HODL، Dapp و Ethereum؛ این‌ها کلمات زبان بیگانه تازه کشف‌شده نیستند؛ بلکه تعدادی از اصطلاحات رایج ارزهای دیجیتال‌اند. اگر شما نیز قصد سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال را دارید، باید قبل از شروع سرمایه‌گذاری یا حتی شروع یادگیری نحوه خرید و فروش رمزارز و کسب درآمد از این صنعت، با اصطلاحات ارز دیجیتال آشنا شوید. در این مقاله، مجموعه‌ای نسبتاً کامل و کاربردی از اصطلاحات کریپتوکارنسی را جمع‌آوری کرده‌ایم. برای آشنا شدن با آن‌ها تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

اصطلاحات رایج ارزهای دیجیتال

Altcoin (آلت کوین)

اصطلاح آلت کوین برای اشاره به تمامی ارزهای دیجیتال غیر از بیت‌کوین استفاده می‌شود. هر آلت کوین مجموعه‌ای از قوانین، ویژگی‌ها و موارد استفاده خاص خود را دارد.

All-time high / All-time low (بالاترین/پایین‌ترین قیمت تاریخ)

این اصطلاح به بیشترین یا کمترین قیمتی اشاره دارد که تا به حال برای یک ارز دیجیتال ثبت شده است.

Bull market (بازار گاوی)

در بازار گاوی، قیمت‌ها به‌طور کلی در یک دوره زمانی معین، روند صعودی و مثبت دارند.

Bear market (بازار خرسی)

بازار خرسی برعکس بازار گاوی است. در بازار خرسی، چشم‌انداز بازار منفی است و قیمت‌ها در روندی نزولی قرار دارند.

Blockchain (بلاکچین)

بلاکچین‌ نوعی سیستم برای ذخیره‌سازی اطلاعات به روش غیرمتمرکز است. اطلاعات ذخیره‌شده در سیستم بلاکچین در یک دفتر کل توزیع شده ثبت می‌شود. فناوری بلاکچین، زیرساخت ارزهای دیجیتال است. یک بلاکچین از روی هم قرار دادن بلوک‌های متوالی اطلاعات ایجاد می‌شود و این بلوک‌ها تغییرناپذیرند.

Block (بلاک)

بلاکچین از فهرست در حال افزایشی از تراکنش‌ها تشکیل شده است که به صورت بلاک قالب‌بندی می‌شوند. اطلاعات هر بلاک تغییرناپذیر است و این موضوع، تغییر تاریخچه بلاکچین را غیرممکن می‌کند.

Block reward (پاداش بلاک)

هنگامی که ماینر، بلاکی را ایجاد می‌کند، یک پاداش بلاک نیز صادر می‌شود. پاداش بلاک از جنس همان ارز دیجیتال به‌عنوان انگیزه و تشویقی برای جذب ماینرها و سرمایه‌گذاران به فعالیت در بلاکچین، عمل می‌کند.

Consensus (اجماع)

به‌عنوان یکی از اصطلاحات ارز دیجیتال، اجماع به روشی اشاره دارد که از طریق آن، افراد حاضر در بلاکچین بر سر آنچه باید در بلاکچین گنجانده شود، توافق می‌کنند. الگوریتم گواه اثبات کار و اثبات سهام، دو الگوریتم اجماع هستند که در حال حاضر بیشترین محبوبیت را بین شبکه‌های رمزارز دارند.

Cryptography (رمزنگاری)

رمزنگاری به علم ایمن نگهداشتن اطلاعات اشاره دارد و امروزه، در تمام حوزه‌های فضای مجازی استفاده می‌شود. فرایند رمزنگاری در ایمن نگهداشتن بلاکچین‌ها و ارزهای دیجیتال نقش اساسی ایفا می‌کند.

DApp (برنامه غیرمتمرکز)

Decentralized Applications یا برنامه‌های غیرمتمرکز برنامه‌هایی هستند که در شبکه‌های بلاکچین اجرا می‌شوند و از قراردادهای هوشمند برای ارائه ابزارها و خدمات به کاربران نهایی استفاده می‌کنند. امروزه پرکاربردترین پلتفرم قرارداد هوشمند، پروتکل اتریوم است که صدها برنامه غیرمتمرکز در آن وجود دارد.

