7 نکته مهم درباره مقایسه ارز دیجیتال با فارکس
تا چند سال پیش، بسیاری از فعالان بازارهای مالی مانند فارکس (Forex) معتقد بودند تبوتاب درباره ارزهای دیجیتال خیلی زود فروکش خواهد کرد؛ اما با گذر زمان جایگاه بازار کریپتوکارنسی روزبهروز تقویت شد. شرایط به سویی پیش میرود که بازار رمزارزها با دیگر بازارهای مالی و سرمایهگذاری مقایسه میشود. در این مقاله، قصد داریم به مقایسه ارز دیجیتال با فارکس بپردازیم. به نظر شما، چه تفاوتها و شباهتهایی بین این دو بازار وجود دارند؟ تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
فهرست عناوین مقاله
مقایسه ارز دیجیتال با فارکس
بازار فارکس قدمت زیادی دارد. با وجود این، فرمت امروزی این بازار از سال 1973 میلادی آغاز به کار کرده است. در مقابل، بازار رمزارزها از سال 2009 و با رونمایی از بیتکوین فعالیت خود را شروع کرده است. در ادامه، از جنبههای گوناگون، به مقایسه فارکس با ارز دیجیتال میپردازیم.
تفاوت در ارزهای معاملاتی
اولین و مهمترین تفاوت ارز دیجیتال با فارکس مربوط به نوع ارزهایی است که برای خرید و فروش در اختیار معاملهگران قرار دارد. در بازار فارکس، معمولاً از جفت ارزهای معاملاتی متشکل از ارزهای فیات رایج کشورهای مختلفی مانند دلار آمریکا، یورو، ین ژاپن و … استفاده میشود. در کنار ارزهای فیات پرکاربرد، معاملهگران بازار فارکس برای خرید و فروش، ارزهای ناشناخته برخی کشورهای دیگر را نیز در اختیار دارند. در واقع، در بازار فارکس معاملهگران ارزهای فیات را تبادل میکنند.
در مقابل، بازار رمزارزها قرار دارد که بیش از یازده هزار ارز دیجیتال مختلف در آن برای خرید و فروش وجود دارد. آمار مربوط به تعداد ارزهای دیجیتال فعال نیز به صورت روزانه تغییر میکند. در این بازار جفت ارزهای معاملاتی متشکل از ارزهای دیجیتال است. البته، در برخی از صرافیها خرید و فروش مستقیم ارزهای دیجیتال با استفاده از ارزهای فیات نیز امکانپذیر است. همچنین، با اینکه تعداد بسیار زیادی ارز دیجیتال وجود دارد، بخش عمده معاملات این بازار مربوط به رمزارزهایی مانند بیتکوین و اتریوم است. بدیهی است رصد و پیگیری تعداد بیشمار ارزهای دیجیتال موجود، از عهده معاملهگران بازار رمزارزها خارج است.
قیمتگذاری مبتنی بر عرضه و تقاضا
در هر دو بازار مالی، قیمتها بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود. با وجود این، تفاوتهای مهمی از نظر ماهیت بین داراییهای موجود در این بازارها وجود دارد. ارزهای فیات پشتوانه دولتها را دارند. این ارزها بهعنوان داراییهای قانونی در کشورهای مختلف برای خرید و فروش در دست مردماند. در مقابل، ارزهای دیجیتال بههیچوجه کارکرد مشابهی ندارند. فقط تعداد محدودی از کشورها اجازه میدهند کالاها با استفاده از ارزهای دیجیتال خرید و فروش شوند؛ آن هم بهطور محدود، صرفاً برای ارزهایی مانند بیتکوین این امکان برقرار است.
دولتها و به طور خاص بانکهای مرکزی، وظیفه حفظ ارزش پول ملی کشور خود را بر عهده دارند؛ به همین دلیل، نقش فعالی در نظام عرضه و تقاضای ارزهای فیات ایفا میکنند. چنین دخالتی بههیچوجه برای بازار ارزهای دیجیتال رخ نمیدهد.
