اندیکاتور ADX چیست؟ یک نکته بسیار مهم در معامله‌گری وجود دارد که در تمام بازارهای مالی صدق می‌کند؛ همراه شدن با روند‌های قوی، شانس معامله‌گر را برای کسب سود به مراتب افزایش می‌دهد و مانع از تحمیل ضررهای سنگین به او می‌گردد. در همین راستا اندیکاتورهایی برای شناخت روند‌ها و پیش‌بینی میزان قدرت آن‌ها ابداع شده است که کاربردهای بسیار زیادی دارند. در این مقاله قصد داریم به آموزش اندیکاتور ADX  بپردازیم که به عنوان شاخص قدرت روند ارزیابی می‌شود. در ادامه با ما همراه باشید تا هرآنچه لازم است به عنوان تحلیلگر تکنیکال بدانید را بررسی کنیم.

اندیکاتور ADX چیست؟

Average Directional Movement Index یا شاخص میانگین حرکت جهت‌دار به عنوان یکی از مهم‌ترین اندیکاتورهای حال حاضر تحلیل تکنیکال به شمار می‌رود که از سوی تحلیلگران بسیاری مورد توجه قرار می‌گیرد. اما هدف از ابداع اندیکاتور ADX چیست و چه سیگنال‌هایی را می‌توان از آن دریافت نمود؟

همان‌طور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم، این اندیکاتور قدرت روند سهم‌ها را در بازار پیش‌بینی می‌کند. به این ترتیب که با استفاده از میان‌گیری قیمت‌ها در یک بازه زمانی مشخص، روند سهم را در آینده مشخص می‌کند. در حالت پیش‌فرض نرم‌افزارهای محاسبه این اندیکاتور بازه زمانی ۱۴ روزه را برای این منظور در نظر می‌گیرند. این در حالی است که امکان تعیین بازه‌های زمانی دیگر نیز برای محاسبه روابط اندیکاتور ADX وجود دارد.

اندیکاتور ای دی ایکس در ردیف اسیلاتور‌ها یا نوسان‌گرها قرار می‌گیرد. این اندیکاتور بین ۰ تا ۱۰۰ در نوسان است. در ادامه در خصوص نحوه تحلیل این اندیکاتور روی نمودار توضیح می‌دهیم. اگر با مفهوم اندیکاتور آشنا نیستید پیشنهاد می کنیم مقاله اندیکاتور چیست را مطالعه کنید.

تحلیل اندیکاتور ADX روی نمودار قیمت

دو خط کمکی تحت عنوان DI+ و DI- در کنار خط اصلی ADX وجود دارد. نقش این دو خط کمکی در محاسبه روند قدرت نزولی یا صعودی در سهم بسیار مهم و کاربردی است. به‌گونه‌ای که وقتی خط DI+ بالاتر از خط DI- قرار بگیرد، قیمت‌ها در بازار روند صعودی پیدا می‌کند و در نتیجه اندیکاتور ADX نیز قدرت روند صعودی را محاسبه و ارزیابی می‌نماید. این در حالی است که اگر خط DI- بالاتر از DI+ قرار بگیرد، اندیکاتور قدرت روند نزولی را محاسبه می‌کند و باید شاهد نزولی شدن قیمت‌ها باشیم.

چه زمانی می‌توان از اندیکاتور ADX سیگنال‌های قدرتمند دریافت کرد؟

همان‌طور که اشاره کردیم، این اندیکاتور بین ۰ تا ۱۰۰ در نوسان است. سؤال اساسی که باید در این قسمت به آن پاسخ داده شود این است که در چه بازه‌ای از اعداد است که سیگنال‌های تولید شده از سوی این اندیکاتور از اعتبار بالایی برخوردار است. در حالت کلی از نظر کارشناسان تحلیل تکنیکال چهار بازه برای این شاخص می‌توان متصور بود که عبارت‌اند از:

  • مقدار ۰ تا ۲۵: هیچ روندی در این بازه قابل مشاهده نیست.
  • مقدار ۲۵ تا ۵۰: روند نسبتا قوی در سهم شکل گرفته است.
  • مقدار ۵۰ تا ۷۵: روند بسیار قوی در سهم ایجاد شده.
  • مقدار ۷۵ تا ۱۰۰: روند فوق‌العاده قوی و معتبری شکل گرفته است.