DAO (سازمان خودگردان غیرمتمرکز)

Decentralized Autonomous Organization یا سازمان خودگردان غیرمتمرکز، سازمانی است که با قوانین شفافی به صورت کد کامپیوتری نوشته شده است و همه اعضای سازمان آن را کنترل می‌کنند؛ نه یک قدرت مرکزی.

Decentralized (غیرمتمرکز)

کلمه غیرمتمرکز برای توصیف فناوری‌هایی استفاده می‌شود که از سیستم‌های توزیع‌شده با هدف افزایش امنیت و کاهش اتکا به نهادهای حاکم و واسطه‌های متمرکز استفاده می‌کنند.

DeFi (دیفای)

Decentralized Finance یا امور مالی غیرمتمرکز، به اکوسیستم رو به رشد برنامه‌ها و خدماتی اشاره دارد که از فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال برای ارائه خدمات مالی غیرمتمرکز به کاربران استفاده می‌کنند. برنامه‌های DeFi از مجموعه‌ای از قراردادهای هوشمند تشکیل شده‌اند که قوانین حاکم بر سرمایه کاربران را تعیین می‌کنند.

DYOR (خودت تحقیق کن)

اینفلوئنسرهای ارزهای دیجیتال از «Do Your Own Research» یا «خودت تحقیق کن» به‌عنوان هشداری به سرمایه‌گذاران دیگر استفاده می‌کنند و یادآوری می‌کنند که هیچ جایگزینی بهتر از تحقیقات خودتان برای بررسی دقیق رمزارزها وجود ندارد.

ERC-20

شبکه ERC-20 که بستر شبکه اتریوم است، پرکاربردترین استاندارد انتقال رمزارز است. این استاندارد به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد به‌راحتی ارزهای دیجیتالی ایجاد کنند؛ ارزهایی که از ابتدا با زیرساخت‌های موجود سازگارند.

ERC-721

ERC-721، استاندارد شبکه اتریوم برای توکن‌های غیرقابل تعویض یا NFTهاست. این استاندارد امکان ایجاد توکن‌های منحصربه‌فرد و غیرقابل تقلب را فراهم می‌کند.

EVM (ماشین مجازی اتریوم)

Ethereum Virtual Machine یا ماشین مجازی اتریوم در اصل، کامپیوتری مبتنی بر بلاکچین جهانی است. این ماشین مجازی محیطی را برای توسعه‌دهندگان فراهم می‌کند تا برنامه‌های غیرمتمرکز را در شبکه اتریوم ایجاد کنند.

Fiat (ارز فیات)

فیات به انواع پول موجود در اکوسیستم مالی سنتی اشاره دارد. نمونه‌هایی از ارزهای فیات، دلار آمریکا و یورو هستند.

Fork (فورک)

فورک وضعیتی را توصیف می‌کند که طی آن یک بلاکچین تغییری را در پروتکل خود تجربه می‌کند که به ساخت دو زنجیره موازی منجر می‌شود. فورک‌ها معمولاً زمانی اتفاق می‌افتند که توسعه‌دهندگان یا کاربران کریپتو تصمیم می‌گیرند پروتکل باید به‌نحوی تغییر یا به‌روزرسانی شود. دو نوع فورک وجود دارد: هارد فورک‌ها که سازگاری زنجیره جدید را با زنجیره قبلی از بین می‌برند و به شکل‌گیری ارز جدیدی منجر می‌شوند؛ سافت فورک‌ها که مجموعه قوانین زنجیره را به‌روزرسانی می‌کنند و به پشتیبانی اکثریت کاربران شبکه نیاز دارند.

FOMO (ترس از دست دادن)

Fear of missing out یا «ترس از دست دادن»، نوعی اضطراب اجتماعی ناشی از این تصور است که دیگران در حال لذت بردن از مزایای یک رویداد هستند؛ درحالی‌که شخص چنین تصوری ندارد. در بازارهای کریپتو معمولاً در وضعیتی استفاده می‌شود که طی آن، توکن‌هایی غیر از توکن‌های شما، حرکت انفجاری مثبتی را تجربه می‌کنند.

FUD (فاد)

Fear, Uncertainty and Doubt یا فاد، اصطلاحی است به معنای ترس، بی‌اطمینانی و شک؛ این اصطلاح معمولاً به اطلاعاتی اشاره دارد که افراد را به سمت دیدگاه بدبینانه به بازار سوق می‌دهند.

