سال ۲۰۲۱ برای فناوری بلاک‌چین بسیار شکوهمند و هیجان انگیز بود. ارزش بازار پروژه‌های بلاک‌چین از ۲ تریلیون دلار عبور کرد و بیت کوین سقف تاریخی ۶۸ هزار دلاری را به ثبت رساند. سایر ارزهای دیجیتال معروف مانند اتریوم نیز سال بسیار خوبی را سپری کردند.

حجم سرمایه‌گذاری در پروژه‌های بلاک‌چین نیز به شدت افزایش پیدا کرد و به بیش از ۳۰ میلیارد دلار رسید. پروژه‌های دیفای و استیبل کوین‌ها نیز روند رو به رشد خوبی را طی کردند. اکوسیستم چند زنجیره‌ای نیز در این سال بسیار رونق گرفت و جریان پیدا کردن دارایی بین شبکه‌های بلاک‌چین گوناگون را به یک ضرورت تبدیل کرد. به نوعی که بسیاری از پروژه‌های دیفای تعریف شده در این زمینه با استقبال مواجه شدند.

این دسته از پروژه‌ها، اجازه نقل و انتقال دارایی‌ها را بین زنجیره‌های مختلف می‌دهند و در نتیجه فرصت‌های مناسبی برای جریان پیدا کردن نقدینگی و همکاری‌های بیشتر در بستر بلاک‌چین را به ارمغان می‌آورند.

در کنار این موارد سازمان‌های خودمتار غیر متمرکز یا DAO نیز در سال ۲۰۲۱ از یک مفهوم انتزاعی به مفهومی کاملا عینی و عملیاتی تبدیل شدند. پای بسیاری از حوزه‌های مالی، فرهنگی، اجتماعی و ورزشی نیز در این سال با استفاده از ظرفیت DAO به بازار بلاک‌چین باز شد.

حجم معاملات ماهانه پروژه‌های NFT در ماه اوت به ۵.۵ میلیارد دلار رسید و در مجموع تا پایان سال قله ۲۱.۵ میلیارد دلاری ر تصاحب کرد. پروژه‌های NFT علاوه بر اینکه افراد و شرکت‌های زیادی را مشتاق فعالیت در بستر پروژه‌های بلاک‌چین کرد، سرمایه زیادی را نیز به بازار آورد. این موضوع با مشاهده رشد ارزش بازار این دسته از توکن‌ها به راحتی قابل درک است.

بازی‌های بلاک‌چینی با قابلیت کسب درآمد رشد چشمگیری داشتند. به عنوان مثال بازی اکسی اینفینیتی به عنوان معروف‌ترین بازی بلاک‌چینی به شمار می‌رود که که حجم نقدینگی فوق‌العاده زیادی را در سال ۲۰۲۱ جمع‌آوری کرد. فیس بوک نیز در یک اقدام هوشمندانه نام خود را به متا تغییر داد تا به این وسیله به همگان اعلام کند که تمرکز خود را بیش از هر چیزی روی رونق متاورس قرار خواهد داد.

پیش‌بینی‌ها در خصوص سال ۲۰۲۲

بسیاری از کارشناسان حوزه بلاک‌چین امیدوار هستند که روندهای سال ۲۰۲۱ در سال ۲۰۲۲ نیز تداوم داشته باشد. آن‌ها معتقدند که همزمان با اثبات قابلیت‌ةای فناوری بلاک‌چین، پروژه‌های بیشتری برای ورود به این حوزه در سال جدید تعریف خواهند شد.

در کنار این موارد پیشرفت‌های متاورس و وب ۳ نیز به عنوان موتورهای محرک فناوری بلاک‌چین به شمار می‌روند. پروژه‌های NFT نیز می‌توانند به سمت جوامع جدیدی حرکت کنند تا به این ترتیب زمینه را برای ورود گروه‌های بیشتری از مردم به سمت پروژه‌های بلاک‌چینی فراهم کنند.

در حال حاضر نیز بسیاری از برندها و شرکت‌های معتبر مانند آدیداس و نایک در حال اجرای پروژه‌های آزمایشی NFT خود در بازار هستند.

از طرفی همه منتظر هستند که اتریوم ۲.۰ رونمایی شود. با توجه به اینکه اتریوم به عنوان بزرگ‌ترین میزبان برنامه‌های غیر متمرکز در دنیای بلاک‌چین به شمار می‌رود، پیشرفت‌های احتمالی در نسخه جدید این شبکه می‌تواند خدمات روی آن را با سرعت  بالاتر و هزینه کمتر در اختیار کاربران قرار دهد که این خود دستاورد بزرگی به شمار می‌رود.

بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند که پذیرش ارزهای دیجیتال برای پرداخت‌های روزمره در دنیای روند تصاعدی به خود خواهد گرفت و این مسئله می‌تواند در عمق بخشیدن به بازار نقش راهبردی را ایفا کند.

شاید مهم‌ترین نگرانی‌ها از پیشرفت دنیای بلاک‌چین در سال جاری مربوط به قانون‌گذاری‌هایی است که کشورهای مختلف در حال تدوین آیین‌نامه‌های مربوط به آن هستند. با این وجود به نظر نمی‌رسد که دولت‌ها یارای مقابله با این روند شتابان فناوری بلاک‌چین را داشته باشند؛ بلکه در نهایت شاید بتوانند کمی سرعت این پیشرفت را کندتر کنند.

منبع: cryptoslate.com