موسیقی یکی از بخش‌های جدایی‌ناپذیر زندگی هر شخصی است و می‌توان آن را در هر کجا یافت. موسیقی تقریباً در هر چیزی که گوش می‌کنیم وجود دارد؛ از صدای جیک‌جیک پرندگان در ابتدای صبح تا خش‌خش برگ‌ها هنگام وزیدن نسیم. جالب اینجاست که موسیقی هم در حال تکامل است و اکنون، حتی به صنعت کریپتو نیز راه پیدا کرده است. اگر کنجکاوید که با کریپتو موزیک آشنا شوید و سپس با تبدیل موسیقی به NFT درآمدزایی کنید، مقاله درستی را برای خواندن انتخاب کرده‌اید. ما شما را با هر آنچه که باید از این صنعت نوپا بدانید، آشنا خواهیم کرد.

کریپتو موزیک از کجا شروع شد؟

در ژانویه سال ۲۰۲۱، گروه موسیقی ایندای راک Kings of Leon جدیدترین آلبوم خودشان به نام «When You See Yourself» را منتشر کردند. با وجود اینکه آلبوم جدید برادران تنسی نتوانست نظر مثبت منتقدان را دریافت کند، در موارد دیگری پیش‌گام بود؛ در واقع، این اولین آلبوم موسیقی ضبط‌شده خوانندگان حرفه‌ای بود که به‌عنوان توکن غیرقابل معاوضه یا NFT عرضه شد. این آلبوم آغازکننده انقلابی در صنعتی موسیقی بود. همچنین نخستین نمونه‌ای است که در صنعت رمزارزها به عنوان «کریپتو موزیک» از آن یاد می‌شود.

کریپتو موزیک چیست؟

کریپتو موزیک چیست؟ تبدیل موسیقی به NFT

بسیاری از مردم توکن‌های NFT را فقط به‌عنوان تصاویر دیجیتالی در قالب دارایی‌های مبتنی بر بلاکچین می‌شناسند؛ اما یکی دیگر از اکوسیستم‌های آن، NFT موسیقی یا کریپتو موزیک است که با سرعت زیادی رشد می‌کند. اما NFT موسیقی چیست؟ روی کاغذ NFT موسیقی مثل روش جایگزین مبتنی بر بلاکچین برای خرید آهنگ‌ها از پلتفرمی مثل iTunes است.

وقتی شما یک موسیقی را از iTunes می‌خرید، فقط مجوز گوش دادن به آن را دریافت می‌کنید. در مقایسه با آن، کریپتو موزیک گرچه اجازه می‌دهد هرکسی آن را گوش کند، مالکیت آن را از طریق یک توکن NFT به شما واگذار خواهد کرد. یک NFT موسیقی در حقیقت یک توکن NFT است که به یک موسیقی لینک می‌شود. حال آن موسیقی می‌تواند تک آهنگ، آلبوم یا موزیک‌ویدئو باشد.

اما چرا باید موسیقی‌ای را که می‌توانیم گوش کنیم، بخریم و مالک آن شویم؟ این دقیقاً مثل زمانی است که ترجیح می‌دهید به جای کلیک راست و ذخیره ساده یک تصویر، آن را بخرید. بازارها یا مردم ارزش را در مالکیت دارایی‌های خاص و منحصربه‌فرد می‌دانند. برخی از افراد با خرید NFT موسیقی، می‌خواهند ارتباط نزدیک‌تری با هنرمند آن پیدا کنند. برخی دیگر برای حمایت مالی از هنرمند محبوب خود این کار را می‌کنند. برخی دیگر هم آن را به چشم سرمایه‌گذاری می‌بینند که اگر خواننده موفق شود، ارزش پولی NFT آهنگ آن هم بیشتر خواهد شد.