Fundamental analysis (تحلیل بنیادی)

تحلیل فاندامنتال یا بنیادی، روشی برای ارزیابی ارزش یک دارایی معین و همچنین پیش‌بینی عملکرد آن در آینده است. تحلیل فاندامنتال در زمینه پروژه‌های رمزنگاری، عواملی مانند ارزش فناورانه و نوآورانه یک محصول، تیم پشت آن یا مدل توزیع توکن و موارد استفاده از آن را در نظر می‌گیرد.

Gas (گس)

گس کارمزدی است که برای انجام عملیاتی مانند تراکنش‌ها و به‌کارگیری و تعامل با قراردادهای هوشمند در شبکه اتریوم دریافت می‌شود. هزینه گس معمولاً برحسب Gwei محاسبه می‌شود که کسر کوچکی از اتر است.

Gwei (گوئی)

Gwei یا گوئی واحدی از ارز اتر است. کارمزد شبکه اتریوم بر اساس Wei یا وی، کوچک‌ترین واحد غیرقابل تقسیم ارز بومی اتریوم، اتر است. هر Wei برابر یک کوئنتیلیونم اتر است. به بیان دیگر، هر اتر برابر  وی است. هر گوئی نیز معادل یک میلیارد Wei در نظر گرفته می‌شود.

Halving (هاوینگ)

به نصف کردن پاداش بلاک بیت‌کوین برای ماینرها هاوینگ می‌گویند. پس از استخراج هر ۲۱۰.۰۰۰ بلاک بیت‌کوین، یک بار فرایند هاوینگ رخ می‌دهد که تقریباً هر چهار سال یک‌بار اتفاق می‌افتد. شبکه بیت‌کوین با پاداش بلاک ۵۰ BTC شروع به کار کرد و در حال حاضر، پس از رخ دادن سه هاوینگ، پاداش بلاک فعلی آن، ۶/۲۵ BTC است.

Hash rate (هش ریت)

واحد اندازه‌گیری قدرت پردازش شبکه است و نشان می‌دهد شبکه بیت‌کوین در هر ثانیه، چند محاسبه انجام می‌دهد. هش ریت ۱ ترا هش به این معنی است که شبکه می‌تواند یک تریلیون محاسبه در ثانیه انجام دهد.

HODL (هودل)

هودل یا هولد کردن؛ این اصطلاح از همان کلمه انگلیسی HOLD به معنای نگهداشتن می‌آید. این اصطلاح به نفروختن رمزارزهایتان، اغلب در تضاد با روند فعلی بازار، اشاره دارد.

KYC (احراز هویت مشتری)

Know Your Customer یا احراز هویت مشتری، به فرایندی اشاره دارد که طی آن، ارائه‌دهنده خدمات مالی باید اطلاعات مشتریان خود را هنگام ثبت‌نام جمع‌آوری و تأیید کند. نهادهای حاکم در حوزه‌های قضایی کسب‌وکار به‌منظور جلوگیری از پول‌شویی این الزامات را اعمال می‌کنند.

Ledger (دفتر کل)

دفتر کل به یک پایگاه داده از تراکنش‌ها گفته می‌شود. در اصطلاحات کریپتوکارنسی، دفتر کل، تاریخچه تراکنشی یک ارز دیجیتال در بلاکچین است.

Liquidity (نقدینگی)

کلمه نقدینگی دو کاربرد دارد. معمولاً از آن برای توصیف کیفیت یک رمزارز برای خرید و فروش آزاد استفاده می‌شود. همچنین می‌توان از آن به معنای مقدار ارزهای دیجیتال موجود برای معامله در استخر نقدینگی یک صرافی غیرمتمرکز استفاده کرد.

Limit order (سفارش محدود)

لیمیت اوردر یا سفارش محدود سفارشی است که در یک صرافی به‌منظور خرید یا فروش یک دارایی در رنج قیمتی مشخص ثبت می‌شود. سفارش خرید محدود فقط در قیمت ثبت‌شده یا بالاتر و سفارش فروش محدود، فقط در قیمت ثبت‌شده یا پایین‌تر انجام می‌شود.

