آلت کوین چیست | انواع آلت کوینها و ارتباط آن با بیت کوین
اگر در بازار کریپتوکارنسی حتی فعالیت کوچکی هم داشته باشید، حتما نام آلت کوین به گوشتان رسیده است. این یک اصطلاح رایج در بازار ارزهای دیجیتالی است که مخفف عبارت لاتین Alternative Coin میباشد. در واقع آلت کوین جایگزینی برای بیت کوین به حساب میآید و هر کدام ویژگی خاص خود را دارند. در این مطلب قصد داریم با انواع آلت کوینها و ویژگی آن آشنا شویم.
آلت کوین چیست؟
بیت کوین در سال 2008 میلادی به جهان معرفی شد و روزبهروز تعداد طرفداران آن افزایش پیدا کرد. با توجه به این که بیت کوین به شکل غیرمتمرکز عمل میکند، در نتیجه سورس کد یا کدهای برنامهنویسی آن در اختیار مردم قرار دارد. به عبارتی دیگر، هر شخصی در جهان میتواند با این کدهای برنامه نویسی، مدل بیت کوین دلخواه خود را طراحی کند. همین موضوع باعث شد تا افراد زیادی برای تجربه این کار اقدام کنند. در نتیجه در بازه زمانی کوتاهی، شاهد معرفی کوینهای مختلفی در بازار بودیم که همگی از بیت کوین سرچشمه گرفتهاند. تمام کوینهای جدید میخواستند به جایگزین مناسبی برای بیت کوین تبدیل شوند و اصطلاحا با نام آلت کوین شناخته میشوند.
ارتباط بین آلت کوین و بیت کوین
با توجه به این که آلت کوینهای اولیه مثل Namecoin و Peercoin به طور کامل از بلاکچین بیت کوین کپی شده بودند، مشکلات آلت کوینها و شبکه بیت کوین کاملا مشابه بود. به همین دلیل، توسعهدهندگان با ارائه ورژنهای جدیدتر، تلاش کردند تا نسخههای بهینهتری به بازار معرفی کنند. به این ترتیب آلتکوینهای جدیدتری شکل گرفتند که هر کدام شبکه بلاکچین مخصوص خود را داشتند. به همین دلیل است که امروزه بلاکچینهای گوناگونی با ویژگیهای منحصربهفرد در بازار کریپتوکارنسی وجود دارد.
از آن جایی که بیت کوین به عنوان پیشتاز بازار ارز دیجیتال شناخته میشود، تمام آلت کوینها تحت تاثیر رفتار آن قرار میگیرند. بنابراین با افت قیمت بیت کوین، قیمت سایر آلت کوینها نیز دچار کاهش میشود. البته این موضوع همیشه صادق نیست اما در شرایط عادی بازار، کمتر شاهد خلاف این جریان بودهایم.
کاربردهای آلت کوین
در طول سالیان گذشته، بازار ارز دیجیتال همانند سایر تکنولوژیها، روند پیشرفت فوقالعادهای را طی کرده است. به همین دلیل هر روز آلت کوینهای گوناگونی به این جهان اضافه میشوند و هر کدام کاربردها و ویژگیهای مختلفی دارند. در واقع پروژههای مختلفی در این بازار توسط انواع آلت کوین اجرا میشود.
به عنوان مثال میتوان به سیستمهای پرداخت با سرعت بیشتر نسبت به بانک و کارمزدهای پایینتر، اینترنت اشیا و اجاره اینترنت به جهان، تنظیم بیمه عمر و تقسیم داراییها پس از مرگ به شکل دیجیتال، امکان ساخت حسابهای غیرمتمرکز چند امضایی برای امور مشارکتی، ایجاد قراردادهای هوشمند برای پرداخت حقالزحمه کارکنان، سیستم وام گرفتن و وام دادن، تامین سرمایه دیجیتالی برای راهاندازی استارتاپ و … اشاره کرد.
آشنایی با انواع آلت کوینها
همانطور که اشاره کردیم، رشد روزافزون تکنولوژی و پیشرفت آلت کوینها موجب به وجود آمدن انواع مختلفی از آنها شد که از نظر قدمت و نوع تکنولوژی به کار گرفته شده، با یکدیگر متفاوت هستند و میتوان آنها را در دستههای گوناگون، درجه بندی کرد.
