تحلیل تکنیکال یکی از راه‌های بررسی روند سرمایه‌گذاری در بورس و ارز دیجیتال است. همچنین برای سرمایه‌گذاری موفق و اصولی باید به طور کامل با Technical Analysis و روش‌های آن آشنا شوید. این نوع تحلیل بر پایه نمودارها، الگوها و معاملات ریاضی انجام می‌شود و خود چندین روش را در بر می‌گیرد. یکی از روش‌هایی که در تحلیل تکنیکال به کمک تحلیل‌گرها می‌آید ابر ایچیموکو است. برای استفاده از این استراتژی ابتدا باید بدانید ابر ایچیموکو چیست. پس از آن آشنایی با کاربرد این روش، فرمول‌های آن و نمودارهای مرتبط با این ابر حائز اهمیت هستند. علاوه بر این، شناخت تفاوت‌های استراتژی ایچیموکو با راهبردهای مشابه از اصول مهم در یادگیری کامل تحلیل تکنیکال است. در نهایت هر روشی مزایا و معایب مختص به خود را دارد که شناخت آن‌ها پیش از به کارگیری استراتژی خالی از لطف نخواهد بود.

آشنایی با مفهوم ابر ایچیموکو

ابر ایچیموکو (Ichimoku Cloud) یا ابر کومو در تحلیل تکنیکال مجموعه‌ای از پنج شاخص فنی است که مومنتوم، جهت روند و نقاط مقاومت و حمایت را مشخص می‌کنند.

این استراتژی با استفاده از این شاخص‌ها یک خط میانگین و یک ابر به دست آورده و روی نمودار قرار می‌دهد. این ابر از تلفیق دو شاخص ایجاد شده، نقاط حمایت و مقاومت احتمالی در آینده را پیش‌بینی می‌کند و مهم‌ترین شاخص در این استراتژی به شمار می‌رود.

ایچیموکو در مقایسه با میله‌های شمعی داده‌های بسیار بیشتری را ارائه می‌دهد. این مسئله باعث شده افراد آشنا با نمودار خوانی و سیگنال‌های روند، به سادگی این استراتژی را به طور مداوم به کار بگیرند.

مقاله مرتبط: تحلیل تکنیکال چیست؟

فرمول‌های ابر ایچیموکو و کاربردهای آن‌ها

برای ایجاد ابر باید از ۵ فرمول استفاده کرد. این فرمول‌ها هر یک بخشی از ایجاد خطوط و ابر نهایی را شامل می‌شوند.

در این فرمول‌ها برخی نمادها به صورت اختصاری به کار می‌روند؛ خط تبدیل با CL نشان داده می‌شود، میانگین بیشترین قیمت Period High است که با PH نشان می‌دهیم و میانگین کمترین قیمت Period Low است که نماد PL را برای آن می‌گذارند.

​Conversion Line

خط تغییر روند یا Conversion line، که با نام Tenkan Sen line هم شناخته می‌شود، میانگین متحرک ۹ میله شمعی آخر را نشان می‌دهد. برای به دست آوردن این خط از فرمول زیر استفاده می‌کنیم.

به عبارت ساده‌تر ابتدا مجموع حداکثر و حداقل قیمت ۹ میله شمعی آخر را به دست می‌آورید و سپس بر ۲ تقسیم می‌کنید.

Base Line

خط استاندارد یا Base Line با نام Kijun Sen Line هم شناخته می‌شود. خط استاندارد عملکردی مشابه با خط تغییر روند دارد و تنها تفاوت این دو در بازه مورد استفاده است.

در خط استاندارد میانگین متحرک ۲۶ میله شمعی آخر را محاسبه می‌کنیم. فرمول کاربردی مشابه فرمول پیشین است با این تفاوت که به جای عدد ۹ باید عدد ۲۶ را جایگزین کنیم.

Leading Span A

خط پیشرو آ یا Leading Span A با نام Senkou Span A هم شناخته می‌شود و یکی از مرزهای ابر ایچیموکو را تشکیل می‌دهد.

خط پیشرو آ میانگین متحرک خطوط تغییر روند و استاندارد است. این خط نقاط قیمتی طی ۲۶ میله آینده را نشان می‌دهد. این خط با استفاده از فرمول زیر به دست می‌آید و مرز سریع ابر به شمار می‌رود.

همانطور که مشاهده می‌کنید از مجموع دو خط پیشین و تقسیم عدد حاصل شده بر ۲، خط پیشرو آ به دست می‌آید.

