آموزش ۷ الگوی هارمونیک پرکاربرد بصورت تصویری

آموزش تحلیل
معرفی و آموزش الگوهای هارمونیک

الگوهای قیمت در تحلیل تکنیکال جایگاه ویژه‌ای دارند. با تشخیص این الگوها روی نمودار، می‌توانید به پیش‌بینی نسبتاً دقیقی از تغییرات قیمت در آینده دست پیدا کنید. انواع الگوهای قیمت را می‌توان در دو گروه کلاسیک و هارمونیک طبقه‌بندی کرد. ما در مقالات متعددی الگوهای کلاسیک را بررسی کردیم. در این مطلب، روی انواع الگوهای هارمونیک متمرکز می‌شویم. الگوهای هارمونیک از ترکیب اشکال هندسی و مفاهیم ریاضی مبتنی بر دنباله فیبوناچی شکل می‌گیرند. اگر کنجکاوید که الگوهای هارمونیک چیست، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

الگوهای هارمونیک چیست؟

دسته‌ای از الگوهای قیمت‌اند که با نام الگوی کلاسیک شناخته می‌شوند. الگوهای فنجان و دسته، سروشانه، مثلث، پرچم، و چکش در این دسته قرار می‌گیرند. این الگوها چندان برخاسته از معادلات ریاضی نیستند، بلکه به تجربه ثابت شده است پس از شکل‌گیری آن‌ها، روندهای خاصی در نمودار قیمت ایجاد می‌شود. در مقابل، الگوهای هارمونیک قرار دارند. این الگوها علاوه بر اشکال هندسی خاص، از معادلات ریاضی به‌دست می‌آیند.

جالب است بدانید که تمام الگوهای هارمونیک از اتصال پنج نقطه به شکل حروف انگلیسی M و W به‌وجود می‌آیند. فرمول الگوی هندسی‌ای که چنین پدیده‌ای را به‌وجود می‌آورد، از دنباله ریاضی مشهوری به نام فیبوناچی گرفته شده است. شناسایی انواع الگوهای هارمونیک در مقایسه با الگوهای کلاسیک، به تخصص و مهارت بیشتری در تحلیل تکنیکال نیاز دارد. ابتدا لازم است به رابطه ریاضی دنباله فیبوناچی نگاهی بیندازیم.

فرمول فیبوناچی در الگوهای هارمونیک

دنباله فیبوناچی با کنار هم قرار گرفتن دو عدد صفر و یک آغاز می‌شود. از جمع دو عدد آخر، عدد بعدی در دنباله به‌دست می‌آید. کنار هم قرار گرفتن این اعداد، دنباله‌ای را به‌وجود می‌آورد که با نام دنباله فیبوناچی شناخته می‌شود. برای تشخیص الگوهای هارمونیک با اعداد این دنباله سروکار نداریم، بلکه با تقسیم اعداد این دنباله به یکدیگر، نسبت‌هایی به‌وجود می‌آیند که با نام نسبت‌های اولیه و ثانویه فیبوناچی شناخته می‌شوند. در این زمینه، دعوت می‌کنیم مقاله فیبوناچی در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید. نسبت‌های اولیه و ثانویه به صورت زیر هستند:

  • نسبت‌های اولیه: ۰/۳۸۲ – ۰/۶۱۸ – ۰/۷۸۶ – ۱ – ۲/۰– ۲/۶۲ – ۳/۶۲ – ۴/۶۲
  • نسبت‌های ثانویه: ۰/۲۳۶ – ۰/۸۸۶ – ۱/۱۳ – ۲/۲۳۶ – ۳/۱۴ – ۴/۲۳۶

در منطق دنباله فیبوناچی، نسبت‌های یادشده در تمام پدیده‌های طبیعی تکرار می‌شوند. بر این اساس، شما به‌منزله تحلیل‌گر تکنیکال با دنبال کردن این استدلال در نمودار قیمت باید به‌دنبال شناسایی الگوهای هارمونیک باشید. شاید این توضیحات کمی برای شما گیج‌کننده باشد. در ادامه، با بررسی انواع الگوی هارمونیک ابعاد مختلف این داستان برای شما روشن‌تر می‌شود.

مزایا و معایب الگوهای هارمونیک

در ادامه، باید به این پرسش پاسخ دهیم که مزایا و معایب الگوهای هارمونیک چیست. الگوهای هارمونیک قابلیت پیش‌بینی آینده و ایجاد شاخص‌هایی برای پیشروی در روند را امکان‌پذیر کرده‌اند.

این الگوها تکرارشونده و قابل اعتمادند و این مسئله به ساخت زمینه‌هایی برای پیش‌بینی با احتمال بسیار زیاد و انجام معاملات سودمند منجر می‌شود. این الگو در تمامی محتواهای تجارت و قانون‌های حرکتی نمودارها به‌خوبی نتیجه می‌دهد. همچنین، در تمامی بازه‌های زمانی می‌توانید از الگو هارمونیک استفاده کنید.

