هر آنچه باید درباره معاملات فیوچرز ارز دیجیتال بدانید

سرمایه گذاری
فیوچرز در ارز دیجیتال چیست

سرمایه‌گذاری در بازار ارزهای دیجیتال به شیوه‌های گوناگونی انجام می‌شود. هریک از این روش‌ها نیز با ریسک‌های خاصی همراه هستند. گاهی اوقات در قالب معاملات خود، رمزارزها را به صورت مستقیم خرید و فروش می‌کنید. در این نوع معاملات، مالکیت ارزهای دیجیتال بین افراد جابه‌جا می‌شود؛ درعین‌حال، شیوه خاصی از معاملات نیز وجود دارند که در قالب آن‌ها خرید و فروش رمزارزها صورت نمی‌گیرد؛ بلکه قراردادی بین افراد منعقد می‌شود که به موجب آن درباره معامله دارایی‌ها با قیمت مشخص در آینده توافق می‌کنند. به این نوع قراردادها معاملات فیوچرز ارز دیجیتال گفته می‌شود. در ادامه، نکات اساسی درباره معاملات قرارداد آتی ارز دیجیتال را بررسی می‌کنیم. تا پایان با ما همراه باشید.

معاملات فیوچرز ارز دیجیتال چیست؟

معاملات فیوچرز ارز دیجیتال (Crypto Futures) با عنوان قرارداد آتی نیز شناخته می‌شوند. به موجب این معامله، قراردادی بین خریدار و فروشنده منعقد می‌شود که در قالب آن درباره معامله تعداد مشخصی ارز دیجیتال با قیمت معین در آینده (با سررسید مشخص یا غیرمشخص) توافق می‌کنند. برای رسمی شدن این قرارداد هریک از طرفین معامله باید سرمایه اولیه‌ای را با عنوان مارجین (Margin) برای وجه تضمین اختصاص دهند؛ بنابراین، در قالب معاملات فیوچرز هیچ‌گونه مالکیتی روی ارزهای دیجیتال رخ نمی‌دهد.

بسیاری از صرافی‌های ارز دیجیتال مانند بینگ ایکس و کوکوین از این معاملات پشتیبانی می‌کنند. جالب است بدانید اولین قرارداد آتی بیت کوین در اوایل دسامبر سال ۲۰۱۷ ثبت شد. پس از آن، به مرور زمان معاملات فیوچرز به یکی از محبوب‌ترین روش‌های سرمایه‌گذاری معامله‌گران حرفه‌ای در بازار کریپتوکارنسی تبدیل شد.

اساس معاملات قرارداد آتی ارز دیجیتال بر پیش‌بینی تریدر از روند قیمت رمزارزها در آینده استوار است. دو نوع پوزیشن معاملاتی برای قراردادهای آتی وجود دارد که عبارت‌اند از:

  • پوزیشن لانگ یا خرید: اگر فکر می‌کنید در آینده قیمت ارز دیجیتال افزایش می‌یابد، باید پوزیشن لانگ باز کنید.
  • پوزیشن شورت یا فروش: اگر فکر می‌کنید در آینده قیمت ارز دیجیتال کاهش می‌یابد، باید پوزیشن شورت باز کنید.

اگر پیش‌بینی شما درست از آب دربیاید، سود خواهید کرد؛ در غیر این صورت متضرر می‌شوید که در ادامه، بیشتر درباره این موضوع توضیح خواهیم داد.

مثالی از معاملات قرارداد آتی ارز دیجیتال

برای روشن شدن مفهوم پوزیشن‌های لانگ و شورت در معاملات فیوچرز، بد نیست مثالی را بررسی کنیم. فرض کنید تریدر الف یک پوزیشن لانگ روی قیمت بیست هزار دلار برای بیت کوین باز می‌کند. متناظر او تریدر ب نیز یک پوزیشن شورت روی همین قیمت برای بیتکوین باز می‌کند.

در ادامه، فرض کنید شاهد افزایش قیمت بیت کوین باشیم؛ به گونه‌ای که تریدر ب معامله را در قیمت ۲۱ هزار دلار لغو کند. برای این منظور تریدر الف به میزان ۱۰۰۰ دلار از وجه التزام تریدر ب را دریافت می‌کند تا معامله لغو شود. به عبارت دیگر، تریدر الف ۱۰۰۰ دلار سود از معامله به دست می‌آورد.

