مارکت کپ یا ارزش بازار (Market Cap) از مهم‌ترین شاخص‌ها در بازار ارز دیجیتال است. معمولاً برای رتبه‌بندی ارزهای دیجیتال در بازار، از این شاخص استفاده می‌شود. به‌ عبارت‌ دیگر، سرمایه‌گذاران براساس مارکت کپ، رمزارزهای ارزشمند برای معامله را انتخاب می‌کنند. در این مطلب، قصد داریم ضمن تعریف مارکت کپ، اهمیت و کاربردهای این شاخص را در بازار ارز دیجیتال بررسی کنیم. تا پایان با ما همراه باشید.

مارکت کپ ارز دیجیتال چیست؟

مارکت کپ یا ارزش بازار ارز دیجیتال به مجموع ارزش کل تمام سکه‌های در گردش یک ارز دیجیتال در زمانی مشخص اشاره دارد. مارکت کپ هر ارز دیجیتال با ضرب قیمت لحظه‌ای آن در تعداد کل توکن‌های در گردش همان ارز محاسبه می‌شود. بنابراین، این شاخص برای هر رمزارز و همچنین کل بازار کریپتوکارنسی دائماً در حال نوسان است.

مارکت کپ ارز دیجیتال چگونه محاسبه می‌شود؟

فرمول محاسبه مارکت کپ ارز دیجیتال

شاخص مارکت کپ (Market Cap) بر اساس فرمول زیر محاسبه می‌شود:

مارکت کپ ارز دیجیتال = قیمت لحظه‌ای ارز دیجیتال × تعداد کل توکن‌های در گردش

اجازه دهید برای روشن‌شدن موضوع از مثالی استفاده کنیم. بزرگ‌ترین ارز دیجیتال بازار کریپتوکارنسی، بیت کوین است. براساس داده‌های سایت کوین مارکت کپ، در زمان نگارش این مطلب (۱۶ اسفند ۱۴۰۲) تعداد ۱۹ میلیون و ۶۵۰ هزار بیت‌کوین در بازار در گردش است.

همچنین قیمت لحظه‌ای بیت‌کوین حدود ۶۶۲۵۵ دلار است. بنابراین، با محاسبه‌ای سرانگشتی مشخص می‌شود که مارکت کپ بیت‌کوین در حال حاضر، ۱۳۰۰ میلیارد دلار است. برای تبدیل این شاخص به تومان، عدد به‌دست‌آمده را در قیمت لحظه‌ای دلار برحسب تومان ضرب کنید.

اهمیت Market Cap ارز دیجیتال چیست؟

اینفوگرافی اهمیت Marketcap در بازار ارز دیجیتال

مارکت کپ یا ارزش بازار ارز دیجیتال، از مهم‌ترین شاخص‌ها در تحلیل بازار ارز دیجیتال است. این شاخص اطلاعات مفیدی را در اختیار سرمایه‌گذاران قرار می‌دهد که در ادامه، به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

۱. سنجش اندازه و محبوبیت ارز دیجیتال

مارکت کپ نشان می‌دهد که یک ارز دیجیتال چقدر بزرگ و محبوب است. به‌طور کلی، ارزهای دیجیتال با مارکت کپ بالا، نقدشوندگی و ثبات بیشتری دارند. این موضوع به‌دلیل وجود تعداد زیادی از معامله‌گران و سرمایه‌گذاران در بازار این ارزهای دیجیتال است.

۲. مقایسه ارزهای دیجیتال

مارکت کپ کمک می‌کند تا ارزهای دیجیتال مختلف را با یکدیگر مقایسه کنید. برای مثال، اگر مارکت کپ یک ارز دیجیتال ده برابر بیشتر از ارز دیجیتال دیگر باشد، می‌توان گفت که آن ارز دیجیتال از نظر اندازه و محبوبیت ده برابر بزرگ‌تر است. به‌ همین دلیل، سرمایه‌گذاری در آن ریسک کمتری دارد.

