اگر آشنایی مختصری با بازارهای مالی داشته باشید، حتما کلمه نوسانگیری به گوش شما خورده است. اما سؤال اساسی اینجاست که نوسانگیری و تفاوت آن با معامله روزانه در چه مواردی خلاصه می‌شود؟ واقعیت این است که روش‌های مختلفی برای معامله‌گری در بازارهای مالی وجود دارد. شاید هدف تمام تریدرها در بازارهای مالی گوناگون کسب سود باشد، اما باید توجه داشت که در عمل روش‌های مختلفی برای این منظور وجود دارد. یک تریدر حرفه‌ای باید بتواند دارایی‌ها را در کمترین قیمت ممکن تهیه کند و در مقابل به ‌بالاترین قیمت بفروشد. اما آیا در عمل انجام این کار به همین سادگی است که گفتیم؟ در ادامه با ما همراه باشید تا درباره نوسانگیری و تفاوت آن با معامله روزانه بیشت به بحث و بررسی بپردازیم.

منظور از نوسان‌گیری در بازارهای مالی چیست؟

نوسان‌گیر یه مفهوم عام در بازارهای مالی است که از بورس تهران تا بازار رمزارزها مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما در عمل این مشخصات و ویژگی‌های ذاتی بازارها هستند که تعیین‌کننده نقش نوسان‌گیرها در هر بازاری هستند. بنابراین وقتی کسی در بازار بورس به نوسان‌گیری مشغول است نباید آن را با نوسان‌گیران بازار ارزهای دیجیتال با فارکس اشتباه گرفت.

در بازارهای مالی بین‌المللی به جای کلمه نوسان‌گیری از عبارت Swing Trading استفاده می‌شود. اما اجازه دهید ما در این مقاله تا انتها از همان عبارت نوسانگیر استفاده کنیم که هم برای ما راحت‌تر باشد و هم برای شما. شاخصه اصلی نوسان‌گیران این است که افق دید خود را برای معاملات‌شان را بین کوتاه‌مدت تا میان‌مدت در نظر می‌گیرند. به عبارت دیگر مهم‌ترین نقطه عطف در بحث نوسانگیری و تفاوت آن با معامله روزانه، در زمان است.

نوسانگیری در بازارهای مالی

نوسان‌گیر به دنبال آن است که از نوسانات قیمتی که در تایم فریم زمانی محدود رخ می‌دهد، بیشترین سود ممکن را کسب کند. این نوسانات ممکن است در بازاری با مختصات رمزارزها به فاصله زمانی چند ساعت رخ دهد یا امکان دارد چند هفته به طول بینجامد. بنابراین به هیچ عنوان نباید نوسان‌گیری را با معامله‌گری به شیوه روزانه یا اصطلاحا Scalp Trading اشتباه گرفت. در روش اسکالپ تریدینگ یک معامله‌گر ممکن است روزانه چندین پوزیشن معاملاتی را باز و بسته کند. که یک نوسان‌گیر معمولا چنین عملکردی در بازار ندارد.

آنچه باعث تضعیف و تقویت استراتژی معاملاتی نوسان‌گیری می‌شود

نکته مهم و اساسی که در خصوص نوسانگیری و تفاوت آن با معامله روزانه باید مدنظر قرار بگیرد، بحث شناخت زمان‌هایی است که نوسان‌گیری بازده زیادی را به همراه دارد. در معاملات مرسوم روزانه، شاید خیلی نمی‌تواند در خصوص این مسئله اظهار نظر قطعی کرد. اما نوسان‌گیری با توجه به آنکه کاملا وابسته به نوسانات قیمت در بازار است، بنابراین طبیعی است که برهه‌هایی از زمان بازدهی بالاتری داشته باشد.

اساسا وقتی جریان قوی پول وارد یک دارایی می‌شود یا از آن خارج می‌گردد، بهترین فرصت‌ها برای نوسان‌گیرها فراهم می‌شود. جریان نقدینگی قدرتمند امکان وارد شدن شوک قیمتی به دارایی‌ها را افزایش می‌دهد و این دقیقا همان موقعیتی است که هر نوسانگیر حرفه‌ای در بازار منتظر آن است. هر چقدر این جریان نقدینگی برای مدت زمان طولانی‌تری در جریان باشد، در عمل دست نوسان‌گیران برای فعالیت بیشتر و به تبع آن کسب سودهای بالاتر باز می‌شود.

مهم‌ترین نکات درباره نوسانگیری و تفاوت آن با معامله روزانه

حال که مقداری درباره حال و هوای نوسان‌گیری در بازارهای مالی بحث کردیم، بهتر است که در این قسمت به موضوع نوسانگیری و تفاوت آن با معامله روزانه ورود کنیم.

