اندیکاتور چیست و انواع آن به چند دسته تقسیم میشود؟
بازارهای مالی بیشباهت به بازی شطرنج نیستند. یک شطرنجباز در هر حرکت خود باید چند گام بعدی را نیز پیشبینی کند. حتی ممکن است یک حرکت اشتباه تا انتهای بازی تأثیر خود را روی کار شطرنجباز باقی بگذارد. در بازارهای مالی هم دقیقاً همین مسئله حاکم است. هر تصمیم یک معاملهگر باید در پازل استراتژی معاملاتی او تعریف شده باشد و در راستای تحقق اهداف کلان او در معامله باشد. ممکن است یک خرید و فروش او در کوتاهمدت عایدی برای او نداشته باشد اما در بلندمدت سودهای سرشاری را نصیب او کند. شطرنجباز ابزاری به جز تفکر و مهرههای شطرنج برای پیشبرد برنامههای خود ندارد اما در بازارهای مالی، معاملهگران ابزارهای متعددی برای تصمیمگیری در اختیار دارند. اندیکاتور در تحلیل تکنیکال یکی از آن ابزارهای فوقالعاده است. اما سؤال مهم این است که اندیکاتور چیست؟
کسانی که تحلیل تکنیکال را برای معاملهگری مورد استفاده قرار میدهند، حتماً با اندیکاتورها آشنا هستند. اندیکاتورها ابزارهایی هستند که به واسطه آنها میتوان به درک درستتری از نمودار قیمت یک دارایی دست پیدا کرد. با وجود اینکه این درک ناظر به گذشته است، اما میتواند در حکم چراغ راهی برای آینده معاملهگران باشد. در این مقاله به دقت بررسی میشود که اندیکاتور (indicator) چیست؛ چه کاربردهایی دارد و همچنین انواع اندیکاتورها به طور کامل مورد بررسی قرار میگیرند.
اندیکاتور چیست؟
فعالان بازارهای مالی میدانند که تحلیل تکنیکال و بنیادی به عنوان دو ابزار مهم برای خرید و فروش داراییهای مختلف به شمار میروند. تحلیل بنیادی برای تشخیص ارزش ذاتی یک دارایی در حال حاضر و پیشبینی آن در آینده مورد استفاده قرار میگیرد. این در حالی است که تحلیل تکنیکال برای بررسی روند قیمت یک دارایی از گذشته تا به امروز همچنین پیشبینی این روند در آینده صورت میگیرد؛ بنابراین رویکردها در تحلیل تکنیکال و بنیادی متفاوت است. در تحلیل تکنیکال که به نوعی مهارت تحلیل نمودارها است، ابزارهای مختلفی در اختیار یک معاملهگر قرار دارد تا به وسیله آنها روندها را بررسی کند. یکی از مهمترین ابزارها، اندیکاتورها هستند.
اندیکاتور چیست؟ اندیکاتورها مجموعهای از توابع و الگوریتمهای ریاضی هستند که مبتنی بر فرمولهای خاصی طراحی شده و روی نمودار قیمت دارایی یا حجم معاملات آن پیادهسازی میشوند. خروجی این توابع ریاضی به صورت سیگنالهای خرید و فروش است. سیگنالهایی که این روزها بازار خرید و فروش آنها داغتر از خود بازارها است؛ بنابراین اندیکاتورها مبتنی بر مجموعهای الگوریتمهای ریاضی پیشبینی از روند حرکت قیمت یک دارایی در آینده نزدیک ارائه میدهند.
یک نکته مهم در خصوص اندیکاتورها
قبل از پرداختن به ادامه مقاله اندیکاتور چیست، لازم است به یک نکته مهم اشاره شود. اگر در بازارهای مالی فعالیت کرده باشید، احتمالاً با کانالها و شبکههای اجتماعی که کار ارائه سیگنالهای خرید و فروش را انجام میدهند، آشنا هستید. صحبت در خصوص اینکه خرید سیگنالها در بازارهای مالی کار درستی است یا خیر، در اینجا موضوع بحث ما نیست. فقط به ذکر یک نکته مهم اکتفا میکنیم؛ هیچ سرمایهگذار موفقی را در دنیا نمیتوان یافت که با خرید سیگنال از دیگران به سودهای هنگفتی دست پیدا کرده و موفقیتهای پایدار و دائمی را برای خود رقم زده باشد. تمام این افراد خودشان دانش تکنیکال و کارکردن با اندیکاتورها را یاد گرفته و در معاملات خود به کار میبندند؛ بنابراین هر معاملهگر دیگری که سودای سودهای بزرگ در سر دارد، باید آستین همت بالا بزند و هنر تحلیلگری را بیاموزد. ما در کلینیک سرمایه در کنار شما هستیم تا این مسیر را با هم طی کنیم.
