بیت کوین چیست؟ روایتی شگفت‌انگیز از بیتکوین به زبان ساده

مقالات ارز دیجیتال
بیت کوین چیست به زبان ساده

بیت کوین چیست؟ این یکی از پرتکرارترین پرسش‌های کاربرانی است که با بازار ارز دیجیتال آشنا می‌شوند؛ حتی اگر تاکنون بیتکوین نخریده باشید، حتماً بارهاوبارها در اخبار این کلمه جادویی به گوشتان خورده است. اگر به هر دلیل، کنجکاوید با Bitcoin آشنا شوید، مقاله درستی را انتخاب کرده‌اید. پادشاه ارزهای دیجیتال، مهم‌ترین لقبی است که در این سال‌ها به بیت کوین داده شده است. اگر برای شنیدن روایت پیدا و پنهان بیت کوین آماده‌اید، تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید.

بیت کوین چیست؟

بیت کوین به زبان ساده نوعی پول است. وقتی در موتور جست‌وجوی گوگل به دنبال تصاویر بیتکوین بگردید، با سکه طلایی‌رنگی مواجه می‌شوید؛ اما اشتباه نکنید؛ Bitcoin به‌هیچ‌وجه موجودیت فیزیکی ندارد؛ بلکه نوعی دارایی مجازی است که برای پرداخت‌های الکترونیک در بستر بلاک چین می‌توان از آن استفاده کرد. هدف اصلی از ابداع بیت کوین، ایجاد زیرساخت امن و مطمئن برای مبادلات مالی از طریق شبکه بلاک چین است.

در سال ۲۰۲۲ بیتکوین آن‌قدر بزرگ شده است که بتوانیم آن را به‌عنوان ارز جهان‌روا، مانند دلار معرفی کنیم. البته بین ارزهایی مانند دلار و Bitcoin، تفاوت عمده‌ای وجود دارد. دلار به طور مستقیم زیرنظر بانک مرکزی آمریکا چاپ و توزیع می‌شود؛ به همین دلیل، می‌توان گفت زیر چتر حاکمیت متمرکز است.

بیت کوین نوعی ارز دیجیتال غیرمتمرکز، بدون نظارت بانک مرکزی یا مدیریت واحد است که می‌تواند بدون نیاز به واسطه، از طریق شبکه بیت‌کوین به صورتِ همتا به همتا ارسال شود. شبکه‌ای به‌صورت رمزنگاری‌شده، تراکنش‌ها را تأیید می‌کند و در یک دفتر کل توزیع‌شده عمومی به نام بلاک‌چین ثبت و ضبط می‌شوند.

خالق بیت کوین کیست؟

برای اینکه متوجه شویم بیت کوین چیست، باید به سراغ شناخت خالق آن برویم. فردی به نام ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) در سال ۲۰۰۹ این ارز دیجیتال را معرفی و از آن رونمایی کرد؛ اما متأسفانه یا خوشبختانه، هویت واقعی ساتوشی تاکنون پوشیده باقی مانده است. دلایل مختلفی از جمله کلاهبرداری بودن Bitcoin، ترس از امنیت جانی مخترع آن و…، در این سال‌ها برای مخفی باقی ماندن هویت واقعیت ناکاموتو مطرح شده است؛ اما واقعیت هرچه که هست، هنوز کسی نمی‌تواند با قاطعیت اعلام کند چه کسی ارز دیجیتال را ابداع کرده است.

البته رسانه‌ها در این سال‌ها افراد زیادی را به‌عنوان ناکاموتو واقعی معرفی کرده‌اند؛ حتی برخی افراد نیز ادعا کرده‌اند که ساتوشی هستند. برخی از جدی‌ترین کاندیدهای ساتوشی‌بودن عبارت‌اند از:

  • دوریان ناکاموتو
  • کریگ رایت
  • نیک سابو
  • هال فینی

تا امروز، شواهد و قرائن قانع‌کننده چندانی برای اثبات این ادعاها ارائه نشده است. داستان خالق بیتکوین برای علاقه‌مندان بسیار شنیدنی است.

وایت پیپر بیت کوین چیست؟

وایت پیپر بیت کوین

ظاهراً از بررسی خالق Bitcoin چیزی زیادی دست ما را نگرفت؛ پس شاید بد نباشد به سراغ وایت پیپر بیت کوین برویم. وایت پیپر سند ویژه‌ای است که توسعه‌دهندگان هر پروژه ارز دیجیتال در اختیار عموم قرار می‌دهند. این سند حاوی محتوایی درباره چیستی پروژه‌های بلاک چین و اهداف آن‌هاست.