تفاوت اسپات و فیوچرز چیست؟

تفاوت اسپات و فیوچرزدر اینجا تفاوت معامله فیوچرز و اسپات در ارز دیجیتال را بررسی می‌کنیم. در معاملات اسپات، شما به‌عنوان خریدار یا فروشنده تمام مبلغ معامله را با توجه به نوع و تعداد ارز دیجیتال بر اساس قیمت توافقی پرداخت می‌کنید. به عبارت دیگر، به موجب معامله، اسپات مالکیت ارزهای دیجیتال از فروشنده به خریدار منتقل می‌شود. درحالی‌که در معاملات فیوچرز خبری از خرید یا فروش ارزهای دیجیتال نیست.

نکته مهم دیگر درباره تفاوت معاملات اسپات با فیوچرز، میزان ریسک آن‌هاست. به تجربه ثابت شده است ریسک معاملات فیوچرز بسیار بیشتر است. از آن گذشته، نباید فراموش کنید فرصت کسب سود در معاملات فیوچرز هم از کاهش و هم از افزایش قیمت ارزهای دیجیتال وجود دارد. این در حالی است که در معاملات اسپات، تریدر فقط از افزایش قیمت ارزهای دیجیتال سود خواهد کرد.

تفاوت آپشن و فیوچرز چیست؟

معامله آپشن یا قرارداد اختیار معامله نوعی خاصی از معاملات مشتقه است. در قالب این معامله، طرف خریدار حق دارد ارز دیجیتال را با قیمت مشخص در سررسید معین یا قبل از آن معامله کند؛ درحالی‌که در معاملات فیوچرز هر دو طرف معامله این حق را دارند. اجازه دهید با مثالی ماجرا را بیشتر بررسی کنیم. فرض کنید به موجب یک قرارداد آپشن بیت کوین، تعدادی از فروشندگان مایل باشند با سررسید سه ماهه، دارایی خود را با قیمت ۴۰ هزار دلار به فروش برسانند. شما به عنوان خریدار وجه التزامی، مثلاً ۱۰۰۰ دلاری، پرداخت می‌کنید و به موجب آن متعهد می‌شوید در سررسید سه ماه، بیت کوین را با قیمت ۴۰ هزار دلار بخرید.

فرض کنید قبل از فرارسیدن سررسید قرارداد، قیمت بیت کوین به ۵۰ هزار دلار برسد. شما به‌عنوان خریدار می‌توانید قرارداد را لغو کنید. به این ترتیب ۱۰۰۰ دلار شما در اختیار فروشنده قرار می‌گیرد و در این معامله ۹ هزار دلار سود عایدتان می‌شود؛ اما اگر قیمت بیت کوین قبل از فرارسیدن تاریخ انقضا به ۳۰ هزار دلار برسد، باز هم با لغو قرارداد با پرداخت ۱۰۰۰ دلار از ضرر ۱۰ هزار دلاری جلوگیری می‌کنید؛ بنابراین، در معامله آپشن عملاً خریدار در معرض ریسک ضرر یا دریافت سود زیادی قرار دارد؛ اما فروشنده در معرض سود یا زیان ثابت و مشخصی است. این دومین تفاوت معاملات فیوچرز و آپشن است؛ زیرا ریسک معامله فیوچرز برای هر دو طرف آن یکسان است.

مزایای معاملاتی فیوچرز ارز دیجیتال

تا اینجا سعی کردیم تصویر روشن و دقیقی از معاملات فیوچرز ارز دیجیتال ارائه کنیم. حتماً این سؤال برایتان پیش آمده است که مزیت اصلی قراردادهای آتی رمزارزها چیست. کسانی که تجربه فعالیت در بازار کریپتوکارنسی را دارند، به‌خوبی با ماهیت نوسانات قیمت شدید ارزهای دیجیتال در آن آشنا هستند. تریدرها همواره به دنبال راه‌هایی هستند که از نوسانات قیمت برای کسب سود نهایت بهره‌برداری را کنند.

معاملات فیوچرز به کسانی که در زمینه تحلیل تکنیکال دانش و تجربه زیادی دارند، کمک می‌کند در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت سودهای هنگفتی از بازار به دست بیاورند؛ سودهایی که برای به دست آوردن آن‌ها در معاملات اسپات به صبر و حوصله بسیار بیشتری نیاز دارند.

مفهومی به نام اهرم معاملاتی در قراردادهای آتی ارز دیجیتال وجود دارد که با به کارگیری آن می‌توان شانس کسب سود را به‌مراتب افزایش داد. در ادامه، بیشتر درباره این موضوع توضیح خواهیم داد. از آن گذشته، معاملات فیوچرز این امکان را فراهم می‌کند که افراد بدون نیاز به صرف هزینه‌های زیاد برای خرید ارزهای دیجیتال گران‌قیمت مانند بیت کوین، از فرصت‌های کسب سود در آن‌ها بهره‌مند شوند.