کاربردهای اندیکاتور (indicator) چیست؟
سؤال مهم دیگری که باید در خصوص اندیکاتورها پاسخ داده شود این است؛ کاربرد اندیکاتور چیست؟ اگر قرار باشد کاربرد اندیکاتورها در یک جمله خلاصه شود، میتوان اینطور گفت که اندیکاتورها ابزارهایی برای رسیدن به درک درست از شرایط فعلی بازار هستند. اما در یک نگاه جزئیتر میتوان کاربردهای اندیکاتورها را به دو دسته زیر تقسیم کرد:
آگاهی از روندها
منظور از سیگنال در بازارهای مالی این است که قبل از وقوع تغییرات در روند قیمت یک دارایی، پیشبینی از این رخداد به تریدرها ارائه شود. اندیکاتورها علائم وقوع این تغییرات را به خوبی پیشبینی میکنند و هشدارهای لازم در خصوص تغییر روندها را به معاملهگران ارائه میدهند.
بررسی صحت سایر تحلیل ها
گاهی اوقات یک تریدر به کمک تحلیل بنیادی یا سایر روشهای تحلیل تکنیکال، به تحلیلی در خصوص یک دارایی میرسد. برای ارزیابی صحت نتایج تحلیل خود میتواند از اندیکاتورها کمک بگیرد. اندیکاتورها با بررسی شرایط فعلی و گذشته دارایی، صحت تحلیلها را مورد بررسی قرار میدهند.
معرفی انواع اندیکاتور در تحلیل تکنیکال
تا اینجا به طور مختصر بررسی شد که اندیکاتور چیست و چه کاربردهایی دارد. در ادامه لازم است، نسبت به معرفی انواع اندیکاتور در تحلیل تکنیکال اقدام نمود تا آشنایی بیشتری با این ابزار حاصل شود. در حالت کلی میتوان اندیکاتورها را به 4 دسته زیر تقسیم نمود که عبارتاند از:
اندیکاتورهای روندی (Trend)
نمودار قیمت یک دارایی در حالت کلی میتواند سه روند را در پیش بگیرد؛ روند صعودی و نزولی که به ترتیب نشاندهنده افزایش و کاهش قیمت یک دارایی است و روند دیگری نیز تحت عنوان روند خنثی وجود دارد که در آن قیمت یک دارایی در یک محدود ثابت نوسان میکند.
اندیکاتورهای روندی، دستهای از اندیکاتورها هستند که با میانگینگیری از قیمت یک دارایی در بازههای زمانی مختلف، روند قیمت یک دارایی را مشخص میکنند. به این ترتیب یک دیدگاه کلی و جامع نسبت به گذشته قیمت در اختیار معاملهگر قرار میگیرد.
اندیکاتورهای مومنتوم یا نوسانگرها (Oscillator)
اندیکاتورهای مومنتوم یا نوسانگرها دستهای از اندیکاتورها هستند که کاربرد آنها را میتوان در موارد زیر خلاصه نمود:
روندهای صعودی و نزولی که در بازار شکل میگیرد، چگونه دستخوش تغییر میشود؟ در طول یک روند صعودی هر زمان که قدرت خریدار در مقایسه با فروشنده کاهش پیدا کند، میتوان تشخیص داد که روند صعودی در حال تضعیف است. اندیکاتورهای مومنتوم وظیفه دارند که قدرت روندها را بررسی کنند تا از این طریق زمان ایجاد تغییر در آنها را تشخیص دهند.
اندیکاتورهای نوسانی، نسبت به هیجانات حاکم بر بازار نیز حساس هستند. در واقعی زمانی که حجم پول زیادی در بازار به یک سمت خاص حرکت میکند، این نوسانگرها هشدار لازم را در اختیار معاملهگران قرار میدهند و به این ترتیب قابلیت واکنش سریع و لحظهای را به آنها میدهند. این مسئله کیفیت تحلیل معاملهگران را تا حد زیادی افزایش میدهد.