پیش از این درباره نسل اول الت کوین که در واقع انشعابی از بلاکچین بیت کوین محسوب میشدند به طور کامل صحبت کردیم. در ادامه آلت کوینهایی مثل اتریوم، لایت کوین، دش و … به بازار معرفی شدند که تحت عنوان نسل دوم آلت کوین شناخته میشوند. این ارزهای دیجیتال، هر کدام بلاکچین مخصوص خود را دارند و تغییراتی همچون اجرای قرارداد هوشمند و گواه ثبات سهام در بازار ایجاد کردند. با استفاده از این ویژگیهای جدید، میتوان کوینهای مختلفی را در کیف پولهای دیجیتالی استیک کرده و از این طریق، سود بالایی به دست آورد.
در واقع آلت کوینهای نسل دوم بیشتر به عنوان ابزاری برای پرداخت مورد استفاده قرار میگرفتند، اما در نسل سوم شاهد ایجاد تغییرات بیشتری بودیم. از جمله آلت کوینهای نسل سوم میتوان به کاردانو (ADA)، چین لینک (LINK) و ترون (TRX) اشاره کرد. در واقع کوینهای جدید با برطرف کردن بخشی از مشکلات آلت کوینهای نسل قبل، تغییرات عمدهای مثل افزایش سرعت تراکنشها و همینطور کاهش کارمزدهای آن ایجاد کردند.
اما در نسل چهارم آلت کوین شاهد توجه بیشتر به ارتباط بین اقتصاد جهان فیزیکی و دیجیتالی هستیم؛ به شکلی که مفهوم جدیدی تحت عنوان اقتصاد غیرمتمرکز به وجود آمد. از جمله آلت کوینهای نسل چهارم میتوان به یونی سواپ، آوی (AAVE)، دای و … اشاره کرد. البته دستهبندی دیگری برای آلت کوین وجود دارد که در ادامه درباره آنها صحبت میکنیم.
آلت کوینهای مبتنی بر ماینینگ
با روند تکاملی آلت کوینها، دستههای گوناگونی ایجاد شدند که آلت کوین مبتنی بر ماینینگ یکی از آنها است. در واقع این نوع ارزهای دیجیتال دارای فرآیند استخراج هستند که با کمک آن، کوینهای جدید با برطرف کردن چالشها و مشکلات، برای باز کردن قفل بلاکها ایجاد میشوند. در حال حاضر رمزارز اتریوم به عنوان بهترین آلت کوین مبتنی بر ماینینگ شناخته میشود.
بیشتر بخوانید: راهنمای استخراج ارز دیجیتال
استیبل کوینها
استیبل کوینها با هدف برطرف کردن نوسانات ارزهای دیجیتال به وجود آمدهاند و این امر از طریق اتصال ارزش کوینها به ارزهای فیات و دلار محقق میشود. البته گزینههای دیگری همچون طلا و نفت برای این کار وجود دارند. در حال حاضر تتر (USDT) و لیبرا فیسبوک جزء مشهورترین استیبل کوینهای جهان هستند.
توکنهای امنیتی
توکنهای امنیتی که با نامهای دیگری همچون توکن ساختافزاری، توکن احراز هویت، توکن شناسایی و توکن رمزنگاری شناخته میشوند، در واقع وسیله الکترونیکی هستند که فرایند اثبات هویت را به شکل الکترونیکی و از طریق شناسایی دو عاملی یا چند عاملی انجام میدهند. به عبارتی دیگر، این دست از آلت کوینها را میتوان به عنوان کلید الکترونیکی برای ورود به فضاهای دیجیتالی در نظر گرفت.
مزایا و معایب آلت کوین
مطمئنا آلت کوین ها همانند هر تکنولوژی دیگری در جهان، یکسری معایب و مزایا دارد که در این بخش قصد داریم با آنها آشنا شویم. از جمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برطرف ساختن مشکلات موجود در بیت کوین: هدف اصلی از ایجاد انواع آلت کوین و بهبود آن، برطرف کردن ایرادات و مشکلات موجود در بیت کوین بود. از جمله این مشکلات میتوان به هزینههای بالای ماینینگ، سرعت پایین تراکنشها و … اشاره کرد
- ایجاد فضای رقابتی: توسعهدهندگان طبق قوانینی که بیت کوین به آنها متعهد است، فضایی را برای رقابت آلت کوینها و بیت کوین ایجاد کردهاند
- کاهش کارمزد تراکنشها: علاوه بر امنیتی که فضای بلاکچین به کاربران ارائه میدهد، با استفاده از آلت کوین به عنوان یک روش پرداخت، کارمزد کمتری بابت تراکنشها پرداخت خواهید کرد
اما از معایبی همچون نوسان شدید ارزش آلت کوینها و پتانسیل بالا برای کلاهبرداری و تقلب نمیتوان چشمپوشی کرد.
