گیم‌فای (GameFi) یکی از پرتکرارترین عبارات بازار ارزهای دیجیتال و صنعت بلاک‌چین در سال‌های قبل بوده است. رشد حوزه گیم‌فای در سال‌های اخیر به حدی بوده است که حتی تنه به تنه ارزهای دیجیتال بزرگی مانند بیت‌کوین می‌زند. اما سؤال اساسی این است که گیم‌فای (GameFi) چیست و چه نقشی در بازار رمزارزها ایفا می‌کند. در این مطلب قصد داریم شما را به‌طور کامل با حال‌وهوای پروژه‌های بازی آشنا کنیم که در صنعت بلاک‌چین سروصدای زیادی به راه انداخته‌اند. تا پایان با ما همراه باشید.

گیم‌فای (GameFi) چیست؟

فناوری بلاک‌چین به هر صنعتی که ورود می‌کند، تغییرات اساسی در آن به وجود می‌آورد. صنعت گیمینگ نیز از این قاعده مستثنا نبوده و با عرضه بازی‌های بلاک‌چینی، معادلات در این حوزه دستخوش تغییرات جدی شده است. سال‌هاست که علاقه‌مندان صنعت گیمینگ به دنبال راه‌هایی برای درآمدزایی از محل بازی کردن هستند. بازی‌های بلاک‌چین دسترسی به این خواسته را امکان‌پذیر کرده‌اند.

بگذارید بحث را از معنای کلمه GameFi پی بگیریم. این عبارت حاصل ترکیب دو کلمه Game و Finance است که به ترتیب در زبان فارسی با نام بازی و امور مالی ترجمه می‌شوند؛ بنابراین، در پاسخ به این سؤال که گیم‌فای چیست، باید گفت که به بازی‌های بلاک‌چین با قابلیت کسب درآمد اشاره دارد. در قالب بازی‌های این حوزه، گیمرها به ازای انجام مأموریت‌ها و موفقیت در مسابقات، پاداش دریافت می‌کنند.

دریافت پاداش از بازی های play to earn

پاداش‌ها در قالب ارزهای دیجیتال یا توکن‌های NFT پرداخت می‌شود. در ادامه، افراد می‌توانند پاداش‌های خود را در مارکت‌های اختصاصی به فروش برسانند و به این ترتیب، درآمدزایی کنند. از ایدة کسب درآمد از بازی‌های بلاک‌چینی استقبال شده است. هرچند بازی‌های این حوزه با جذابیت‌های بصری کنسول‌های بازی مشهور فاصله زیادی دارند؛ اما روزبه‌روز تعداد گیمرهای فعال در اکوسیستم گیم‌فای در حال افزایش است.

بیشتر بخوانید: NFT چیست و چه کاربردی دارد

تفاوت اساسی بازی‌های ویدئویی سنتی و بازی‌های گیم‌فای

در طول سال‌های اخیر، بازی‌های ویدئویی سنتی پیشرفت‌های چشمگیری کرده‌اند. در این بازی‌ها نیز به‌تازگی قابلیت کسب درآمد برای گیمرها فراهم شده است. با وجود این، تمام دارایی‌ها در بازی‌های ویدئویی سنتی، صرفاً در محیط بازی کاربرد دارند. به عبارت دیگر، نمی‌توان آن‌ها را در صرافی‌ها و بازارهای NFT بیرون از بازی به فروش رساند و ارزش خارجی ندارند.

این نکته دقیقاً اصلی‌ترین تفاوت بین بازی‌های ویدئویی سنتی با بازی‌های GameFi است. در بازی‌های گیم‌فای، تمام در‌آمدهای بازیکنان در محیط بازی، در زندگی واقعی ارزش دارند. به این ترتیب، کاربران با فروش توکن‌های جایزه خود در بازی، می‌توانند پول نقد به جیب بزنند. این موضوع همان مفهومی است که در صنعت گیم‌فای از آن با عنوان «بازی کن و درآمد به دست بیاور (Play to Earn)» یاد می‌شود.