الگوهای هارمونیک به‌شدت سخت و پیچیده‌اند و درک آن‌ها برای بسیاری از افراد مشکل است. از سوی دیگر، تشخیص سطح و اعداد درست در این الگوها بسیار مشکل است و یک اشتباه به تشخیص نهایی اشتباه منجر می‌شود. نتیجه آنکه تحلیل‌گر ممکن است روند بازار را اشتباه تشخیص دهد و ضرر کند.

این پیچیدگی‌ها سبب می‌شود تشخیص نقاط حمایت، مقاومت، یا چرخش بسیار مشکل شود. این موضوع در موارد مختلف و بررسی روندهای معکوس گاهی به‌شدت پیچیده‌تر می‌شوند. بنابراین، پیش از تحلیل با این الگو بهتر است به‌خوبی همه‌چیز را درباره آن یاد بگیرید که هرگز دچار اشتباه نشوید.

انواع الگوهای هارمونیک

تا اینجا بررسی کردیم که الگوهای هارمونیک چیست و از چه منطقی پیروی می‌کنند. در این قسمت، انواع الگوهای هارمونیک را معرفی می‌کنیم. درک دقیق از این قسمت در به‌کارگیری الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال بسیار مهم است. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم که این بخش را با دقت به‌مراتب بیشتری دنبال کنید.

۱. الگوی AB = CD

الگو هارمونیک AB=CD

ساده‌ترین الگوی هارمونیک از اتصال چهار نقطه روی نمودار قیمت تشکیل می‌شود. الگوی AB = CD در دو مدل نزولی و صعودی دسته‌بندی می‌شود. ابتدا الگوی صعودی را در نظر می‌گیریم. تایم فریم مشخصی را روی نمودار قیمت اتتخاب می‌کنیم. نمودار روند نزولی را طی می‌کند. بالاترین نقطه این روند را A و پایین‌ترین را B نام‌گذاری می‌کنیم. سپس روند صعودی در نمودار آغاز می‌شود. نقطه انتهایی روند صعودی را با حرف C نام‌گذاری می‌کنیم. دقت کنید نقطه C در مقایسه با A، در محدوده پایین‌تری قرار می‌گیرد.

بار دیگر روند نزولی آغاز می‌شود. انتهای روند نزولی را با حرف D نام‌گذاری می‌کنند. اگر نسبت فیبوناچی دو خط AB و CD یکسان باشد، الگوی هارمونیک AB = CD صعودی در نمودار قیمت شکل می‌گیرد. بر این اساس، نقطه D پایان روند نزولی و نقطه آغاز روند صعودی به‌شمار می‌رود. بنابراین، با مشاهده این الگو می‌توانید در نقطه D برای خرید تصمیم بگیرید. دقیقاً عکس آنچه ذکر کردیم، به‌عنوان الگوی نزولی AB = CD شناخته می‌شود.

۲. الگوی سایفر (Cypher)

الگوی هارمونیک سایفر

الگوی سایفر معمولاً از نسبت‌های فیبوناچی زیر ۱ تشکیل می‌شود. این الگو به دو دسته نزولی و صعودی تقسیم می‌شود. الگوی سایفر صعودی به‌شکل حرف انگلیسی M و الگوی نزولی سایفر نیز به‌صورت حرف انگلیسی W است. در تصویر بالا می‌توانید الگوی صعودی و نزولی سایفر را مشاهده کنید.

مشخصات الگوی صعودی و نزولی سایفر مطابق تصویر بالا عبارت‌اند از:

  • در الگوی صعودی نقطه C بالاتر از A و نقطه D بالاتر از X است.
  • در الگوی نزولی نقطه C پایین‌تر از A و نقطه D پایین‌تر از X است.

با تشخیص هریک از این الگوها در نمودار قیمت می‌توانید برای تصمیم‌گیری درباره خرید و فروش در موقعیت‌های مناسب اقدام کنید. الگوی سایفر برای تعیین حد سود و حد ضرر در معاملات نیز بسیار مفید است.

۳. الگوی گارتلی (Gartly)

الگوی گارتلی

بین انواع الگوهای هارمونیک، هیچ‌کدام به اندازه الگوی گارتلی کاربرد ندارند. خطوط حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال جایگاه ویژه‌ای دارند. وقتی نمودار قیمت این خطوط را می‌شکند، نشانه آشکاری از تغییر روندها به‌شمار می‌رود. الگوی گارتلی در پیدا کردن نقاط شکست خطوط حمایت و مقاومت به تحلیلگر تکنیکال کمک می‌کند. الگوی گارتلی به دو دسته صعودی و نزولی تقسیم می‌شود. الگوی صعودی گارتلی به‌صورت حرف M و الگوی نزولی آن نیز به‌شکل حرف W است.