NFT موسیقی‌ها می‌توانند بسیار سودآور باشند. برای مثال، مالیک هال، رپر آمریکایی، موفق شده است از فروش NFT موسیقی‌های خود ۲۲۶ میلیون دلار درآمد داشته باشد؛ درحالی‌که درآمد آن از اسپاتیفای فقط ۱۷۸ دلار بوده است! کریپتو موزیک طیف گسترده‌ای از موارد استفاده را دربر‌می‌گیرد. به جز کسب مالکیت موسیقی، از آن‌ها می‌توان برای دسترسی به بلیت کنسرت‌های تخفیف‌دار، صندلی‌های ویژه‌ای در کنسرت‌ها یا ملاقات با هنرمندان محبوب استفاده کرد.

استانداردهای کریپتو موزیک ان اف تی

درست مثل دیگر عرصه‌های حوزه بلاک‌چین، توسعه‌دهندگان برای ساخت کریپتو موزیک ان اف تی باید از قوانین تعیین‌شده‌ای پیروی کنند. این استانداردها که فعالان صنعت آن‌ها را ایجاد کرده‌اند، سبب استفاده آسان‌تر از این توکن‌ها می‌شود. برای ساخت این ان اف تی‌ها عمدتاً از استاندارد توکن ERC-721 اتریوم استفاده می‌شود. به لطف این استاندارد، چندین توکن NFT درحالی‌که ویژگی‌های خاص خودشان را حفظ می‌کنند، می‌توانند ویژگی‌های مشترکی نیز با یکدیگر داشته باشند. این استاندارد همچنین اجازه می‌دهد چند توکن را برای یک آدرس قرارداد مینت (ضرب) کنید.

البته استانداردهای دیگری هم وجود دارد که می‌توان از آن‌ها استفاده کرد؛ اما ویژگی‌های متفاوتی دارند. برای مثال، می‌توان از استاندارد BEP-721 هم استفاده کرد که مربوط به شبکه Binance Smart Chain است. نمونه دیگری که از آن برای تولید استانداردها استفاده می‌شود، استاندارد ERC-1155 است.

هنرمندان خارجی و ایرانی فعال در حوزه کریپتو موزیک

افراد فعال در حوزه ان اف تی موسیقی

تعداد زیادی از هنرمندان بین‌المللی به استفاده از کریپتو موزیک روی آورده‌اند و هر روزی که می‌گذرد، بر تعداد آن‌ها افزوده می‌شود. گرایمز (Grimes)، خواننده کانادایی و همسر سابق ایلان ماسک، یکی از نخستین هنرمندانی است که با فروش NFT آثار خود، درآمد شش میلیون دلاری به دست آورد. استیو آئوکی (Steve Aoki)، موسیقی‌دان و دی‌جی آمریکایی هم با عرضه آثار خودش در قالب NFT، معتقد است ده سال در صنعت موسیقی جلو افتاده است. آئوکی با این روش فروش ۲۵/۴ میلیون دلاری داشته است.

گروه موسیقی King of Leon اولین گروهی بود که ترجیح داد آلبوم While You See Yourself خودش را در قالب پلتفرم بلاک‌چین Yellowheart عرضه کند. از دیگر هنرمندان بین‌المللی این عرصه می‌توان به Dedmau5،Shawn Mendes و Ja Rule اشاره کرد؛ اما در بین هنرمندان ایرانی هم کسانی هستند که آثار خود را در قالب توکن‌های NFT عرضه کرده‌اند.

«جنگل آسفالت»، نخستین آلبوم هیپ هاپ رپ ایرانی، اثر سروش هیچکس با آهنگسازی مهدیار است که سال ۱۳۸۵ منتشر شد. سال گذشته هیچکس توکن NFT جنگل آسفالت را در پلتفرم Foundation و به صورت مزایده‌ای با قیمت پایه ۱ تتر عرضه کرد؛ درنهایت، این توکن به قیمت ۱۹۰ تتر معادل ۲۹۸/۴۰۲ دلار آن زمان فروخته شد.

