بیت‌کوین عرضه محدودی دارد. عددی که خالق این دارایی، یعنی ساتوشی ناکاموتو، برای این عرضه محدود برنامه‌ریزی کرده، ۲۱ میلیون بیت‌کوین است. هنگامی که تمام بیت‌کوین‌ها استخراج شدند، مقدار کوین در گردش آن به‌طور دائم در این سطح ثابت می‌ماند.

پیامد اصلی نزدیک شدن و درنهایت رسیدن به سقف عرضه بیت‌کوین، کاهش سود ماینینگ خواهد بود؛ اما این روند بیش از یک قرن طول خواهد کشید. ماینرهای بیت‌کوین همچنان در آن مرحله پاداش می‌گیرند؛ اما این پاداش فقط از طریق کارمزد تراکنش خواهد بود، نه از طریق استخراج کوین‌های جدید.

در این مقاله، این موضوع را بررسی خواهیم کرد که دنیای ارزهای دیجیتال پس از استخراج آخرین بیت‌کوین، چگونه خواهد بود.

تاکنون چه تعداد بیت‌کوین استخراج شده است؟

از زمان راه‌اندازی این ارز دیجیتال در سال ۲۰۰۹ تاکنون، تقریباً ۱۹ میلیون یا ۹۰ درصد از کل عرضه بیت‌کوین استخراج شده است. با وجود این، بر اساس برآوردهای فعلی، احتمالاً زمان استخراج آخرین بیت‌کوین به سال ۲۱۴۰ خواهد رسید.

سرعت استخراج بیت کوین به مرور زمان کاهش پیدا می کند و یکی از دلایل اصلی آن هاوینگ بیت کوین می باشد.

سرعت استخراج بیت‌کوین به‌مرور زمان کاهش می‌یابد. هاوینگ بیت کوین تا حدود زیادی علت این مسئله است. در سال ۲۰۲۲، پاداش استخراج هر بلاک ۶/۲۵ بیت‌کوین است. مقایسه این عدد با ۵۰ بیت کوین در سال ۲۰۰۹ و هنگام پیدایش بیت‌کوین، این موضوع را تصدیق می‌کند.

ابتدا، استخراج بیت‌کوین نسبتاً سریع بود. نیمی از ۲۱ میلیون بیت‌کوین موجود تا اواخر سال ۲۰۱۲، یعنی در حدود سه سال استخراج شده بود. به این معنا که به‌طور میانگین در هر سال، حدود ۳/۵ میلیون بیت‌کوین استخراج شده بود. در سال ۲۰۲۱، سرعت استخراج آن بسیار کاهش یافت و در یک سال، کمتر از نیم‌میلیون بیت‌کوین استخراج شد.

رسیدن به سقف مجاز عرضه، احتمالاً قیمت بیت‌کوین را افزایش می‌دهد. البته این اتفاق مشروط بر آن است که تقاضا برای بیت‌کوین همچنان به رشد خود ادامه دهد. دلیل آن هم واضح است؛ هیچ‌کس نمی‌تواند بیت‌کوین جدیدی داشته باشد. به عبارت ساده‌تر، عرضه ثابت خواهد ماند و تقاضای آن افزایش خواهد یافت.

بیشتر بخوانید: هاوینگ بیت کوین چیست و چه تاثیری روی قیمت بیت کوین دارد؟

آیا تمام ۲۱ میلیون بیت‌کوین در گردش خواهد بود؟

حتی زمانی که تمام بیت‌کوین‌ها استخراج شوند، کمتر از ۲۱ میلیون بیت‌کوین به‌طور فعال در گردش خواهد بود. شرکت تجزیه‌وتحلیل داده Chainalysis تخمین زده است که تقریباً یک‌پنجم تمام BTCهای استخراج‌شده تا امروز، از بین رفته‌اند. این بدان معناست که بیت‌کوین‌ها در کیف پول‌هایی با کلیدهای گمشده گیر کرده‌‌اند. این کلیدها یا به دلیل گم شدن از بین رفته‌اند، یا به دلیل فوت کردن صاحبانشان از دسترس خارج شده‌اند.

ماینرها بعد از استخراج آخرین بیت‌کوین چه خواهند کرد؟

ماینرها بعد از استخراج همه ی 21 میلیون بیتکوین چه کاری انجام میدهند؟

هنگامی که تمام ۲۱ میلیون بیت‌کوین استخراج شد، ماینرهای بیت‌کوین همچنان می‌توانند در فرایند استخراج بلاک‌ها شرکت کنند؛ اما درآمد آن‌ها دیگر به صورت «پاداش بلاک» نخواهد بود.