Margin trading (معاملات مارجین)

نوعی روش معاملاتی است که با استفاده از وجوه قرض گرفته‌شده انجام می‌شود. در مقایسه با معاملات معمولی، دسترسی به مبالغ و سود بیشتری را فراهم می‌کند و اجازه می‌دهد با استفاده از اهرم‌ها، سود خود را به حداکثر برسانید. این معاملات شما را در معرض ضرر بیشتری نیز قرار می‌دهند.

Market cap (ارزش بازار)

Market Capitalization یا ارزش بازار اغلب به‌عنوان معیاری برای سنجش موفقیت یک پروژه استفاده می‌شود. ارزش بازار دارایی برابر است با قیمت هر واحد آن دارایی ضرب در تعداد واحدهای در گردش همان دارایی.

Mining (استخراج)

Mining یا استخراج، فرایند مشارکت تکنولوژی پردازشی در شبکه بلاکچین به‌منظور ایجاد بلاک‌های جدید است که در ازای آن، ماینرها پاداش دریافت می‌کنند.

Mining pool (استخر استخراج)

استخر استخراج، جامعه‌ای از ماینرهاست که قدرت پردازشی یا هش ریت خود را با هم ترکیب می‌کنند. از آنجا که ماینرها در بلاکچین‌های اثبات کار برای ایجاد بلاک جدید با یکدیگر رقابت می‌کنند، ادغام قدرت پردازشی به شانس آن‌ها برای کسب سود بیشتر کمک می‌کند.

NFT (توکن غیر قابل تعویض)

NFTها، توکن‌های غیر قابل معاوضه هستند که به‌عنوان گواهی مالکیت دیجیتالی برای هر کالای مجازی یا واقعی کاربرد دارند. مانند توکن‌های دیگر، می‌توان آن‌ها را بین کیف پول‌ها جابه‌جا و در قراردادهای هوشمند استفاده کرد؛ اما «قابل تعویض» نیستند؛ به این معنی که نمی‌توان آن‌ها را کپی یا تقسیم کرد و هر واحد منحصربه‌فرد است. توکن‌های غیرمثلی سال گذشته با استقبال چشمگیری روبه‌رو شدند. نام‌های بزرگ دنیای سرگرمی و هنر وارد این عرصه شدند و آثار هنری و کلکسیون‌های دیجیتالی خود را منتشر کردند که قیمت برخی از آن‌ها به میلیون‌ها دلار رسیده است و در پلتفرم‌هایی مانند OpenSea به فروش می‌روند.

Network fees (هزینه‌های شبکه)

برای پردازش تراکنش شما در شبکه بیت‌کوین یا اتریوم، لازم است هزینه‌ای به‌عنوان هزینه شبکه پرداخت کنید. این کارمزد به‌عنوان مشوق برای پاداش دادن به کاربران شبکه، ماینرها و ولیدیتورها، به‌خاطر پردازش تراکنش‌ها و کمک به ایمن‌سازی شبکه استفاده می‌شود.

Nod (گره)

نود یا گره، نوعی شرکت‌کننده در شبکه بلاکچین است که داده‌ها را ذخیره و به فرایند اجماع کمک می‌کند تا از معتبر بودن تمامی تراکنش‌ها و بلاک‌های جدید اطمینان حاصل کند. ماینرها به‌عنوان گره‌های کامل عمل می‌کنند؛ اما هرکسی می‌تواند از یک گره برای نظارت بر شبکه استفاده کند؛ حتی اگر به شبکه قدرت پردازشی اضافه نکرده باشد.

Nonce (نانس)

نانس عددی کاملاً تصادفی است که ماینرها در بلاکچین‌های اثبات کار، مانند بیت‌کوین، با حل معمای رمزنگاری و دسترسی به آن، موفق می‌شوند بلاک جدیدی اضافه و پاداش بلاک را کسب کنند. هدف ماینرها یافتن نانسی است که با تعداد معینی صفر شروع می‌شود. این قابلیت به شبکه‌های اثبات کار اجازه می‌دهد سختی استخراج را تنظیم کنند و اگر بلاک‌ها خیلی سریع استخراج شوند، تعداد صفرهای مورد نیاز را افزایش می‌دهند.

