قیمت توکن‌های دیفای در ماه‌های اخیر روند کاهشی نسبتا سنگینی را تجربه کرده است؛ اما واقعیت این است که سود واقعی سرمایه‌گذاری در این پروژه‌ها مربوط به وام‌دهی و سرمایه‌گذاری نقدی است نه قیمت توکن‌های حاکمیتی آن‌ها.

پروژه‌های دیفای از تابستان سال ۲۰۲۰ تا پایان سه ماه سوم سال ۲۰۲۱ رالی صعودی را در قیمت‌ها تجربه کردند. اما در ماه‌های اخیر روند نزولی را در پیش گرفتند. اکنون که بازار به حالت ثبات نسبی دست پیدا کرده، فعالان بازار بهتر می‌توانند وضعیت پروژه‌های دیفای را ارزیابی کنند. به این ترتیب امکان پیش‌بینی روندهای آینده به صورت منطقی‌تری فراهم می‌گردد.

استیبل‌کوین‌ها به عنوان سنگ بنای اکوسیستم دیفای به شمار می‌روند که حجم بازار قابل توجهی را نیز به خود اختصاص داده‌اند. نتایج داده‌های حاصل از تحلیل درون زنجیره ای شرکت Defi Llama نشان می‌دهد که چهار پروژه از پنج پروژه برتر بازار رمز ارزها از نظر ارزش کل دارایی‌های قفل شده (TVL) مربوط به ایجاد و مدیریت استیبل کوین‌ها است. این در حالی است که استیبل کوین‌ها قیمت ثابتی دارند و سرمایه‌گذاران عمدتا برای جلوگیری از افت ارزش دارایی‌هایشان اقدام به خرید آن‌ها می‌کنند. سود اصلی سرمایه گذاری در این توکن‌ها بیشت از محل وام و استقراض حاص می‌شود.

پلتفرم‌هایی در بازار رمز ارزها فعالیت می‌کنند که حوزه کاری آن‌ها اعطای وام به کاربران متقاضی است. سایر کاربران با سرمایه‌گذاری در این پلتفرم‌ها می‌توانند سود دریافت کنند. دو پلتفرم وام دهی AAVE و Compound با ارزش دارایی‌های قفل شده ۱۲.۰۹ و ۶.۶۵ میلیارد دلار به عنوان اصلی‌ترین پلتفرم‌های وام‌دهی دیفای به شمار می‌روند. ارزش توکن‌های اختصاصی این دو پلتفرم نیز تا پایان سال ۲۰۲۱ به اوج خود رسید و اکنون بیش از دو ماه است که در رکود به سر می‌برند.

رشد ارزش دارایی‌های قفل شده در پلتفرم AVVE به دلیل ادغام زنجیره‌ای متقابل پالیگان و آوالانچ رخ داد که باعث شد تعداد رمز ارزهای پشتیبانی شده در آن افزایش قابل توجهی پیدا کند. به این ترتیب کاربران بیشتری توانستند برای اجتناب از هزینه‌های گس بالای اتریوم به سراغ AVVE بیایند.

کاربران بازار رمز ارزها که در طولانی مدت از ریسک‌های سنگین گریزان هستند، می‌توانند به سادگی از طریق وام دادن در قالب پلتفرم‌های وام دهی در بازار، به سودهای متوسط و کم‌ریسکی دست پیدا کنند.

سپرده‌گذاری نقدینگی (استیکینگ) یکی دیگر از ابزارهای تأمین مالی در پروژه‌های دیفای است که برای کسب سود در اختیار کاربران قرار دارد. یکی از پروژه‌های معروف سهام‌گذاری Lido Finance نام دارد که در حال حاضر علاوه بر اتریوم، از توکن‌های دیگری مانند سولانا، لونا، متیک و کوساما نیز پشتیبانی می‌کند. تحلیل‌های درون زنجیره‌ای Defi Llama نشان می‌دهد که ارزش دارایی‌های قفل شده در این پلتفرم در ۱۰ مارس ۲۰۲۲ به بالاترین سطح خود از زمان راه‌اندازی یعنی حدود ۱۴.۹۶ میلیارد دلار رسیده است.

در Lido، کاربران می‌توانند اتر و سولانا را به اشتراک بگذارند و stETH یا stSOL را دریافت کنند، که بعدا می‌توانند به عنوان وثیقه در AAVE برای استیبل کوین‌ها استفاده شوند. به این ترتیب در یک دوره زمان مشخص سود خوبی از سرمایه‌گذاری عاید کاربران خواهد شد.

بنابراین علی رغم روند نزولی در قیمت برخی از توکن‌های حاکمیتی پروژه‌های دیفای، شاهد افزایش کاربردهای آن‌ها هستیم که نکته بسیار مهمی به شمار می‌رود.

منبع: cointelegraph.com