کارتسی (Cartesi) پلتفرمی مدرن به‌شمار می‌رود و برای برنامه‌های غیرمتمرکز، در حال ساخت سیستم‌عامل است. به کمک زیرساخت این پروژه، محاسبات پیچیده در محیط لینوکس، خارج از بلاکچین، بدون به خطر انداختن تمرکززدایی اجرا می‌شوند. هدف پلتفرم Cartesi این است که DAppها را به میزان چشمگیری قدرتمندتر کند، سبب شود آن‌ها با سرعت بیشتر و آسان‌تر توسعه یابند و نسخه‌های پرتابل از آن‌ها بسازد. کارتسی قصد دارد مقیاس‌پذیری و راحتی را برای توسعه‌دهندگان و کاربران برنامه‌های غیرمتمرکز به ارمغان بیاورد. این پلتفرم رمزارزی اختصاصی به نام توکن CTSI معرفی کرده است که در این مقاله درباره آن بیشتر صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

بیشتر بخوانید: برنامه غیرمتمرکز یا dApp چیست؟

پلتفرم کارتسی چیست؟

کارتسی مجموعه‌ای از راهکارهای لایه ۲ است که غلبه بر چالش مقیاس‌پذیری و کارمزدهای بالا در بلاکچین را دنبال می‌کند و قراردادهای هوشمند و توسعه dApp را به سطح بالاتری نسبت به سطح فعلی ارتقا می‌دهد. به عبارت ساده، یعنی روی لایه اول بلاکچین اجرا نمی‌شود؛ در عوض، مقیاس‌پذیری قراردادهای هوشمند بهبود پیدا می‌کند؛ درحالی‌که هنوز توسط بلاکچین ایمن هستند.

کارتسی اطمینان حاصل می‌کند dAppها و قراردادهای هوشمند در بلاکچین قابل تأیید باقی می‌مانند؛ درعین‌حال، فرایندهای پیچیده‌ای را که در غیر این صورت، به کارمزد تراکنش‌های بالا منجر می‌شود، خارج از زنجیره اجرا خواهد کرد. همچنین به کاربران این امکان را می‌دهد که هم قرارداد هوشمند مقیاس‌پذیر و هم dApp‌هایی را اجرا کنند که با سورس‌های نرم‌افزار اصلی کدگذاری شده‌اند.

تاریخچه کارتسی

معرفی تیم توسعه‌دهنده Cartesi

 

چهار فرد کارتسی را در سال ۲۰۱۸ پایه‌گذاری کردند:

  • اریک دی مورا (Erick de Moura)
  • آگوستو تکسیرا (Augusto Teixeira)
  • دیگو نهاب (Diego Nehab)
  • کالین استیل (Colin Steil)

گروه مؤسس در ابتدا به دلیل دوستی یکی از بنیان‌گذاران، آگوستو تکسیرا با سرگوئی پوپوف، بنیان‌گذار IOTA، وارد دنیای بلاکچین شدند. سرگوئی به یکی از اولین سرمایه‌گذاران و مشاوران کارتسی و همچنین توکن CTSI تبدیل شد. آگوستو ایده اصلی ایجاد نوعی بازار هوش مصنوعی برای دانشمندان داده و توسعه‌دهندگان را داشت. این گروه درنهایت تمرکز خود را روی پروژه جدیدی معطوف کرد و این پروژه به توسعه زیرساخت مقیاس‌پذیری لایه ۲ تکامل یافت که از یک محیط لینوکسی پشتیبانی می‌کند.

یکی از مزایای Cartesi به‌عنوان یک راه‌حل زنجیره جانبی این است که به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد قراردادهای هوشمند خود را با منابع سیستم عامل لینوکس کدنویسی کنند. درحالی‌که EVM بهترین محیط مورد استفاده در شبکه‌های بلاکچین است، لینوکس بیشتر در خارج از توسعه قراردادهای هوشمند استفاده می‌شود؛ بنابراین، گروه کارتسی بر این باور است که افزودن پشتیبانی از لینوکس می‌تواند مجموعه توسعه‌دهندگان بالقوه شبکه را گسترش دهد.

کارتسی در شش دوره جذب سرمایه موفق شد حدود ۷۵۰ هزار دلار بودجه به دست آورد که بخش زیادی از بودجه خود را از SNZ ،SOSV و Artesian تأمین کرده است. چشم‌انداز این پروژه ساده‌سازی توسعه برنامه‌ها با ترکیب ابزارهایی است که توسعه‌دهندگان از قبل استفاده می‌کنند و درعین‌حال، مقیاس‌پذیری را از طریق منابع ذخیره‌سازی و محاسباتی خارج از زنجیره ارائه می‌دهد.

