سهام چیست و انواع سهام کدامند؟
سرمایه گذاری در بازار بورس و خریدن سهام همیشه یکی از بهترین گزینه های صاحبان سرمایه بوده است که البته اکنون با ورود دولت و بسیاری از ارگان ها و شرکت ها به بازار بورس و وضعیت اقتصادی فعلی، طرفداران بیشتری پیدا کرده است. اما باید توجه داشت که ورود به بورس و خرید سهام نیازمند داشتن اطلاعاتی است که ما به وسیله آن بتوانیم فعالیت درستی در این بازار داشته باشیم و ضرر نکنیم.
در این مقاله میخواهیم بگوییم سهام چیست و انواع آن کدامند.
سهام به زبان ساده اینگونه تعریف میشود: اگر سرمایه یک شرکت سهامی به قسمت های مساوی تقسیم شود به هر کدام از این قسمت ها یک “سهم” میگوییم.
ورقه سهم یکی از اوراق بهادار است که نام و مشخصات دارنده روی آن نوشته شده و قابل انتقال به غیر است. البته در حال حاضر سهام به صورت اینترنتی خریداری میشود و کسی برگه سهام را به صورت فیزیکی نمیگیرد ولی اگر شخص به کارگزار خود یا شرکت سپرده گذار مرکزی مراجعه کند میتواند ورقه سهام را دریافت کند.
شرکت های سهامی عام و خاص چه فرقی باهم دارند؟
- شرکتهای سهامی خاص: کمترین تعداد سهامداران برای تأسیس شرکتهای سهامی خاص ۳ نفر است و حداقل سرمایه هم یک میلیون ریال یا همان صد هزار تومان است. در واقع مالکیت شرکت های سهامی خاص در دست افراد محدودی میباشد و سهام آن به صورت عمومی عرضه نشده است.
- شرکت سهامی عام: فرض کنید شما شرکتی را تاسیس کردید و امکانات و تجهیزات آن را خریده اید. بعد از چند وقت میخواهید شرکت را گسترش دهید ولی زیر بار قرض و وام های بانکی نروید. شما میتوانید شرکت خود را به سهامی عام تبدیل کنید و سرمایه شرکت را به سهم های مساوی 1000ریالی تقسیم کنید و در بازار بورس منتشر کنید( عرضه اولیه).
با این کار شما میتوانید از سرمایه عمومی برای گسترش شرکت استفاده کنید و افرادی که سهام را خریده اند در سود این کار با شما شریک هستند و به نوعی قسمتی از مالکیت شرکت را دارا هستند.
انواع سهام
سهام از نظر شکل به دو نوع با نام و بی نام و از نظر حقوق دارنده آن به انواع عادی و ممتاز تقسیم میشود.
سهام بی نام
روی ورقه این سهام نام دارنده آن درج نشده و در واقع این سهام متعلق به کسی است که آن را در دست دارد. برای نقل و انتقال آن هم نیاز به تشریفات و قراداد خاصی نمیباشد.
سهام بانام
در این نوع سهام نام و مشخصات دارنده سهم کامل ذکر شده و برای انتقال این سهم به فرد دیگر باید دارنده سهام یا وکیل او در دفتر ثبت سهام شرکت این انتفال را ثبت نماید. اکثر سهام های بانام را کسانی تهیه میکنند که قصد انتقال سهام خود را ندارند.
در شرکت های سهامی عام این انتقال سهام مشروط به موافقت مالکین، مدیران شرکت یا مجمع عمومی سهامداران نیست ولی در شرکت های سهامی خاص ممکن است انتقال سهام فقط با موافقت هیئت مدیره یا مجمع عمومی امکان پذیر باشد.
سهام ممتاز
سهام ممتاز دارای نرخ سود مشخص بهره است و به نوعی بدهی مالکین شرکت به شخص دارنده سهام میباشد و در صورت انحلال شرکت اول دارندگان سهام ممتاز بدهی خود را دریافت میکنند. البته این نوع از سهام در بازار سرمایه ایران مرسوم نیست و ارائه نمیشود.
سهام عادی
دارنده این سهام بسته به تعداد سهامی که دارد صاحب قسمتی از مالکیت شرکت است و نرخ ثابت بهره ندارد و سود او بستگی به میزان سود و ضرر شرکت دارد. توجه داشته باشید که سهامداران نمیتوانند هرکاری که میخواهند را با داراییهای شرکت انجام دهند ولی از حقوق دیگر سهامدار میتوان به حق رای او در جلسات مجمع عمومی سهامداران و دریافت سود سهام یا انتقال سهم خود به دیگری اشاره کرد.
حضور در جلسه مجمع عمومی سهامداران یعنی اینکه در زمان جلسه در شرکت باشید به شما این حق را میدهد که در زمان ارائه افزایش سهم جدید شرکت شما در اولویت باشید.
مزایای خرید سهام
1-مسئولیت کم: شما با خرید سهام در واقع مسئولیتی برای اداره آن شرکت ندارید و حتی اگر شرکت بدهی های زیادی داشته باشد دارایی های شخصی صاحب سهام در خطر نیست و وی فقط به اندازه آورده خود مسئول است.
2- نقد شوندگی سریع: سهام شرکت هایی که در بازار بورس و سرمایه حضور دارند به راحتی قابل معامله و فروش است و شما اگر بخواهید سهم خود را بفروشید فقط کافیست آن را در بازار رسمی بورس به متقاضیان آن عرضه نمایید.
3- امکان بازدهی و سود بالا: اگر سهامدار با توجه به بازار بورس و تحلیل درست از آن فعالیت کند امکان دریافت سود بسیار بیشتری حتی نسبت به سودهای بانکی یا سرمایه گذاری در بازار طلا و مسکن داشته باشد.
در این مقاله سعی شد به سوالات شما درباره سهام به زبان ساده پاسخ داده شود و برای آموزش بورس و راهنمای ورود به بورس میتوانید به دیگر مقالات ما مراجعه کنید.
برای سودآوری بیشتر و حفظ و افزایش سرمایه خود در بازار بورس و اوراق بهادار باید آموزش های صحیح ببینید و اطلاعات خود را بالا برید.
امتیاز شما به این محتوا
میانگین امتیازات: / 5. تعداد امتیاز:
اولین نفری باشید که به این محتوا امتیاز می دهد
دیدگاهتان را بنویسید