۳. شناسایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری

برخی سرمایه‌گذاران برای تحلیل ارزش واقعی ارزهای دیجیتال، از مارکت کپ استفاده می‌کنند. برای مثال، اگر مارکت کپ یک ارز دیجیتال به‌طور ناگهانی و بدون دلیل خاصی افزایش یابد، ممکن است نشان‌دهنده این باشد که آن ارز دیجیتال بیشتر از ارزش ذاتی خود معامله می‌شود.

۴. تحلیل ریسک

مارکت کپ می‌تواند به‌عنوان شاخصی برای سنجش و مدیریت ریسک سرمایه‌گذاری در یک ارز دیجیتال استفاده شود. به‌طور کلی، ارزهای دیجیتال با مارکت کپ پایین، بیشتر ریسک سرمایه‌گذاری دارند. هرچه مارکت کپ یک رمزارز کمتر باشد، با سرمایه کمتری می‌توان بازار را به‌حرکت درآورد و قیمت آن را تغییر داد. به‌ همین دلیل، رمزارزهای با مارکت کپ پایین، پایداری چندانی ندارند.

۵. پیش‌بینی روند بازار

برخی از تحلیل‌گران از مارکت کپ برای پیش‌بینی روند بازار ارز دیجیتال استفاده می‌کنند. برای مثال، اگر مارکت کپ کل بازار ارز دیجیتال به‌طور مداوم در حال افزایش باشد، می‌توان گفت که احتمال افزایش قیمت ارزهای دیجیتال در آینده وجود دارد.

۶.درک روانشناسی بازار

مارکت کپ می‌تواند به شما در درک روانشناسی بازار ارز دیجیتال کمک کند. برای مثال، اگر مارکت کپ یک ارز دیجیتال به‌طور ناگهانی افزایش یابد، ممکن است نشان‌دهنده این باشد که تقاضا برای آن ارز دیجیتال به‌طور ناگهانی افزایش یافته است.

۷. مقایسه با بازارهای دیگر

مارکت کپ را می‌توان با بازارهای دیگر مانند بازار سهام یا بازار طلا مقایسه کرد. این مقایسه می‌تواند در درک بهتر اندازه و ظرفیت رشد بازار ارز دیجیتال به شما کمک کند. برای مثال، در سال‌های اخیر همواره مقایسه مارکت کپ بیت‌کوین و طلا، به‌عنوان دو دارایی ارزشمند، مورد توجه بسیاری از تحلیلگران بوده است.

تاریخچه مارکت کپ کل بازار ارز دیجیتال

اگر مارکت کپ هریک ارزهای دیجیتال در بازار را با هم جمع کنید، مارکت کپ کل بازار به‌دست می‌آید. در زمان نگارش این مطلب، مارکت کپ کل بازار ارزهای دیجیتال حدود ۲۴۸۰ میلیارد دلار است. توجه کنید که بیش از نیمی از ارزش بازار کریپتوکارنسی، به‌تنهایی متعلق به بیت کوین است.

بد نیست به مارکت کپ بازار رمزارزها، از گذشته تا امروز، نگاهی بیندازیم. آغاز به کار بازار رمزارزها در سال ۲۰۰۹، با رونمایی از بیت‌کوین صورت گرفت. با گذشت زمان و افزایش محبوبیت بیت کوین، مارکت کپ آن نیز به‌تدریج افزایش یافت. در سال ۲۰۱۱، مارکت کپ بیت کوین برای اولین بار از یک میلیون دلار عبور کرد.

در سال ۲۰۱۳، با ظهور آلت کوین‌ها، مارکت کپ کل بازار ارز دیجیتال به‌طور انفجاری افزایش یافت. در این سال، مارکت کپ کل بازار ارز دیجیتال از یک میلیارد دلار عبور کرد. از آن زمان تاکنون، مارکت کپ کل بازار ارز دیجیتال نوسانات زیادی داشته است. در سال ۲۰۱۷، با رشد حباب‌گونه بازار، مارکت کپ کل بازار به هشتصد میلیارد دلار رسید، اما پس از آن، با ترکیدن حباب، مارکت کپ به‌شدت کاهش یافت و در سال ۲۰۱۸ به حدود صد میلیارد دلار عقب‌نشینی کرد.