نحوه عملکرد پلتفرم کارتسی

قبل از بررسی توکن کارتسی، اجازه دهید درباره نحوه عملکرد پلتفرم آن توضیح دهیم. پرسش مهم این است که چگونه Cartesi وظیفه پر کردن شکاف بین نرم‌افزار اصلی و قراردادهای هوشمند را انجام می‌دهد؟

به‌طور خلاصه، پلتفرم کارتسی این کار را با استفاده از قلمروی وسیع ابزارهای برنامه‌نویسی موجود در لینوکس انجام می‌دهد. در اینجا، باید یادآوری کرد بخش عظیمی از فناوری جهان، از ابررایانه‌ها گرفته تا تلفن‌های هوشمند و سرویس‌های ابری، روی سیستم عامل لینوکس اجرا می‌شوند؛ نتیجه این است که Cartesi محیط بسیار جذابی برای توسعه‌دهندگان خواهد بود؛ زیرا ویژگی‌هایی ارائه می‌دهد که برنامه‌نویسی dApp را بهبود می‌بخشد.

ویژگی‌ها و مزیت پلتفرم کارتسی

شاید مهم‌ترین این ویژگی‌ها، توانایی کارتسی برای ارائه محاسبات دنیای واقعی در یک محیط بلاکچین، با استفاده از هر دو محیط (واقعی و بلاکچین) باشد. بلاکچین‌ها برای انجام محاسبات فشرده در دسترس برای پلتفرم‌های خارجی تلاش می‌کنند و درعین‌حال، سطح بسیار بالایی از امنیت را ارائه می‌دهند.کارتسی با تکیه بر قدرت پردازش لینوکس، به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد به تمام ابزارها و خدماتی که در طول دو یا سه دهه گذشته برای این سیستم‌عامل توسعه یافته‌اند، دسترسی داشته باشند.

قابل حمل بودن یا همان حالت پرتابل این پلتفرم، مزیت دیگری است که Cartesi در اختیار توسعه‌دهندگان گذاشته است. به این معنا که نودهای نرم‌افزار Cartesi نسبت به بلاکچینی که استفاده می‌کنند، گره‌های کوری هستند؛ بنابراین، می‌توانند روی هر بلاکچین اجرا شوند. این موضوع علاوه بر حذف جزئیات بلاکچین از محاسبات، آن‌ها را از زنجیره بلاک زیرین جدا می‌کند، تا جایی که می‌توانند قابل حمل باشند. درعین‌حال، dApps و قراردادهای هوشمند Cartesi می‌توانند بر تغییرناپذیری و امنیت بلاکچین زیربنایی تکیه کنند.

درنهایت، کارتسی به درجه بالایی از اثبات اجماع دست یافته است؛ زیرا محاسباتی که فراتر از بلاکچین انجام می‌شوند، به‌راحتی توسط هر طرف تأیید می‌شوند. هنگامی که اختلافی در این محاسبات ایجاد می‌شود، Cartesi آن‌ها را به‌طور خودکار مرتب می‌کند و این کار را با ارائه ضمانت اجماع و همچنین به حداقل رساندن محاسبات مورد نیاز انجام می‌دهد.

توکن CTSI چیست؟

توکن CTSI چیست و چگونه کار می کند؟

CTSI یا توکن کارتسی، توکن ارز دیجیتال منحصربه‌فردی است که قراردادهای هوشمند را به سطح بالاتری از امنیت و کارایی رسانده است. ارز دیجیتال CTSI با استفاده از فناوری جدید و هوشمندی به نام Optimistic Rollups به دنبال کاهش هزینه‌های زیاد است. همچنین ارز دیجیتال CTSI مجموعه‌های ایجاد قرارداد هوشمند را در محیط لینوکس امکان‌پذیر می‌کند.

بنیاد رمزارز CTSI به شبکه کارتسی قدرت می‌دهد. توکن CTSI مسئول اکوسیستم این پلتفرم است. رمزارز CTSI سازمانی غیرانتفاعی است که منابع مالی را برای توسعه‌دهندگان کارتسی تأمین می‌کند. هدف آن گسترش دامنه دسترسی به شبکه است.

چنان‌که پیش‌تر گفتیم، هدف شبکه Cartesi ارائه مقیاس‌پذیری جریان اصلی به توسعه‌دهندگان با استفاده از برنامه‌های غیرمتمرکز (Dapps) است. علاوه بر این، محاسبات پیچیده و فشرده خارج از بلاکچین را امکان‌پذیر می‌کند. توکن CTSI همچنین امکان دسترسی به داده‌ها را برای انتقال حباب‌های داده بزرگ فراهم می‌کند.

چه چیزی به توکن CTSI ارزش می‌دهد؟

قیمت CTSI در طول بازار صعودی ۲۰۲۱ بسیار خوب عمل کرده و عملکرد قیمت آن به‌طور گسترده با حرکات بازار مرتبط است.