ساتوشی ناکاموتو در ۳۱ اکتبر ۲۰۰۸، یعنی حدود چند ماه قبل از رونمایی بیت کوین، از وایت پیپر Bitcoin رونمایی کرد. در این سند، Bitcoin نوعی پول الکترونیک همتا به همتا معرفی شد. همچنین مفهوم غیرمتمرکز بودن بلاکچین بیت کوین مفصل در این سند توضیح داده شده است.

با استفاده از الگوریتم‌های ریاضی خاص، مکانیزم‌های اجماع برای اعتبارسنجی تراکنش‌های این شبکه تعریف شده است. به این ترتیب، تراکنش‌ها در بستری امن و بدون نیاز به حضور شخص ثالث به‌عنوان واسطه، انجام می‌شود. این در حالی است که در مبادلات روزمره با ارزهای فیات، عملاً به نهاد واسطه‌ای مانند بانک نیاز است.

بلاک‌چین بیت کوین چگونه کار می‌کند؟

هر بیت کوین در شبکه بلاک‌چین آن، دربردارنده تعدادی امضای دیجیتال است. وقتی بیت کوین می‌خرید، امضای دیجیتال هش تراکنش انجام‌شده به زنجیره امضاهای قبلی اضافه می‌شود. بنابراین، تمام اطلاعات خرید و فروش بیت کوین از گذشته تا امروز، بدون تغییر حفظ و ثبت می‌شود.

همان‌طور که اشاره کردیم، شبکه بیت کوین به‌صورت غیرمتمرکز اداره می‌شود. پرسش مهم این است که چگونه امنیت شبکه و صحت تراکنش‌ها در بلاک‌چین Bitcoin تضمین می‌شود. ساتوشی ناکاموتو دو راه حل اصلی برای این منظور در نظر گرفته است.

راه‌حل اول، اعلام عمومی تراکنش‌هاست. جالب است بدانید بلاکچین بیت کوین، شبکه‌ای کاملاً عمومی است. هر کسی می‌تواند به مجموعه اطلاعات موجود در شبکه دسترسی پیدا کند. برای این منظور، تنها استفاده از یک کامپیوتر با قابلیت اتصال به اینترنت کافی است.

علاوه بر آن، نودهای فعال در شبکه بلاک‌چین، در زمینه تأیید تراکنش‌ها نقش ایفا می‌کنند. به‌ عبارت دیگر، باید اکثر نودها یا گره‌های فعال در یک شبکه، بر سر انجام‌شدن یک تراکنش توافق کنند تا به‌درستی انجام شود. برای این منظور، مکانیزم اجماعی برای تأیید و اعتبارسنجی تراکنش‌ها در شبکه بیت کوین در نظر گرفته شده است که تحت‌عنوان الگوریتم اثبات کار (Proof of Work) شناخته می‌شود.

داده‌های هر تراکنش بیت کوین، درون بلوک‌‌هایی با ظرفیت ۱ مگابایت قرار می‌گیرند. هر بلوک توانایی گنجایش داده‌های مربوط به چهار هزار تراکنش را دارد. این بلوک‌ها در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. به‌ این ترتیب، بلاک‌چین بیت کوین ایجاد می‌شود. پس از اضافه‌شدن هر بلوک به زنجیره، امکان دستکاری یا تغییر در اطلاعات آن وجود ندارد.

هر بلوک کدی اختصاصی دارد که با نام هش (Hash) شناخته می‌شود. این کد است که یک بلوک را از بقیه مجزا می‌کند. شناسایی کد هش مربوط به هر بلوک توسط نودهای اعتبارسنجی انجام می‌شود که ماینر (Miner) نام دارد. در ادامه، درباره نقش ماینرها در شبکه بیت کوین بیشتر توضیح می‌دهیم.

شش مرحله اساسی برای تأیید و اعتبارسنجی تراکنش‌ها در بستر بلاک‌چین طی می‌شوند که عبارت‌اند از:

  1. اطلاعات هر تراکنش جدید در اختیار تمام نودهای فعال در شبکه بیت کوین قرار می‌گیرد؛
  2. نودها اطلاعات تراکنش را درون بلوک اضافه می‌کنند؛
  3. ماینرها تلاش می‌کنند که هش بلوک را شناسایی کنند؛
  4. هر ماینر که زودتر هش بلوک را شناسایی کند، نودهای دیگر را از این ماجرا مطلع می‌کند؛
  5. سپس نودها اطلاعات درون بلوک را بررسی می‌کنند تا از صحت و سقم آن‌ها اطمینان حاصل کنند.

پس از آن، بلوک کامل می‌شود و به بلاک‌چین افزوده می‌شود.

