احتمالاً، در بازارهای مالی و به‌ویژه بازار ارزهای دیجیتال، با الگوهای زیادی در نمودار مواجه شده‌اید. الگوی تقاطع مرگ نیز یکی از الگوهای تحلیل تکنیکال است. اما این الگو به چه معناست؟ هنگام مواجهه با تقاطع مرگ چه باید کرد؟ این الگو چه زمانی در نمودار دیده می‌شود؟ در ادامه این مقاله با کلینیک سرمایه همراه باشید تا به پاسخ این سؤالات برسیم.

الگوی تقاطع مرگ چیست؟

تقاطع مرگ، الگویی از نمودار تحلیل تکنیکال است که ظرفیت احتمالی کاهش قیمت را به علت افزایش عرضه و فروش یک‌باره نشان می‌دهد. این الگو هنگامی رخ می‌دهد که میانگین متحرک کوتاه‌مدت، از بالا به پایین حرکت کند و میانگین متحرک بلندمدت را قطع کند. برای فهم بهتر به مثال زیر توجه کنید:

فرض کنید میانگین متحرک کوتاه‌مدت یک رمزارز مثلاً پنجاه‌روزه، میانگین متحرک بلندمدت (مثلاً دویست‌روزه) را قطع کند. در این حالت، الگوی تقاطع مرگ شکل می‌گیرد.

الگوی Death Cross معمولاً علامت شومی در زمان نزول قیمت کریپتو معرفی می‌شود که نشان‌ می‌دهد احتمال حرکت نزولی بیشتر است. این رویداد در نمودارهای قیمت زمانی رخ می‌دهد که دو میانگین متحرک خاص در یک مسیر روبه‌پایین یکدیگر را قطع می‌کنند.

الگوی تقاطع مرگ الگویی بلندمدت است؛ به همین دلیل برای سرمایه‌گذارانی که پیش از نزولی شدن بازار به دنبال برداشت سودشان هستند، بسیار ارزشمند است. تقاطع مرگ، معمولاً با افزایش حجم بازار رابطه مستقیم دارد. هر زمان که عرضه بیشتر می‌شود، می‌توان انتظار ظهور الگوی تقاطع مرگ را داشت و پیش از نزولی شدن بازار، سرمایه خود را از آن خارج کرد.

این اندیکاتور نام خود را از قدرت ادعایی الگو به‌عنوان نشانه نزولی بازار گرفته است. معامله‌گرانی که به الگوی تقاطع مرگ اعتماد دارند، می‌‌‌گویند پس از وقوع الگوی تقاطع مرگ و روند نزولی، رمزارز یا سهم را می‌توان مرده در نظر گرفت.

زمانی که روند به‌طور مداوم صعودی یا نزولی است، می‌توان الگوی پرچم را نیز مشاهده کرد که نشان می‌دهد بازار، درباره ارزش ذاتی آن رمزارز تصمیم خود را گرفته است. همچنین زمانی که رمزارز در قله‌ها یا دره قیمت حرکت می‌کند، می‌توان الگوی مثلث را مشاهده کرد که نشان می‌دهد بسته به شرایط، ممکن است روند ادامه یابد یا بازگشتی شود.

نحوه شکل‌گیری الگوی Death Cross

الگوی تقاطع مرگ

الگوی تقاطع مرگ، در سه مرحله اتفاق می‌افتد که به شرح زیر است:

  1. در مرحله اول، میانگین متحرک کوتاه‌مدت روند صعودی خواهد داشت تا به بالاتر از میانگین متحرک بلندمدت برسد. در این حالت، قیمت به اوج خودش می‌رسد و سپس دچار ریزش می‌شود؛ چون تعداد فروشندگان در بازار بیشتر از تعداد خریداران می‌شود.
  2. قیمت رمزارز تا حدی پایین می‌آید که تقاطع مرگ رخ می‌دهد. اگر روند نزولی در این مرحله کوتاه‌مدت باشد و دوباره به سمت بالا برگردد، تقاطع مرگ در اینجا الگویی نادرست خواهد بود؛ اما اگر روند نزولی ادامه پیدا کند، میانگین متحرک کوتاه‌مدت، میانگین متحرک بلندمدت را به سمت پایین می‌شکند.
  3. زمانی که میانگین متحرک کوتاه‌مدت، زیر میانگین متحرک بلندمدت تثبیت شد و به حرکت نزولی خودش ادامه داد، الگوی تقاطع مرگ کامل شده است و قیمت ارز دیجیتال مدنظر به پایین‌ترین مقدار خود می‌رسد.

الگوی تقاطع طلایی چیست؟

الگوی گلدن کراس

اگر با مفهوم الگوی تقاطع مرگ به‌خوبی آشنا شده باشید، باید بگوییم این الگو، دقیقاً برعکس تقاطع مرگ است. الگوی تقاطع مرگ، نشان‌دهنده گذر از بازار صعودی به بازار نزولی است؛ اما الگوی تقاطع طلایی یا گلدن کراس نشان‌دهنده ورود به بازار صعودی است.

الگوی تقاطع طلایی زمانی اتفاق می‌افتد که میانگین متحرک پنجاه‌روزه سهم یا ارز خاصی، از میانگین متحرک دویست‌روزه خود عبور کند. این الگو، در تضاد مستقیم با الگوی Death Cross، سیگنال قوی‌ای از بازار صعودی است که نشان‌دهنده شروع روند صعودی بلندمدت است.

الگوی تقاطع طلایی سه سطح دارد:

  1. سطح اول، نیازمند روندی نزولی است که به کف خود برسد و در آن نقطه، نیروی فروش از بین برود.
  2. سطح دوم، میانگین متحرک کوتاه‌مدت، میانگین متحرک بلندمدت را به سمت بالا می‌شکند، سبب رخ دادن شکست قیمتی می‌شود و روند بازگشتی را به وجود می‌آورد.
  3. سطح سوم، با حرکتی رو به ‌بالا، قیمت مسیر صعودی خود را به سمت تارگت‌های بالاتر ادامه می‌دهد.