اندیکاتور حجم (Volume)
در ادامه بحث اندیکاتور چیست، نوبت به معرفی اندیکاتور حجم میرسد. یکی از شاخصهای مهمی که در بازارهای مالی مبنای تصمیمگیری قرار میگیرد، حجم معاملات است.
حجم معاملات در بازههای زمانی مختلف اطلاعات گستردهای را در اختیار تریدرها قرار میدهد که به وسیله آن میتوانند تصمیمات درست را در بازار اتخاذ کنند. اندیکاتورهای حجم به خوبی این بررسیهای لازم را روی حجم معاملات جاری در بازار انجام میدهند.
اندیکاتور بیل ویلیامز (Bill Wiliams)
یک معاملهگر سرشناس به نام بیل ویلیامز موفق به طراحی مجموعهای از اندیکاتورها شد که به کمک آنها یک شیوه جدید تحلیل تکنیکال ارائه داد. مجموعه این اندیکاتورها به احترام نام این شخص تحت عنوان اندیکاتور بیل ویلیامز نامگذاری شده است. در روش بیل ویلیامز برای تجزیه و تحلیل نمودار از اندیکاتورهای فراکتال بیل ویلیامز، الیگیتور بیل ویلیامز (Alligator)، AO بیل ویلیامز (Awesome Oscillator)،AC بیل ویلیامز (Accelerator Oscillator) استفاده میشود. مجموعه این اندیکاتور توسط بیل ویلیامز برای درک بهتر از روانشناسی بازار ابداع شده است که در نوع خود یک شیوه معاملاتی بسیار مؤثر به شمار میرود.
انواع اندیکاتور از نظر زمانی
تا اینجا مشخص شد که اندیکاتور چیست و انواع آن کدام است. اما یک روش دیگر برای دستهبندی اندیکاتورها وجود دارد که آنها را مبتنی بر زمان دستهبندی میکند. اهمیت زمان در کاربرد اندیکاتورها از این جهت است که تصمیمگیریها باید قبل از شروع روندها گرفته شود تا بتوان به سود مناسب دست پیدا کرد یا از ضررهای سنگین جلوگیری نمود. در همین راستا انواع اندیکاتور در تحلیل تکنیکال به دو دسته زیر تقسیم میشود:
اندیکاتورهای پیشرو (Leading Or Oscillator)
همانطور که نام این اندیکاتورها مشخص است، اندیکاتورهای پیشرو قبل از وقوع تغییرات در روندها اطلاعات خوبی در اختیار معاملهگران قرار میدهند. اندیکاتورهای پیشرو در کوتاهمدت و تشخیص سریعتر روندهای حرکت بسیار کارآمد هستند. به کمک این اندیکاتورها میزان خرید و فروشهای هیجانی که در بازار رخ میدهد، مورد ارزیابی قرار میگیرد. به کمک اندیکاتورهای پیشرو میتوان سیگنالهای مناسبی در کوتاهمدت برای تشخیص روندها دریافت نمود. اندیکاتور شاخص قدرت نسبی یکی از بهترین اندیکاتورهای پیشرو است که در ادامه به معرفی آن میپردازیم.
اندیکاتورهای پیرو (Lagging Or Trend)
این دسته از اندیکاتورها به هیچ عنوان در کوتاهمدت قابل استفاده نیستند و هیچگونه سیگنالی برای رفتارهای یک دارایی در کوتاهمدت در اختیار معاملهگران قرار نمیدهد. اما در عوض شاخصهای مناسبی برای خرید و فروش داراییها در بلندمدت در اختیار معاملهگران قرار میدهد. نکته مهم در خصوص اندیکاتورهای پیرو آن است که نوسانات مقطعی در قیمت دارایی را حذف میکند و به این ترتیب ریسک معامله را در بلندمدت کاهش میدهد. اندیکاتور MACD یکی از بهترین اندیکاتورهای تأخیری است که در ادامه به معرفی آن میپردازیم.
تفاوت اسیلاتور با اندیکاتور چیست؟
در دستهبندی بالا اشاره شد که اسیلاتورها به عنوان زیرمجموعهای از اندیکاتورها هستند و نمیتوان این دو را از یکدیگر تفکیک نمود. اما در ادامه بحث اندیکاتور چیست، باید به تفاوت میان اندیکاتورها و اسیلاتورها پرداخت. به طور کلی مهمترین تفاوتهای موجود بین این دو عبارتاند از:
– اندیکاتورها معمولاً روی نمودار قیمت داراییها سوار میشوند اما اسیلاتورها به عنوان پنجرهای جداگانه در پایین نمودار نمایش داده میشوند.
