راهنمای خرید خودرو از بورس کالا

سرمایه گذاری
خرید خودرو از بورس

چگونه در بورس کالا خودرو بخریم؟ این پرسش پرتکراری است که در چند ماه گذشته بر سر زبان‌ها افتاده است. عرضة خودرو در بورس کالا، مسیر پرپیچ‌وخمی را طی کرده است. در طول ماه‌های گذشته، شاهد عرضه موفق مدل‌های مختلفی از خودروهای داخلی و خارجی در بورس کالا بودیم؛ اما ناگهان، دستور توقف این روند صادر شد. پس از کش‌وقوس‌های فراوان در روزهای گذشته، بار دیگر عرضه خودرو در بازار سرمایه از سر گرفته شد. این مطلب را با هدف تدوین راهنمای خرید خودرو از بورس کالا آماده کرده‌ایم. برای دریافت پاسخ پرسش‌های خود در این زمینه، تا پایان با ما همراه باشید.

تفاوت قیمت خودرو در بورس کالا و بازار آزاد

قیمت خودرو در بورس کالا

شاید این پرسش را مطرح کنید که دلیل عرضه خودرو در بورس چیست. همان‌طور که می‌دانید، خودرو در کشور ما از حالت مصرفی به کالایی سرمایه‌ای تبدیل شده است. به همین دلیل، پدیده دلالی نظم این بازار را به هم زده است. خودروها با قیمت بسیار گران‌تر از نرخ‌های واقعی به دست مصرف‌کننده می‌رسند. از طرفی، خودروسازان هم از قیمت‌های دستوری ابراز نارضایتی می‌کنند. عرضه خودرو در بورس کالا، به‌منزله راه‌حل جایگزین نسبتاً مناسبی در دسترس قرار گرفته است.

با اجرای این سیاست، شاهدیم که قیمت کارخانه و بازار به یکدیگر نزدیک شده‌اند. کم‌کم می‌توان امیدوار بود که تقاضاهای کاذب از بازار خودرو رخت بربندند. در کنار آن، شفافیت در طرف تولیدکننده و مصرف‌کننده بازار خودرو حاکم شود. این موضوع را به‌خوبی می‌توان در عرضه‌های اخیر خودرو از طریق بورس مشاهده کرد. چند سال عرضه خودرو به روش قرعه‌کشی، نه‌تنها پاسخ‌گوی نیاز بازار نبود، بلکه به دلالی نیز دامن زد؛ اما تفاوت قیمت خودرو در بورس کالا و بازار آزاد که گاهی به بیش از ۱۵۰ میلیون تومان می‌رسد، به همه ثابت کرده که این روش کارآمد است. در مدت زمان عرضه خودرو در بورس، شاهد روند کاهش قیمت بازار آزاد نیز بوده‌ایم که این موضوع اهمیت زیادی دارد.

شرایط و محدودیت‌های خرید خودرو از بورس کالا

قبل از خرید خودرو از بورس کالا، باید از شرایط و محدودیت‌هایی که در این زمینه وضع شده است، آگاهی کسب کنید. این قوانین با هدف ایجاد شفافیت در نظام عرضه خودرو و همچنین رسیدن محصولات به دست مصرف‌کننده واقعی وضع شده‌اند. ازجمله شرایط احراز صلاحیت برای شرکت در خرید خودرو از بورس، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شرط سنی شرکت در فرایند خودرو از بورس، داشتن حداقل ۱۸ سال است.
  • هر متقاضی فقط می‌تواند در یکی از برنامه‌های عرضه خودرو در بورس به‌صورت هم‌زمان شرکت کند.
  • در صورت خرید خودرو به‌صورت مستقیم از خودروساز یا بورس کالا از سال ۱۳۹۸، مجاز به شرکت در برنامه‌های جدید نیستید.
  • خرید خودرو در بورس فقط برای اشخاص حقیقی امکان‌پذیر است.
  • داوطلبان ضمن دریافت کد بورس کالا، باید حساب وکالتی نیز معرفی کنند.
  • برای شرکت در فرایند خرید، باید مبلغ اعلام‌شده در اطلاعیه را در حساب وکالتی خود واریز کنید.

یکی از شرایط شرکت در قرعه‌کشی خودرو، نداشتن پلاک انتظامی فعال بود. در جریان عرضه خودرو از طریق بازار سرمایه، این شرط حذف شده است. به همین دلیل، افراد صاحب پلاک انتظامی فعال نیز می‌توانند به‌راحتی در خرید خودرو مشارکت کنند. برای جلوگیری از تشکیل درخواست‌های کاذب، شرط واریز بخشی یا تمام قیمت خودرو در حساب وکالتی لحاظ و این شرط سبب شده است در جریان برخی از عرضه‌های خودرو حتی کار به قرعه‌کشی نیز نرسد.

مراحل خرید خودرو از بورس کالا

مراحل خرید خودرو از بورس کالا

برای خرید خودرو از بورس کالا باید چهار مرحله را پشت سر بگذارید که در این قسمت یک‌به‌یک آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

۱. دریافت کد بورس کالا

عده‌ای تصور می‌کنند که فقط با ثبت نام در سجام و دریافت کد بورسی، می‌توانند در بورس کالا نیز خودرو بخرند. این در حالی است که علاوه بر آن، باید برای دریافت کد بورس کالا نیز اقدام کنید. خوشبختانه، بسیاری از کارگزاری‌ها، خدمات دریافت کد بورس کالا را نیز به صورت آنلاین و غیرحضوری در اختیار کاربران خود قرار می‌دهند. ابتدا باید یک کارگزاری را انتخاب کنید. سپس در جریان ثبت نام مدارک و اطلاعات هویتی خود را کامل کنید.