مهم‌ترین نکات درباره نوسانگیری

۱. مدت زمان حضور در پوزیشن‌های معاملاتی

اسکالپ تریدرها یا معامله‌گران روزانه معمولا موقعیت‌های معاملاتی خود را در زمان‌های به مراتب کوتاه‌تری در مقایسه با نوسانگیران باز و بسته می‌کنند. معمولا اسکالپرها اجازه نمی‌دهند هیچ موقعیت معاملاتی بیش از یک روز باز بماند. اما نباید فراموش کرد که نوسان‌گیران نیز به هیچ وجه مانند سرمایه‌گذاران در بازه‌های زمانی خیلی طولانی در موقعیت‌های معاملاتی حضور پیدا می‌کنند و سرمایه خود را با اهداف بلند مدت وارد یک معامله می‌کنند.

۲. استفاده از تحلیل تکنیکال و بنیادی

معامله‌گران روزانه معمولا صرفا از تحلیل تکنیکال برای ورود و خروج از معاملات استفاده می‌کنند. اما تفاوت نوسانگیری و تفاوت آن با معامله روزانه در این است که معمولا نوسان‌گیران علاوه بر تحلیل تکنیکال، از تحلیل بنیادی نیز برای خرید و فروش بهره می‌برند. دلیل این تفاوت نیست مشخص است. در استراتژی معامله روزانه، عوامل بنیادی جای چندان برای اثرگذاری ندارند؛ اما در مقابل در روش نوسانگیری با توجه به اینکه ممکن است چند هفته زمان صرف شود، عوامل بنیادی جای اثرگذاری دارند. اما نباید فراموش کرد که در روش نوسان‌گیری نیز اولویت اصلی با تحلیل تکنیکال است.

۳. حضور در بازار

معامله‌گری روزانه نیاز به حضور فعال و آنلاین در بازار دارد؛ چرا که اساسا تغییرات قیمت دارایی‌ها در لحظه رخ می‌دهند و اگر معمله‌گر لحظه‌ای بازار را رصد نکند، ممکن است فرصت‌های معاملاتی را از دست بدهد. اما در مقابل معامله‌گران نوسان‌گیر نیاز به پویایی و حضور آنلاین تمام وقت مانند اسکالپرها ندارند.

۴. میزان سود حاصل از معامله‌گری

در روش معامله روزانه، تریدرها به سود بسیار کمی از هر موقعیت معاملاتی بسنده می‌کنند. در مقابل اما با افزایش تعداد معاملات خود به دنبال آن هستند که از کنار هم قرار دادن سودهای کم، در مجموع به سودهای زیادی دست پیدا کنند. اما در مقابل معامله‌گران نوسان‌گیر به دنبال سودهای بزرگ‌تری در مقایسه با معامله‌گران روزانه هستند و سودهای بیشتری از را باز و بسته کردن هر موقعیت معاملاتی به جیب می‌زنند. اگر با مفهوم ترید آشنا نیستید پیشنهاد می کنیم مقاله ترید ارز دیجیتال را مطالع کنید.

۵. فشار روحی و روانی وارد شده به معامله‌گر

نوسانگیری و تفاوت ان با معامله روزانه به مسائل روحی و روانی نیز برمی‌گردد. یک معامله‌گر روزانه از نظر روانی فشار بالایی را متحمل می‌شود؛ چرا که باید تصمیم‌گیری‌های خود را در لحظه انجام دهد و این مسئله فشار زیادی را به او وارد می‌کند. در مقابل نوسان‌گیرها می‌توانند با آرامش خاطر بیشتری در بازار حضور داشته باشند و از این جهت فشار روانی کمتری را نیز متحمل می‌شوند.

سؤالات متداول

۱. آیا در نوسان‌گیری صرفا از تحلیل تکنیکال برای معامله کردن استفاده می‌شود؟

خیر؛ در معامله‌گری به روش نوسان‌گیری از ترکیب تحلیل فاندمنتال و تکنیکال برای باز و بسته کردن موقعیت‌های معاملاتی استفاده می‌شود.

۲. استراتژی معاملاتی نوسانگیری راحت‌تر است یا روزانه؟

واقعیت این است که هر یک از روش‌های معاملاتی سختی‌ها و ویژگی‌های خاص خود را دارند. اما در عمل توصیه کارشناسان بازار این است که اگر تجربه و مهارت بالایی در بازار ندارید، از روش معامله‌گری روزانه استفاده نکنید. چراکه در این روش در عمل ریسک معامله به مراتب بالاتر می‌رود.

کلام پایانی

در این مطلب به بحث نوسانگیری و تفاوت آن با معامله روزانه در بازارهای مالی مختلف پرداختیم. در حالت کلی توصیه ما این است که تنها در صورتی به سراغ استراتژی معاملاتی روزانه بروید که اولا دانش و تجربه کافی داشته باشید و دوما ریسک‌پذیری بالایی را در خود ایجاد کنید. در کارگزاری‌ها و صرافی‌های بازارهای مالی، امکان استفاده از حساب‌های آزمایشی برای معامله‌گران فراهم شده است. توصیه می‌کنیم که ابتدا قبل از وارد کردن سرمایه خود به بازارها، از این حساب‌های آزمایشی برای تمرین کردن استفاده کنید تا دانش و مهارت خود را محک بزنید.