– اسیلاتورها مبتنی بر دو محدود اشباع خرید و فروش کار میکنند. منظور از اشباع خرید، منطقهای است که خریداران اشباع شده و هر لحظه امکان دارد که طرف خریدار افت چشمگیری را رقم بزند. منظور از اشباع فروش نیز آن است که طرف فروشنده اشباع شده و هر لحظه امکان دارد که دست از فروش بکشند. این ویژگی صرفاً در اسیلاتورها در دسترس هستند و سایر اندیکاتورها از این ویژگی مهم بیبهره هستند.
– مفهوم واگرایی در قیمت یک دارایی تنها در اسیلاتورها در دسترس هستند و اندیکاتورها هیچگاه اطلاعی از واگرایی در قیمت به معاملهگران نمیدهند. در خصوص مفهوم همگرایی و واگرایی در نمودار قیمت یک دارایی باید در جای دیگر به طور مفصل توضیح داده شود.
مقاله مرتبط: تحلیل تکنیکال چیست؟
معرفی مهمترین اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال
پس از آنکه بررسی شد اندیکاتور چیست و چه اطلاعاتی را میتوان به کمک اندیکاتور در تحلیل تکنیکال به دست آورد، باید مروری مختصر روی مهمترین اندیکاتورهای مورد استفاده توسط معاملهگران داشت. پرکاربردترین اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال عبارتاند از:
اندیکاتور باندهای بولینگر
این اندیکاتور توسط جان بولینگر ابداع شده است. اندیکاتور باندهای بولینگر شامل دو نوار نوسانی است که در بالا و پایین یک میانگین متحرک حرکت میکند. وقتی میزان نوسانات در قیمت یک دارایی افزایش پیدا کند، باندهای این اندیکاتور پهنتر شده و وقتی نوسانات کاهش مییابد، فاصله بین این باندها کاهش پیدا میکند. کاهش فاصله بین این باندها میتواند به عنوان نشانه مهمی برای تغییر جهت روند قیمتی یک دارایی به شمار رود؛ البته این مسئله به تنهایی مورد نظر نیست بلکه باید در کنار سایر اندیکاتورها مورد ارزیابی قرار بگیرد تا نتیجه منطقی به دست بیاید.
باندهای پایین بولینگر به نوعی خط حمایت برای قیمت دارایی به شمار میروند و با برخورد نمودار به این باند معمولاً فشار فروش در بازار کاهش پیدا کرده و طرف خریدار قدرت بیشتری به دست میآورد. باند بالای بولینگر نیز به نوعی خط مقاومت به شمار میرود و با برخورد نمودار به آن معمولاً فشار خرید در بازار کاهش پیدا میکند و طرف عرضه کمکم پیش میافتد.
اندیکاتور ابر ایچیموکو
در ادامه بحث اندیکاتور چیست، به اندیکاتور ابر ایچیموکو میرسیم. این اندیکاتور را به نوعی همهکاره به حساب میآورند و به کمک آن میتوان اطلاعات مفید بسیار زیادی از جمله تشخیص روند قیمت، شتاب روندها و تشخیص حمایتها و مقاومتها را انجام داد.
استفاده از اندیکاتور ایچیموکو در گذشته دشوار بود؛ چراکه پیادهسازی آن روی نمودار قیمت از پیچیدگیهای خاصی برخوردار بود. اما با ورود هوش مصنوعی به حوزه تحلیل تکنیکال استفاده از اندیکاتور ایچیموکو بسیار راحتتر شده است. بنابراین بهترین اندیکاتور تشخیص روند، ابر ایچیموکو است. به طور کلی کاربردهای اندیکاتور ابر ایچیموکو را میتوان در موارد زیر خلاصه نمود:
- شناسایی روند سهم
- شناسایی نقاط برگشت قیمت دارایی
- شناسایی نقاط حمایت و مقاومت
- تعیین حد ضرر
- شناسایی جهت و قدرت روند
- دریافت سیگنالهای ورود و خروج
- کسب اطلاعات مهم از سهم در بازه زمانی کوتاه
اندیکاتور میانگین متحرک
این اندیکاتور در زمره اندیکاتورهای روندی قرار میگیرد که مبتنی دادههای قیمت یک دارایی عمل میکند. همانطور که اشاره شد، اندیکاتورهای روندی، پیرو هستند و برای پیشبینی قیمت در کوتاهمدت مورد استفاده قرار نمیگیرند؛ بلکه با حذف نوسانات کوتاهمدت روند فعلی یک دارایی را مشخص میکنند. برخی اندیکاتورهای دیگر مانند مکدی و بولینگر از روی اندیکاتور میانگین متحرک ابداع شدهاند.