تفاوت الگوی تقاطع مرگ و طلایی در چیست؟

با توجه به تعریف هرکدام از این الگوها، احتمالاً برایتان روشن شده است که الگوی تقاطع طلایی و الگوی Death Cross مخالف یکدیگرند. الگوی تقاطع طلایی نشان‌دهنده ورود بازار به دوره صعودی است؛ درحالی‌که تقاطع مرگ، روند نزولی را نشان می‌دهد.

اما شباهت و نکته مهم درباره هردوی این الگوها این است که الگویی پیش‌بینی‌کننده نیستند؛ یعنی این دو الگو، مربوط به گذشته‌اند و روند اتفاق‌افتاده را نشان می‌دهند، نه روندی که قرار است اتفاق بیفتد؛ به همین دلیل، نمی‌توان برای پیش‌بینی آینده معاملات به آن‌ها اکتفا کرد.

مثالی از کاربرد الگوی تقاطع مرگ

تقاطع مرگ در بازار رمزارزها نشانه ورود به بازار خرسی است؛ به همین دلیل، گاهی سیگنال خوبی برای خروج از بازار و نجات دادن سرمایه‌تان است. اگرچه نمی‌توانید به‌تنهایی از الگوی تقاطع مرگ برای خروج از بازار استفاده کنید، اما این الگوی تحلیل تکنیکال تأییدیه خوبی بر تحلیل‌هایتان برای خروج از بازار خواهد بود.

تقاطع مرگ معمولاً در تایم فریم‌های بالا و سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت اعتبار بیشتری دارد و چندان نمی‌توان از آن در نوسان‌گیری روزانه استفاده کرد. اما اگر بخواهید این الگو را در بازه زمانی کم ببینید، میانگین متحرک کوتاه‌مدت را روی پنج روز و میانگین متحرک بلندمدت را روی پانزده روز قرار دهید.

اگر در این بازه کوتاه‌مدت، تقاطع مرگ را مشاهده کردید، می‌توانید بگویید وارد بازار خرسی شده‌اید، اما دقت کنید این الگو در کوتاه‌مدت زیاد معتبر نیست و ممکن است بازار خیلی زود دوباره وارد روند صعودی شود؛ به همین دلیل، اگر در بازار کریپتو نوسان‌گیری روزانه انجام می‌دهید، بهتر است از تحلیل پرایس اکشن در کنار تحلیل تکنیکال استفاده کنید تا الگوهای نادرست را بهتر تشخیص دهید و بر اساس آن‌ها معامله نکنید.
بیشتر بخوانید: ۳ تفاوت پرایس اکشن با تکنیکال

به‌طور کلی، الگوی Death Cross، تشخیص نقطه خروج مناسب را برای شما آسان‌تر می‌کند و در معاملات بلندمدت معتبرتر است. برای مثال، زمانی که میانگین متحرک کوتاه‌مدت روی پنجاه روز و میانگین متحرک بلندمدت روی دویست روز باشد، این الگو می‌تواند تحلیل درست‌تری به شما بدهد.

محدودیت‌های الگوی تقاطع مرگ چیست؟

همان‌طور که گفتیم، تقاطع مرگ نمی‌تواند الگوی پیش‌بینی‌کننده‌ای باشد. ممکن است زمانی متوجه این الگو شوید که محتمل مقداری ضرر نیز شده باشید؛ به همین دلیل تقاطع مرگ، الگوی مناسبی برای ورود و خروج از بازار نیست و باید در کنار آن از تحلیل‌ها و الگوهای دیگر استفاده کنید.

تحلیل پرایس اکشن می‌تواند زودتر از تقاطع مرگ نقاط ورود به بازار و خروج از آن را نشان دهد و تحلیل معتبرتری است. همچنین با استفاده از این تحلیل، می‌توانید الگوهای نامعتبر تقاطع مرگ را تشخیص دهید و در دام آن‌ها نیفتید.

تقاطع مرگ، در زمان‌های کوتاه مدت، نمی‌تواند به‌درستی نشان‌دهنده روند بازار باشد و ممکن است بعد از رخ دادن این الگو، بازار خیلی زود دوباره به روند صعودی بازگردد؛ به همین دلیل، نمی‎‌توان بر این الگو برای معاملات تکیه کرد.

کلام نهایی

تقاطع مرگ سینگالی است که به شما می‌گوید وارد روند نزولی بازار شده‌اید و ممکن است بازار به‌شدت دچار ریزش و خرسی بودن شود. اگر برای معاملاتتان از تحلیل تکنیکال استفاده می‌کنید، باید بدانید که تقاطع مرگ، همیشه الگوی معتبری نیست و گاهی اعتبار ندارد. همچنین این الگو در بازه‌های کوتاه‌مدت، مانند بازه‌های چندساعته یا چندروزه، خیلی پایدار نیست و نمی‌توان برای معاملات به آن تکیه کرد.

درنهایت، توصیه می‌کنیم برای انجام معاملاتتان و تعیین نقطه ورود به بازار و خروج از آن، از چندین تحلیل و الگو استفاده کنید تا دچار کمترین اشتباه شوید. از آنجا که الگوهای تقاطع مرگ و تقاطع طلایی، الگوهایی همراه با تأخیرند، تکیه بر آن‌ها برای معاملات ممکن است شما را محتمل ضرر کند؛ پس برای معاملات از تحلیل پرایس اکشن استفاده کنید و تقاطع مرگ و طلایی را فقط برای تأیید تحلیلتان به کار ببرید.