Leading Span B

خط پیشرو ب یا Leading Span B با نام Senkou Span B نیز شناخته شده است و مرز دیگر ابر ایچیکومو یا مرز آهسته ابر را شکل می‌دهد.

این خط از میانگین بالاترین سقف قیمت و پایین‌ترین کف قیمت طی ۵۲ میله شمعی پیشین ایجاد می‌شود. خط به دست آمده همچون خط پیشرو آ نقاط قیمتی طی ۲۶ میله آینده را نمایان می‌سازد.

برای به دست آوردن خط سنکو اسپن ب از فرمول زیر استفاده می‌کنیم.

همانطور که در فرمول مشاهده کردید، سقف قیمت یا حداکثر قیمت با کف قیمت یا حداقل قیمت طی دوره ۵۲ میله پیشین جمع شده و بر ۲ تقسیم می‌شود. به این ترتیب دیگر مرز ابر را در دست داریم.

Lagging span

آخرین خط شاخص در استراتژی ایچیموکو خط تاخیر یا Lagging Span است. نام دیگر خط تاخیر، چیکو اسپن است.

این خط قیمت بسته شدن در ۲۶ میله شمعی آخر را نشان می‌دهد. برای به دست آوردن خط تاخیر نیازی به استفاده از فرمول نیست و تنها باید نقطه بسته شدن قیمت در ۲۶ میله آخر را بیابید.

با استفاده از خط تاخیر می‌توانید احساس بازار را دریابید و روند غالب را با استفاده از مومنتوم قیمت حال پیدا کنید.

این ابر و خطوط به دست آمده بالاترین و پایین‌ترین قیمت‌ها طی بازه زمانی مورد نظر را نشان می‌دهند. شما می‌توانید به سادگی شاخص ایچیموکو را به نمودار خود اضافه کنید و این شاخص به صورت خودکار محاسبات لازم را برای شما انجام می‌دهد.

اما اگر تمایل به انجام محاسبات به صورت دستی دارید، با کمک فرمول‌های بالا می‌توانید ابر خود را بر نمودار بکشید.

ابر ایچیموکو نشانگر چیست؟

همانطور که پیش‌تر گفتیم، ابر مهم‌ترین شاخص در استراتژی ایچیموکو است. اگر قیمتی در زیر ابر قرار بگیرد به معنی روندی خرسی یا نزولی است. در مقابل نقاط قیمت در بالای ابر بیان‌کننده روندی گاوی یا صعودی هستند.

اگر سیگنال‌های این روند صعودی در جهت حرکت ابر باشند، روندی قوی را پیش رو داریم. برعکس این قضیه در خصوص روند نزولی و جهت حرکت ابر نیز صادق است و هم جهت بودن این دو به معنی روند نزولی قدرتمند است.

اگر روند در میان ابر شما باشد به معنی روندی خنثی یا در حال تغییر است.

روند صعودی خط پیشرو آ در بالای خط پیشرو ب به معنای روند صعودی قطعی است. در این حالت فضای بین دو خط پیشرو در ابر شما به رنگ سبز در می‌آید. خلاف این قضیه برای بیان قطعی در خصوص روند نزولی است که در این حالت خط پیشرو آ به پایین‌تر از خط پیشرو ب می‌رود و فضای ابر در این حالت به رنگ قرمز در می‌آید.

تحلیل‌گرها با این ابر نقاط حمایت و مقاومت دوره را می‌یابند و حمایت و مقاومت طی بازه مشابه در آینده را به دست می‌آورند.

انجام تریدینگ با ابر ایچیکومو

برای انجام ترید و سرمایه‌گذاری با استفاده از استراتژی ایچیموکو باید ۳ اصل را رعایت کنید. طبق این سه اصل شما در یک حالت باید وارد بازار بشوید و سپس در ۳ حالت از آن خارج شوید:

  1. زمانی که قیمت از ابر در جهت شکست مقاومتی عبور می‌کند؛ با شکست خط استاندارد توسط خط روند در جهت مخالف از روند خارج شوید.
  2. حالت دوم زمان ورود یکسانی دارد، اما زبان خروج متفاوت است؛ تا زمان شکست خط تغییر روند توسط خط تاخیر در روند باقی بمانید.
  3. باز هم در زمان عبور قیمت از ابر در جهت شکست باید وارد بازار بوشید؛ اما زمان خروج شما مساوی است با زمانی که قیمت ابر را در خلاف جهت بازار بشکند.

با به یاد داشتن این سه اصل ترید موفق و بی‌خطری را خواهید داشت.

