با کاربردهای الگوی چکش در تحلیل تکنیکال آشنا شوید
تحلیل تکنیکال یک رویکرد تحلیل قیمت سهام است که به کمک آن روند قیمت داراییها در بازههای زمانی کوتاهمدت و بلندمدت پیشبینی میشود. در همین راستا ابزارهای مختلفی برای تحلیل تکنیکال وجود دارد که الگوی چکش یا Hammer یکی از پرکاربردترین الگوها به شمار میرود. الگوی چکش زیرمجموعه کندل استیک ها یا همان الگوهای شمعی است. موضوع اساسی در کندل چکش این است که نوسان قیمت در زمان شروع معاملات تا پایان آنها را نشان میدهد. نکات مهمی را میتوان از تحلیلگری به کمک الگوی چکش در تحلیل تکنیکال استخراج کرد. اما الگوی چکش چیست و چه مشخصات ظاهری دارد؟ شیوه کار کردن با این الگو به چه صورت است؟ چه پیامهایی از این الگو برای تحلیلگر قابل استخراج است؟ آیا نقاط ضعفی هم میتوان برای این الگوی تحلیل تکنیکال برشمرد؟ اینها سؤالات مهمی است که در ادامه مقاله به طور مفصل مورد بحث و بررسی قرار میگیرند.
- الگوی چکش چیست و چه مشخصات ظاهری دارد؟
- نگاهی به فلسفه روانشناسی الگوی چکش در تحلیل تکنیکال
- چه نشانههایی اعتبار الگوی چکش را افزایش میدهد؟
- انواع کندل چکش به چند دسته تقسیم میشود؟
- ایجاد الگوی چکش نزولی در یک روند صعودی در بازار نشانه چیست؟
- آموزش استفاده از الگوی چکش در تحلیل تکنیکال
- آیا استفاده از الگوی چکش محدودیت دارد؟
- منظور از الگوی چکش وارونه چیست؟
- سؤالات متداول
- کلام پایانی
الگوی چکش چیست و چه مشخصات ظاهری دارد؟
نامگذاری الگوی Hammer یا چکش کاملاً به واسطه شکل ظاهری کندلها در این الگو است. در حالت کلی کندلهای چکش از یک بدنه چهارگوش مربعی تشکیل میشوند که به یک میله یا دم بلند در پایین متصل هستند. معمولاً طول این دم متصل حدود ۲ تا ۳ برابر پهنای بدنه چهارگوش است. از این جهت شکل این کندلها کاملاً مشابه چکش هستند.
به کمک این الگو تحلیلگر میتواند تشخیص دهد که یک روند نزولی تغییر جهت داده و یک روند صعودی آغاز شده است. معمولاً در نمودار این چکشها با رنگهای سبز یا قرمز دیده میشوند که در خصوص اهمیت این رنگها در ادامه بیشتر توضیح داده میشود. اما بدنه و دم هر یک نشاندهنده چه مفاهیمی هستند؟
بدنه الگوی چکش نشانه تفاوت بین قیمت باز شدن و بسته شدن یک دارایی در طول مدت معامله در بازار است. این در حالی است که اندازه دم نشاندهنده تفاوت بین بالاترین و پایینترین قیمت روز یک دارایی است. نکته مهم این است که کندلهای چکش همواره در روندهای نزولی قیمت دارایی شکل میگیرند اما ایجاد آنها همواره به منزله پایان روند نزولی نیست. بلکه باید فاکتورهای دیگری نیز در این زمینه مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان در خصوص پایان روند نزولی و آغاز یک روند رو به رشد تحلیل درستی ارائه کرد.
نگاهی به فلسفه روانشناسی الگوی چکش در تحلیل تکنیکال
نگاهی به فلسفه شکلگیری الگوهای مختلف در بازار میتواند در ایجاد درک و شناخت صحیح از آنچه در بازار رخ میدهد، مؤثر باشد. این نکته درباره ابزارهای تحلیل تکنیکال که بیشتر مبتنی بر آمار و احتمالات هستند، بیشتر صدق میکند. الگوی چکش در تحلیل تکنیکال نیز از این موضوع مستثنی نیست؛ بنابراین لازم است کمی درباره فلسفه و مفاهیم مرتبط با این الگو بیشتر بحث و بررسی صورت بگیرد.
هر روند نزولی قیمت در یک بازار یک روز به پایان میرسد. تلاش برای تشخیص این نقطه پایان از این جهت اهمیت دارد که میتوان موقعیت مناسبی برای ورود به بازار پیدا کرد. شکلگیری کندل چکش نیز به عنوان یک نشانه مهم از پایان روند نزولی بازار نشانه بسیار مثبتی به شمار میرود.
تشکیل الگوی چکش نشاندهنده آن است که قیمت دارایی وارد محدوده حمایتی شده و به این ترتیب خریداران ابتکار عمل را در بازار از فروشندگان گرفتهاند. شاید یک مثال بتواند تصویر بهتری از کاربرد این الگو به نمایش بگذارد. تصور کنید که بازار آغاز به کار میکند و قیمت یک دارایی روند نزولی به خود میگیرد.