محبوبترین آلت کوینها در سال 2021
قرار گرفتن انواع آلت کوین در یک سمت و بیت کوین در طرف دیگر نشان دهنده ضعف آنها نیست. در واقع تعدادی از آنها کاربران بسیار زیادی دارند و به همین دلیل، سرمایه زیادی برای آنها در جریان است. در همان سالهای اول، بیت کوین به عنوان یک راهکار جدید برای انتقال سریع ارزش معرفی شد، اما امروز شاهد تغییر اهداف آن هستیم و همانند طلا، به وسیلهای جهت ذخیره کردن ارزش تبدیل شده است. اما کارمزد بالا و سرعت کم پردازش تراکنشها موجب شده که در سالهای اخیر، آلت کوینها برای مواردی همچون انتقال پول، گزینه مناسبتری باشند.
آلت کوینهایی مانند ریپل، اتریوم، ترون و پولکادات فقط یک ارز دیجیتال نیستند و در واقع، پلتفرمی کاربردی و شامل رمزارز اختصاصی محسوب میشوند. این آلت کوینها علاوه بر ارائه خدمات مختلف، سرعت پردازش تراکنشها را افزایش داده و کارمزدهای کمتری دریافت میکنند. به همین علت، روزبهروز به سطح محبوبیت بیت کوین نزدیک میشوند. در ادامه مطلب با تعدادی از آلت کوینهای محبوب در سال 2021 آشنا خواهیم شد.
اتریوم
اتریوم یک بستر بزرگ برای ساخت نرمافزارهای غیرمتمرکز و همینطور سازمانهای مستقل برای استفاده از قرارداد هوشمند است. اولین نسل مفهوم قرارداد هوشمند از دهه 1990 میلادی ایجاد شد، اما اتریوم با فراهم کردن امکان ساخت و اجرای آن به راحتترین شکل ممکن، به شدت مورد استقبال قرار گرفته است. به اعتقاد بسیاری از متخصصان حوزه کریپتوکارنسی، دلیل اصلی موفقیت اتریوم نسبت به سایر آلت کوینها، تمرکز روی موضوع قرارداد هوشمند است. اگرچه این روزها پلتفرمهای گوناگونی برای ساخت و اجرای قراردادهای هوشمند وجود دارد، اما همچنان اتریوم محبوبترین آنها محسوب میشود.
اتریوم به عنوان بزرگترین آلت کوین بازار، یک رمزارز اختصاصی به نام اتریوم در اختیار دارد که برای کاربردهای متفاوتی مثل پرداخت کارمزد ساخت و اجرای اسمارت کانترکت مورد استفاده قرار میگیرد. اگرچه قیمت این رمزارز طی یک سال رشد 10 برابری را تجربه کرده، اما همچنان برخی معتقدند که این رشد ادامهدار خواهد بود.
ریپل
از همان اوایل شروع فعالیت بازار رمزارز، ریپل (XRP) به عنوان یکی از نمونههای اولیه معرفی شد و تا به امروز توانسته محبوبیت خود را افزایش دهد. این پلتفرم به دنبال آن است که روزی توسط موسسات مالی و بانکی برای تسویه معاملات به شکلی سریعتر و مطمئنتر، مورد استفاده قرار بگیرد. ارز دیجیتال ریپل فرصتی را فراهم کرده تا تبادلات مالی بینالمللی، فقط در چند ثانیه انجام شوند. لازم به ذکر است که آلت کوین ریپل بر خلاف سایر سیستمهای ارز دیجیتال جهان، از فناوری بلاکچین بهره نمیبرد.
