اگر برای مدتی در بازارهای مالی مشغول فعالیت بوده باشید، حتماً اصطلاحات سفارش‌های stop و limit را شنیده‌اید. این دو نوع سفارش‌گذاری بیانگر دو استراتژی بسیار مهم در بازارهای مالی‌اند که نه‌تنها در بازار ارزهای دیجیتال، بلکه در بازارهای فارکس و سهام هم کاربرد دارند. در این مقاله قصد داریم تفاوت سفارش stop و limit و همچنین نحوه استفاده از آن‌ها را بررسی کنیم. با کلینیک سرمایه همراه باشید.

تفاوت سفارش stop و limit چیست؟

وقتی یک سفارش limit را قرار می‌دهید، این سفارش در اوردر بوک ثبت می‌شود. این سفارش زمانی پر می‌شود که قیمت بازار به قیمتی برسد که شما تعیین کرده‌اید. البته، اگر معامله‌گران دیگری نیز دقیقاً در همین قیمت سفارشی ثبت کرده باشند، اولویت با افرادی است که سفارششان را زودتر به صرافی اعلام کرده‌اند. سفارش limit سبب به وجود آمدن عمق در بازار می‌شود. گاهی به معامله‌گرانی که از این سفارش‌ها استفاده می‌کنند، بازارساز نیز می‌گویند.

از طرف دیگر، سفارش stop فقط زمانی در اوردر بوک ثبت می‌شود که قیمت بازار به قیمتی برسد که شما تعیین کرده‌اید؛ یعنی برخلاف سفارش لیمیت، تا قبل از رسیدن قیمت بازار به قیمت مدنظر شما، این سفارش را در اوردر بوک نمی‌بینید.

تفاوت سفارش stop و limit به همین جا ختم نمی‌شود. سفارش لیمیت معمولاً محدودیت زمانی دارد؛ یعنی برای مثلاً یک هفته یا یک ماه معتبر است و در صورت فعال نشدن، از اوردر بوک حذف می‌شود؛ اما سفارش‌های stop این حالت را ندارند و تا زمانی که پر نشوند، معتبرند.

این نکته را هم در نظر بگیرید که سفارش stop درنهایت به یک سفارش market تغییر ماهیت می‌دهد؛ یعنی زمانی که صرافی سفارش شما را ثبت کرد، به صورت سفارش مارکت عمل می‌کند.

مقایسه سفارش استاپ و لیمیت

سفارش استاپ و لیمیت

بسته به اینکه قیمت لحظه‌ای بازار و قیمت مدنظر شما برای معامله در چه تناسبی با هم قرار دارند، از یکی از سفارش‌های stop یا limit در ترید ارز دیجیتال استفاده می‌شود.

اگر قیمت معامله مدنظر شما بیشتر از قیمت فعلی بازار باشد، از buy stop و sell limit استفاده می‌شود.

برعکس، اگر قیمت مدنظر کمتر از قیمت لحظه‌ای بازار باشد، از sell stop یا buy limit استفاده می‌شود. در ادامه، به‌طور کامل هرکدام از این موارد را بررسی خواهیم کرد.

از سفارش stop و limit چگونه استفاده کنیم؟

همان‌طور که گفتیم، دو حالت برای نسبت قیمت مدنظر شما به قیمت فعلی بازار وجود دارد:

اگر قیمت تعیین‌شده بیشتر از قیمت فعلی باشد

ُسفارش بای استاپ و سل لیمیت

در این شرایط از buy stop یا sell limit استفاده می‌کنیم. در ادامه، با مثالی این مسئله را بررسی خواهیم کرد.

قیمت بیت‌کوین در این لحظه ۲۰۰۹۸ دلار است. اگر پیش‌بینی کنید که مقاومت ۲۱۶۰۰ دلار شکسته نمی‌شود و قیمت از آنجا برمی‌گردد، از sell limit استفاده می‌کنید. این کار سبب می‌شود سودی که از خرید در قیمت‌های کمتر کسب کرده‌اید، از بین نرود.

از طرف دیگر، اگر پیش بینی کنید که بیت‌کوین این مقاومت را می‌شکند، در محدوده ۲۱۶۰۰ یک سفارش buy limit قرار می‌دهید. با این کار در ابتدای روند که بازار مقاومت را به حمایت تبدیل کرده است، خرید می‌کنید و سوار روند صعودی می‌شوید.

اگر قیمت تعیین‌شده کمتر از قیمت فعلی باشد

سفارش سل استاپ و بای لیمیت

در این شرایط از buy limit یا sell stop استفاده می‌کنیم. در ادامه، با مثال این مسئله را تشریح خواهیم کرد.

باز هم سراغ بیت‌کوین می‌رویم. اگر پیش‌بینی کنید که قیمت از این هم کمتر می‌شود، مثلاً به ۱۹۰۰۰ دلار می‌رسد و از آنجا باز می‌گردد، باید از buy limit استفاده کنید. در این صورت، سود بیشتری کسب خواهید کرد.

از طرف دیگر، اگر فکر می‌کنید قیمت که به ۲۰۰۰۰ دلار رسید، از آن هم کمتر می‌شود، از ابزار sell stop استفاده می‌کنید تا وارد ضرر نشوید یا ضرر خود را کنترل کنید. از این روش برای معاملات ریسک فری استفاده می‌شود.

سخن پایانی

در این مقاله تفاوت سفارش stop و limit را بررسی کردیم. این موضوع بسیار مهمی بود که به‌ویژه کاربران مبتدی بازار رمزارزها با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند. اگر در این زمینه به راهنمایی بیشتر نیاز دارید، سؤالات خود را در کامنت‌ها با ما در میان بگذارید.