Paper wallet (کیف پول کاغذی)

کیف پول کاغذی نوعی کیف پول ارز دیجیتال است که روی کاغذ ذخیره می‌شود. هدف این کیف پول‌ها افزایش امنیت کلید خصوصی است. این کیف پول نوعی «ذخیره سرد» است که در آن، کلیدهای خصوصی در هیچ دستگاه متصل به اینترنتی که در معرض خطر هک است، قرار نمی‌گیرند. امروزه، کیف ‌پول‌های کاغذی تا حد زیادی گزینه نامناسبی برای ذخیره ارز دیجیتال در نظر گرفته می‌شوند؛ زیرا برای تولید چنین کیف پولی باید از یک وب‌سایت مرکزی استفاده کرد که به اندازه هر سرویس متمرکز دیگری ناامن و در معرض حملات سایبری است.

Private key (کلید خصوصی)

کلید خصوصی برای شناسایی مالک کیف پول رمزارز استفاده می‌شود. این کلید بسیار شبیه رمزعبور عمل می‌کند و هرکس کلید خصوصی داشته باشد، می‌تواند به وجوه موجود در کیف پول مرتبط به آن دسترسی پیدا کند.

Proof-of-stake (اثبات سهام)

اثبات سهام یا Pos نوعی مکانیسم اجماع است که بلاکچین‌ها برای اطمینان از صحت داده‌های ذخیره‌شده در بلاکچین از آن استفاده می‌کنند. در بلاک‌چین‌های اثبات سهام به شرکت‌کنندگانی که استیکینگ می‌کنند، این فرصت داده می‌شود که به تولید بلاک‌های جدید و کسب پاداش‌های بلاک کمک کنند.

Proof-of-work (اثبات کار)

اثبات کار یا Pow، مکانیزم اجماع دیگری است که از شبکه‌ای از رایانه‌ها (ماینرها) برای تأیید تراکنش‌ها استفاده می‌کند. هرکس می‌تواند یک ماینر شود و با استفاده از قدرت پردازشی خود برای حل یک معمای رمزنگاری به نام هش، با ماینرهای دیگر رقابت کند. اولین کسی که این معما را حل کند، موفق می‌شود بلاک خود را به بلاکچین اضافه و پاداش بلاک را دریافت کند.

Public key (کلید عمومی)

کلید عمومی که به‌عنوان جفت در کنار کلید خصوصی تولید می‌شود، رشته‌ای طولانی از کاراکترهاست که از طریق یک الگوریتم برای تولید آدرس کیف پول اجرا می‌شود.

Satoshi (ساتوشی)

Satoshi یا Sat، کوچک‌ترین واحد غیر قابل تقسیم بیت‌کوین است. یک سات که به نام خالق مرموز بیت‌کوین، ساتوشی ناکاموتو نام‌گذاری شده است، معادل صد میلیونیم بیت‌کوین است.

SegWit (سگویت)

SegWit مخفف Segregated witness، به‌روزرسانی شبکه بیت‌کوین در آگوست ۲۰۱۷ بود که با هدف افزایش تعداد تراکنش‌هایی ارائه شد که می‌توانند از طریق حذف امضای داده‌ها در هر بلاک بیت‌کوین قرار بگیرند.

SHA-256

SHA-256، نوعی الگوریتم هش رمزنگاری یک‌طرفه است که ورودی با هر اندازه‌ای را می‌گیرد و آن را به رشته‌ای تصادفی با طول ثابت تبدیل می‌کند. امروزه، بسیاری از پروژه‌های بلاکچین برای فعال کردن ماینینگ اثبات کار به‌منظور تأیید تراکنش‌ها، از الگوریتم SHA-256 استفاده می‌کنند.

Smart contract (قرارداد هوشمند)

قرارداد هوشمند برنامه‌ای است که در شبکه بلاک‌چین ذخیره شده است و توسط آن اداره می‌شود. پلتفرم‌های قرارداد هوشمند مانند اتریوم به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهند برنامه‌های غیرمتمرکز ایجاد کنند که می‌توانند با استفاده از آن‌ها، ابزارها و خدمات مالی شفافی را در زمینه ارزهای دیجیتال در اختیار کاربران قرار دهند.

Solidity (سالیدیتی)

Solidity نوعی زبان برنامه‌نویسی سطح بالاست که برای نوشتن قراردادهای هوشمند استفاده می‌شود. سالیدیتی را Gavin Wood، یکی از بنیان‌گذاران اتریوم ایجاد کرده است که به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد برنامه‌های غیرقابل تغییر و توقف‌ناپذیری را ایجاد کنند که هرکسی بتواند با آن‌ها تعامل داشته باشد.

