پس از گسترش ارزهای دیجیتال به‌عنوان دارایی‌های با اهداف تمرکززدایی، نوبت جهشی بزرگ در این نوع دارایی‌ها بود. فعالان و توسعه‌دهندگان رمزارزها به فکر ورود به دنیای هنر بودند و قصد داشتند بزرگ‌ترین مشکل این دنیا، یعنی حق مالکیت را به‌کمک فناوری بلاکچین حل کنند. همین مسئله سبب پدید آمدن توکن‌های غیرقابل تعویض یا NFT شد. این توکن‌ها به هنرمندان دیجیتال این امکان را می‌داد تا با ثبت و عرضه آثار هنری خود مانند نقاشی دیجیتال، موسیقی، و فیلم روی بلاکچین و تبدیل این آثار به توکن‌های NFT، حق مالکیت معنوی آثار خود را حفظ کنند. در این مقاله، به بررسی کامل توکن غیرمثلی یا NFT خواهیم پرداخت و با انواع آن، ویژگی‌ها، و مزایای توکن‌های غیرقابل تعویض بیشتر آشنا می‌شویم.

توکن NFT چیست؟

 

بیشتر طرفداران ارزهای دیجیتال شروع پدیده‌ای به‌نام توکن NFT را به بازی ویدئویی بلاکچینی CryptoKitties نسبت می‌دهند، اما کارشناسان و متخصصان این بازار شروع ایده توکن‌های غیرقابل تعویض را کوین‌های رنگی (Colored Coins) بیت کوین می‌دانند. توسعه‌دهندگان با ایجاد تغییراتی در اسکریپت‌های تراکنش بیت کوین، در سربرگ این کوین‌ها تغییراتی ایجاد می‌کردند که نودها و دریافت‌کنندگان متوجه آن می‌شدند. همین ایده توسعه‌دهندگان بیت کوین آغازی برای نوآوری جدید بازار ارزهای دیجیتال، یعنی NFTها بود.

NFT مخفف عبارت Non Fungible Token، به‌معنی توکن غیرمثلی یا غیرقابل تعویض است. NFT به توکن‌های غیرقابل تعویض و دیجیتال گفته می‌شود که روی بلاکچین تأیید می‌شوند و ویژگی‌هایی مانند منحصربه‌فرد بودن و غیرقابل تعویض بودن دارند. آن‌ها می‌توانند تقریباً در هر دسته‌بندی قرار بگیرند، اما بیشتر در قالب آثار هنری، موسیقی، و به‌عنوان آیتم‌هایی در بازی‌های ویدیوئی مبتنی بر بلاکچین ظاهر می‌شوند.

توکن NFT چه تفاوتی با توکن‌های قابل معاوضه دارد؟

حال که با مفهوم توکن‌های NFT آشنا شدیم، نوبت به مقایسه این نوع دارایی‌ها با توکن‌های قابل تعویض است. در ادامه، در قالب جدولی به تفاوت این دو نوع توکن می‌پردازیم.

توکن غیرقابل تعویض (NFT) توکن قابل تعویض (Cryptocurrency)
تعریف دارایی دیجیتال یا فیزیکی که به توکن رمزنگاری منحصربه‌فرد یک شبکه بلاکچین خاص مرتبط شده است. به‌عنوان نوعی پول دیجیتال عمل می‌کند که می‌توان آن را با دارایی‌های دیگر تعویض کرد و دوتا از آن‌ها ارزش یکسانی دارند.
روش تعیین ارزش به ارزش دارایی بستگی دارد. به نوسانات بازار بستگی دارد.

ویژگی‌های توکن NFT چیست؟

ویژگی های NFTها که باعث ارزشمند کردن آنها شده است.

در ادامه بحث توکن NFT چیست، باید درباره ویژگی‌های این توکن‌ها نکاتی را بررسی کنیم. واقعیت این است که این توکن‌ها بسیاری از ویژگی‌های ارزهای دیجیتال دیگر را دارند، اما آنچه این توکن‌ها را از بقیه متمایز می‌کند، سه ویژگی اختصاصی است که عبارت‌اند از:

۱. منحصربه‌فرد بودن

همان‌طور که در تعریف NFT چیست اشاره کردیم، این توکن‌ها ویژگی‌هایی دارند که مشابه آن را در هیچ‌یک از توکن‌های دیگر موجود در بازار نمی‌توان یافت. مثلاً بیت کوین را در نظر بگیرید؛ هیچ تفاوتی بین دو کوین BTC وجود ندارد. درحالی‌که عملاً دو توکن NFT را نمی‌توان یافت که ارزش یکسانی داشته باشند.