اما پس از مدتی خریداران به یکباره وارد بازار شده و با خرید سنگین به یکباره روند کاهشی قیمت را به روند افزایشی تغییر میدهند. حتی گاهی اوقات قدرت خریداران به حدی زیاد است که قیمت پایانی پس از یک افت شدید مجدداً اوج گرفته و به نزدیکی قیمت بازگشایی میرسد.
مقاله مرتبط: تحلیل تکنیکال چیست
چه نشانههایی اعتبار الگوی چکش را افزایش میدهد؟
در تحلیل تکنیکال باید به دنبال راههایی برای بررسی میزان اعتبار نتایج به دست آمده بود. الگوی چکش زمانی از اعتبار بالایی برخوردار است که چند نشانه به وقوع بپیوندد که عبارتاند از:
- انتهای دم الگو نشاندهنده محدوده حمایتی قیمت دارایی است. توجه به این نکته ضروری است که هرچه طول این دم بالاتر باشد، بدون شک اعتبار این الگو بیشتر خواهد بود.
- یکی دیگر از نشانههایی که موجب افزایش اعتبار الگوی چکش است، شکلگیری ۳ کندل نزولی پیش از چکش است. منظور از کندل نزولی، آن است که سطح قیمتی کندل پایینتر از کندل قبلی خود باشد.
- مهر تأیید بر کندل چکش زمانی میخورد که کندلهای بعد از آن کاملاً حالت صعودی به خود بگیرند.
با وجود سه نکتهای که در بالا اشاره شد، نمیتوان با الگوی چکش به تنهایی برای خرید و فروش سهام استفاده کرد و باید به کمک سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال نسبت به صحت و اعتبار نتایج اعتماد بیشتری حاصل نمود.
انواع کندل چکش به چند دسته تقسیم میشود؟
تا اینجا بررسی شد که الگوی چکش چیست. در ادامه لازم است تا نسبت به بررسی انواع کندل چکش در تحلیل تکنیکال بحث و بررسی صورت بگیرد. همانطور که اشاره شد این کندها به دو صورت سبزرنگ و قرمزرنگ در نمودارها ظاهر میشوند. دستهبندی کندلهای چکش نیز بر همین مبنی به دو دسته صعودی و نزولی انجام میشود که عبارتاند از:
۱- کندل چکش صعودی
کندل صعودی نشاندهنده آن است که قیمت یک سهم در پایان معاملات بالاتر از قیمت آن در هنگام بازگشایی در همان روز بوده است. کندلهای صعودی در نمودار به رنگ سبز مشخص میشوند. از نظر مفهومی، کندل چکش در روند صعودی نشاندهنده آن است که خریداران به حدی قدرتمند بودند که نهتنها ابتکار عمل را از دست فروشندگان خارج کردهاند، بلکه با خرید بسیار سنگین قیمت سهام را بالاتر از زمان بازگشایی آن در ابتدایی روز رساندهاند.
۲- کندل چکش نزولی
کندل چکش قرمز رنگ در نمودار به نام کندل چکش نزولی شناخته میشود که نشاندهنده آن است که با وجود تضعیف فروشندگان، باز هم قیمت سهام پایینتر از قیمت آن در زمان بازگشایی بسته شده است. در عمل وقتی الگوی چکش نزولی رخ میدهد، نشاندهنده آن است که با وجود آنکه خریداران موفق شدهاند روند نزولی را به صعودی تغییر دهند، اما هنوز آنقدر خرید صورت نگرفته است که قیمت پایانی سهام به بالاتر از زمان بازگشایی آن در ابتدای روز برسد.
ایجاد الگوی چکش نزولی در یک روند صعودی در بازار نشانه چیست؟
گاهی اوقات ممکن است در جریان یک روند صعودی قیمت در بازار، به یکباره کندل چکش نزولی شکل بگیرد. این کندل نشاندهنده قدرت فروشندگان در مسیر صعودی است. در واقع فروشندگان موفق شدهاند فشار عرضه را افزایش داده و در نتیجه قیمت سهام را به پایینتر از قیمت بازگشایی آن برسانند. اما مجدداً خریداران با خریدهای خود مانع از افت قیمت شدید سهام شدهاند.
به هر ترتیب هر زمان کندل چکش در انتهای روند صعودی شکل گرفت، میتواند به عنوان نشانهای برای قدرتمند بودن فروشندگان تلقی شود. به این ترتیب ممکن است در آینده نزدیک روند صعودی متوقف شود و فروشندگان ابتکار عمل را در بازار به دست بگیرند.
آموزش استفاده از الگوی چکش در تحلیل تکنیکال
آنچه تا اینجا در مطالعه این مقاله روشن شد، این است که الگوی چکش در تحلیل تکنیکال، یک الگوی امیدوارکننده و به نوعی نشانه رشد بازار است که در انتهای یک روند نزولی به وجود میآید. البته یک معاملهگر حرفهای با مشاهده این الگو در نمودار قیمت دارایی بلافاصله اقدام به خرید نمیکند؛ بلکه آن را به عنوان نشانهای برای بررسی سایر عوامل مؤثر قلمداد میکند.