جایگاه طرفداری در خرید NFT موسیقی

طرفداران از طریق کریپتو موزیک علاوه بر اینکه ارتباط نزدیکی با هنرمندان محبوب خود برقرار کنند، می‌توانند به‌عنوان نوعی سرمایه‌گذاری پربازده، روی آن حساب کنند. این سرمایه‌گذاری نوپا علاقه‌مندان زیادی پیدا کرده است و روزبه‌روز بر تعداد افرادی که در این حوزه سرمایه‌گذاری می‌کنند، افزوده می‌شود.

در بسیاری از موارد، درصدی از سود یک آهنگ یا حق امتیازی را که از طریق استریم و فروش به دست می‌آید، با مالک NFT آن تقسیم می‌کنند. یکی از پلتفرم‌هایی که این سود را در اختیار کاربران می‌گذارد، پلتفرم Royal است. از طریق این نوع مالکیت‌های مشترک، توکن‌های NFT طرفداران را تشویق می‌کنند تا به امید روزی که توکن آن‌ها ارزشمندتر شود، از خوانندگان نوپا حمایت و در تأمین سرمایه برای فعالیت آن‌ها مشارکت کنند.

مزایای موسیقی‌ رمزنگاری‌شده

تبدیل موسیقی به NFT و فروش موسیقی از طریق پلتفرم‌های NFT موزیک، فرصت جدیدی را برای جذب مخاطب در اختیار هنرمندان می‌گذارد. علاوه بر این، صنعت NFT فضایی است که نوآوری را ترویج می‌دهد و مرزهای بین هنر و فناوری را از بین برده است. بسیاری از مردم ترجیح می‌دهند برای توانمندسازی و حمایت از هنرمندانی که دوستشان دارند، از این روش استفاده کنند. هنرمندان هم می‌توانند بدون نیاز به حمایت لیبل‌ها یا سرویس‌های استریم، آثار خود را به صورت مستقل و با اتصال به توکن‌های NFT بفروشند. این کار فرصت بزرگی برای بازگرداندن قدرت به خالقان اصلی موسیقی به وجود آورده است.

دهه‌هاست ناشران و تهیه‌کنندگان از آثار هنرمندان سوءاستفاده می‌کنند. ناشران با استفاده از امکانات و سرمایه‌ای که در اختیار دارند، مسیر را برای عرضه آثار هنرمندان هموار می‌کنند؛ اما از طرفی نمی‌گذارند سود اصلی به خود هنرمند برسد. یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌های NFT موسیقی، برچیدن سودهای هنگفتی است که به جیب هنرمند نمی‌رود. به لطف این فناوری، طرفداران می‌توانند با خرید توکن‌های هنرمندان، به پیشرفت آن‌ها کمک کنند و درعین‌حال، به سرمایه خود بیفزایند. در حال حاضر، پلتفرم‌های خرید و فروش توکن‌های موسیقی زیادی وجود دارد که کار را برای همه راحت‌تر کرده‌اند.

معایب موسیقی رمزنگاری شده

فناوری بلاک چین، ارزهای دیجیتال و توکن‌های NFT به‌عنوان ابزاری برای دموکراتیک کردن صنعت موسیقی ایفای نقش می‌کنند. به لطف آن‌ها، هنرمندان باید بتوانند NFT خود را ایجاد کنند و آن را بفروشند؛ اما در حال حاضر، فقط هنرمندان صاحب‌نام از این فناوری استفاده می‌کنند و هنرمندان نوپا از آن بی‌بهره‌اند. درعین‌حال، قیمت NFT آثار این هنرمندان هم به قدری بالاست که فقط ثروتمندان از پس خرید آن‌ها برمی‌آیند؛ این یعنی کریپتو موزیک هنوز نتوانسته است در مسیر درست خودش قرار بگیرد.

مینت کردن (ضرب کردن) NFT نیازمند صرف انرژی زیادی است که می‌تواند سبب تخریب محیط زیست شود. به حدی که گفته شده است در سال ۲۰۱۸، مصرف انرژی استخراج اتریوم نسبت به کل انرژی مصرفی کشور ایسلند بیشتر بوده است.