تصویر بالا را بادقت ببینید. الگوی گارتلی در حالت نزولی و صعودی از اتصال پنج نقطه X، A، B، C و D تشکیل می‌شود. اعدادی که در تصویر مشاهده می‌کنید، همان نسبت‌های اولیه فیبوناچی‌اند. از نظر ظاهری نیز باید توجه شما را به چند نکته در این الگو جلب کنیم:

  • در الگوی صعودی، نقطه X از نقطه D پایین‌تر است.
  • در الگوی صعودی، نقطه A از نقطه C بالاتر است.
  • در الگوی نزولی، نقطه X از نقطه D بالاتر است.
  • در الگوی نزولی، نقطه A از نقطه C پایین‌تر است.

با تشخص الگوی صعودی گارتلی روی نمودار، باید منتظر تشکیل روند صعودی باشید. همچنین عکس این موضوع نیز برای الگوی نزولی گارتلی صدق می‌کند.

۴. الگوی پروانه (Butterfly)

الگوی پروانه

یکی دیگر از انواع الگوهای هارمونیک با نام پروانه شناخته می‌شود. الگوی باترفلای شباهت نسبی با الگوی گارتلی دارد. به تجربه ثابت شده است که این الگو در پایان روندها ایجاد می‌شود. این الگو نیز به دو دسته صعودی (حرف M) و نزولی (حرف W) تقسیم می‌شود. ویژگی متمایزکننده دیگر الگوی پروانه این است که بال CD در مقایسه با الگوی گارتلی طولانی‌تر است. نسبت‌های فیبوناچی را در این الگو نیز می‌توان مشاهده کرد.

در تصویر بالا یک تفاوت مهم دیگر بین الگوی پروانه با گارتلی به‌چشم می‌خورد. در الگوی صعودی پروانه نقطه D پایین‌تر از X در الگوی نزولی پروانه بالاتر قرار دارد. درحالی‌که در الگوی گارتلی عکس این موضوع صدق می‌کند. برای تشخیص الگوی باترفلای، باید به تفاوت‌های آن با الگوی گارتلی دقت کنید.

۵. الگوی خفاش (Bat)

الگوی خفاش

تحلیلگران تکنیکال بر این باورند که با در نظر گرفتن نسبت‌های فیبوناچی، بین انواع الگوهای هارمونیک، دقیق‌ترین گزینه الگوی خفاش است. این الگو شباهت زیادی به الگوهای پروانه و گارتلی دارد. تفاوت اصلی آن در موقعیت نقطه D در پایان الگو است. در الگوی خفاش صعودی و نزولی، نقطه D تقریباً هم سطح با نقطه X قرار می‌گیرد. این موضوع را به‌وضوح می‌توانید در تصویر بالا مشاهده کنید.

تجربه نشان می‌دهد که الگوی خفاش معمولاً جایی در میانه روندهای صعودی یا نزولی غالب ایجاد می‌شود. هر دارایی در زمان پیمودن روندها، به استراحت نیاز دارد. در این بازه زمانی با مشاهده الگوی خفاش می‌توانید از فرصت مناسب برای خرید و فروش دارایی‌ها استفاده کنید.

۶. الگوی کوسه (Shark)

الگوی شارک

الگوی کوسه نیز یکی دیگر از انواع الگوهای هارمونیک است که شباهت زیادی به الگوی پروانه، خفاش و گارتلی دارد. این الگو نیز به دو دسته صعودی (حرف M) و نزولی (حرف W) تقسیم می‌شود. اگر به تصاویر الگوهای قبل نگاه کنید، متوجه می‌شوید که در حالت صعودی، نقطه C همواره پایین‌تر از A قرار دارد. همچنین، در حالت نزولی نیز نقطه C همواره بالاتر از A قرار می‌گیرد. ویژگی متمایزکننده الگوی کوسه در همین نقطه است. به تصویر زیر نگاه کنید.

در الگوی صعودی کوسه در تصویر فوق، خط نزولی دوم از نقطه‌ای بالاتر شروع می‌شود. همچنین در الگوی نزولی کوسه نیز خط صعودی دوم از نقطه‌ای پایین‌تر شروع می‌شود. بر این اساس، الگوی کوسه در مقایسه با دیگر الگوهای هارمونیک ماهیت متفاوتی پیدا می‌کند.

۷. الگوی خرچنگ (Crab)

الگوی خرچنگ

یکی دیگر از انواع الگوهای هارمونیک، خرچنگ است. این الگو نیز مانند الگوهای پروانه و گارتلی به دو دسته صعودی (حرف M) و نزولی (حرف W) تقسیم می‌شود. ویژگی متمایزکننده الگوی خرچنگ این است که در مقایسه با الگوهای دیگر، طول خط CD به‌مراتب بیشتر است. این موضوع سبب می‌شود که نسبت‌های فیبوناچی دقیق‌تری را در این الگو شاهد باشیم. درنتیجه، دقت الگوی پرچم در وضعیت مطلوبی قرار بگیرد.