از سال ۲۰۱۹، مارکت کپ کل بازار ارز دیجیتال رشد پایدار را تجربه کرد. در سال ۲۰۲۰، با شیوع پاندمی کرونا و افزایش توجه سرمایه‌گذاران به ارزهای دیجیتال، مارکت کپ کل بازار به یک تریلیون دلار رسید. در سال ۲۰۲۱، با افزایش محبوبیت بیت کوین و اتریوم، مارکت کپ کل بازار ارز دیجیتال به سه تریلیون دلار رسید.

در سال ۲۰۲۲، به‌دلیل افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در آمریکا، زمستان کریپتو از راه رسید. درنتیجه، مارکت کپ کل بازار ارز دیجیتال به‌شدت افت کرد و به حدود یک تریلیون دلار رسید.

در سال ۲۰۲۳ نیز بعد از سپری‌شدن نیمه نخست سال، شاهد افزایش چشمگیر مارکت کپ بازار بودیم؛ روندی که تا امروز ادامه داشته و ارزش بازار کریپتوکارنسی بالغ بر ۲/۴۸ تریلیون دلار است.

مارکت کپ ارزهای دیجیتال را از کجا ببینیم؟

معرفی سایت coinmarketcap برای مشاهده مارکت کپ کل بازار و هر ارز دیجیتال

بهترین مرجع برای رصد مارکت کپ لحظه‌ای ارزهای دیجیتال، سایت کوین مارکت کپ است. کوین مارکت کپ (Coin Market Cap)  اصلی‌ترین وب‌سایت ردیابی قیمت دارایی‌های رمزنگاری‌شده در فضای روبه‌رشد ارزهای دیجیتال است. به گفته سازندگان، مأموریت سایت این است که با توانمندسازی کاربران شخصی از طریق ارائه اطلاعات بی‌طرفانه، با کیفیت و دقیق برای تصمیم‌گیری آگاهانه، رمزارزها را در سطح جهانی گسترش دهد. این سایت زیرنظر صرافی بایننس راه‌اندازی شده است و فعالیت می‌کند.

برندون چز (Brandon Chez) در سال ۲۰۱۳ CoinMarketCap را تأسیس کرد که به‌سرعت رشد یافت و در میان کاربران، مؤسسات و رسانه‌ها، به قابل اعتمادترین منبع برای مقایسه هزاران رمزارز تبدیل شد. معمولاً رسانه‌های خبری بزرگ دنیا و حتی دولت ایالات متحده از داده‌های این سایت برای تحقیقات و گزارش‌های خود استفاده می‌کنند.

رابطه ارزش بازار با دامیننس ارز دیجیتال

ارزش بازار با دامیننس ارز دیجیتال ارتباط مستقیم دارد.

از شاخص‌های کاربردی دیگر در بازار ارز دیجیتال، دامیننس (Dominance) است. رابطه مستقیمی بین مارکت کپ و دامیننس ارز دیجیتال وجود دارد. دامیننس یک ارز دیجیتال، به نسبت مارکت کپ آن ارز دیجیتال به مارکت کپ کل بازار ارز دیجیتال گفته می‌شود. به عبارت دیگر، دامیننس نشان می‌دهد که چه سهمی از کل ارزش بازار ارز دیجیتال متعلق به یک ارز دیجیتال خاص است.

برای مثال، اشاره کردیم که ارزش بازار بیت‌کوین در حال حاضر، حدود ۱۳۰۰ میلیارد دلار است. ضمن اینکه مارکت کپ کل بازار ارزهای دیجیتال نیز برابر با ۲۴۸۰ میلیارد دلار است. از تقسیم این دو عدد بر یکدیگر، دامیننس بیت کوین برابر با ۵۲/۴ درصد به‌دست می‌آید. اگر کنجکاوید که این شاخص چه کاربردی در خرید و فروش بیت‌کوین دارد، دعوت می‌کنیم مقاله زیر را مطالعه کنید.