CTSI توکن کاربردی پلتفرم Cartesi است. این توکن عملکردهای متعددی دارد؛ مثلاً به‌عنوان کارمزد تراکنش‌ها برای سیستم اثبات سهام عمل می‌کند. همچنین، کاربران با مشارکت در شبکه می‌توانند توکن CTSI را به‌عنوان پاداش دریافت می‌کنند. به‌نوبه خود، دارندگان توکن CTSI می‌توانند سهام خود را به اشتراک بگذارند و سود کسب کنند.

کاربران شبکه همچنین هزینه‌هایی را با CTSI پرداخت و توکن نقش مهمی در Descartes SDK بازی می‌کند، جایی که از آن برای پرداخت مربوط به‌منظور اجرای ارتباطات قابل تأیید و اجرا استفاده می‌شود. به این ترتیب، جذب پروژه و تقاضا برای توکن CTSI بر قیمت آن در مبادلات تأثیر خواهد داشت. اخبار و تحولات مربوط به پروژه که به پذیرش بیشتر Cartesi منجر می‌شود، می‌تواند سبب افزایش قیمت CTSI شود.

کاربرد‌های توکن CTSI

کارتسی قصد دارد از طریق شبکه‌ای از نود‌ها، مقیاس‌پذیری و قدرت را به برنامه‌های غیرمتمرکز بیاورد. توکن CTSI برای تشویق اپراتورهای Cartesi Node برای تعامل صادقانه و کارآمد با سیستم طراحی شده است. ارز دیجیتال CTSI را می‌توان از طریق پل بلاک‌چین به آوالانچ، بایننس اسمارت چین و پالیگان انتقال داد. برخی از کاربردهای توکن CTSI شامل موارد زیر است:

پرداخت کارمزد تراکنش: کاربران این پلتفرم باید در ازای پرداخت تراکنش‌ها، انتقال و ذخیره‌سازی داده‌ها و همه فعالیت‌های مربوط به اپراتورهای نود، توکن کارتسی را به‌عنوان کارمزد پرداخت کنند.

زنجیره جانبی کارتسی: کاربران زنجیره جانبی Cartesi هزینه ذخیره‌سازی موقت داده‌ها را برای Cartesi Dapps با ارز دیجیتال CTSI پرداخت می‌کنند.

سیستم اجماع CTSI: ارز دیجیتال CTSI برای مشارکت در سیستم اجماع اثبات سهام زنجیره جانبی استفاده می‌شود. ماینرهایی که بیشترین سهام را دارند، احتمال بیشتری برای انتخاب شدن برای تولید بلوک بعدی خواهند داشت.

پروتکل در دسترس بودن داده‌ها: توکن کارتسی همچنین یک پروتکل در دسترس بودن داده را برای کمک به انتقال داده های بزرگ مورد استفاده قرار می دهد.

راه پلتفرم کارتسی

نقشه راه پلتفرم کارتسی از سال توسعه آن، یعنی سال ۲۰۱۸، تا امروز، به صورت زیر است:

سپتامبر ۲۰۱۸

  • سازمان‌دهی گروه و ارائه مخزن کد متن‌باز برای هسته اصلی کارتسی
  • گروه کارتسی مخازن خود را برای Cartesi Core سازمان‌دهی مجدد و به صورت منبع باز کرد.

دسامبر ۲۰۲۰

  • استخراج در شبکه اتریوم
  • راه‌اندازی سیستم پاداش‌دهی در ازای استیکینگ به اپراتورهای نود
  • استخراج ذخیره CTSI در ۲۸ دسامبر ۲۰۲۰ در شبکه اصلی اتریوم فعال شد؛ درنتیجه، این امکان برای اپراتورهای نود فراهم شد تا پاداش‌های خود را با توکن CTSI دریافت ‌کنند.

سه ماهه اول ۲۰۲۱

  • عرضه نسخه ۱.۰ نرم‌افزار Descartes SDK، یک اوراکل غیرمتمرکز برای اجرای محاسبات در ماشین مجازی لینوکس
  • همچنین Noether زنجیره جانبی کارتسی برای در دسترس بودن داده معرفی و نسخه ۱.۱ آن در سه‌ماهه اول ۲۰۲۱ عرضه شد.

سه ماهه دوم ۲۰۲۱

  • عرضه نسخه آلفای نرم‌افزار Cartesi Rollups و عرضه نسخه ۲.۰ نرم‌افزار Noether PoS در سه‌ماهه دوم سال ۲۰۲۱ رقم خورد.

اواخر سال ۲۰۲۱

  • اواخر سال ۲۰۲۱ تیم کارتسی از عرضه نسخه ۲.۰ Descartes خبر داد.
  • همچنین تیم کارتسی اجرای اولیه Cartesi Rollups تا سه‌ماهه دوم ۲۰۲۱ را عملی کرد.
  • هنگامی که اجرای اولیه Cartesi Rollups شروع به کار کرد، Cartesi اجرای Rollup خود را قبل از راه‌اندازی در شبکه اصلی در پایان سال ۲۰۲۱ تحت تعدادی چرخه QA بهبود داد.