نحوه تشخیص الگوهای هارمونیک چیست؟

برای کار با الگوها ابتدا باید بتوانید آن‌ها را تشخیص دهید. برای راحتی کار این نقاط را به شکل زیر با حروف XABCD مشخص می‌کنیم. به‌منظور تشخیص الگو هارمونیک باید پنج گام را دنبال کنید:

گام اول: نقطه شروع را پیدا کنید

اگر به خط روند دقت کنید، معمولاً یک سقف یا یک کف چشمگیر را خواهید یافت. این نقطه سقف یا کف همان نقطه شروع (X) خواهد بود.

گام دوم: نقطه A را بیابید

نقطه A اولین نقطه چرخشی است که در محور صعودی یا نزولی به‌چشم می‌خورد. این نقطه برای تشخیص نقاط چرخش B و D کاربرد دارد.

گام سوم: از نقطه B برای یافتن الگو استفاده کنید

نقطه B همان چرخش بعدی است. حرکت روند در فاصله نقاط A و B نشان‌دهنده الگوی پیش روی شماست. این الگو با استفاده از اعداد و محاسبات فیبوناچی به‌دست می‌آید.

گام چهارم: نقطه C را تشخیص دهید

این نقطه در فاصله‌ای بین نقاط A و B قرار دارد. با استفاده از الگوی تشخیصی و محاسبات فیبوناچی می‌توانید نقطه چرخش C را پیش‌بینی کنید و از آن به‌نفع خود بهره ببرید.

گام پنجم: مراقب نقطه D برای تریدینگ به‌موقع باشید

برای آنکه در بهترین زمان برای خرید یا فروش اقدام کنید، تشخیص نقطه D بسیار به شما کمک می‌کند. این نقطه در جایی بین نقاط X و A قرار دارد.

پس از یافتن این نقاط می‌توانید به راحتی تریدهای خود را به بهترین شکل ممکن به‌نفع سود بیشتر انجام دهید.

هارمونیک اسکنر چیست؟

یکی از راه‌ها برای تشخیص درست و سریع الگو هارمونیک استفاده از هارمونیک اسکنر است. هارمونیک اسکنر ابزاری است که با کمک آن تمامی الگوهای برتر هارمونیک را می‌توانید در سریع‌ترین زمان ممکن پیدا کنید.

این نرم‌افزار را می‌توانید به‌راحتی از طریق سایت‌های معتبر همچون Google Play تهیه کنید. امروزه هارمونیک اسکنرهای متفاوتی همچون Harmonic Signal ،Harmonic Wings یا Harmonics App در بازار یافت می‌شوند. با انتخاب بهترین نرم‌افزار تحلیل تکنیکال شانس سرمایه‌گذاری موفق را از آن خود کنید.

کلام پایانی

در این مطلب بررسی کردیم که انواع الگوهای هارمونیک چیست و چه کاربردی در تحلیل تکنیکال دارند. مشاهده می‌کنید تشخیص الگوهای هارمونیک در مقایسه با بسیاری دیگر از موضوعات در تحلیل تکنیکال دشوارتر است. به همین دلیل، پیشنهاد می‌کنیم تا زمانی که به مهارت و تجربه کافی در این زمینه دست پیدا نکردید، از آن‌ها در تحلیل نمودار استفاده نکنید. ما در دوره‌های آموزشی تحلیل تکنیکال مقدماتی و پیشرفته به‌طور مفصل به همراه مثال‌های فراوان در این زمینه بحث و آن‌ را بررسی کرده‌ایم. پیشنهاد می‌کنیم با تهیه این دوره‌های آموزشی، به مهارت کافی دست یابید.

سوالات متداول

1

الگوهای هارمونیک چیست؟

مجموعه‌ای از الگوهای قیمت‌اند که از ترکیب اشکال هندسی و نسبت‌های فیبوناچی به‌دست می‌آیند.

 

 

2

معایب الگوهای هارمونیک چیست؟

شناسایی الگوهای هارمونیک روی نمودار در مقایسه با الگوهای کلاسیک پیچیده‌تر است و به همین دلیل، بسیاری از افراد در این فرایند دچار اشتباه می‌شوند.

امتیاز شما به این محتوا

4.2 / 5. 13

میانگین امتیازات: 4.2/5
تعداد امتیاز: 13
در بهترین صرافی های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.
دیدگاه خود را به اشتراک گذارید
حتما نظرت رو برای ما و دیگران بنویس
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منو
جستجو
ورود/ ثبت نام
ارسال مجدد
درخواست مشاوره