مزایای بیت کوین چیست؟

بیت کوین پادشاه رمزارزها

اشاره کردیم که بیت کوین در پانزده سال اخیر از نظر قیمت و پذیرش عمومی پیشرفت‌های زیادی داشته است. مزایای این ارز دیجیتال نقش پررنگی در موفقیت‌های آن داشته‌اند. پنج مزیت مهم و اساسی را می‌توان برای بیت کوین برشمرد که عبارت‌اند از:

۱. غیرمتمرکز بودن بیت‌کوین

بیت کوین زیرنظر هیچ دولت یا نهادی مانند بانک‌ها اداره نمی‌شود و این مسئله ظرفیت بزرگی برای حذف نهادهای واسطه مانند بانک‌ها در تراکنش‌هاست. همچنین بسیاری از کشورهایی که در حال حاضر تحریم شده‌اند، می‌توانند از بیت کوین برای دور زدن تحریم‌ها استفاده کنند. غیر متمرکز بودن Bitcoin، عامل مهمی در مسیر پیشرفت این ارز دیجیتال بوده است.

۲. کارمزد کم تراکنش‌های بیت کوین

تراکنش‌های مرتبط با بیت کوین معمولاً در مقایسه با تراکنش‌های معمول، هزینه کمتری در سیستم بانکی دارند. کاربران بازار رمزارزها از این موضوع استقبال کرده‌اند. هرچند ارزهای دیجیتال دیگر در سال‌های اخیر با استفاده از فناوری‌های جدید، کارمزد‌های کمتری را برای معاملات رمزارزها فراهم کرده‌اند.

۳. حفظ حریم خصوصی کاربران در عین شفافیت

بلاک‌چین بیت کوین عمومی است و همه افراد می‌توانند به آن دسترسی داشته باشند. باوجود شفافیت کامل، این شبکه به‌خوبی از حریم خصوصی کاربران حراست می‌کند. بلاک‌چین بیت کوین به‌صورت متن‌باز طراحی شده است و امکان مشاهده تراکنش‌ها برای عموم فعالان بازار وجود دارد، اما به‌هیچ‌وجه نمی‌توان به هویت واقعی خریداران یا فروشندگانی که در بازار فعالیت می‌کنند، پی برد.

۴. ماهیت ضد تورمی بیت کوین

تعداد سکه‌های بیت کوین که قابلیت استخراج دارند، ۲۱ میلیون است. این دقیقاً برخلاف سیستم ارز فیات است که در آن، اختیار چاپ پول با دولت‌ها و بانک‌های مرکزی است و به همین دلیل، با چاپ پول بی‌رویه، تورم‌های عظیمی در اقتصاد کشورهای مختلف خلق می‌شود که گاهی ظرفیت نابود کردن اقتصاد یک کشور را دارند.

اما استخراج بیت کوین یک روز به پایان می‌رسد و دیگر هیچ سکه جدیدی به تعداد بیت کوین‌های موجود افزوده نمی‌شود. جالب است بدانید که در زمان نگارش این مقاله، بیش از ۱۹/۷ میلیون رمزارز BTC استخراج شده است. به ‌همین دلیل، بیت کوین ماهیت ضد تورمی دارد. در صورت ادامه پیدا کردن روند تقاضا برای این ارز دیجیتال، با پایان یافتن استخراج آن، عملاً شاهد افزایش قیمت این ارز دیجیتال، به‌ دلیل کمیابی خواهیم بود.

معایب بیت کوین چیست؟

بیت کوین، مانند هر فناوری جدیدی، مزایا و معایبی دارد. درحالی‌که به بیت کوین، به‌دلیل مزایایی مانند نبود واسطه، امنیت زیاد و شفافیت، توجه بسیاری شده است، معایبی نیز دارد که باید قبل از سرمایه‌گذاری در نظر گرفته شوند.

۱. نوسانات قیمت

بیت کوین با نوسانات قیمتی زیاد شناخته می‌شود. قیمت بیت کوین می‌تواند در یک دوره کوتاه زمانی به طور قابل توجهی افزایش یا کاهش یابد. ممکن است این نوسانات برای سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر جذاب باشد، اما برای کسانی که به‌دنبال ثبات هستند، مشکل‌ساز خواهد بود.

۲. مقیاس‌پذیری

شبکه بیت کوین در حال حاضر با مشکل مقیاس‌پذیری روبه‌رو است. تعداد تراکنش‌هایی که شبکه بیت کوین می‌تواند در هر ثانیه پردازش کند، محدود (حدود ۷ تراکنش در ثانیه) است. این موضوع می‌تواند سبب کند شدن تراکنش‌ها و افزایش هزینه‌ها شود.

۳. مصرف انرژی

استخراج بیت کوین، به‌دلیل استفاده از الگوریتم اثبات کار (PoW)، به مصرف برق زیادی نیاز دارد؛ موضوعی که نگرانی‌هایی را درباره آثار زیست‌محیطی بیت کوین ایجاد کرده است.