در حال حاضر، ماینرهای بیت کوین علاوه بر پاداش‌های بلاک، تمام هزینه‌هایی را که برای تراکنش‌های موجود در هر بلاک استخراج‌شده صرف می‌شود، دریافت می‌کنند. در حال حاضر، کارمزد تراکنش‌ها بخش کوچکی از درآمد ماینرها را تشکیل می‌دهد؛ زیرا ماینرها در حال حاضر، حدود ۹۰۰ بیت کوین (حدود ۳۹/۸ میلیون دلار) در روز استخراج می‌کنند؛ اما روزانه بین ۶۰ تا ۱۰۰ بیت‌کوین (۲/۶ میلیون دلار تا ۴/۴ میلیون دلار) کارمزد تراکنش دریافت می‌کنند. این بدان معناست که کارمزد تراکنش‌ها در حال حاضر، فقط ۵/۶ درصد از درآمد ماینر را تشکیل می‌دهد؛ اما در سال ۲۱۴۰، تمام درآمد ماینرها از این راه خواهد بود.

به گفته سایمون کیم، مدیرعامل صندوق Hashed، از دست دادن پاداش بلاک سبب بی‌انگیزگی ماینرها نمی‌شود. او درباره این موضوع می‌گوید: «تغییر در اکوسیستم بیت‌کوین و جایگاه آن به‌عنوان ارز کلیدی در دنیای مجازی، می‌تواند در پذیرش ماینرها، حتی پس از توقف پاداش‌های بلاک، تغییرات چشمگیری ایجاد کند.»

پیش‌بینی‌ها برای کارمزد تراکنش در زمان استخراج آخرین بیت‌کوین چگونه است؟

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، با رسیدن بیت‌کوین به سقف عرضه، تقاضا برای آن افزایش خواهد یافت. این افزایش تقاضا مستقیم روی هزینه کارمزدها تأثیر خواهد گذاشت. داده‌های به‌دست‌آمده در دوره‌هایی که پیش از این تقاضا افزایش یافته است، این مسئله را تأیید می‌کنند.

از طرف دیگر، با توجه به نصف شدن پاداش ماینینگ، این احتمال وجود دارد که قبل از استخراج آخرین بیت‌کوین، کارمزدها روند صعودی خود را شروع کنند. خودتان را جای صاحب یک مزرعه استخراج بیت کوین بگذارید. آیا با وجود هزینه‌های زیادی که برای استخراج وجود دارد، حاضرید با همان نرخ قبلی این فرایند را ادامه دهید؟

پیش‌بینی دیگری نیز وجود دارد. گروهی ادعا می‌کنند که با کاهش عرضه بیت‌کوین، کل این شبکه دستخوش تغییر می‌شود. مثلاً ممکن است در مکانیسم‌های گواه اثبات سهام یا گواه اثبات کار، تغییراتی به وجود بیاید. یکی از مسیرهای پیش‌بینی‌شده برای این تغییرات، کاهش تولید آلاینده‌های زیست‌محیطی خواهد بود.

از طرف دیگر، به‌مرور زمان و با رشد فناوری، استخراج بهینه‌تر خواهد شد. همچنین با گسترش سوخت‌های تجدیدپذیر، احتمالاً قیمت انرژی هم کاهش خواهد یافت. برای رسیدن به استدلال خود درباره پیش‌بینی اتفاقات احتمالی در زمان استخراج آخرین بیت‌کوین، این مسئله را هم در نظر بگیرید.

اگر ماینرها استخراج بیت‌کوین را متوقف کنند، چه اتفاقی می‌افتد؟

همه‌ی کاربران موافق این موضوع نیستند که «بدون پاداش بلاک هم ماینرها انگیزه کافی خواهند داشت!»

بدیهی است که اگر بیشتر ماینرها (یا حتی همه ماینرها) استخراج بیت‌کوین را متوقف کنند، شبکه بیت‌کوین از بسیاری جهات برای همیشه تغییر خواهد کرد. شما همچنان می‌توانید مشاهده کنید که کدام آدرس کیف پول، چه مقدار بیت کوین دارد. همچنین می‌توانید کل تاریخچه هر تراکنش بیت‌کوینی را که تاکنون انجام شده است، مشاهده کنید. چیزی در عنصر شفافیت بلاکچین تغییر نخواهد کرد؛ اما تأیید تراکنش‌های جدید به استخراج نیاز دارد. اگر ماینرها تولید بلاک‌های جدید را متوقف کنند، عملاً خرج کردن بیت‌کوین در آینده غیرممکن خواهد شد.

این برای اکوسیستم بیت‌کوین نوعی هشدار است؛ اما بسیاری معتقدند ماینرها حتی زمانی که کارمزد تراکنش تنها پاداش آن‌ها باشد، در مسیر خود باقی خواهند ماند. ممکن است تغییراتی در مسیر حرکت آن‌ها ایجاد شود که حتی در صورت توقف پاداش‌های بلاک، ماینرها را تشویق کند؛ اما این موضوع هم اتفاق‌نظر کاربران را با خود به همراه ندارد.