بازار موسیقی NFT چیست؟

بازارهای موسیقی NFT نوعی برنامه غیرمتمرکز (dApp) هستند که کریپتو موزیک در آن‌ها خرید و فروش می‌شود. اگر هنرمندید، می‌توانید توکن خود را در بازار موسیقی NFT بارگذاری کنید و اگر از هواداران هستید، می‌توانید با جست‌وجو در این بازار، به دنبال توکن خواننده محبوب خود بگردید.

بازارهای زیادی وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید، اما چند تا از آن‌ها محبوبیت ویژه‌ای بین کاربران پیدا کرده‌اند. یکی از آن‌ها OpenSea است که مارکت محبوبی برای خرید و فروش و همچنین پیدا کردن آثار دیجیتالی کمیاب و موسیقی محسوب می‌شود. نام‌های بزرگی مثل Weeknd و Snoop Dogg را می‌توانید در این بازار پیدا کنید. یکی دیگر از این بازارها SuperRare نام دارد که مکان خوبی برای پیدا کردن و خرید NFT موسیقی است. البته برای استفاده از این بازار حتماً باید دعوت‌نامه‌ای از فعالان آن داشته باشید.

پروژه‌های برتر NFT موسیقی

بهترین پروژه های کریپتو موزیک

بازارهایی مثل OpenSea بیشتر برای خرید توکن‌ها کارایی دارند و اگر هنرمند نوپایی باشید، نمی‌توانید توکن‌های خود را در آنجا بفروشید. در عوض، باید از پروژه‌هایی استفاده کنید که به‌خوبی از هنرمندان حمایت می‌کنند و به شما اجازه می‌دهند در صنعت کریپتو موزیک حضور پیدا کنید. بر اساس جدیدترین فهرستی که وب‌سایت Coingecko منتشر کرده است، در حال حاضر، اسامی زیر جزو پروژه‌های برتر NFT موسیقی هستند:

· Audius

آدیوس نوعی پلتفرم استریمینگ است که به درآمدزایی تمام هنرمندان مطرح و نوپا از طریق فناوری بلاکچین کمک می‌کند. همچنین این پلتفرم به شما کمک می‌کند موسیقی‌هایتان در کل جهان پخش شود. گروهی از هنرمندان مثل استیو آئوکی، جیسون درولو و نس در توسعه این پلتفرم همکاری کرده‌اند. آپلود، آمار و ارقام و داشبورد مدیریت این پلتفرم کاملاً رایگان است و اجازه می‌دهد موسیقی‌های بسیار باکیفیت با نرخ ۳۲۰kbps را آپلود کنید. توکن بومی این پلتفرم نیز AUDIO نام دارد که طرفداران با آن می‌توانند آثار شما را تهیه کنند تا علاوه بر حمایت از شما، به توسعه این پلتفرم کمک کنند.

· Opulous

یکی دیگر از پروژه‌های برتر NFT موسیقی، پلتفرم Opulous است که توکن‌های NFT حق کپی رایت موسیقی و دیفای را به صنعت موسیقی آورده است. در این پلتفرم هنرمندان می‌توانند NFT خودشان را بفروشند و از طریق سیستم دیفای به مبالغ فروش آن دسترسی پیدا کنند. در حال حاضر، بیش از پانصد هزار هنرمند از سراسر جهان از این پلتفرم استفاده می‌کنند. اپولوس از دو بلاکچین اتریوم و الگوراند قدرت می‌گیرد. توکن بومی این پلتفرم هم OPUL نام دارد.

· Emanate

پلتفرم Emanate بر اساس پروتکل بلاک‌چین EOS.io ساخته شده است. استفاده از این بلاکچین هم به طرفداران و هم هنرمندان اجازه می‌دهد از قراردادهای هوشمند و بدون واسطه برای خرید و فروش توکن‌ها استفاده کنند. وقتی قطعه‌ای موسیقی در این پلتفرم منتشر می‌شود، هرکسی می‌تواند با نوشتن قرارداد در آن سهمی داشته باشد. سپس هنرمندان می‌توانند سهم خود را از این قراردادها به‌عنوان پول واقعی یا توکن بومی EMT دریافت کنند.