۴. نداشتن مقررات

در حال حاضر، هیچ مرجع قانونی خاصی بیت کوین را تنظیم نمی‌کند. این موضوع می‌تواند به سوءاستفاده و کلاهبرداری منجر شود. مثلاً بیت کوین به‌دلیل ناشناس بودن تراکنش‌ها، برای فعالیت‌های غیرقانونی مانند پولشویی و قاچاق مواد مخدر استفاده شده است.

۵. پیچیدگی

استفاده از بیت کوین برای برخی افراد، به‌ویژه کسانی که با فناوری آشنا نیستند، می‌تواند پیچیده باشد. تراکنش‌های بیت کوین پس از انجام، برگشت‌ناپذیرند. این موضوع می‌تواند در صورت ارسال بیت کوین به آدرس اشتباه یا کلاهبرداری، مشکل‌ساز باشد.

از سوی دیگر، اگرچه بیت کوین از نظر رمزنگاری قوی است، هنوز هم در برابر حملات سایبری آسیب‌پذیر است. هک شدن کیف پول‌های بیت کوین و صرافی‌های ارز دیجیتال سابقه دارد.

ارز دیجیتال بیت کوین در یک نگاه

نام ارز دیجیتال بیت کوین
نماد معاملاتی BTC
زمان راه‌اندازی ژانویه ۲۰۰۹
بنیان‌گذار ساتوشی ناکاموتو
سقف عرضه ۲۱ میلیون کوین
سایت اختصاصی bitcoin.org
مارکت کپ (فروردین ۱۴۰۳) ۱۳۸۰ میلیارد دلار
تعداد بیت کوین استخراج شده ۱۹/۷ میلیون کوین

دامیننس بیت کوین چیست؟

دامیننس بیت کوین (Bitcoin Dominance)، معیاری است که نسبت ارزش بازار بیت کوین به کل ارزش بازار ارزهای دیجیتال را نشان می‌دهد. به عبارت دیگر، دامیننس بیت کوین نشان می‌دهد که بیت کوین چه سهمی از کل بازار ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده است.

در زمان نگارش این مطلب (فروردین ۱۴۰۳)، مارکت کپ بیت کوین برابر ۱۳۸۰ میلیارد دلار است. ارزش بازار کل ارزهای دیجیتال نیز برابر ۲۶۷۰ میلیارد دلار است. بنابراین، با تقسیم این دو عدد بر یکدیگر، مشخص می‌شود که دامیننس بیت کوین برابر ۵۱/۷ درصد است.

پشتوانه بیتکوین چیست؟

بیت کوین بدون پشتوانه است

قبل از اینکه پاسخ دهیم پشتوانه بیت کوین چیست، به سراغ ارزهای فیات می‌رویم؛ پول‌هایی که امروز در دست ماست و از آن‌ها برای خرید و فروش روزمره استفاده می‌کنیم. تاکنون به این موضوع فکر کرده‌اید که پشتوانه دلار، ریال و دیگر ارزهای مرجع در کشورهای مختلف چیست؟

واقعیت این است که این ارزها هیچ پشتوانه‌ای ندارند. تا زمانی که نظام مالی برتون وودز (Bretton Woods) در اقتصاد جهانی حاکم بود، داستان فرق می‌کرد. مطابق این نظام مالی، هر کشور باید سیاست‌های پولی خود را به‌گونه‌ای تنظیم می‌کرد که نرخ مبادله ارز خود را متناسب با طلا در نظر بگیرد. این نرخ در هر کشور عددی ثابت بود.

بنابراین، بانک مرکزی فقط به میزان ذخایر طلایی که در اختیار داشت، ارز چاپ می‌کرد. به این ترتیب، به ازای پولی که در جامعه جریان داشت، ذخیره طلا موجود بود؛ اما بعد از خروج آمریکا از این نظام مالی، همه‌چیز در اقتصاد دنیا دگرگون شد. دیگر به ازای ارزهایی که بانک‌های مرکزی چاپ می‌کردند، ذخیره طلا وجود نداشت؛ به همین دلیل، عملاً تمام ارزهای فیات در دنیا بدون پشتوانه هستند.

بیت کوین نیز در دنیای ارزهای بدون پشتوانه متولد شده است؛ بنابراین، این ارز دیجیتال نیز هیچ‌گونه پشتوانه‌ای ندارد. پذیرش بیت کوین از سوی مردم، شرکت‌ها و دولت‌ها در کشورهای مختلف، تنها عاملی است که به آن مشروعیت بخشیده است. دقیقاً همین ماجرا برای ارزهای فیات نیز صدق می‌کند؛ پس خیلی زحمت نکشید و برای Bitcoin به دنبال پشتوانه نباشید.