نسبت مارکت کپ به ارزش تراکنش چیست؟

نسبت مارکت کپ به ارزش تراکنش (MVRV)، شاخصی است که برای ارزیابی ارزش‌گذاری یک ارز دیجیتال به کار می‌رود. این شاخص از تقسیم مارکت کپ یک ارز دیجیتال به ارزش تراکنش آن به‌دست می‌آید. ارزش تراکنش به‌معنی تعداد توکن‌هایی از یک ارز دیجیتال است که در بازه زمانی مشخصی جابه‌جا شده است. ارزش تراکنش نشان‌دهنده تقاضای واقعی برای یک ارز دیجیتال در بازار است.

اگر شاخص MVRV برابر یک باشد، نشان‌دهنده آن است که رمزارز در محدوده ارزش ذاتی خود معامله می‌شود. افزایش بیش از حد شاخص MVRV، نشان می‌دهد که ارز دیجیتال با قیمت بیشتر از ارزش ذاتی معامله می‌شود. برعکس این موضوع هم برای شاخص MVRV کمتر از یک صدق می‌کند. از این شاخص می‌توانید برای تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال بهره ببرید.

برترین ارزهای دیجیتال از نظر مارکت کپ

در اینجا ده ارز دیجیتال برتر بازار کریپتوکارنسی را از نظر مارکت کپ، در ۱۶ اسفند ۱۴۰۲ مشاهده می‌کنید:

  1. بیت کوین: ۱۳۰۰ میلیارد دلار
  2. اتریوم: ۴۶۰ میلیارد دلار
  3. تتر: ۱۰۰ میلیارد دلار
  4. بایننس کوین: ۶۳ میلیارد دلار
  5. سولانا: ۵۶ میلیارد دلار
  6. ریپل: ۳۳ میلیارد دلار
  7. یو اس دی کوین: ۲۹ میلیارد دلار
  8. کاردانو: ۲۵ میلیارد دلار
  9. دوج کوین: ۲۰ میلیارد دلار
  10. شیبا اینو: ۱۵ میلیارد دلار

پیش‌بینی آینده مارکت کپ بازار ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۴

آینده مارکت کپ بازار ارز دیجیتال در سال 2024

پیش‌بینی دقیق آینده مارکت کپ بازار ارز دیجیتال دشوار است. این موضوع به عوامل متعددی مانند وضعیت اقتصادی جهانی، مقررات دولتی، و پذیرش عمومی ارزهای دیجیتال بستگی دارد. بااین‌حال، برخی از تحلیلگران معتقدند که مارکت کپ بازار ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۴، به‌طور قابل‌توجهی رشد خواهد کرد. بر این اساس، پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال ۲۰۲۴ ارزش بازار کل کریپتوکارنسی تا محدوده چهار تا پنج هزار میلیارد دلار افزایش پیدا کند. مهم‌ترین عواملی که می‌توانند زمینه‌ساز این اتفاق باشند، عبارت‌اند از:

  • در پیش بودن هاوینگ بیت کوین در ماه آوریل ۲۰۲۴؛
  • رشد سرمایه‌گذاری نهادی در بازار رمزارزها بعد از تأیید ETF بیت‌کوین؛
  • احتمال تأیید ETF اسپات اتریوم در نیمه سال ۲۰۲۴؛
  • پیشرفت‌های فناوری شبکه‌های بلاک‌چین گوناگون؛
  • امکان پذیرش بیشتر رمزارزها در پی وضع قوانین شفاف.

کلام پایانی

در این مقاله سعی کردیم پاسخی جامع برای سؤال مارکت کپ چیست، ارائه دهیم. درنهایت، می‌توان گفت مارکت کپ (Market Capitalization)  برای شما که در حال تصمیم‌گیری درباره سرمایه‌گذاری در دنیای ارزهای دیجیتال هستید، ابزار ارزشمندی به شمار می‌آید. این شاخص روش سریع و آسانی برای تخمین ارزش نسبی یک رمزارز محسوب می‌شود و برای شناسایی نامزدهای احتمالی سرمایه‌گذاری، کمک شایانی به شما می‌کند.