این اندیکاتور برای دریافت سیگنال ورود و خروج به یک دارایی مورد استفاده قرار نمیگیرد؛ بلکه برای تشخیص مسیر قیمت، روند و یافتن مناطق احتمالی مقاومت و حمایت به کار برده میشوند. وقتی درک درستی از روندهای جاری در بازار داشته باشید، میتوانید به خوبی خود را با روندها همراه کنید. به این ترتیب سودهای مناسبی نصیب شما شده و از ضررهای سنگین نیز جلوگیری میشود. اندیکاتور میانگین متحرک به خوبی در این مسیر معاملهگران را کمک میکند.
اندیکاتور مکدی MACD
مکدی یک اسیلاتور به حساب میآید که به کمک آن میتوان قدرت حرکت روندها را در یک دارایی تشخیص داد. نمودار قیمت مبتنی بر مکدی بین دو بازه امکان نوسان دارد که با یک خط از همدیگر جدا میشوند.
وقتی نمودار در بالای این خط قرار دارد، نشانگر روند پرقدرت صعودی است و هنگامی که در پایین این خط قرار میگیرد، نشاندهنده روند نزولی قوی است. برخورد نمودار به خط مورد نظر نیز به عنوان نشانهای برای تغییر روند صعودی به نزولی یا برعکس به شمار میرود.
اندیکاتور RSI
در ادامه بحث اندیکاتور چیست، به اندیکاتور RSI میرسیم. RSI نیز به نوعی اسیلاتور به شمار میرود. به کمک آن میتوان مناطق اشباع فروش و خرید یک دارایی را شناسایی کرد. شاخص RSI متشکل از اعداد 0 تا 100 است.
وقتی این شاخص کمتر از 30 باشد، نشاندهنده منطقه اشباع فروش است و وقتی بالای 70 قرار بگیرد، معرف منطقه اشباع خرید است. به این ترتیب معاملهگر میتواند دید درستی از رفتار سایر تریدرها در بازار به دست بیاورد.
اندیکاتور استوکاستیک
به کمک این اندیکاتور میتوان سرعت حرکت قیمت یک دارایی را در روندهای صعودی و نزولی کشف کرد. زمانی که در یک روند صعودی، این اندیکاتور هشدار صادر میکند، منظور آن است که سرعت حرکت صعودی در حال کاهش پیداکردن است و در نتیجه این مسیر در یک نقطه متوقف میشود. عکس قضیه نیز کاملاً صادق است.
بالاخره از کدام اندیکاتور باید استفاده کنیم؟
پس از آنکه بررسی کردیم اندیکاتور چیست، به معرفی تعدادی از برترین اندیکاتورهای مورد استفاده توسط معاملهگران پرداختیم. نکته مهم این است که در یک نگاه سطحی شاید اینطور القا شود که اندیکاتورهای مختلف یک پیام واحد صادر میکنند. در واقع قضیه هم تقریباً این گزاره صادق است اما تفاوت اندیکاتورها در نوع نگاه آنها به روند قیمت یک دارایی است؛ بنابراین سیگنالهای ورود و خروج به کمک اندیکاتورهای مختلف در اثر زاویه دیدهای متفاوت صادر میشود. زمانی که اندیکاتورها سیگنالهای مشابهی صادر میکنند، هیچ مشکلی برای تحلیلگران به وجود نمیآید. مشکلی از وقتی شروع میشود که سیگنالهای صادرشده توسط اندیکاتورها با یکدیگر در تناقض هستند.
در اینگونه مواقع این معاملهگر است که باید با بررسی جوانب امر تصمیم نهایی را اتخاذ کند. انتخاب اندیکاتور مناسب برای تصمیمگیری نهایی تا حدود زیادی وابسته به استراتژی معاملاتی افراد وابسته است. اما نکته مهم آن است که افراد بدانند اندیکاتورها به هیچ عنوان کامل نیستند و در کنار نقاط مثبت، همواره ضعفهایی هم دارند. در اینجا لازم است به چند نکته مهم در خصوص انتخاب اندیکاتورها برای تصمیمگیری اشاره شود:
- پس از تعیین استراتژی معاملاتی، هر معاملهگر بهتر است نسبت به انتخاب دو یا سه اندیکاتور که بیشتری سازگاری را با استراتژی او دارند، اقدام کند. به این ترتیب میتوان مانع از بسیاری از سردرگمیهای احتمالی که ممکن است بر سر راه تحلیلگران به وجود بیاید، شد.