روش‌های پرداخت پاداش در گیم‌فای

دریافت پاداش از گیم فای

همان طور که اشاره کردیم، گیمرها با پشت سرگذاشتن موفقیت‌آمیز مأموریت‌های درون بازی بلاک‌چینی، پاداش دریافت می‌کنند. در بازی‌های سنتی نیز ممکن است پاداش‌ها و امکاناتی در اختیار کاربران قرار بگیرد؛ اما نباید فراموش کرد که تمام این جوایز در همان بازی معنا پیدا می‌کند و امکان درآمدزایی از آن‌ها وجود ندارد. پرداخت پاداش در بازی‌های بلاک‌چینی به دو شکل انجام می‌شود که عبارت‌اند از:

۱. توکن‌های NFT

توکن‌های NFT یا غیرقابل تعویض، نوع خاصی از دارایی‌های دیجیتال‌اند که برای اثبات مالکیت معنوی افراد در دنیای مجازی ابداع شده‌اند. درون بازی‌های بلاک‌چینی المان‌های مختلفی وجود دارند که در قالب توکن‌های غیرقابل تعویض، تحت مالکیت افراد قرار می‌گیرند. برای مثال، قطعات مختلف زمین، سلاح‌ها، آواتارها و… در بازی‌ها با استفاده از این توکن‌ها در اختیار افراد قرار می‌گیرند.

گیمرها می‌توانند اموال تحت مالکیت خود در بازی‌های بلاک‌چین را در بازارهای خریدوفروش توکن‌های NFT عرضه کنند. بسته به نوع بازارها، امکان خریدوفروش با استفاده از ارزهای فیات یا رمزارزها وجود دارد.

۲. پرداخت رمزارز

در مواردی شاهدیم که پرداخت پاداش‌های گیمرها به صورت مستقیم در قالب ارزهای دیجیتال صورت می‌گیرد. برای مثال، در پروژه بازی بلاک‌چینی، توکن اختصاصی تعریف می‌شود. سپس کاربران در ازای کسب موفقیت در مراحل مختلف بازی، تعداد مشخصی از این توکن‌ها را پاداش می‌گیرند.

امکان خریدوفروش این توکن‌ها در صرافی‌هایی که از آن‌ها پشتیبانی می‌کنند، وجود دارد. در کنار این موارد، روش‌های دیگری مانند شرط‌بندی و قرض دادن نیز برای کسب درآمد در برخی بازی‌های بلاک‌چینی تعریف شده‌اند.

راه ورود به دنیای گیم‌فای چیست؟

تا اینجا بررسی کردیم که گیم‌فای چیست. اگر ایده کسب درآمد از بازی کردن (Play to Earn) برای شما هم جذاب است، باید بدانید که کار چندان دشواری برای قدم گذاشتن در اکوسیستم گیم‌فای ندارید. در حال حاضر، هزاران بازی بلاک‌چینی در ژانرها و موضوعات مختلف در دسترس شما هستند. به طور کلی، برای ورود به هرکدام از این بازی‌ها باید سه مرحله را پشت سر بگذارید.

۱. انتخاب کیف پول رمزنگاری

اولین قدم برای ورود به اکوسیستم گیم‌فای، در اختیار داشتن کیف پول دیجیتال سازگار با بازی‌های بلاک‌چینی است. برای برخورداری از جوایز یا خریدوفروش آیتم‌ها و امکانات درون بازی‌ها، باید کیف پول رمزنگاری خود را به بلاک‌چین بازی متصل کنید.

انتخاب کیف پول باید متناسب با نوع بازی صورت بگیرد؛ اما در حالت کلی دو کیف پول متامسک (MetaMask) و تراست والت (Trust Wallet) با بخش عمده‌ای از بازی‌های بلاک‌چین سازگار هستند. مرجع اصلی برای انتخاب بهترین کیف پول هر بازی، سایت اختصاصی آن است.

۲. اتصال کیف پول رمزنگاری به بازی

در زمان اتصال کیف پول رمزنگاری به بازی باید دقت کنید که فریب کلاهبرداران را نخورید. حتماً از اصلی بودن نسخه وب‌سایت بازی اطمینان حاصل کنید. هریک از بازی‌های بلاک‌چینی دستورالعمل خاصی برای اتصال کیف پول در اختیار گیمرها قرار دهند. به‌نوعی می‌توان ادعا کرد که کیف پول رمزنگاری شما بعد از اتصال به بازی، نقش حساب کاربریتان را در محیط آن بازی ایفا می‌کند.

۳. بررسی شرایط و الزامات بازی

برخی از بازی‌های بلاک‌چینی، برای ورود به بازی هزینه‌ای از کاربران دریافت نمی‌کنند؛ اما برای برخی دیگر از بازی‌ها باید حتماً هزینه پرداخت کنید. تقریباً تمام بازی‌های بلاک‌چینی نیز گزینه‌هایی را تعریف می‌کنند. کاربران برای ارتقای سطح خود در بازی می‌توانند گزینه‌ها را بخرند. معمولاً برای خریدوفروش گزینه‌ها نیز باید از توکن اختصاصی بازی‌ها استفاده کنید.

