‌های مبتنی بر اتریوم به لایه دوم را دارد. در مقابل به کمک فناوری اثبات دانش صفر، ثبات و پایداری شبکه را تضمین می‌کند. به کمک آن، صرافی‌ها می‌توانند مبادلات خود را با هزینه گس صفر و مقیاس‌پذیری نامحدود انجام دهند.

ارزش بازار ZKswap در زمان نگارش مقاله: ۱۲۳ میلیون دلار

۵. اسکیل (Skale)

لوگو اسکیل (Skale)

اسکیل یک شبکه غیر متمرکز و منبع باز است که به عنوان راه حل لایه دوم اتریوم فعالیت می‌کند. این شبکه از زنجیره فرعی کارآمدی برخوردار است که اجازه پردازش ۲۰۰۰ تراکنش در ثانیه را می‌دهد. اسکیل از قراردادهای هوشمند و ذخیره سازی غیر متمرکز نیز پشتیبانی می‌کند. سازگاری ۱۰۰ درصدی با شبکه اتریوم دارد

ارزش بازار Skale در زمان نگارش مقاله: ۸۵۵ میلیون دلار

۶. آربیتروم (Arbitrum)

لوگو آربیتروم (Arbitrum)

Arbitrum یکی دیگر از بهترین پروژه های لایه دوم اتریوم است که به کمک برنامه غیر متمرکزی به نام EthBridge با شبکه اتریوم در تعامل بالایی قرار می‌گیرد. در بستر این شبکه نیز امکان تعریف قراردادهای هوشمند وجود دارد. جالب اینجاست که Arbitrum یک توکن بومی ندارد.

۷. اوپتیمیسم (Optimism)

لوگو اوپتیمیسم (Optimism)

اوپتیمیسم یکی دیگر از پروژه های لایه دوم اتریوم است که عملکرد خوبی در زمینه کاهش هزینه‌های گس و افزایش سرعت تراکنش‌ها از خود به نمایش می‌گذارد. در بستر اوپتیمیسم  امکان تعامل با کدهای خارج از زنجیره وجود دارد. یکی از نکات برجسته درباره Optimism همکاری مستقیم آن با Synthetix است.

کلام پایانی

در این مقاله به معرفی لیست پروژه های لایه ۲ اتریوم پرداختیم. واقعیت این است که پروژه های لایه دوم اتریوم به عنوان راه‌حل‌های کارآمدی در کوتاه مدت مورد استقبال قرار گرفته‌اند. ارزش بازار توکن‌های اختصاصی پروژه‌هایی که در بالا معرفی کردیم، به خوبی این موضوع را اثبات می‌کند. با این وجود صحبت کردن درباره آینده بلند مدت آن‌ها کمی دشوار است. باید منتظر رونمایی از اتریوم ۲.۰ باشیم تا بعد از آن بتوان تصویر بهتری از شرایط موجود به دست آورد.