در دانشگاه پرینستون در سال ۲۰۱۶، پژوهشی در این زمینه به این نتیجه رسید که کارمزد تراکنش به‌تنهایی انگیزه کافی برای ماینرها نخواهد بود. تکیه بر این نوع پاداش به‌تنهایی عواقب نگران‌کننده‌ای برای امنیت آینده بیت کوین خواهد داشت.

در ادامه، پیامدهای منفی احتمالی دنیای بعد از استخراج آخرین بیت کوین را بررسی خواهیم کرد.

پیامدهای منفی از بین رفتن پاداش بلاک چه خواهد بود؟

بعد از استخراج آخرین بیت‌کوین و با از بین رفتن پاداش بلاک، ممکن است اتفاقات ناخوشایندی در اکوسیستم ارزهای دیجیتال رخ دهد. اهمیت این مطلب به این دلیل است که در هر محفل مربوط به بازارهای اقتصادی و ارزهای دیجیتال، عبارت دامیننس بیت کوین را می‌شنوید. ارز دیجیتالی که به این میزان درباره سلطه‌ آن در بازار صحبت می‌شود، تأثیر زیادی بر کل اکوسیستم دارایی‌های دیجیتال خواهد داشت.

ماینینگ به صورت خودخواهانه اتفاق می‌افتد

استخراج خودخواهانه به این صورت است که گروهی از ماینرها برای مخفی کردن بلاک‌های معتبر جدید، تبانی می‌کنند. در این فرایند، ماینرها بعدها آن‌ها را به‌عنوان بلاک‌های مستقلی آزاد می‌کنند که شبکه بیت کوین تأییدشان نکرده است. این عمل می‌تواند زمان پردازش یک بلاک را بیشتر کند و سبب افزایش بسیار زیاد هزینه‌های شبکه شود.

توجه کنید که در مدل پاداش استخراج، تمام ماینرها در ازای استخراج یک بلاک، پاداش مشابهی دریافت می‌کنند. در مدل ماینر خودخواه، اگر ماینری، بلاکی را به صورت آزادنشده نزد خود نگه دارد، در مقایسه با ماینری که به‌نفع شبکه کار می‌کند، درآمد بیشتری خواهد داشت.

ماینرها کارتل تشکیل می‌دهند

ممکن است گروهی از ماینرها در تلاش برای کنترل منابع استخراج و اعمال هزینه تراکنش‌های بالاتر، تبانی کنند. این موضوع اعتماد را در کاربران از بین خواهد برد و به کل اکوسیستم ضربه خواهد زد. می‌توانید این طور تصور کنید که یک ماینر خودخواه به ماینر دیگری پیشنهاد همکاری می‌دهد. اگر ماینر دوم این پیشنهاد را قبول کند، درآمد هر دو ماینر بیشتر و امنیت شبکه ضعیف‌تر خواهد شد.

احتمال حمله ۵۱ درصدی بیشتر خواهد شد

اگر ماینرها به تشکیل کارتل ادامه دهند، درنهایت ممکن است بیش از نیمی از ماینرها عضوی از یک تشکل خرابکار برای کل شبکه شوند. در این صورت، می‌توانند با تبانی، حمله‌ای ۵۱ درصدی تدارک ببینند و امنیت شبکه را مختل کنند.

در احتمالی دیگر، ممکن است ۵۱ درصد از ماینرها وارد شبکه‌ای خرابکار نشوند؛ اما با توزیع آن‌ها در کارتل‌های مختلف، یکپارچگی شبکه از بین خواهد رفت. این عامل هم می‌تواند مهاجمان را به حمله ۵۱ درصدی تحریک کند؛ زیرا در این شرایط، کار برای در اختیار گرفتن بیش از نیمی از ماینرها بسیار ساده‌تر خواهد بود.

سخن پایانی

روزی عرضه بیت کوین که طلای دیجیتال شناخته می‌شود، به پایان خواهد رسید. وجه تشابه آن‌ها هم همین محدود بودن عرضه نهایی آن‌هاست؛ اما پس از استخراج آخرین بیت‌کوین، چه اتفاقاتی رخ خواهد داد؟ آیا باز هم چیزی به نام بیت‌کوین وجود خواهد داشت؟ آیا امنیت به‌عنوان عاملی که این شبکه همیشه به داشتن آن افتخار کرده است، باز هم سر جای خود باقی خواهد ماند؟

هیچ‌کس نمی‌تواند با قطعیت درباره این موضوعات صحبت کند. در این مقاله، احتمالات را بررسی و نتیجه‌گیری را به شما واگذار کردیم. با توجه به مطالب عنوان‌شده، پیش‌بینی شما از دنیایی که دیگر در آن مفهوم «استخراج بیت کوین» وجود ندارد، چیست؟ نظر خود را با ما در میان بگذارید.