با این که کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده آمریکا بر علیه ریپل شکایت کرده و چالشهایی برای آن به وجود آورده است، اما همچنان برخی متخصصان آینده روشنی را برای این ارز دیجیتال تصور میکنند؛ چراکه در جلسات قبلی دادگاه، شرکت ریپل لبز پیروز بوده است. همانطور که اشاره کردیم، هدف اصلی ریپل تبدیل شدن به واسطه برای صرافی ارزهای دیجیتال و فیات است.
لایت کوین
ارز دیجیتال لایت کوین یکی از فورک های بیت کوین به حساب میآید و اگر بیت کوین را طلای دیجیتال در نظر بگیریم، لایت کوین نقش نقره را برعهده دارد. هدف توسعه دهندگان این آلت کوین تسهیل فرآیند استخراج در کنار افزایش سرعت پردازش تراکنشها بود.
همچنین بخوانید: فورک چیست
برای استخراج لایت کوین برخلاف بیت کوین، به برق و نیروی پردازشی زیادی نیاز نیست اما شاهد سرعت چهار برابری انجام تراکنشهای آن هستیم. لازم به ذکر است که برای هر دو ارز دیجیتال مذکور، محدودیت عرضه وجود دارد. در واقع تنها 21 میلیون واحد بیت کوین و 84 میلیون واحد لایت کوین در شبکه آنها عرضه میشود.
دوج کوین
این آلت کوین در روزهای اخیر سر و صدای زیادی به پا کرده و توانسته به چهارمین ارز دیجیتال بازار به لحاظ سرمایه کل تبدیل شود. اگرچه دوج کوین فاقد تکنولوژی، بستر و کاربرد خاصی است اما وجود یک جامعه کاربری قدرتمند و فعال باعث شده تا به موفقیت چشمگیری دست پیدا کند. دوج کوین جامعه بزرگی در اختیار دارد و از آن برای حمایت از اهداف مثبت و خیرخواهانه در سراسر جهان بهره میبرد. حتی گاهی اوقات، کمپینهایی برای حمایت از افراد و گروههای نیازمند راهاندازی میشوند.
اما دلیل اصلی روند صعودی قیمت دوج کوین در ماههای اخیر، حمایتها و توییتهای ایلان ماسک، مالک شرکت تسلا و اسپیس ایکس و دومین مرد ثروتمند جهان میباشد. با توجه به تکنولوژی پشت این ارز دیجیتال، به جرات میتوان گفت که چیز خاصی برای عرضه وجود ندارد و حمایتهای ایلان ماسک نیز، فقط جنبه مالی دارند.
ترون
رمز ارز ترون برای کنار زدن واسطهها و ایجاد ارتباط مستقیم بین تولیدکنندگان و مصرف کنندگان محتوا به وجود آمده است. اما در کنار آن، توسعه دهندگان این آلت کوین برای ایجاد یک سیستم سرگرمی محتوای دیجیتالی رایگان نیز تلاش میکنند. به اعتقاد بسیاری از افراد، ترون نسل بعدی شبکههای اجتماعی و حتی وب محسوب میشود. همچنین ترون همانند اتریوم دارای یک رمزارز اختصاصی با نام ترونیکس است که قابل استخراج نبوده و فقط از طریق معامله و استیک میتوان آن را به دست آورد.
جمعبندی
در این مطلب درباره مفهوم آلت کوین و انواع آن صحبت کردیم و متوجه شدیم که هرکدام برای رسیدن به جایگاه بیت کوین و رفع ایرادات آن تلاش میکنند. در طی سالیان اخیر، میزان محبوبیت آلت کوینها سیر صعودی داشته اما نمیتوان به طور دقیق پیشبینی کرد که کدامیک میتواند وارد بازار واقعی شود. اما به طور قطع میتوان گفت که هیچ رمزارزی نتوانسته به شکل موثر از ارزهای فیات پیشی بگیرد.
در بهترین صرافی های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.
نام صرافی | تخفیف کارمزد | vpn یا vps | لینک ثبت نام |
---|---|---|---|
دارد | نیاز ندارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد | |
دارد | نیاز ندارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد | |
دارد | نیاز ندارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد | |
دارد | نیاز ندارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد | |
دارد | نیاز ندارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد | |
دارد | نیاز ندارد | ثبت نام با تخفیف کارمزد |
امتیاز شما به این محتوا
میانگین امتیازات: / 5. تعداد امتیاز:
اولین نفری باشید که به این محتوا امتیاز می دهد
دیدگاهتان را بنویسید