قبل از ورود به هر بازی، حتماً راهنمای آن را به‌طور کامل مطالعه کنید. ریسک برخی از بازی‌ها نسبتاً زیاد است؛ اما در برخی دیگر از بازی‌ها درآمدزایی به‌راحتی میسر است.

نگاهی به میزان سرمایه‌گذاری در صنعت گیم‌فای

صنعت GameFi در طول دو سال گذشته شاهد ورود حجم زیادی سرمایه بوده است. شرکت‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر در خط مقدم سرمایه‌گذاری در این حوزه قرار دارند. فقط در سال ۲۰۲۱، حدود ۳/۶ میلیارد دلار روی استارتاپ‌های فعال در زمینه گیم‌فای سرمایه‌گذاری صورت گرفته است. بیشترین میزان سرمایه‌گذاری نیز مربوط به شرکت‌هایی مانند Coatue، Andreessen Horowitz و Softbank است.

در این بین، کهنه‌کاران صنعت گیمینگ در دنیا نیز در حال ورود به صنعت گیم‌فای هستند؛ ازجمله می‌توان به سازندگان بازی Ultima Online اشاره کرد که به‌تازگی در حال ساخت بازی‌ای در سبک Play to Earn هستند. استودیوهای بازی‌سازی برجسته مانند بلیزارد و آتاری نیز پروژه‌های آزمایشی خود را در صنعت گیم‌فای کلید زده‌اند. البته نباید از این نکته غفلت کرد که بسیاری از قدیمی‌های صنعت گیمینگ هنوز در بهت به سر می‌برند و به‌درستی نمی‌دانند که چه اتفاقاتی در صنعت گیم‌فای در حال رخ دادن است.

پیش‌بینی آینده گیم‌فای

در ادامه، بد نیست این موضوع را بررسی کنیم که نگاه‌ها درباره آینده گیم‌فای چیست. تا قبل از سال ۲۰۱۷، تقریباً مفهومی به نام گیم‌فای در بازار ارزهای دیجیتال ناشناخته بود. اکسی اینفینیتی (Axie Infinity) یکی از اولین بازی‌های بلاک‌چینی بود که توجه کاربران را جلب کرد. این بازی در حال حاضر نیز جایگاه قابل قبولی در اکوسیستم گیم‌فای دارد. آمارها نشان می‌دهد که تا پایان سال ۲۰۱۸، ارزش مارکت گیم‌فای حدود ۲/۲۱ میلیارد دلار بود.

این روند تا به امروز روبه‌رشد بوده است؛ حتی شیوع ویروس کرونا سبب شد روند پیشرفت این بازار تسریع شود. پیش‌بینی کارشناسان بلاک‌چین حاکی از آن است که ارزش بازار گیم‌فای تا سال ۲۰۲۷، به رقمی بالغ بر ۳۷ میلیارد دلار برسد. رشد کمّی بازی‌های بلاک‌چینی نیز در این سال‌ها چشمگیر بوده و فقط از ماه مارس سال ۲۰۲۲ به این طرف، بیش از ۱۴۰۰ بازی در بلاک‌چین DappRadar راه‌اندازی شده است.

به نظر می‌رسد تا زمانی که ایده کسب درآمد از بازی کردن برای کاربران جذاب باشد، روند روبه‌رشد اکوسیستم گیم‌فای همچنان پرقدرت ادامه خواهد یافت.

برترین بازی‌های گیم‌فای در سال ۲۰۲۲

اکنون به‌خوبی می‌دانیم که گیم‌فای چیست و چه اهدافی را در فضای فناوری بلاک‌چین دنبال می‌کند. در این قسمت، قصد داریم تعدادی از برترین بازی‌های بلاک‌چینی در سال ۲۰۲۲ را معرفی کنیم. مبنای انتخاب این بازی‌ها، ارزش مارکت توکن‌های اختصاصی آن‌هاست.

۱. بازی بلاک‌چینی Lucky Block

بازی لاکی بلاک

Lucky Block در بستر بلاک‌چین اسمارت بایننس چین راه‌اندازی شده است. توکن اختصاصی این بازی LBLOCK نام دارد. این توکن در ژانویه سال ۲۰۲۲ معرفی شد و در حال حاضر، در صرافی‌های مختلف قابل خریدوفروش است. در زمان عرضه این توکن ۰/۰۰۰۱۵ دلار قیمت داشت. اما ظرف سی روز حدود ۶۰۰۰ درصد رشد کرد و به قیمت ۰/۰۰۹ دلار رسید. هرچند در حال حاضر از روزهای اوج خود فاصله گرفته است.