- اگر به هر دلیلی با استفاده از یک اندیکاتور در یک معامله دچار ضرر شدید، نباید فوراً نسبت به تغییر اندیکاتور اقدام کنید. به این دلیل که هیچ تضمینی وجود ندارد که با استفاده از سایر اندیکاتورها مجدداً ضرر نکنید. بهترین راه در اینگونه مواقع تحلیل کردن اتفاقی است که رخ داده است. به این ترتیب پس از مدتی میتوان ایرادات کار را به خوبی به دست آورد و آنها را برطرف نمود.
- خروجی اندیکاتورها آیه قرآن نیست که اشتباهی در آنها وجود نداشته باشد. یک تحلیلگر باهوش کسی است که خروجی اندیکاتورها را به صورت چشمبسته قبول نمیکند و سایر ابزارهای در اختیارش را برای رسیدن به تصمیم نهایی مورد استفاده قرار میدهد.
- به هیچ عنوان اندیکاتورهایی که انتخاب میشود، نباید در یک دسته قرار بگیرند. بلکه باید حتماً دو یا سه اندیکاتور از دستههای مختلف انتخاب شود تا جوانب مختلف تحلیل تکنیکال در قالب اندیکاتورها زیر نظر گرفته شوند.
برای نوسانگیری روزانه بهترین indicator چیست؟
منظور از نوسان گیری به کمک اندیکاتور چیست؟ نوسان گیری نوعی شیوه معامله در بازارهای مالی است که بیشتر توسط کسانی استفاده میشود که فعالیت در بازار به عنوان شغل اصلی آنها است. برای استفاده از فرصتهای نوسان گیری باید زمان زیادی را صرف معاملهگری نمود.
استراتژی در نوسان گیری به این صورت است که فرد از قبل نوسانات کوتاهمدتی که یک دارایی تجربه میکند، کسب سودهای کوچک نموده و در نهایت با افزایش تعداد معاملات خود این سودهای کوچک را در مجموع به مقدار قابل توجهی افزایش میدهد.
در بازار بورس معمولاً بهترین اندیکاتور برای نوسان گیری روزانه، اندیکاتور RSI است که در بالا به طور مختصر معرفی شد. کارکردن با این اندیکاتور راحت است. همانطور که اشاره شد به کمک اعداد، مناطق اشباع فروش و خرید توسط این اندیکاتور مشخص میشود. به عنوان مثال وقتی شاخص RSI از 30 کمتر میشود و به سمت صفر حرکت میکند، این اندیکاتور سیگنال خرید صادر میکند؛ به این معنی که سهم به محدوده اشباع فروش وارد شده و هر لحظه امکان دارد که خریدار از فروشنده پیشی بگیرد.
همچنین سیگنال فروش هم وقتی شاخص RSI به بالاتر از 70 میرسد صادر میشود. محدود بین 30 تا 70 هم، به عنوان محدوده خنثی لحاظ شده و معمولاً خرید و فروشی در این بازه انجام نمیشود. نوسان گیرها در بازار بورس از این اندیکاتور بسیار استفاده میکنند.
سؤالات متداول
آیا اندیکاتورها همواره سیگنال صحیح صادر میکنند؟
برای پاسخ به این سؤال باید به خوبی درک شود که اندیکاتور چیست. اساساً در بازارهای مالی صحبتکردن درباره قطعیت اشتباه است. اندیکاتورها کمک میکنند تا احتمال موفقیت تصمیمگیری افزایش پیدا کند اما هیچگاه تضمینی برای درست بودن سیگنالهای آنها وجود ندارد.
تفاوت پرایس اکشن و با اندیکاتور چیست؟
تفاوتهای بین پرایس اکشن با اندیکاتورها را به طور مفصل در مقاله تفاوت پرایس اکشن و تحلیل تکنیکال به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم که در صورت تمایل میتوانید این مقاله را مطالعه کنید.