تفاوت ابر ایچیموکو و میانگین متحرک

شاخص میانگین متحرک از نقاط پایانی یا بسته شدن برای به دست آوردن میانگین استفاده می‌کند. برای مثال اگر قصد به دست آوردن میانگین متحرک در روندی با ۱۰ میله را دارید، ابتدا قیمت‌های بسته شدن ۱۰ میله شمعی آخر را با هم جمع می‌کنید و سپس بر ۱۰ تقسیم می‌کنید.

اما در ایچیموکو علاوه بر نقاط بسته شدن، تمامی قیمت‌های سقف و کف را برای به دست آوردن میانگین کلی استفاده می‌کنیم.

با این وجود این مسئله به معنای برتری شاخص ایچیموکو نیست. بلکه هر یک با توجه به کاربرد مورد نظر استفاده می‌شوند و برای کاربری مختص به خود، برترین شاخص هستند.

مزایا و معایب شاخص ایچیموکو

با ابر ایچیموکو و فرمول‌های مربوط به آن آشنا شدیم. استفاده و کاربرد آن را دانستیم و تفاوت این شاخص با میانگین متحرک را دریافتیم. حال نوبت به بررسی مزایا و معایب شاخص کومو است.

مزایای شاخص ایچیموکو چیست؟

این شاخص برای بازه‌های زمانی ۲۰ و حتی ۵۰ روزه قابل استفاده است. ایچیموکو بر خلاف دیگر شاخص‌ها تنها نقاط حمایت و مقاومت کنونی را نشان نمی‌دهد، بلکه شما به سادگی این نقاط را در بازه زمانی مشابه خواهید یافت.

ابر ایجاد شده نقاط حمایت و مقاومت را به صورت یک خط نشان نمی‌دهد، بلکه این نقطه در دامنه ابری قرار می‌گیرند. ابر پهن‌تر به معنی نوسان بیشتر و خطر بیشتر بازار است. به این ترتیب میزان نوسان بازار را هم می‌توانید مشاهده کنید.

محدودیت‌های ابر ایچیموکو چیست؟

با وجود مزیت‌های بالا، شاخص ایچیموکو برخی معایب دارد که آن‌ها را تحت محدودیت‌های این شاخص مورد بررسی قرار می‌دهیم.

قرار دادن هر پنج خط بر نمودار باعث شلوغی چارت می‌شود و کار را اندکی مشکل یا پیچیده می‌کند. به علاوه گاهی باعث بهم خوردن تمرکز تحلیل‌گر و بالا رفتن امکان خطا می‌شوند.

برای حل این مشکل برخی نرم‌افزارها را باید به کار بگیریم که امکان مخفی کردن برخی خطوط را فراهم کرده‌اند. به این صورت تحلیل‌گر می‌تواند تنها بر خط یا خطوط مورد نظر تمرکز کند.

یکی از بزرگ‌ترین ضعف‌های این شاخص در خصوص پیش‌بینی میانگین‌های آینده است. در فرمول‌ها هیچ موردی برای تشخیص نقاط قیمتی یا میانگین متحرک آینده وجود ندارد و به سادگی تنها دو خط در آینده ترسیم می‌شود. بنابراین به طور قطع نمی‌توان نسبت به حضور دامنه قیمتی در این ابر در آینده مطمئن بود.

در نهایت امکان استفاده از شاخص ایچیموکو برای روندهای طولانی مدت وجود ندارد چرا که دقت کار بسیار پایین می‌آید و پیش‌بینی دامنه قیمتی بسیار ضعیف عمل خواهد کرد.

مقاله مرتبط: بهترین روش تحلیل تکنیکال

سود بیشتر با ابر ایچیموکو و تحلیل تکنیکال

برای تریدینگ باید با روش‌های تحلیل تکنیکال آشنا شوید. یکی از این روش‌ها استراتژی ایچیموکو دارد. این استراتژی با استفاده از پنج شاخص ابری را ایجاد می‌کند که به پیش‌بینی میانگین روند، نقاط حمایت و مقاومت طی روزهای پیش رو کمک می‌کند. به یاد داشته باشید سرمایه‌گذاری موفق‌تر خواهد بود که به استفاده از یک شاخص به تنهایی اکتفا نمی‌کند، چرا که به کارگیری چند شاخص احتمال خطا را کاهش می‌دهد.

کارشناسان کلینیک سرمایه اظهار داند که علی‌رغم مزایای ابر ایچیموکو، برای سرمایه‌گذاری مطمئن‌تر بهتر است از ترکیب چند شاخص استفاده کنید و معیارهای متفاوتی را برای بالا بردن دقت و اطمینان خود به کار بگیرید.