۲. بازی اکسی اینفینیتی (Axie Infinity)

بازی اکسی اینفینیتی

اکسی اینفینینی را می‌توان در صدر فهرست محبوب‌ترین بازی‌های بلاک‌چینی قرار داد. این بازی با الهام از بازی قدیمی پوکمون طراحی شده است. گیمرها در قالب این بازی باید موجوداتی به نام اکسی را مجهز کنند. سپس با آن‌ها با موجودات دیگر درون بازی نبرد داشته باشند. مالکیت اکسی‌ها در قالب توکن‌های NFT در اختیار کاربران قرار می‌گیرد.

توکن AXS ارز دیجیتال اختصاصی این بازی شناخته می‌شود. جالب است بدانید که تنها در سال ۲۰۲۰، ارزش این توکن حدود ۲۰ هزار درصد افزایش پیدا کرد. این توکن برای خریدوفروش آیتم‌های درون بازی و اکسی‌ها استفاده می‌شود. بسیاری از صرافی‌ها نیز آن را در فهرست معاملاتشان قرار داده‌اند.

۳. بازی سندباکس (Sandbox)

بازی سندباکس

سندباکس در ردیف قدیمی‌ترین بازی‌های بلاک‌چینی است که نسخه اولیه آن در سال ۲۰۱۲ رونمایی شد. در حال حاضر، این بازی نیز در ردیف محبوب‌ترین بازی‌های بلاک‌چینی کسب درآمد به شمار می‌رود. سندباکس در فضای متاورس (Metaverse) جریان دارد. افراد در این بازی می‌توانند زمین‌های مجازی خریدوفروش کنند و آن‌ها را توسعه دهند.

ارز دیجیتال SAND توکن اختصاصی اکوسیستم سندباکس است. برای خریدوفروش زمین و آیتم‌های درون بازی باید از این توکن استفاده کنید. یکی از ویژگی‌های جالب سندباکس، همکاری با افراد مشهور و شرکت‌های سرمایه‌گذاری مطرح است که شهرت آن را دوچندان کرده است.

۴. بازی دیسنترالند (Decentraland)

بازی دسنترالند

دیسنترالند یکی دیگر از بازی‌های بلاک‌چینی است که در آن، امکان خریدوفروش زمین‌های مجازی وجود دارد. از این حیث، شباهت زیادی به سندباکس دارد. در این بازی توکن اختصاصی با نام MANA شناخته می‌شود. افراد با خرید قطعه زمین در این بازی‌ها می‌توانند آن را توسعه دهند و زمینه برای کسب درآمد فعال و غیرفعال را از محل تبلیغات برای خود فراهم کنند.

توکن مانا نوسانات قیمتی زیادی را از زمان عرضه تا به امروز از سر گذرانده است. با وجود این، در بازه زمانی بلندمدت از سال ۲۰۱۸ تا به امروز، حدود ۵۵۰۰ درصد رشد کرده است.

سؤالات متداول

۱. اصطلاح توکن‌های گیم‌فای (GameFi Coins) به چه معناست؟

منظور از توکن‌های گیم‌فای، رمزارزهای اختصاصی بازی‌های GameFi است که کاربران با دریافت آن‌ها می‌توانند به خریدوفروش امکانات داخل بازی بپردازند یا با معامله در صرافی‌ها و بازارهای NFT درآمد کسب کنند.

۲. چگونه شرکت‌های سازنده بازی گیم‌فای درآمدزایی می‌کنند؟

معمولاً درآمد سازندگان بازی‌های گیم‌فای از محل دریافت کارمزد از تراکنش‌های داخل بازی تأمین می‌شود.

کلام پایانی

در این مقاله بررسی کردیم که گیم‌فای چیست. همچنین چهار مورد از برترین بازی‌های بلاک‌چینی در سال ۲۰۲۲ را با هم مرور کردیم. در پایان باید به این نکته اشاره کنیم که اکوسیستم GameFi با وجود رشد چشمگیر در این سال‌ها، هنوز جای پیشرفت بسیار زیادی دارد. ایده کسب درآمد از بازی، برای بسیاری از مردم در سراسر دنیا جذاب است و به همین دلیل، هر روز شاهد معرفی تعدادی بازی بلاک‌چینی جدید هستیم. آیا شما تجربه کسب درآمد از بازی‌های بلاک‌چینی را داشته‌اید؟ نظراتتان را درباره این موضوع با ما در میان بگذارید.

در بهترین صرافی‌های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.