به عنوان مثال میتوان با بررسی اندیکاتور rsi مشخص نمود که آیا سهم در منطقه اشباع فروش قرار دارد یا خیر. اگر این اندیکاتور عدد کمتر از ۳۰ را به نمایش گذاشت، اعتبار کندل چکش افزایش پیدا میکند.
نکته مهم دیگر آن است که شاید الگوی چکش نشانه آغاز یک روند صعودی باشد، اما به هیچ عنوان مشخص نمیکند که این افزایش قیمت تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؛ بنابراین اینجا اهمیت استفاده از سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال برای رسیدن به یک دید جامع در خرید سهام بسیار مؤثر و مهم است.
آیا استفاده از الگوی چکش محدودیت دارد؟
الگوی چکش در تحلیل به روش پرایس اکشن بسیار کاربردی هستند و نقش مهمی در رسیدن به نتایج مثبت از این شیوه تحلیل تکنیکال دارند. اما دو نکته مهم در خصوص این الگو وجود دارد که میتوان به عنوان محدودیتهای پیرامون کندل چکش مطرح نمود. این محدودیتها عبارتاند از:
- شاید تصمیمگیری مبتنی بر کندل چکش کار چندان منطقی نباشد؛ چرا که به تنهایی نشاندهنده تغییر روند قیمت سهام از نزولی به صعودی نیست و باید فاکتورهای متعدد دیگری نیز در کنار آن مورد ارزیابی قرار بگیرد.
- به هیچ عنوان هدف قیمتی توسط کندلهای چکش تعیین نمیشود. در واقع معاملهگر نمیتواند به کمک این کندلها متوجه شود که روند صعودی تا چه زمانی ادامه پیدا میکند و برای تعیین حد ضرر یا سود باید از ابزارهای دیگر استفاده کند.
منظور از الگوی چکش وارونه چیست؟
از نظر مفهوم و عملکرد تفاوتی بین کندل چکش و چکش وارونه وجود ندارد و هر دو آنها نشاندهنده یک الگوی بازگشت صعودی هستند که در انتهای یک روند نزولی شکل میگیرد.
اما از نظر شکل ظاهری الگوی چکش وارونه یا الگوی چکش تفاوت دارد. در کندل چکش، بدنه در بالا تشکیل شده و یک دم در پایین آن شکل میگیرد. در حالی که در کندل چکش وارونه، بدنه در پایین تشکیل میشود و به جای دم یک شاخ در بالای آن وجود دارد که طول آن ۲ تا ۳ برابر بدنه است. البته گاهی اوقات ممکن است یک دم خیلی کوچک نیز وجود داشته باشد که کاملاً قابل اغماض است و میتوان آن را نادیده گرفت. تقریباً تمام آنچه در خصوص کندل چکش اشاره شد، درباره کندل چکش وارونه نیز عیناً صادق است.
سؤالات متداول
آیا کندل چکش وارونه در روندهای صعودی نیز ایجاد میشود؟
خیر؛ الگوی چکش وارونه برخلاف کندل چکش صرفاً در روندهای نزولی ایجاد میشود.
آیا میتوان کندل چکش را به عنوان مبنای تصمیمگیری برای خرید سهام قرار داد؟
خیر؛ این الگو به هیچ عنوان به تنهایی نشانه تغییر روند در قیمت سهام نیست و باید سایر ابزارهای تحلیلی را نیز در کنار آن مورد استفاده قرار داد.
مقاله مرتبط: الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال
کلام پایانی
در این مقاله بررسی شد که الگوی چکش چیست و چه کاربردی در تحلیل تکنیکال دارد. در مجموع تحلیل تکنیکال ابزارهای مختلفی را در اختیار تحلیلگران قرار میدهد تا به کمک آن بتوانند سود خود در معاملهها را افزایش داده و زیاد خود را به حداقل برسانند.
- نام صرافی تخفیف کارمزد vps یا vpn لینک ثبت نام
-
توبیتدارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد
-
بینگ ایکسدارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد
-
کوینکسدارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد
-
آبانتتردارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد
با این حساب در روند صعودی هم کندل چکش نداریم چون به اون هم میگن مرد به دار آویخته(hanging man)
سلام حسن عزیز
کلا اسامی الگوها اهمیت نداره و چیزی که مهم هستش این که درک کنیم پشت سر کندل چه احساساتی در بین معامله گرها وجود داره در نتیجه درک کردن کندل ها در اولویت هستش.
سلام وقت بخیر
گفتید در روند صعودی کندل چکشی وارونه تشکیل نمیشه…چرا؟
سلام دوست عزیز
به این دلیل که کندلی که در انتهای روند صعودی به این شکل تشکیل میشه رو بهش میگیم Shooting Star