شبکه Cartesi چگونه ایمن شده است؟

کارتسی به‌عنوان راهکاری لایه دو، امنیت و ثبات بلاکچین زیربنایی را پذیرفته است. Rollup‌ها تراکنش‌هایی را خارج از زنجیره لایه یک انجام می‌دهند؛ اما داده‌های تراکنش را روی لایه پایه می‌نویسند. چنین عملکردی اجازه می‌دهد تا rollup‌ها توسط لایه پایه ایمن شوند و ویژگی‌های امنیتی آن را به ارث ببرند.

کارتسی  برای افزایش سرعت پردازش، تراکنش‌ها را قبل از ارسال به بلاکچین به صورت دسته‌ای جمع می‌کند. برای به حداکثر رساندن توان عملیاتی و حفظ سطح بالایی از امنیت، تنها درصورتی‌که تراکنش‌ها مشکوک به تقلب باشند، از الگوریتم اثبات تقلب استفاده می‌شود؛ در نتیجه، به تکیه بر مقامات مرکزی، اشخاص ثالث یا سیستم‌های دیگر که همگی مستعد حملات Sybil هستند، نیازی نخواهد بود.

استخراج توکن کارتسی و اثبات سهام

توسعه‌دهندگان کارتسی استخراج توکن CTSI را وسیله‌ای برای بوت استرپ زنجیره جانبی Noether و فراهم کردن دسترسی به داده‌ها برای ذخیره‌سازی موقت به کاربران قرار دادند. ماینرها به ازای هر بلوک استخراج‌شده، ۲۹۰۰ CTSI پاداش می‌گیرند و هر سی دقیقه یک بلوک ایجاد می‌شود.

سیستم سهام‌داری Cartesi در شبکه اتریوم اجرا می‌شود و هر بلاک را تولیدکننده آن مدیریت و نود را ملزم به پرداخت هزینه Gas برای اجرای تراکنش مربوطه می‌کند. به‌منظور راه‌اندازی یک نود برای تولید بلوک‌ها، باید آن را با اتریوم کافی تأمین کرد. برعکس، به جای پاداش‌های مختلف، سهام‌داران CTSI همیشه از قبل می‌دانند باید چه پاداش‌هایی کسب کنند و می‌توانند پروفایل‌های مختلفی را برای ریسک کردن انتخاب کنند. این سیستم برای به حداقل رساندن تورم بسیار مناسب به نظر می‌رسد.

سؤالات متداول

۱. توکن CTSI را از کجا بخریم؟

برجسته‌ترین صرافی‌های ارز دیجیتال برای معامله توکن کارتسی در حال حاضر Binance، Bybit، BingX، MEXC و KuCoin هستند.

۲. بهترین کیف پول برای نگهداری ارز دیجیتال کارتسی کدام است؟

بهترین کیف پول‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری برای نگهداری توکن کارتسی عبارت‌اند از:

  • لجر
  • ترزور
  • تراست والت

۳. پلتفرم کارتسی روی کدام بلاکچین راه‌اندازی شده است؟

علاوه بر ترکیب راه‌حل‌های لایه ۲ که به‌طور گسترده‌تری بررسی شده‌اند، مانند جمع‌آوری‌ها و زنجیره‌های جانبی، کارتسی به روش‌های متعددی به مقیاس‌بندی بلاک‌چین می‌پردازد: بلاکچین آگنوستیک، پلتفرم ساخت Cartesi است؛ اما می‌توان آن را در چندین بلاکچین مانند اتریوم استفاده کرد.

سخن پایانی

به نظر می‌رسد مجموعه‌ای از راه‌حل‌های سطح ۲ با مسائل مقیاس‌پذیری و تمرکززدایی عملکردهای بلاکچین مقابله می‌کنند؛ به همین دلیل، تعداد کمی از آن‌ها می‌توانند به‌عنوان راهکاری منحصربه‌فرد یا مبتکر، برجسته شوند. راه رسیدن به موفقیت در سطح ۲، مملو از شکست‌ها و تلاش‌هایی است که به قدری راکد مانده‌اند که گویا آینده‌ای نخواهند داشت. بااین‌حال، این مسیری است که پلتفرم کارتسی با معرفی توکن CTSI و ویژگی‌های دیگری که در خود دارد، با اعتمادبه‌نفس آن را طی می‌کند. اکنون، همه چشم‌ها به توانایی آن در عمل کردن به وعده‌هایش درباره جهانی است که در آن مقیاس‌پذیری، توان عملیاتی زیاد و تمرکززدایی بدون زحمت، قابل دسترسی و قابل اعتمادند.