تفاوت در حجم معاملات
موضوع مهم دیگر در مقایسه ارز دیجیتال با فارکس، مربوط به حجم معاملات در این دو بازار است. بین این دو بازار از حیث حجم معاملات، تفاوت بسیار زیاد و معناداری وجود دارد. در سال 2022، ارزش کل بازار فارکس حدود 2/409 کوادریلیون برآورد میشود. علاوه بر آن، میانگین حجم معاملات روزانه در این بازار نیز به بیش از 6/6 تریلیون دلار میرسد. این اعداد بهخوبی نشان میدهند که بازار فارکس شاخص نقدشوندگی بسیار مطلوبی دارد.
در مقابل، بازار رمزارزها قرار دارد. در سال 2021 که قیمتها در این بازار کاملاً صعودی بود، بیتکوین به سقف تاریخی خود، یعنی حدود 69 هزار دلار رسید. با توجه به اینکه دامیننس بیت کوین حدود 45 درصد است، ارزش بازار کریپتوکارنسی در سال 2021، به بالاترین سطح خود، یعنی حدود دو تریلیون دلار رسید، اما پس از آن، بیتکوین افت قیمت شدیدی داشت. این روزها که در میانه سال 2022 قرار داریم، بیتکوین حدود 20 هزار دلار معامله میشود. ارزش کل بازار رمزارزها نیز با افت چشمگیری به حدود یک تریلیون دلار رسیده است.
تفاوت در میزان نوسانات بازار
نوسانات قیمت جزو جداییناپذیر بازارهای مالی به شمار میرود. با وجود این، برای مقایسه فارکس با ارز دیجیتال، باید حتماً این موضوع مهم را نیز بررسی کنیم. تفاوت دو بازار از این حیث روی کیفیت مدیریت سرمایه در آنها بسیار تأثیرگذار است. نوسانات قیمت در بازار رمزارزها بسیار زیاد است. برای مثال، بیتکوین را در نظر بگیرید. در ابتدای سال 2021، قیمت آن حدود 29 هزار دلار بود. تا قبل از ماه پایانی سال 2021، قیمت آن به حدود 69 هزار دلار رسید و پس از آن در سقوطی بزرگ، به حدود 20 هزار دلار رسیده است. این میزان تغییرات قیمت آن هم برای بزرگترین ارز دیجیتال، بهخوبی نشاندهنده وضعیت پرتلاطم بازار رمزارزهاست.
در مقابل، بازار فارکس قرار دارد. ثبات قیمت در بازار فارکس برای جفت ارزهای معاملاتی اصلی بهمراتب بیشتر است. تغییرات قیمت در این بازار رخ میدهد؛ اما بههیچوجه نمیتوان آن را با نوسانات بیش از حد بازار رمزارزها مقایسه کرد. دلیل اصلی این موضوع را نیز میتوان در حجم بالای بازار فارکس جستوجو کرد. برای ایجاد تغییر قیمت در یک جفت ارز معاملاتی در بازار فارکس باید حجم بسیار زیادی پول جابهجا شود. تغییرات قیمت شدید در بازار فارکس فقط برای جفت ارزهای معاملاتی حاشیهای رخ میدهد.
تفاوت در زمان فعالیت
نکته مهم دیگر در مقایسه ارز دیجیتال با فارکس، بررسی زمان فعالیت این دو بازار است. بازار رمزارزها 24ساعته در هفت روز هفته بدون تعطیلی در اختیار معاملهگران از سراسر دنیا قرار دارد. این در حالی است که بازار فارکس فقط از روز دوشنبه تا جمعه هر هفته، 24 ساعته در دسترس است.
بازیگران اصلی و تأثیرگذار در فارکس، عمدتاً سازمانها و شرکتهای سرمایهگذاری هستند. شاید اصلیترین دلیل تعطیلی بازار فارکس در پایان هر هفته، همین مسئله باشد. درحالیکه بازیگران اصلی در بازار رمزارزها شرکتهای کوچک و افراد سرمایهدار هستند. البته، در صورت فراگیر شدن و توسعه بیشتر این بازار، احتمالاً شرکتهای سرمایهگذاری بزرگ کنترل بازار رمزارزها را نیز در اختیار میگیرند.