معایب معاملات فیوچرز در ارز دیجیتال

معایب معاملات فیوچرز در ارز دیجیتال

معاملات فیوچرز ارز دیجیتال به‌نوعی حکم شمشیر دولبه را دارد؛ به همان نسبت که فرصت‌های کسب سود زیادی در آن‌ها وجود دارد، ریسک معاملات قرارداد آتی نیز زیاد است. به عبارت دیگر، ماهیت نوسانی بازار ارزهای دیجیتال سبب می‌شود بسیاری اوقات اعتبار تحلیل‌های تکنیکال برای پیش‌بینی قیمت درست از آب درنیایند. به همین دلیل است که فقط تعداد محدودی از معامله‌گران حرفه‌ای این بازار می‌توانند از معاملات فیوچرز به سود برسند. معمولاً تریدرهای تازه‌کار در قالب معاملات فیوچرز سرمایه خود را به‌راحتی از دست می‌دهند.

انواع معاملات فیوچرز ارز دیجیتال

معاملات فیوچرز ارز دیجیتال به دو دسته تقسیم می‌شوند. در زمان ثبت سفارش در صرافی‌های ارز دیجیتال، توجه کنید که کدام‌یک از این دو معامله را انتخاب می‌کنید. دو دسته اصلی معاملات قرارداد آتی عبارت‌اند از:

۱. معاملات استاندارد (Standard Crypto Futures)

یک معامله فیوچرز از نوع استاندارد، تاریخ انقضای مشخص دارد. به این ترتیب، وقتی سررسید قرارداد آتی فرامی‌رسد، عملاً خرید و فروش ارزهای دیجیتال با قیمت تعیین‌شده بین دو طرف معامله انجام می‌شود.

۲. معاملات قرارداد دائمی (Perpetual Crypto Futuers)

بخش عمده معاملات قراداد آتی که در صرافی‌های ارز دیجیتال صورت می‌گیرد، مربوط به معاملات پرپچوال یا قرارداد دائمی است. در این نوع معاملات تاریخ انقضایی برای قرارداد آتی وجود ندارد. به این معنی که تا وقتی معامله‌گر مایل باشد، می‌تواند پوزیشن خرید یا فروش خود را باز نگه دارد. البته برای این منظور، صرافی‌ها به صورت روزانه کارمزد دریافت می‌کنند که در ادامه، بیشتر درباره این موضوع توضیح می‌دهیم.

اصطلاحات پرکاربرد معاملات فیوچرز در ارز دیجیتال

وقتی وارد پلتفرم‌های معاملات فیوچرز ارز دیجیتال می‌شوید، با مجموعه‌ای از اصطلاحات سروکار خواهید داشت که لازم است با آن‌ها آشنایی کافی داشته باشید. در اینجا، تعدادی از پرکاربردترین مفاهیم معاملات فیوچرز در ارز دیجیتال را شرح می‌دهیم.

اهرم معاملات (Leverage)

در معاملات فیوچرز این امکان وجود دارد که با قرض گرفتن دارایی دیگران، شانس خود را برای کسب سود افزایش دهید. برای این منظور، از ضریب‌هایی با عنوان اهرم یا لوریج استفاده می‌شود. برای مثال، فرض کنید یک پوزیشن لانگ با اهرم معاملاتی ۱۰ باز می‌کنید. اگر در زمان بستن پوزیشن، قیمت ارز دیجیتال ۱۰ درصد افزایش پیدا کرده باشد، سود شما از محل معامله ۱۰۰ درصد می‌شود؛ اما به همان نسبت که اهرم معامله میزان سود را افزایش می‌دهد، ریسک آن نیز بیشتر می‌شود؛ به‌گونه‌ای که اگر قیمت ارز دیجیتال در جهت عکس پیش‌بینی شما حرکت کند، متحمل ضررهای بیشتری خواهید شد.

برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می کنیم مقاله ی لوریج در فارکس را مطالعه کنید.

مارجین (Margin)

به میزان پول یا ارز دیجیتالی که به‌عنوان وثیقه برای باز کردن پوزیشن معامله فیوچرز نزد صرافی قرار می‌دهید، مارجین می‌گویند. اهرم معاملاتی نیز بر اساس میزان مارجین تریدر تعیین می‌شود. هر صرافی ارز دیجیتال برای مارجین در معاملات فیوچرز، قوانین خاصی دارد که حتماً باید قبل از باز کردن پوزیشن، آن‌ها را مطالعه کنید.