Technical analysis (تحلیل تکنیکال)

تحلیل تکنیکال یکی از اصطلاحات ارز دیجیتال است که به فرایند مطالعه نمودارهای قیمت و استفاده از شاخص‌های مختلف بازار برای تعیین وضعیت بازار اشاره می‌کند. این تحلیل برای معامله‌گران خبره که به دنبال پیش‌بینی حرکت بازار در آینده هستند، حوزه عمیق مطالعاتی محسوب می‌شود.

Testnet (شبکه آزمایشی)

پلتفرم‌های قراردادهای هوشمند مانند اتریوم و زنجیره هوشمند بایننس، محیطی آزمایشی را برای توسعه‌دهندگان فراهم می‌کنند که در آن می‌توانند قراردادهای هوشمند را پیاده‌سازی و آزمایش کنند. این محیط‌های آزمایشی معمولاً عملکردی مشابه شبکه اصلی دارند.

Token (توکن)

Token یا توکن‌، متمایز از ارزهای دیجیتال، معمولاً به توکن‌هایی اطلاق می‌شود که با استقرار قراردادی هوشمند در بلاکچین اتریوم صادر شده‌اند. امروزه، هزاران توکن وجود دارد و بسیاری از موارد فهرست صد ارز دیجیتال برتر بر اساس ارزش بازار، در واقع توکن‌های اتریوم هستند.

UTXO (خروجی خرج‌نشده تراکنش)

موجودی کیف پول در شبکه‌های ارز دیجیتال، به‌عنوان یک متغیر ذخیره نمی‌شود. در عوض، این موجودی از طریق چندین UTXO محاسبه می‌شود که اساساً ارزهای دیجیتال مصرف‌نشده و باقی‌مانده از مجموع تمام تراکنش‌های انجام‌شده در کیف پول هستند. درنهایت، مجموع خروجی‌های خرج‌نشده تراکنش‌های یک کیف پول، موجودی آن کیف را تشکیل می‌دهند.

Validator (ولیدیتور)

ولیدیتور، بخشی از یک شبکه بلاکچین است که تراکنش‌های ورودی را تأیید می‌کند. ولیدیتورها که در پلتفرم‌های اثبات سهام، به جای ماینرها استفاده می‌شوند، به حفظ یکپارچگی و امنیت بلاکچین کمک و در ازای کار خود، پاداش دریافت می‌کنند. شبکه، ولیدیتورها را بر اساس میزان رمزارزی که در آن سپرده‌گذاری کرده‌اند، انتخاب می‌کند تا بلاک‌های جدید را اعتبارسنجی کنند.

Volatility (نوسان)

Volatility، مخالف کلمه ثبات است و به تمایل یک دارایی به تغییر قیمت اشاره دارد. بیت‌کوین و ارزهای دیجیتال دیگر به‌شدت نوسان دارند که برای چنین بازار جوانی قابل انتظار است و حتی می‌تواند جذابیت اصلی این بازار برای معامله‌گران باشد.

Wallet (کیف پول)

کیف پول ابزاری است که دارندگان کریپتو با هدف کنترل کلیدهای خصوصی و ایجاد رابط کاربری برای انجام تراکنش‌ها، استفاده می‌کنند. امروزه، هم کیف پول‌های نرم‌افزاری و هم سخت‌افزاری عرضه شده‌اند. کیف پول‌ها می‌توانند بسته به تمایل شما برای حفظ کنترل کامل کلید خصوصی‌تان، حضانتی یا غیرحضانتی باشند.

Whale (نهنگ)

«نهنگ» اصطلاح عامیانه‌ای است که برای توصیف سرمایه‌داران بزرگ در بازارهای ارز دیجیتال استفاده می‌شود. نهنگ‌ها با در اختیار داشتن حجم زیادی از بازار، می‌توانند بر حرکت آن تأثیرات عمده‌ای بگذارند.

White paper (کاغذ سفید)

اوراق سفید یا وایت پیپر اسنادی هستند که معمولاً ماهیت آکادمیک دارند و فناوری جدیدی را معرفی و جزئیات دقیق اجرای آن را بیان می‌کنند. به‌طور معمول، پروژه‌های جدید با ارائه کاغذ سفید به کاربران یا سرمایه‌گذاران بالقوه، کمک می‌کنند تا محصول یا خدمات، موارد استفاده و ظرفیت آن را درک کنند.