اندیکاتور CCI چیست؟ دسته‌ای از اندیکاتورها هستند که برای ارزیابی و اندازه‌گیری قدرت روندها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این اندیکاتور به تحلیلگران نشان می‌دهند که با توجه به قدرت روندها چه میزان احتمال دارد که تداوم پیدا کنند. به این ترتیب شاخص و معیار مناسبی برای تصمیم‌گیری در خصوص خرید یا فروش سهام در اختیار معامله‌گران قرار می‌گیرد. در ادامه با ما همراه باشید تا به آموزش اندیکاتور CCI بپردازیم. برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله اندیکاتور چیست را مطالعه کنید.

اندیکاتور CCI چیست؟

دانلد لمبرت را به عنوان مبدع این اندیکاتور می‌شناسند. او شخص بود که در بورس کالا فعالیت می‌کرد. همین مسئله باعث شد که نام اندیکاتور را Commodity Channel Indicator بگذارد که به معنی شاخص کانال کالا در فارسی ترجمه می‌شود. برخلاف نام این اندیکاتور، استفاده از آن محدود به بورس کالا نیست و می‌توان در بازارهای مالی مختلف از آن استفاده کرد. CCI نیز در ردیف اندیکاتورهایی قرار می‌گیرد که تحت عنوان اسیلاتور یا نوسانگر شناخته می‌شود. نوسان‌گرها با حرکت بین دو عدد با کران بالا و پایین، متر و معیار مشخصی را در اختیار معامله‌گران قرار می‌دهند که کار دریافت سیگنال را به مراتب آسان‌تر می‌نمایند.

اندیکاتور cci

اندیکاتور CCI بر مبنای تکانه یا مومنتوم روندها محسابه می‌گردد. به زبان ساده با استفاده از این اندیکاتور می‌توان شتاب و قدرت روندها را شناسایی کرد. به عبارت دیگر وقتی سهم در یک مسیر صعودی قرار دارد، معامله‌گر برای تشخیص قدرت روند و سرعت تغییرات افزایشی قیمت می‌تواند از CCI کمک بگیرد. چنانچه قدرت روند محدود باشد، طبیعی است که ورود کردن به آن ریسک بالایی دارد؛ اما در شرایطی که قیمت با شتاب مناسبی در مدار صعودی قرار داشته باشد، می‌توان به خرید آن فکر کرد.

چه سیگنال‌هایی می‌توان از اندیکاتور CCI دریافت کرد؟

بازه نوسان خاصی نمی‌توان برای این اندیکاتور در نظر گرفت. البته باید به این نکته اشاره کنیم که بیش از ۸۰ درصد مواقع نوسان شاخص بین ۱۰۰- تا ۱۰۰+ صورت می‌گیرد. اساسا اگر دوره‌های زمانی که برای محاسبه اندیکاتور به کار می‌رود، هرچه کاهش پیدا بکند، نوسان شاخص بیشتر می‌شود و به این ترتیب احتمال خروج آن از بازه ۱۰۰- تا ۱۰۰+ افزایش می‌یابد. معمولا دوره‌های زمانی مناسب برای محاسبه شاخص اندیکاتور CCI برابر ۲۰ روز، ۳۰ روز یا ۴۰ روز در نظر گرفته می‌شود. البته می‌تواند این بازه به تشخیص تحلیلگر قابل تغییر است.

 

سیگنال خرید اندیکاتور CCI

زمانی که شاخص از اعداد منفی یا نزدیک به صفر روند افزایشی به خود می‌گیرد و به سمت ۱۰۰+ حرکت می‌کند، به این معنی است که قیمت دارایی در حال آماده‌سازی خود برای شکل دادن به یک روند صعودی است. هر چه شاخص نزدیک تر به ۱۰۰+ باشد یا از آن عبور کند، یعنی قدرت روند بیشتر خواهد بود. البته این امکان وجود دارد که در کوتاه مدت شاهد پولبک باشیم. با این وجود خللی در روند اصلی صعودی سهم ایجاد نخواهد شد. در چنین شرایطی سیگنال خرید از سوی اندیکاتور CCI صادر می‌شود.

سیگنال فروش اندیکاتور CCI

زمانی که شاخص از اعداد مثبت یا نزدیک به صفر روند کاهشی به خود می‌گیرد و به سمت ۱۰۰- حرکت می‌کند، به این معنی است که قیمت دارایی در حال آماده‌سازی خود برای شکل دادن به یک روند نزولی است. هر چه شاخص نزدیک تر به ۱۰۰- باشد یا از آن عبور کند، یعنی قدرت روند بیشتر خواهد بود. البته این امکان وجود دارد که در کوتاه مدت شاهد پولبک باشیم. با این وجود خللی در روند اصلی نزولی سهم ایجاد نخواهد شد. در چنین شرایطی سیگنال فروش از سوی اندیکاتور CCI صادر می‌شود.

واگرایی در اندیکاتور CCI

مفهوم واگرایی در تحلیل تکنیکال را به صورت مفصل در مقاله جداگانه‌ای مورد بررسی قرار داده‌ایم که برای مطالعه بیشتر می‌توانید به آن‌ها مراجعه کنید. برای تشخیص واگرایی بین اندیکاتور و قیمت نیز می‌توانید از اندیکاتورهای مختلفی استفاده کنید که یکی از آن‌ها، اندیکاتور CCI است. زمانی که قیمت در مسیر افزایش قرار دارد ولی شاخص CCI حالت نزولی به خود می‌گیرد، واگرایی در سهم ایجاد می‌شود. عکس همین موضوع دقیقا برای روند نزولی نیز صادق است. اما باید توجه داشته باشید که سیگنال معاملاتی ناشی از واگرایی در این اندیکاتور چندان قوی نیست.

سؤالات متداول

۱. آیا با استفاده از اندیکاتور CCI می‌توان نسبت قیمت خرید و فروش سهم را به ارزش ذاتی آن برآورد کرد؟

بله؛ این اندیکاتور می‌تواند مشخص کند که چه زمانی یک دارایی بالاتر یا پایین‌تر از ارزش ذاتی در بازار معامله می‌شود و اصطلاحا در وضعیت بیش خرید یا بیش فروش قرار دارد. این جمله در بازار معروف است که هر سهم بالاخره یک روز به ارزش ذاتی خود می‌رسد. اما باید به این نکته توجه داشت که ارزش ذاتی مفهومی استاتیک و ثابت نیست. بلکه کاملا دینامیک و پویا است. به این معنی که ممکن است امروز سهم بالاتر از ارزش ذاتی آن معامله شود؛ اما به دلیل انتشار خبرهای خوب پیرامون آن معامله‌گران برآورد می‌کنند که در آینده وضعیت سهم به مراتب بهتر از امروز خواهد بود.

۲. تفاوت انتخاب دوره کوتاه مدت و بلند مدت برای دریافت سیگنال از اندیکاتور CCI چیست؟

هرچه دوره زمانی که برای محاسبه اندیکاتور CCI انتخاب می‌شود، کوتاه‌تر باشد، سیگنال‌های بیشتری از آن دریافت می‌شود. اما احتمال خطا در سیگنال‌های صادر شده نیز به مراتب بالاتر می‌رود. در مقابل دوره زمانی طولانی‌تر با وجود تعداد کم اما سیگنال‌های معتبرتری صادر می‌نماید.

۳. تفاوت اندیکاتور RSI و اندیکاتور CCI چیست؟‌

اندیکاتور RSI میانگین قیمت بسته شدن بالا و پایین را در طول یک دوره مورد بررسی قرار می‌دهد. در حالی که اندیکاتور CCI به بررسی میانگین متحرک قیمت یک دارایی می‌پردازد. به این ترتیب واگرایی از خط روند را شناسایی خواهد کرد. با این وجود هر دو شاخص برای ارزیابی قدرت و رفتار روندها در بازار مورد استفاده قرار می‌گیرند.

۴. نقاط ضعف اندیکاتور CCI چیست؟

بزرگ‌ترین نقطه ضعفی که می‌توان برای این اندیکاتور برشمرد، سرعت نسبتا پایین در صدور سیگنال است که موجب می‌شود گاهی اوقات فرصت‌های معاملاتی خوبی از دست برود.

کلام پایانی

یکی از نکات مثبتی که پیرامون اندیکاتور CCI وجود دارد این است که کار کردن با آن چندان دشوار نیست و می‌توان به راحتی استفاده از آن را فرا گرفت. با این وجود مسئله صرفا در آموزش اندیکاتور CCI به پایان نمی‌رسد. بلکه باید توجه داشته باشید که برای دریافت سیگنال‌های قوی از این اندیکاتور نیاز به تمرین‌های زیادی دارید. واقعیت این است که هر سیگنالی که از این اندیکاتور و سایر اندیکاتورها صادر می‌شود، به تنهایی قابل اعتماد نیست..