تحلیل تکنیکال بهتر است یا بنیادی؟
در مقاله دیگری در سایت کلینیک سرمایه به طور مفصل به تفاوت بین تحلیل تکنیکال و بنیادی پرداختهایم که برای آگاهی بیشتر در این زمینه میتوانید به آن مراجعه نمایید.
کلام پایانی
در این مقاله به طور مفصل بررسی شد که اندیکاتور (indicator) چیست و چه کاربردهایی دارد. همچنین نقش اندیکاتور در تحلیل تکنیکال مورد بررسی قرار گرفت. اگر یک معاملهگر به خوبی درک کند که اندیکاتور چیست، آنگاه کارکردن با اندیکاتورها را نیز در کمترین زمان ممکن میتواند بیاموزد. نکته اساسی این است که نباید بنای معاملهگری در بازارهای مالی روی اندیکاتورها استوار شود. بلکه باید مجموعهای از ابزارهای در اختیار برای تحلیل داراییها مورد استفاده قرار گیرند. در نهایت تصمیمگیر نهایی نیز شخص فرد معاملهگر است.
تحلیل تکنیکال مقدماتی
شما در جای درستی هستید اگر:
- به دنبال بهترین دوره آموزش تحلیل تکنیکال مقدماتی هستید.
- قصد دارید از صفر و بهصورت اصولی، یادگیری تحلیل تکنیکال را شروع کنید.
- میخواهید دانش و مهارت سرمایهگذاری و روش کسب درآمد از بازارهای مالی را بهصورت درست یاد بگیرید.
- سهام یا ارزهای دیجیتال پرسود و آینده دار را بشناسید.
- با نوسان گیری و خرید و فروش، سود کسب کنید.
- از ضرر در بازارهای مالی دوری کنید و سرمایه و داراییهای خود را حفظ کنید و رشد دهید.
- میخواهید بدانید چه نقاطی برای ورود و خروج از معامله خوب هستند.
تحلیل تکنیکال پیشرفته
برای بهتر شدن باید قوی تر شد، برای شماره یک بودن باید بهترین شد. اگر هنوز بهترین نیستید پس هنوز مسیر یادگیری ادامه دارد. برای کسب سود در بازارهای مالی و سرمایه گذاری باید مسلح شویم، اینجا حرف اول با آموزش و تجربه است باید مسلح شویم به ابزارهایی برای حفظ و رشد سرمایه، بدون استفاده از ابزارهای نوین تحلیل و بررسی، ریسک از دست دادن سرمایه به خصوص در بازارهای بین المللی بسیار زیاد است و ورود به این بازارها نیازمند تجهیزات قوی و تسلط کافی است. دوره تحلیل تکنیکال پیشرفته کلینیک سرمایه با معرفی ابزارهای نوین همچون فیبوناچی، الگوهای هارمونیک و ایچیموکو شما را برای درک صحیح تر و عملکرد بهتر در بازارهای مالی کمک می کند. . هدف کلینیک سرمایه از این دوره، آموزش تحلیل تکنیکال بصورت اصولی و دقیق به عنوان یکی از مهم ترین ابزارهای بررسی بازارهای مالی است.
در کلینیک سرمایه دو دوره آموزشی مفصل در بحث تحلیل تکنیکال مقدماتی و پیشرفته تهیه شده است که علاقهمندان میتوانند با تهیه این دورهها به طور کامل در زمینه اندیکاتورها و نحوه استفاده از آنها اطلاعات به دست بیاورند. در این دورهها رویکرد مدرس روی ارائه مثالهای فراوان برای آموزش تحلیل تکنیکال بوده است. همچنین با تهیه این دوره از پشتیبانی دائمی مدرس نیز برخوردار خواهید بود.
امتیاز شما به این محتوا
میانگین امتیازات: / 5. تعداد امتیاز:
اولین نفری باشید که به این محتوا امتیاز می دهد
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
اندیکاتور ATR چیست + مهمترین کاربرد اندیکاتور ATR
اندیکاتور MFI (Money Flow Index) چیست؟
آموزش اندیکاتور CCI + نحوه دریافت سیگنالهای معتبر از اندیکاتور CCI
اندیکاتور ADX چیست؟ آموزش دریافت سیگنالهای طلایی با اندیکاتور ADX
حد ضرر چیست؟ 5 نکتهای که برای تعیین حد ضرر یا استاپ لاس
آموزش الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال؛ از مفاهیم تا کاربردها
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
آموزش دوره های مالی