بنابراین همان‌طور که در بالا مشخص است، هرچه شاخص ADX به سمت عدد ۱۰۰ نزدیک شود، باید شاهد افزایش قدرت روندها و اعتبار سیگنال صادرشده باشیم. البته این مسئله به معنای آن نیست که شاخص‌های پایین برای تحلیلگر تکنیکال پیام خاصی به همراه ندارد. در حالت کلی اگر شاخص اندیکاتور ADX برای مدت بیش از ۳۰ روز زیر عدد ۲۵ باقی بماند، نشان‌دهنده آن است که سهم در یک بازه قیمتی قرار گرفته است. در چنین شرایطی است که احتمال شناسایی الگوهای قیمتی در سهم به مراتب افزایش پیدا می‌کند.

سؤالات متداول

۱. رابطه بین جهت قیمت سهم با اندیکاتور ADX چیست؟

جهت قیمت سهم با اندیکاتور ADX رابطه مستقیم دارد. به عبار دیگر وقتی این اندیکاتور روند صعودی پیدا می‌کند، قدرت روند قیمت نیز افزایش می‌یابد و وقتی اندیکاتور روند نزولی به خود می‌گیرد، قدرت روند قیمت نیز کاهشی می‌شود.

۲. آیا خط ADX در حال سقوط به معنای معکوس شدن روند قیمت سهم است؟

خیر؛ این اشتباه رایجی است که معمولا برخی تحلیلگران تکنیکال از اندیکاتور ADX برداشت می‌کنند. خط ADX در حال سقوط صرفا نشان‌دهنده آن است که روند قیمت در حال ضعیف شدن است. بنابراین نمی‌توان برداشت نزولی شدن یا صعودی شدن قیمت را از آن داشت.

۳. چه زمانی در اندیکاتور ADX احتمال صدور سیگنال دارد؟

زمانی که دو خط DI+ و DI- در معرض تقاطع با یکدیگر قرار می‌گیرند، باید نسبت به صدور سیگنال توسط این اندیکاتور حساس شویم. البته ممکن است در اثر همه تقاطع‌ها سیگنال معتبری صادر نشود ولی این معیار می‌تواند شاخص مناسبی برای توجه بیشتر به خط ADX باشد.

۴. حضور شاخص ADX در زیر عدد ۲۵ نشانه چیست؟

وقتی این شاخص به زیر ۲۵ کاهش پیدا می‌کند، نشان‌دهنده آن است که نوعی تعادل بین عرضه و تقاضا در بازار وجود دارد. به گونه‌ای که اجازه شکل‌گیری هیچ‌گونه روند صعودی یا نزولی را در بازار نمی‌دهد. بنابراین در این محدوده بالانس و تعادل نسبتا پایداری در بازار حاکم است. به محض خارج شدن شاخص اندیکاتور ADX از ۲۵ به سمت بالا باید منتظر شکل‌گیری روندهایی باشیم.

کلام پایانی

در این مقاله به آموزش اندیکاتور ADX پرداختیم. واقعیت این است که اندیکاتورهایی که قدرت روندها را ارزیابی و پیش‌بینی می‌کنند، از ارزش و اعتبار بسیار بالایی بین تحلیلگران حرفه‌ای تکنیکال برخوردار هستند. به این دلیل که اساسا امکان مقابله با روندها در بازارهای مالی وجود ندارد. بنابراین بهترین استراتژی آن است که افراد خود را با روندها همراه کنند. این اندیکاتور برای صدور سیگنال‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت با توجه به استراتژی معامله‌گران می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد.