در کنار اندیکاتور RSI که از سوی تحلیلگران تکنیکال بسیار استفاده می‌شود، اندیکاتور MFI وجود دارد که در عین شباهت‌های زیاد با آن، امکان تحلیل‌های بهتری را در اختیار معامله‌گران قرار می‌دهد. شناخت نحوه کار کردن با این اندیکاتور به معامله‌گران کمک می‌کند که پیش‌بینی روندهای قیمت در بازار را با استفاده از حجم معاملات انجام دهند. با این مقدمه در ادامه با ما همراه باشید تا بررسی کنیم که اندیکاتور MFI چیست و چه سیگنال‌هایی می‌توان از آن دریافت نمود.

اندیکاتور MFI چیست؟

اندیکاتور mfi

Money Flow Index که در زمان فارسی تحت عنوان شاخص جریان نقدینگی ترجمه می‌شود، به‌عنوان یکی از اندیکاتورهایی در تحلیل تکنیکال است که روی حجم معاملات برای پیش‌بینی روند قیمت‌ها متمرکز می‌شود. شباهت‌های زیاد بین این اندیکاتور و اندیکاتور RSI باعث شده است که در بین برخی کارشناسان، اندیکاتور MFI با نام آر اس آی وزن داده شده با حجم شناخته می‌شود.

این اندیکاتور نیز در خانواده اسیلاتورها یا نوسان‌گر‌ها قرار می‌گیرد که بین ۰ تا ۱۰۰ در نوسان است. هدف اساسی از ابداع آن نیز ردیابی و پیش‌بینی جریان نقدینگی در بازار است. اگر معامله‌گر ابزاری در اختیار داشته باشد که با استفاده از آن بتواند مسیر هدایت پول‌های موجود در بازار را شناسایی کند، با اتخاد تصمیم‌های درست و پیش‌دستانه می‌تواند فرصت‌های سود زیادی را برای خود به ارمغان بیاورد و در عین حال جلوی ضررهای احتمالی را نیز صد کند.

اگر با مفهوم اندیکاتور آشنا نیستید پیشنهاد می کنیم مقاله اندیکاتور چیست را مطالعه کنید.

چرا پیش‌بینی حجم نقدینگی و جریان آن در بازار اهمیت دارد؟

تئوری اقتصاد پول این نکته را به صراحت اشاره می‌کند که اگر در یک بازار مالی حجم نقدینگی در مدار صعودی قرار بگیرد، به معنی آن است که قدرت خرید نیز در بازار افزایش پیدا می‌کند. افزایش قدرت خرید در نهایت منتج به آن می‌شود که تمام عرضه‌ها در بازار به راحتی و در کمترین زمان ممکن توسط خریداران جمع‌آوری شود. از طرفی دیگر فروشندگان نیز وقتی سیل نقدینگی را به بازار مشاهده می‌کنند، طبیعتا از فشار عرضه خود می‌کاهند.

دقیقا عکس این مسئله نیز صادق است و در زمانی که حجم نقدینگی در حال خارج شدن از بازار است، زنگ خطر برای سرمایه‌های موجود در بازار به صدا در می‌آید. تداوم روند خروج پول یک معنی مهم در پی دارد؛ نقد شوندگی در بازار به طرز قابل توجهی کاهش می‌یابد و همچنین قیمت‌ها نیز در سراشیبی سقوط قرار می‌گیرند. اهمیت آموزش اندیکاتور MFI با درک این مفهوم به خوبی روشن می‌شود.

محاسبه اندیکاتور MFI

روابط ریاضی محاسبه اندیکاتور MFI چیست؟

هریک از اندیکاتورها در واقع به نوعی الگوریتم‌های ریاضی به شمار می‌روند که در اثر کنار هم قرار گرفتن تعدادی از روابط ریاضی به دست می‌آیند. روابط ریاضی محاسبه اندیکاتور MFI بسیار ساده است و در چهار گام ساده می‌توان آن را به راحتی به دست آورد. در همین راستا این سه گام عبارت‌اند از:

۱. محاسبه قیمت تیپیکال

برای محاسبه قیمت تیپیکال باید قیمت بسته شدن سهم را با بالاترین و پایین‌ترین قیمت آن در یک بازه زمانی جمع کنید و سپس بر سه تقسیم نمایید.

۲. محاسبه جریان نقدینگی

در گام دوم باید به سراغ محاسبه جریان نقدینگی بروید که از ضرب قیمت تیپیکال در حجم معاملات در همان بازه زمانی به دست می‌آید. جریان نقدینگی در حالت کلی به سه حالت تقسیم می‌شود:

  • جریان نقدینگی خنثی: قیمت تیپیکال برابر قیمت روز گذشته
  • جریان نقدینگی مثبت: قیمت تیپیکال بالاتر از قیمت روز گذشته
  • جریان نقدینگی منفی: قیمت تیپیکال پایین‌تر از قیمت روز گذشته

۳. محاسبه نسبت نقدینگی

در گام سوم باید به سراغ محاسبه نسبت نقدینگی بروید که از تقسیم جریان نقدینگی مثبت به جریان نقدینگی منفی حاصل می‌شود.

۴. محاسبه اندیکاتور MFI

در پایان نیز با استفاده از رابطه زیر می‌توانید به راحتی شاخص MFI را محاسبه کنید:

MFI = 100 –

با وجود اینکه روابط مربوط به اندیکاتور MFI را بررسی کردیم، باید به این نکته نیز اشاره کنیم که در حال حاضر با توجه به نرم‌افزارهای موجود دیگر نیازی به استفاده از این روابط نیست و مجموعه آن‌ها به صورت خودکار محاسبات را انجام می‌دهند. اما در عین حال آشنایی نسبی با این روابط در دستیابی به درک عمیق‌تر از مفهوم اندیکاتور ام اف آی دارد.

چه سینگال‌هایی از اندیکاتور MFI صادر می‌شود؟

همان‌طور که اشاره کردیم این اندیکاتور از نوع اسیلاتورها است که بین ۰ تا ۱۰۰ در نوسان است. محدود ۲۰ تا ۸۰ در این شاخص به عنوان محدوده تعادلی به شمار می‌رود. در حالی که محدوده زیر ۲۰ تحت عنوان محدود اشباع فروش و محدوده بالای ۸۰ به بالا با نام اشباع خرید شناخته می‌شود. در محدود زیر ۲۰ باید شاهد ورود جریان نقدینگی در آینده نزدیک به سهم باشیم و به این ترتیب روند صعودی در انتظار آن خواهد بود. اما در محدوده بالای ۸۰ نیز باید منتظر خروج نقدینگی از سهم باشیم که در نهایت منجر به آغاز روند نزولی می‌شود.

سؤالات متداول

۱. آیا با استفاده از اندیکاتور MFI می‌توان واگرایی‌ها را تشخیص داد؟

بله؛ اندیکاتور MFI نیز مانند آر اس آی در تشخیص واگرایی‌های در کف و قله‌های قیمتی با دقت بسیار بالایی عمل می‌کند و می‌تواند مرجع معتبری برای این منظور باشد.

۲. برای تقویت تحلیل اندیکاتور MFI از کدام اندیکاتورها می‌توان استفاده کرد؟

باید توجه داشته باشید که هیچ تحلیلگر تکنیکال موفقی نیست که صرفا از یک اندیکاتور برای تحلیل‌های خود بهره ببرد. بلکه باید حداقل ۲ یا ۳ اندیکاتور که بیشترین سازگاری را با هم دارند و می‌توانند ضعف‌های یکدیگر را پوشش دهند، استفاده کرد. در همین راستا اندیکاتور RSI گزینه مناسبی در کنار MFI بری افزایش اعتبار تحلیل‌ها و سیگنال‌های به دست آمده محسوب می‌شود.

کلام پایانی

در این مقاله به آموزش اندیکاتور MFI پرداختیم و کاربردهای اصلی آن را در تحلیل تکنیکال بررسی کردیم. در کنار این نکات آموزشی، زمانی در عمل می‌توانید از یک اندیکاتور به درستی بهره ببرید که مثال‌های عملی و تمرین‌های زیادی برای تسلط بر آن مشاهده کنید.