منظور از استخراج بیت کوین چیست؟

تعداد کل بیتکوین‌های قابل عرضه ۲۱ میلیون واحد است؛ اما پرسش اساسی این است که هر بیت کوین چگونه وارد چرخه توزیع می‌شود؟ در اینجا پای مفهومی به نام استخراج یا ماینینگ به میان می‌آید. اشاره کردیم که در شبکه بلاک چین Bitcoin از نوعی الگوریتم ریاضی به‌عنوان مکانیزم اجماع برای اعتبارسنجی تراکنش‌ها استفاده می‌شود. نام این الگوریتم اثبات کار (Proof of Work) است.

به موجب این الگوریتم اجماع، تعدادی از کاربران بلاکچین بیت کوین به‌عنوان ماینر فعالیت می‌کنند. ماینرها دستگاه‌های سخت‌افزاری را آماده می‌کنند. هریک از این دستگاه‌ها توان محاسباتی‌ای دارند که آن را در اختیار شبکه بلاکچین بیت کوین قرار می‌دهند.

برای تکمیل اعتبارسنجی هر تراکنش شبکه بیت کوین، باید اطلاعات مربوط به آن در قالب یک بلوک به زنجیره بلاک چین Bitcoin اضافه شود. هر بلوک کدی اختصاصی دارد که به نام هش شناخته می‌شود. برای تکمیل اعتبارسنجی باید هش اختصاصی بلوک‌ها شناسایی شود. توان محاسباتی ماینرها صرف انجام این فرایند می‌شود.

هر ماینری که موفق شود زودتر از دیگران هش بلوک را شناسایی کند، پاداش دریافت می‌کند. این پاداش در قالب ارز دیجیتال بیت کوین پرداخت می‌شود؛ از این طریق بیت کوین‌های جدید متولد می‌شوند و در اختیار ماینرها قرار می‌گیرند. ماینرها نیز بیت کوین‌ها را از طریق صرافی‌ها به فروش می‌رسانند و به این ترتیب، Bitcoin به جریان می‌افتد.

هاوینگ بیتکوین چیست؟

هاوینگ بیتکوین

اشاره کردیم که به ازای استخراج موفق Bitcoin، ماینرها پاداش دریافت می‌کنند. این پاداش به ازای استخراج هر ۲۱۰ هزار بیتکوین، نصف می‌شود. به این پدیده هاوینگ بیت کوین گفته می‌شود. جالب است بدانید پاداش استخراج Bitcoin در ابتدا ۵۰ BTC بود.

تا قبل از سال ۲۰۲۴، سه بار رویداد هاوینگ بیت کوین رخ داد و طی آن‌ها، پاداش استخراج به ۶/۲۵ بیت کوین کاهش پیدا کرد. چهارمین رویداد هاوینگ بیت کوین در آوریل ۲۰۲۴ رخ می‌دهد. به‌ این ترتیب، در سال جاری، پاداش ماینینگ به ۳/۱۲۵ بیت کوین کاهش پیدا می‌کند.

به نظر شما، آیا هاوینگ بیتکوین روی انگیزه ماینرها برای فعالیت در شبکه Bitcoin، تأثیر منفی نمی‌گذارد؟ پاسخ این سؤال را در مقاله زیر مفصل بررسی کرده‌ایم.

سختی شبکه بیت کوین چیست؟

افزایش قیمت بیت کوین سبب شد تعداد ماینرهای فعال در بلاکچین آن روز‌به‌روز افزایش پیدا کند. از طرفی هرچه تعداد بلوک‌های بلاک چین Bitcoin افزایش پیدا می‌کند، استخراج بلوک‌های جدید دشوارتر می‌شود؛ درنتیجه، به مرور زمان توان محاسباتی‌ای که ماینرها برای استخراج بیت کوین نیاز داشتند، افزایش چشمگیری پیدا کرد.

از اینجا مفهومی به نام سختی استخراج به میان آمد. سختی استخراج توان محاسباتی لازم برای ماینینگ بیت کوین را نشان می‌دهد. این شاخص دائم در حال تغییر است و بسته به شرایط بازار، افزایش یا کاهش پیدا می‌کند.

سختی شبکه بیت کوین معیاری است که نشان می‌دهد استخراج بیت کوین چقدر دشوار است. به عبارت دیگر، سختی شبکه نشان می‌دهد که ماینرها برای یافتن هشِ مناسب برای هر بلاک جدید، چقدر باید تلاش کنند. سختی شبکه بیت کوین هر ۲۰۱۶ بلاک (تقریباً هر دو هفته) به‌طور خودکار تنظیم می‌شود.

هدف از سختی شبکه بیت کوین، حفظ میانگین زمان استخراج ده دقیقه برای هر بلاک است. این موضوع به منظور جلوگیری از تمرکز قدرت استخراج در دست تعداد محدودی از ماینرها و حفظ امنیت شبکه انجام می‌شود.

