نسل سوم اینترنت یا وب ۳ در حال آماده شدن است تا تمام معادلات جهانی از جمله تعاملات فعلی در اینترنت را زیر و رو کند. بسیاری از غول‌های فناوری مانند آمازون، سامسونگ، مایکروسافت و … تمرکز خود را روی این پروژه بزرگ معطوف کرده‌اند و به نظر می‌رسد که باید در آینده نزدیگ شاهد اتفاقات مهمی در این حوزه باشیم.

در این بین بسیاری از کارشناسان حوزه فناوری بر این باور هستند که پروژه بلاک‌چین IoTeX از موقعیت بسیار خوبی در این مقطع زمانی قرار دارد. IoTeX یک پلتفرم غیر متمرکز است که با محوریت رعایت حریم خصوصی و تأمین انرژی اینترنت اشیا فعالیت می‌کند.

پروژه IoTeX به طرز مشهودی در خدمت اقتصادی ماشینی از طریق وب ۳ قرار می‌گیرد و گام بلندی در راستای دستیابی به اینترنت غیر متمرکز به شمار می‌رود. با عملیاتی شدن این ابر پروژه عملا کاربران اینترنت در سراسر دنیا از زیر سلطه غول‌های فناوری بیرون می‌آیند و می‌توانند مالکیت داده‌ها و محتوای ارزشمند تولیدی خود را در دست بگیرند.

نسخه ابتدایی اینترنت در ۳۰ آوریل سال ۱۹۹۳ با انتشار کد منبع آن توسط برنز لی رونمایی شد. در این نسخه از این اینترنت محدود‌های فراوانی وجود داشت که مانع از جهانی شدن آن به معنای واقعی کلمه می‌شد. لذا در قالب پروژه وب ۲ به سمت برطرف کردن نواقص حرکت صورت گرفت. در وب ۲ عملا امکان تعامل بین کاربران و تولیدکنندگان محتوا فراهم شد و انقلابی در عرصه اینترنت جهانی به وقوع پیوست.

سال ۲۰۰۵ را می‌توان سرآغازی بر نسخه وب ۲ دانست. در همین اثنا بود که شرکت‌های فناوری غول امروز یعنی آمازون، گوگل، فیس بوک و توییتر نیز رفته رفته از راه می‌رسیدند. این شرکت‌های فناوری زمینه را برای تعامل کاربران در بستر اینترنت مهیا کردند و اینترنت را به معنای واقعی کلمه به یک ابزار قدرت تبدیل نمودند.

در این سال‌ها و با آشکار شدن ظرفیت بسیار زیادی که در اینترنت اشیا و بلاک‌چین نهفته است، حرکت به سمت وب ۳ آغاز شده است. در نسخه سوم اینترنت به دنبال غیر متمرکزسازی داده‌ها، سازگاری بیشتر با سیستم‌های گوناگون و دسترسی بیشتر مردم در سراسر دنیا هستیم. مدیریت داده‌های موجود در اینترنت امروز به صورت متمرکز انجام می‌پذیرد. به زبان ساده همه  ما در این شرایط به نوعی کارمند شرکت‌های بزرگ فناوری به شمار می‌رویم. اما در نسخه وب ۳ این امکان وجود دارد که افراد مدیریت و کنترل تولید محتوای شخصی‌شان را در دست بگیرند.

حرکت به سمت وب ۳ با سرعت در جریان است. سرمایه‌گذاری‌های سنگین مالی در سال‌های اخیر در پروژه‌های دیفای برای دستیابی به اجزای گوناگون وب ۳ انجام می‌شود. رقم این سرمایه‌گذاری در سال ۲۰۲۱ صرفا به ۲۰۰ میلیارد دلار می‌رسد که عدد فوق‌العاده قابل توجهی است.

البته برخی از کارشناسان معتقدند که در سال ۲۰۲۲ با توجه به رونمایی از پروژه‌های مختلف در حوزه وب ۳، مشکلات ابتدایی موجود در این مسیر شناسایی می‌شود و در نتیجه باید در سال‌های آینده منتظر میوه داده این درخت باشیم.

وب ۳ به طرز قابل توجهی می‌تواند اقتصادی بین‌المللی را دست‌خوش تغییرات جدی کند. به گونه‌ای که پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که در آینده کوتاه مدت اقتصاد ۱۲.۶ تریلیون دلاری در این حوزه در دسترس است.

منبع: cryptoslate.com