به تازگی در جریان ۲ کلاهبرداری بزرگ در بازار کریپتوکارنسی بیش از ۶ میلیارد دلار سرمایه کاربران از بین رفته است. کلاهبرداری یکی از آفت‌های جدی بازار رمز ارزها به شمار می‌رود. آمارها نشان می‌دهد که تاکنون بیش از ۵۰۰ توکن در این سال‌ها صرفا برای کلاهبرداری از کاربران ایجاد شده و پس از مدتی از بین رفته‌اند.

تا ماه ژانویه سال ۲۰۲۲ مجموعا حدود ۲۴۰۰ ارز دیجیتال از بین رفته شناسایی شده است. نکته مهم این که چیزی در حدود ۱۰۰۰ تا از این ارزها فقط در دو سال اخیر نابود شده‌اند. به عبارت دیگر شاهد رشد ۷۱ درصدی توکن‌های غیر فعال در مقایسه با قبل از سال ۲۰۱۹ هستیم. حدود ۱۵۹۶ مورد از توکن‌های رها شده به دلیل کم بودن میزان جذب نقدینگ توسط تیم توسعه دهنده رها شده‌اند.

در مجموع حدود ۵۲۸ مورد از این توکن‌ها حاصل کلاهبرداری بوده‌اند. در قالب این پروژه‌ها، کلاهبرداران ابتدا با انجام اعمال مختلف موسوم به طرح‌های پانزی، اقدام به افزایش قیمت توکن‌ها می‌کنند و سپس با خالی کردن آن‌ها در قیمت بالا بر سر کاربران برای همیشه پا به فرار می‌گذارند. البته بخشی از این موارد را نیز باید سهم حمله‌های هکری در نظر گرفت هر چند که تعداد آن‌ها بسیار ناچیز است.

از ابتدای آغاز به کار بازار کریپتوکارنسی تا ژانویه سال ۲۰۲۲ در مجموع ۷.۱ میلیارد دلار در اثر کلاهبرداری از بین رفته است. نکته مهم این است که بیش از ۶ میلیارد آن‌ها تنها در دو کلاهبرداری OneCoin و BitConnect بوده است.

داستان کلاهبرداری OneCoin

در این بین OneCoin با بیش از ۴ میلیارد به عنوان بزرگ‌ترین کلاهبرداری در تاریخ بازار رمز ارزها به شمار می‌رود. البته نباید فراموش کنید که این کلاهبرداری به مدت دو سال از ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ به طول انجامید و بیش از ۱ میلیون نفر در آن متضرر شدند.

بازاریابی عجیب و غریب OneCoin و وعده های بازدهی عجیب و غریب چشم تعداد باورنکردنی از سرمایه گذاران خرد را روی حقایق بازار رمز ارزها بست. OneCoin وعده پرداخت سریع و آسان و زیرساخت بسیار قابل دسترس‌تر از بیت کوین را داد. به سرمایه‌گذارانی که می‌خواستند این فرصت را داشته باشند، چندین بسته مختلف از توکن‌ها ارائه می‌شد که می‌توانستند آن‌ها را فقط با پول نقد خریداری کنند. این بسته‌ها سپس OneCoins بیشتری برای صاحبان خود ایجاد می‌کردند. همچنین هر کس کاربران جدیدی وارد این پروژه می‌کرد، در ازای هر خرید آن‌ها مقداری پاداش دریافت می‌کرد.

اما بعد از مدتی Ruja Ignatova بنیان‌گذار پروژه و بردارش به همراه ۴ میلیارد پول به یکباره مفقود شدند. هر چند تعدادی از مدیران میانی این شرکت دستگیر شدند؛ اما تاکنون خبری از Ruja Ignatova و برادرش نشده است.

ماجرای کلاهبرداری BitConnect

BitConnect پروژه دیگری بود که در سال ۲۰۱۶ با هدف اعطای وام به افراد مختلف ایجاد شد. افراد در ازای اعطای وام به دیگران در قالب توکن BCC می‌توانستند از دریافت سود مرکب روزانه معادل ۱ درصد بهره‌مند شوند. این پیشنهاد وسوسه کننده باعث شد که توکن BCC خیلی زود به یکی از پررونق‌ترین توکن‌ها در بازار تبدیل شود. به طوری که از قیمت ۰.۱۷ دلار در زمان عرضه اولیه به قیمت ۵۰۰ دلار دست پیدا کرد.

با این حال، از آنجایی که رگولاتورهای بیشتری شروع به سرکوب BitConnect و صدور اخطار برای عملیات غیرقانونی کردند، وب سایت رسمی تعطیل شد و قیمت توکن را به زمین کوبید. همچنین به یکباره تمام توکن‌های BCC قفل شد. البته توکن‌ها بعد از مدتی آزاد شدند ولی ارزش آن‌ها صفر شده بود و چیزی حدود ۲ میلیارد دلار از سرمایه کاربران به باد رفت.

منبع: cryptoslate.com