آیا شبکه بلاک چین بیت کوین امن است؟

بیت کوین کاملا امن است و امنیت بالایی دارد

احتمالاً یکی از سؤالات مهمی که تا به اینجا برای شما پیش آمده، این است که با توجه به غیرمتمرکز بودن بلاکچین بیت کوین، آیا امنیت کافی دارد؟ برای پاسخ به این سؤال باید از دو جنبه به قضیه نگاه کنیم. روی کاغذ و از نظر تئوری، هک کردن شبکه بلاک چین Bitcoin امکان‌پذیر است. برای این کار، هکرها باید روی بیش از ۵۰ درصد این بلاک چین مسلط شوند. تسلط به بیش از ۵۰ درصد شبکه، یعنی در دست گرفتن اختیار بیش از ۵۰ درصد توان محاسباتی این بلاک چین.

با توجه به غیرمتمرکز بودن شبکه بلاک چین بیتکوین، عملاً این توان محاسباتی در سراسر دنیا پخش شده است؛ بنابراین، هک کردن بیش از ۵۰ درصد آن‌ها به صرف هزینه و زمان بسیار زیادی نیاز دارد. به همین دلیل، از نظر عملیاتی، در شرایط فعلی حمله هکری به بلاکچین بیت کوین امکان‌پذیر نیست. البته اگر روزی برسد که تعداد ماینرهای فعال در این شبکه کاهش چشمگیری پیدا کند، آن زمان امنیت این بلاک چین نیز به خطر می‌افتد.

در شرایط فعلی می‌توان با قاطعیت گفت که بیت کوین کاملاً امن است؛ اما نکته مهمی را نباید فراموش کنید. امنیت بلاکچین Bitcoin هیچ ارتباطی به صرافی‌ها و کیف پول‌هایی ندارد که دارایی خود را در آن‌ها نگهداری می‌کنید. در این سال‌ها، بارهاوبارها شاهد بودیم که هکرها به صرافی‌ها و کیف پول‌های ارز دیجیتال حمله کرده‌اند و سرمایه بسیاری افراد از دست رفته است؛ بنابراین، حتماً در انتخاب صرافی و کیف پول برای نگهداری بیت کوین دقت زیادی به خرج دهید.

تاریخچه قیمت بیت کوین


نگاهی به تاریخچه قیمت بیت کوین خالی از لطف نیست. در سال ۲۰۰۹ که از این ارز دیجیتال رونمایی شد، قیمت آن نزدیک به صفر بود. آن روز شاید کمتر کسی جایگاه فعلی را برای Bitcoin پیش‌بینی می‌کرد. قیمت این ارز دیجیتال در سال‌های نخست، قدم‌به‌قدم رشد کرد و در ابتدای سال ۲۰۱۳، به بیش از صد دلار رسید.

روند صعودی قیمت بیت کوین پیوسته ادامه پیدا کرد و در ابتدای سال ۲۰۱۷، برای نخستین‌بار از هزار دلار گذشت؛ اما انگار در این سال موتور رشد قیمت بیت کوین تازه روشن شده بود؛ زیرا در افزایش قیمت خیره‌کننده در پایان سال ۲۰۱۷، بیت کوین به بالای ۱۹ هزار دلار رسید.

سال ۲۰۱۸ فرصتی برای استراحت Bitcoin بود. این استراحت تا پایان سه‌ماهه نخست سال ۲۰۱۹ نیز ادامه یافت و قیمت بیت کوین تا حدود ۳۹۰۰ دلار کاهش پیدا کرد. در ادامه سال ۲۰۱۹ تا نیمه سال ۲۰۲۰، قیمت بیت کوین با شیب ملایم، حدود دو برابر شد و به ۷۰۰۰ دلار رسید.

اما بار دیگر موتور رشد پادشاه ارزهای دیجیتال از نیمه دوم سال ۲۰۲۰ روشن شد. این افزایش قیمت با وقفه کوتاه‌مدتی تا ماه‌های پایانی سال ۲۰۲۱ ادامه پیدا کرد. در پایان رالی صعودی سال ۲۰۲۱، قیمت بیت کوین به محدود ۶۹ هزار دلار رسید.

پس از آن، زمستان کریپتو از راه رسید و قیمت بیت کوین در روند نزولی طولانی‌مدت، کاهش شدیدی پیدا کرد. در روزهای پایانی سال ۲۰۲۲، Bitcoin تا حدود ۱۵۵۰۰ دلار عقب‌نشینی کرد.

با شروع سال ۲۰۲۳، زمستان کریپتو به‌آرامی پایان یافت. در نتیجه، بار دیگر روند صعودی قیمت این رمزارز آغاز شد. در موج اول صعودی سال ۲۰۲۳ تا ماه سپتامبر، به محدوده ۲۶ هزار دلار رسید. پس از مدتی استراحت، رالی صعودی جدید بیت کوین از پایان ماه اکتبر آغاز شد. به‌ این ترتیب، سال ۲۰۲۳ را با قیمت ۴۲۷۰۰ دلار به پایان رساند.