لیکویید شدن (Liquidation)

اگر بعد از باز کردن پوزیشن معاملات فیوچرز، قیمت در خلاف جهت پیش‌بینی شما تغییر کند، تا زمانی پوزیشن باز می‌ماند که ضرر بیشتر از مارجین نشود؛ به محض اینکه ضرر شما به مقدار مارجین برسد، پوزیشن به صورت خودکار بسته می‌شود؛ از این اتفاق با عنوان لیکویید شدن یاد می‌شود. با مطالعه مقاله لیکویید شدن ارز دیجیتال می‌توانید اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست بیاورید.

کراس و ایزوله مارجین (Cross & Isolated Margin)

در زمان باز کردن پوزیشن معاملات فیوچرز در صرافی‌ها، معمولاً دو گزینه کراس و ایزوله پیش روی شما قرار می‌گیرد. با انتخاب گزینه ایزوله، برای باز نگهداشتن پوزیشن، فقط همان مقدار مارجینی که تعیین کرده‌اید اختصاص می‌یابد؛ اما اگر می‌خواهید جلوی لیکویید شدن معامله را بگیرید، می‌توانید از گزینه کراس استفاده کنید. با انتخاب این گزینه کل موجودی شما در حساب فیوچرز صرافی به‌عنوان مارجین برای پوزیشن استفاده می‌شود.

پوزیشن لانگ و شورت (Long & Short)

پوزیشن لانگ یا خرید زمانی باز می‌شود که پیش‌بینی می‌کنید قیمت ارز دیجیتال افزایش پیدا کند؛ اما معامله شورت یا فروش در زمانی که پیش‌بینی شما مبنی بر کاهش قیمت رمزارز است، انتخاب می‌شود. برای اطلاع بیشتر در این زمینه، پیشنهاد می‌کنیم مقاله لانگ و شورت چیست را مطالعه کنید.

فاندینگ ریت (Funding Rate)

فاندینگ ریت را می‌توان به‌نوعی کارمزد روزانه‌ای دانست که در پوزیشن معاملات فیوچرز از نوع پرپچوال دریافت می‌شود. برای اطلاع بیشتر در این زمینه، پیشنهاد می‌کنیم مقاله فاندینگ ریت چیست را مطالعه کنید.

کلام پایانی

در این مقاله ابعاد مختلف معاملات فیوچرز ارز دیجیتال را بررسی کردیم. در پایان لازم است تأکید کنیم قبل از ورود به معاملات فیوچرز، حتماً دانش تحلیل تکنیکال خود را افزایش دهید. اساس موفقیت در معاملات قرارداد آتی ارز دیجیتال، داشتن مهارت زیاد در پیش‌بینی قیمت آینده رمزارزهاست. در همین زمینه می‌توانید با استفاده حساب دمو بینگ ایکس بدون نیاز به سرمایه حقیقی، معاملات فیوچرز را تمرین کنید. به این ترتیب، می‌توانید پس از کسب مهارت کافی با سرمایه حقیقی در این بازار ترید کنید.

سوالات متداول

1

بهترین صرافی فیوچرز برای ایرانی ها چیست؟

صرافی BingX بهترین پلتفرم معاملات فیوچرز برای ایرانیان است. پیشنهاد می‌کنیم مقاله بهترین صرافی برای فیوچرز را مطالعه کنید.

 

2

آیا صرافی‌های ایرانی نیز از معاملات فیوچرز پشتیبانی می‌کنند؟

خیر؛ تاکنون هیچ صرافی ایرانی‌ای از معاملات فیوچرز پشتیبانی نکرده است.

3

بهترین زمان برای معاملات فیوچرز چه وقت است؟

وقتی نوسانات قیمت در بازار ارزهای دیجیتال به اوج خود می‌رسد، بهترین زمان برای معاملات فیوچرز است.

4

آیا معاملات فیوچرز قمار است؟

نظرات مختلفی در این زمینه وجود دارد؛ ولی تاکنون از نظر قانونی هیچ منعی برای این معاملات در نظر گرفته نشده است.

امتیاز شما به این محتوا

2.6 / 5. 9

میانگین امتیازات: 2.6/5
تعداد امتیاز: 9
در بهترین صرافی های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.
دیدگاه خود را به اشتراک گذارید
حتما نظرت رو برای ما و دیگران بنویس
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منو
جستجو
ورود/ ثبت نام
ارسال مجدد
درخواست مشاوره