NFT های صوتی چگونه صنعت موسیقی را متحول می کنند؟

NFT موسیقی موفق شده است تحول خوبی در صنعت موسیقی ایجاد کند. در واقع، ظهور آن، اتفاقی دو سر برد هم برای هنرمندان و هم طرفداران آن‌هاست. اما چگونه؟

۱. مانع سوءاستفاده از موسیقی می‌شود

فناوری NFT به هنرمندان کمک می‌کند در مالکیت آثار خود با دیگر طرفداران شریک شوند. علاوه بر این، می‌تواند امکان جعل کردن اثر را هم از بین ببرد. این سبب می‌شود دزدی آثار هنری در مقایسه با روش‌های سنتی، مثل پایرسی (Piracy) خیلی کمتر شود.

۲. نظارت را به خود هنرمندان می‌سپارد

فناوری NFT می‌تواند نوع نظارت در صنعت موسیقی را متحول کند. صنعت یازده میلیارد دلاری موسیقی کاملاً تحت سلطه سه شرکت بزرگ Sony ،Universal Music Group و Warner Music Group است که درآمد هنرمندان را کنترل می‌کنند. این درآمد بین نهادهای مختلفی مثل تهیه‌کننده، توزیع‌کننده و غیره تقسیم می‌شود و خود هنرمند، آخرین نفری است که درآمدش را دریافت می‌کند. این اتفاق مشکلات زیادی برای هنرمندان به وجود می‌آورد.

اما اکنون، بسیاری از هنرمندان مثل Kings of Leon ،Steve Aoki و Shawn Mendes توانسته‌اند با فروش دیجیتالی آثار خود در قالب NFT موسیقی، نظارت مستقیمی روی درآمدهایشان داشته باشند. این کار می‌تواند تمام سودهایی را که بین نهادهای مختلف تقسیم می‌شود، حذف کند.

۳. با فروش مجدد آثار سودآوری می‌کنند

هنرمندان می‌توانند حتی پس از فروش اولیه آثار خود نیز کسب درآمد داشته باشند. برای مثال، هر بار که مالکیت NFT‌های آن‌ها در بازار تغییر می‌کند، درصدی از این تراکنش می‌تواند به جیب خود هنرمند برود.

۴. ارتباط نزدیکی بین هنرمند و طرفداران شکل می‌گیرد

توکن‌های NFT به طرفداران اجازه می‌دهند مالک آهنگی باشند که دوستش دارند؛ درعین‌حال، مسیری را برای هنرمند مورد علاقه خود به وجود بیاورند که بتواند از مالکیت معنوی آثار خود محافظت کند.

۵. بلیت‌فروشی کنسرت در بازار سیاه را از بین می‌برد

استفاده از توکن‌های NFT و قراردادهای هوشمند می‌تواند از به وجود آمدن بازار سیاه فروش بلیت در کنسرت‌ها جلوگیری کند. برای مثال، در سال ۲۰۱۸ یک پلتفرم بلاکچین بلیت‌فروشی به نام Yellowheart راه‌اندازی شد که تیکت‌های دیجیتالی را احراز هویت می‌کند. با این پلتفرم خود هنرمند هم می‌تواند کنترل کاملی روی خرید و فروش بلیت‌های کنسرتش داشته باشد.

مشکلات مرتبط با کریپتو موزیک

صنعت موسیقی پر از مسائل پیچیده مربوط به مدیریت حقوق کپی رایت است. فناوری بلاکچین با هدف ترمیم این مشکلات پا به صنعت موسیقی گذاشته است؛ ولی متأسفانه تا این جای کار نتوانسته است به‌خوبی از پس این مشکلات برآید. یکی از بزرگ‌ترین مشکلات، مربوط به اخذ مجوز است. شرکت‌هایی که مایل‌اند از آثار هنری بهره‌برداری کنند، در مقایسه با لیبل‌ها و ناشران سنتی موسیقی دست‌بسته‌ترند. پیچیدگی دریافت مجوزهای لازم، گاهی مشکلاتی را هم به وجود می‌آورد. در واقع، هیچ پایگاه داده‌ای متمرکز و جامعی برای این کار وجود ندارد.