در روز ۱۰ ژانویه ۲۰۲۴، خبر تأیید ETF اسپات بیت کوین در آمریکا منتشر شد. برخلاف انتظار عمومی، این خبر به عقب‌نشینی بیت کوین تا زیر ۴۰ هزار دلار منجر شد، اما خیلی زود ورود موج جدید سرمایه به بازار، بیت کوین را به دور صعودی بازگرداند، به‌طوری‌که سقف تاریخی قیمت آن در روز ۱۴ مارس ۲۰۲۴، در محدوده ۷۳۷۵۰ دلار به ثبت رسید.

پیش‌بینی آینده قیمت بیت کوین

اتفاقات سال ۲۰۲۲ موجی از ناامیدی را بین سرمایه‌گذاران Bitcoin ایجاد کرد ؛ اما در سال ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ اوضاع کاملا تغییر کرد. بسیاری معتقدند دهه پیش رو تا سال ۲۰۳۰، از منظر تکامل و توسعه شبکه بیت کوین اهمیت چشمگیری دارد.

امروز Bitcoin بیشتر ابزار سرمایه‌گذاری و کسب سود از محل نوسانات قیمت به حساب می‌آید، اما به نظر می‌رسد در دهه آینده با پذیرش جهانی، شاهد باشیم که دولت‌ها و شهروندان آن‌ها از بیت کوین به‌عنوان ارز رایجی برای پرداخت‌های روزمره استفاده کنند.

البته چالش‌های جدی مانند مقیاس‌پذیری و امنیت نیز بر سر راه بیت کوین وجود دارند. برای تکمیل هر بلاک بیت کوین حدود ده دقیقه زمان نیاز است و برای تبدیل شدن آن به ارزی در مقیاس جهانی برای پرداخت‌های روزمره، این عدد باید کاهش پیدا کند. همچنین هیچ‌کس نمی‌تواند پاسخ شفافی به این سؤال بدهد که پس از استخراج آخرین بیت کوین چه اتفاقی می‌افتد؟ این‌ها چالش‌هایی جدی هستند که بیت کوین برای گام برداشتن در مسیر موفقیت باید از سدشان عبور کند.

در سال ۲۰۲۴، رویداد هاوینگ بیت کوین می‌تواند به سکوی پرتاب این ارز دیجیتال تبدیل شود. بسیاری از کارشناسان امیدوارند تا پایان سال جاری، برای اولین بار بیت کوین در محدوده بالای صد هزار دلار قرار بگیرد.

آموزش کسب بیت کوین رایگان

احتمالاً شما هم در فضای مجازی، تبلیغات دریافت بیت کوین رایگان را دیده‌اید. سؤال اساسی این است که آیا این تبلیغات حقیقت دارند یا نه. واقعیت این است که بسیاری از تبلیغات درباره دریافت بیت کوین رایگان، چیزی جز کلاهبرداری نیستند. در مقابل، بعضی از سایت‌ها و پلتفرم‌ها در ازای انجام کار خاصی مانند شرکت در مسابقه، مشارکت در کمپین‌های تبلیغات، فاست ارز دیجیتال و …، مقدار ناچیزی بیت کوین به‌صورت رایگان در اختیارتان قرار می‌دهند.

مقایسه بیت کوین و طلا

برای بسیاری از افراد، تغییرات قیمت بیت کوین در طول پانزده سال، آن‌طور که باید و شاید، ملموس نیست. برای کمک به روشن‌شدن هرچه بیشتر این موضوع، بد نیست تغییرات قیمت بیت کوین و طلا را در سال‌های اخیر با هم مقایسه کنیم. در تصویر زیر، نمودار جالبی را مشاهده می‌کنید. در این نمودار، مشخص می‌شود که اگر در سال ۲۰۱۰، تنها یک دلار در طلا و بیت کوین سرمایه‌گذاری می‌کردید، در گذر زمان ارزش دارایی شما چه تغییری می‌کرد.

نمودار مقایسه قیمت بیت کوین و طلا

منبع: charts.woobull

خط نقطه چین زرد رنگ، که تقریباً حالت افقی دارد، مربوط به طلاست. اونس طلا در طول پانزده سال اخیر، حدود ۶۳ درصد رشد داشته است. بنابراین، اگر در سال ۲۰۰۹، یک دلار در طلا سرمایه‌گذاری می‌کردید، امروز صاحب ۱/۶۳ دلار بودید.