تفاوت در قوانین و مقررات
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، یکی از مهمترین موضوعات در مقایسه بازار ارز دیجیتال با فارکس، به موضوع قوانین نظارتی برمیگردد. فارکس بازار مالی توسعهیافتهای است که بهشدت تحت نظارت سازمانهای رگوله قرار دارد. درباره مفهوم رگوله در مقاله جداگانهای بحث کردهایم که برای مطالعه بیشتر میتوانید به آن مقاله مراجعه کنید. نظارتها در بازار فارکس سبب کاهش چشمگیر کلاهبرداریها و خطرات امنیتی شده است.
در مقابل، بازار ارزهای دیجیتال تقریباً رها و بدون نظارت است. دولتها در کشورهای مختلف هنوز موفق نشدهاند برای این بازار قوانین و چارچوبهای نظارتی روشن و مشخصی وضع کنند. معاملهگران در بستر صرافیهای متمرکز یا غیرمتمرکز بهطور مستقیم و بدون نظارت، با یکدیگر وارد معامله میشوند. همین موضوع سبب شده است معاملهگران این بازار بهشدت در معرض خطر کلاهبرداری و حملههای هکری قرار داشته باشند. کافی است جستوجوی سادهای درباره کلاهبرداریهای سالهای اخیر در این بازار انجام دهید تا به اهمیت این موضوع پی ببرید.
بیشتر بخوانید: بررسی 9 تفاوت صرافی متمرکز و غیرمتمرکز
به وجه منفی نبود نظارت در بازار رمزارزها اشاره کردیم، اما نباید بهراحتی از وجوه مثبت این موضوع بگذریم. شاید اگر آزادی عمل در بازار رمزارزها وجود نداشت، امروز شاهد این میزان از توسعه و نوآوری در این بازار نبودیم. حذف شدن واسطهها در بازار رمزارزها زمینه بروز خلاقیت را فراهم کرده است. همین موضوع بهظاهرساده، بسیاری از صاحبان ایده و علاقهمندان به فناوری را به سمت بازار کریپتوکارنسی کشانده است.
ابزارهای تحلیلی فارکس و ارز دیجیتال
تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در هر دو بازار فارکس و ارز دیجیتال قابل استفاده است. اگر با تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال آشنایی ندارید، توصیه میکنیم مقالهای را که در این زمینه در سایت کلینیک سرمایه منتشر شده است، مطالعه کنید. البته باید اشاره کنیم که تأثیرپذیری بازار رمزارزها از اخبار کلان اقتصادی در گذشته چندان روشن و مشخص نبود. در سالهای گذشته، این بازار پختهتر شده است و در مقابل وقایع اقتصادی مهم در دنیا، رفتارهای قابل پیشبینی نشان میدهد؛ به همین دلیل، میتوان ادعا کرد بازار رمزارزها در مسیر توسعه و ثبات گام برمیدارد.
کلام پایانی
در این مقاله به مقایسه ارز دیجیتال با فارکس پرداختیم. به نظر شما، با افزایش محبوبیت بازار رمزارزها در سالهای اخیر، فعالان بازار فارکس به سمت کریپتوکارنسی متمایل شدهاند؟ با توجه به شباهتها و تفاوتهایی که برشمردیم، لازم است معاملهگران فقط یکی از آن دو را انتخاب کنند؟ به نظر میرسد میتوان از ظرفیت هر دو بازار برای استفاده حداکثری از فرصتهای سودآور در بازارهای مالی استفاده کرد. پیشنهاد شما چیست؟ تجربیات خود را از فعالیت در این دو بازار با ما در میان بگذارید.
در بهترین صرافی های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.
نام صرافی | تخفیف کارمزد | vpn یا vps | لینک ثبت نام |
---|---|---|---|
دارد | نیاز ندارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد | |
دارد | نیاز ندارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد | |
دارد | نیاز ندارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد | |
دارد | نیاز ندارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد | |
دارد | نیاز ندارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد | |
دارد | نیاز ندارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد |
امتیاز شما به این محتوا
میانگین امتیازات: / 5. تعداد امتیاز:
اولین نفری باشید که به این محتوا امتیاز می دهد
دیدگاهتان را بنویسید