مشکل بعدی مربوط به صلاحیت دریافت‌کنندگان مجوز است. شرکت یا شخصی که صلاحیت کافی برای بهره‌برداری از آثار هنرمندان را ندارد، ولی آن‌ها را تصاحب می‌کند، ممکن است مشکلاتی به بار بیاورد که پیگیری آن‌ها بسیار دشوار باشد. بسته به نوع ساختار بلاکچین، هویت طرفین معامله هیچ‌وقت فاش نخواهد شد. ناشناس بودن، یکی از ویژگی‌های این فناوری است که شاید همیشه هم خوب نباشد.

از طرفی، هنوز صنعت موسیقی و طرفدارانش به اندازه کافی آماده پذیرش بلاک چین و کریپتو موزیک نیستند. با توجه به شفافیت مالی صنعت بلاکچین، بسیاری از هنرمندان نگرانی‌هایی درباره عمومی شدن درآمد خود و حفظ حریم خصوصی‌شان دارند. البته این‌ها مشکلات خیلی بزرگی نیستند و به نظر می‌رسد به‌مرور زمان با پخته‌تر شدن NFT موسیقی، برطرف خواهند شد.

فروش موسیقی به صورت NFT

فروش موسیقی بصورت nft

اگر مشتاق شده‌اید موسیقی خود را به صورت توکن غیرقابل تعویض بفروشید، ابتدا باید اثر خود را به یک NFT تبدیل و سپس در بازار موسیقی NFT عرضه کنید؛ اما تبدیل موسیقی به NFT چگونه است؟ برای تبدیل آثار هنری به NFT، ابتدا باید NFT خودتان را بسازید یا مینت (ضرب) کنید. سپس به پلتفرمی برای خرید و فروش و همچنین کیف پولی برای مدیریت معاملات خود احتیاج خواهید داشت.

برای فروش موسیقی به صورت NFT، باید از پلتفرم‌هایی استفاده کنید که معرفی کردیم. البته پیش از آن، به کیف پول مخصوصی احتیاج خواهید داشت که بتوانید از طریق آن معاملات را مدیریت کنید. در حال حاضر، بهترین کیف پول های NFT که کاربران ایرانی بدون مشکل بتوانند از آن‌ها استفاده کنند، عبارت‌اند از:

  • کیف پول Coinbase
  • کیف پول MyEtherWallet
  • کیف پول MetaMask
  • کیف پول Trust
  • کیف پول Coinomi
  • کیف پول Alpha Wallet

سخن پایانی

استفاده از توکن‌های غیر قابل معاوضه یا NFT در صنعت موسیقی، شیوه استفاده از آهنگ‌ها را تغییر داده است. کاربران زیادی از این توکن‌ها استقبال کرده‌اند و با خرید آن‌ها، روی هنرمندان مورد علاقه خود سرمایه‌گذاری کرده‌اند؛ اما هنوز چالش‌هایی وجود دارد که کریپتو موزیک باید با آن‌ها مقابله کند. اگر این اتفاق بیفتد، صنعت موسیقی بسیار سریع‌تر از اختراع صفحه گرامافون یا دیسک‌های فشرده متحول خواهد شد.

بسیاری از هنرمندان بین‌المللی مثل گرایمز و استیو آئوکی، با تبدیل موسیقی به NFT و عرضه آن در بازار موسیقی NFT موفق شده‌اند درآمدهای چند میلیون دلاری کسب کنند. همین موضوع انگیزه دیگر هنرمندان را برای حضور و رقابت در این عرصه بیشتر کرده است. آیا دنیای رمزارزها، آینده صنعت موسیقی را متحول خواهد کرد؟