اما درباره بیت کوین، ماجرا کاملاً متفاوت است. در سال ۲۰۰۹، اولین معامله بیت کوین با قیمت ۰/۰۰۶ دلار ثبت شده است. با یک محاسبه سرانگشتی، مشخص می‌شود که در آن زمان، با پرداخت یک دلار می‌توانستید ۱۶۶ بیت کوین بخرید. قیمت لحظه‌ای بیت کوین در زمان نگارش این مطلب، ۷۰۳۰۰ دلار است. این یعنی با یک دلار سرمایه‌گذاری در بیت کوین در سال ۲۰۰۹، امروز صاحب حدود ۱۱/۷ میلیون دلار سرمایه بودید.

بهترین صرافی برای خرید بیت کوین

خرید بیت کوین چندان پیچیده نیست. می‌توانید به‌راحتی این ارز دیجیتال را در انواع و اقسام صرافی‌های ارز دیجیتال با حداقل سرمایه بخرید. مهم آن است که به‌کمک تحلیل تکنیکال و فاندامنتال، بهترین زمان خرید و فروش آن را پیدا کنید.

یک سایت معتبر خرید و فروش بیت کوین، ویژگی‌هایی مانند پشتیبانی قوی، ابزارهای معاملاتی پیشرفته، حجم معاملات زیاد و … دارد. بررسی‌های ما در کلینیک سرمایه نشان می‌دهد که دو صرافی بینگ ایکس (BingX) و مکسی (MEXC) بهترین پلتفرم‌های خارجی برای خرید و فروش بیت کوین هستند.

کلام پایانی

در این مطلب بررسی کردیم که بیت کوین چیست و چه نکاتی درباره این ارز دیجیتال وجود دارد. تعداد ارزهای دیجیتال موجود در بازار کریپتوکارنسی روزبه‌روز افزایش پیدا می‌کند؛ اما بدون تردید، مهم‌ترین رمزارز این بازار بیتکوین است. BTC به نوعی سند هویت بازار ارزهای دیجیتال است؛ بنابراین، اگر قصد دارید در این بازار سرمایه‌گذاری و درآمدزایی کنید، باید پیوسته دانش و آگاهی خود را درباره بیت کوین ارتقا دهید.

ما در «کلینیک سرمایه» مقالات مفصلی را به آموزش بیت کوین اختصاص داده‌ایم. با مطالعه این مقالات می‌توانید روی موضوعات مختلف مرتبط با پادشاه ارزهای دیجیتال به تسلط زیادی برسید. همچنین می‌توانید سؤالات خود را درباره بیت کوین با ما در میان بگذارید. سعی می‌کنیم در کوتاه‌ترین زمان ممکن پاسخ‌گوی سؤالات شما عزیزان باشیم.

سوالات متداول

1

الگوریتم اجماع شبکه بلاک چین بیت کوین چیست؟

در شبکه بیتکوین از الگوریتم اجماع اثبات کار برای اعتبارسنجی تراکنش‌ها استفاده می‌شود. 

2

دامیننس بیت کوین چیست؟

دامیننس BTC شاخصی است که نشان می‌دهد چه میزان از ارزش بازار کل ارزهای دیجیتال مربوط به بیت کوین است.

3

از کجا بیت کوین بخریم؟

صرافی بینگ ایکس و مکسی بهترین گزینه‌ها برای خرید و فروش بیت کوین هستند. 

4

مزرعه استخراج بیتکوین چیست؟

مزرعه استخراج بیت کوین به مکانی گفته می‌شود که تعداد زیادی دستگاه ماینر در کنار یکدیگر تعبیه می‌شوند تا فرایند استخراج BTC را انجام دهند. 

5

بهترین کیف پول بیت کوین کدام است؟

تراست والت، بیت کوین والت، اکسدوس، مای سلیوم، ترزور و لجر ازجمله کیف پول‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری معتبر بیت کوین به حساب می‌آیند. 

6

آیا خرید و فروش بیت کوین در ایران قانونی است؟

هرچند مصوبه خاصی درباره قانونی بودن خرید و فروش بیت کوین در ایران وجود ندارد، هیچ‌گونه جرم‌انگاری‌ای نیز در این زمینه صورت نگرفته است؛ بنابراین، خرید و فروش بیت کوین در ایران مجاز است و می‌توانید از طریق صرافی‌های داخلی و خارجی این ارز دیجیتال را معامله کنید. 

امتیاز شما به این محتوا

3.6 / 5. 13

میانگین امتیازات: 3.6/5
تعداد امتیاز: 13
در بهترین صرافی های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.
دیدگاه خود را به اشتراک گذارید
حتما نظرت رو برای ما و دیگران بنویس
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • آیدین

    عالی بود

    ۱۴۰۱/۰۶/۰۵ پاسخ
منو
جستجو
ورود/ ثبت نام
ارسال مجدد
درخواست مشاوره