سپس باید معرفی‌نامه‌ای که به‌صورت آنلاین از طریق سایت کارگزاری در اختیار شما قرار می‌گیرد، دانلود کنید و پرینت بگیریند. برای افتتاح حساب وکالتی باید این معرفی‌نامه را نزد بانک ببرید. برخی از کارگزاری‌ها امکان انتخاب معرفی‌نامه به چند بانک را فراهم کرده‌اند که می‌توانید یکی از آن‌ها را انتخاب کنید. درنهایت، فرایند ثبت نام شما در بورس کالا به پایان می‌رسد و کد معاملات فیزیکی در اختیارتان قرار می‌گیرد.

۳. واریز وجه خودرو به حساب وکالتی

احتمالاً این پرسش برای شما هم به وجود آمده است که منظور از حساب وکالتی چیست. برای خرید خودرو در بورس کالا باید یک حساب وکالتی نزد بانک ایجاد کنید. بخشی یا تمام مبلغ پایه خرید خودرو را قبل از ثبت سفارش در بازار سرمایه باید به حساب وکالتی خود واریز کنید. بانک تا زمان تعیین تکلیف عرضه خودروها، حساب شما را مسدود می‌کند. درصورتی‌که خرید موفقیت‌آمیز باشد، باید بقیه هزینه را نیز پرداخت کنید. در غیر این صورت، حساب شما آزاد می‌شود و می‌توانید وجه آن را برداشت کنید.

۴. ثبت سفارش خرید خودرو

اطلاعیه عرضه خودرو در بورس کالا، چند روز قبل از آغاز زمان ثبت سفارش در سایت رسمی این سازمان منتشر می‌شود. جزئیات مربوط به برنامه فروش خودرو، در این اطلاعیه‌ها قابل مشاهده است. قبل از زمان اعلام‌شده باید وجه مورد نیاز برای شرکت در برنامه خرید خودرو را به حساب وکالتی واریز کنید. سپس در مدت زمان عرضه خودرو، باید به سایت کارگزاری بورس خود مراجعه کنید. برای ثبت سفارش باید حداقل قیمت اعلام‌شده در اطلاعیه را درج کنید. هر نفر نیز مجاز به ثبت سفارش برای خرید یک خودرو است. با تعیین قیمت مدنظر، سفارش خود را ثبت کنید.

۵. دریافت خودرو از نمایندگی

پس از پایان مهلت ثبت سفارش، تعیین می‌شود که چه کسانی موفق به خرید خودرو شده‌اند. در ادامه، باید وجه خرید خودرو، مالیات بر ارزش افزوده و هزینه‌های دیگر را به حسابی واریز کنید که خودروسازان اعلام کرده‌اند. تحویل خودروها در نمایندگی‌های خودروسازان انجام می‌شود. برای تحویل گرفتن خودرو در زمان اعلام‌شده، باید به همراه مدارکی مانند کارت ملی، شناسنامه و سند احراز محل سکونت، به نمایندگی خودرو مراجعه کنید.

کلام پایانی

در این مقاله، راهنمای خرید خودرو در بورس کالا را بررسی کردیم. با آنچه مطالعه کردید، به‌راحتی می‌توانید سفارش خرید خودرو را در بازار سرمایه ثبت کنید. تفاوت قیمت خودرو در بورس کالا و بازار گاهی در خودروهای مختلف، به بیش از صد میلیون تومان می‌رسد. به همین دلیل، منطقی است که خریدهای خود را از همین طریق انجام دهید. با توجه به محدودیت‌هایی که برای ثبت درخواست خرید خودرو وضع شده است، خبری از مشارکت‌های میلیونی برای قرعه‌کشی‌های خودروسازان نیست. ازاین‌رو، بسیار راحت‌تر می‌توانید خودروی مورد نیاز خود را تهیه کنید. اگر در زمینه خرید خودرو از بورس کالا پرسشی دارید، حتماً در کامنت‌ها با ما در میان بگذارید. در کوتاه‌ترین زمان ممکن، پاسخ‌گوی پرسش‌های شما عزیزان خواهیم بود.

سوالات متداول

1

بهترین کارگزاری برای خرید خودرو از بورس کالا چیست؟

فارابی، آگاه و مفید در ردیف بهترین کارگزاری بورس برای خرید خودرو به شمار می‌روند.

2

تفاوت قیمت خودرو در بورس کالا و بازار چقدر است؟

قیمت خودروها در بورس کالا، با توجه به عرضه و تقاضا تعیین می‌شود. تجربه نشان می‌دهد قیمت در بازار سرمایه در مقایسه با بازار آزاد، معمولاً کمتر است.

3

چگونه از زمان عرضه خودرو در بورس کالا مطلع شویم؟

برای اطلاع دقیق از زمان عرضه خودرو باید به سایت رسمی بورس کالا مراجعه کنید.

4

حساب وکالتی چیست؟

برای دریافت مجوز خرید خودرو در بورس کالا، باید بخشی یا تمام وجه قیمت پایه خودروها را به حساب وکالتی خود واریز کنید.

امتیاز شما به این محتوا

3.5 / 5. 2

میانگین امتیازات: 3.5/5
تعداد امتیاز: 2
در بهترین صرافی های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.
دیدگاه خود را به اشتراک گذارید
حتما نظرت رو برای ما و دیگران بنویس
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منو
جستجو
ورود/ ثبت نام
ارسال مجدد
درخواست مشاوره