۲. محدود بودن تعداد آن‌ها در بازار

توکن‌های غیرمثلی در بازار به‌طور محدود عرضه می‌شوند. توسعه‌دهندگان NFTها باوجود اینکه می‌توانند تعداد بسیاری از این توکن‌ها را به بازار عرضه کنند، ترجیح می‌دهند تعداد محدودی از توکن‌های غیر قابل معاوضه در بازار وجود داشته باشد. این ویژگی مهم می‌تواند ارزشمندی این توکن‌ها را در بلندمدت تضمین کند.

۳. غیر قابل تقسیم بودن

وقتی قصد خرید یک ارز دیجیتال مانند اتریوم یا بیت کوین را دارید، هیچ نیازی به خرید یک کوین کامل نیست، بلکه بسته به میزان سرمایه‌ای که در نظر دارید، می‌توانید درصدی از یک سکه را بخرید، اما درخصوص توکن‌های غیر قابل معاوضه این امکان وجود ندارد و هرگاه قصد خرید و فروش آن‌ها را دارید، باید یک واحد کامل را مبادله کنید.

مزایای توکن غیر قابل معاوضه یا NFT چیست؟

مزیت های توکن NFT

در ادامه بحث توکن NFT چیست، باید مزایای استفاده از این توکن را بررسی کنیم. شاید این سؤال برای شما به‌وجود آمده باشد که این توکن‌ها چه مزیت رقابتی‌ای در مقایسه با دیگر ارزهای موجود در بازار دارند. این سؤال بسیار مهمی است و باید به‌طور دقیق مشخص شود که کارکرد توکن غیر مثلی چیست. برای روشن این مسئله، می‌توان به نکات زیر اشاره کرد:

۱. مالکیت حقیقی به‌معنای واقعی کلمه محقق می‌شود

در دنیای مبتنی بر اینترنت امروز، ما در فضای مجازی فعالیت‌های زیادی داریم که گمان می‌کنیم تحت مالکیت ما اداره می‌شوند. مثلاً فرض کنید بسیاری از ما امروز در یک پیام‌رسان یا شبکه اجتماعی دارای حساب کاربری هستیم. این حساب به نام ماست و فعالیت‌هایی که در آن انجام می‌دهیم، ذیل هویت ما انجام می‌شود، اما آیا واقعاً این حساب‌های کاربری در اختیار ما هستند یا شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات شبکه‌های اجتماعی هر زمان که بخواهند می‌توانند کنترل حساب ما را در دست بگیرند؟‌

پاسخ روشن است؛ مالکیت این صفحات مجازی تماماً در اختیار ما نیست، اما با تعریف توکن غیر قابل معاوضه در بستر فناوری بلاک‌چین، این امکان ایجاد شده است که افراد یک دارایی را به‌طور کامل تحت‌اختیار خود درآورند و مالک واقعی آن باشند. این موهبت بسیار بزرگی در عصر دیجیتال به‌شمار می‌رود.

۲. قابلیت خرید و فروش سریع دارند

این توکن‌ها با وجود اینکه تحت مالکیت حقیقی دارندگان آن قرار دارند، قابل معامله هستند و خیلی راحت می‌توان آن‌ها را با دیگران معامله کرد. بنابراین نباید به‌اشتباه تصور شود که وقتی کسی مالک یک توکن غیر مثلی می‌شود، برای همیشه باید آن را با خود داشته باشد.

۳. توکن غیر مثلی قابل تخریب شدن نیست

وقتی توکنی غیر مثلی در بازار ایجاد می‌شود، به‌هیچ‌وجه قابل حذف شدن نیست. ممکن است بنابه خواست و اراده مالک، تغییرات متنوعی روی آن‌ها ایجاد شود، اما تحت هیچ شرایطی برای همیشه در بازار حذف نمی‌شوند.

۴. رعایت حق کپی رایت در دنیای دیجیتال

وقتی پای اینترنت به دنیای امروز باز شد، مسئله کپی رایت و رعایت حق نشر به بحرانی جدی تبدیل شد. با وجود اینکه قوانین متعددی در کشورهای مختلف و در سطح بین‌المللی برای حراست از حق ناشران آثار مختلف وضع شده است، در عمل، سرقت این آثار در کوتاه‌ترین زمان و به راحت‌ترین شکل ممکن در این بازار انجام می‌شد. توکن‌های غیر مثلی این امکان را ایجاد کرده‌اند که آثار مختلف در قالب آن‌ها عرضه شوند و به این ترتیب، مسئله حراست از مالکیت معنوی روی آثار هنری مختلف تا حد زیادی برآورده می‌شود.

معایب توکن NFT چیست؟

معایب توکن های غیرقابل تعویض

توکن‌های NFT نیز مانند هر نوع دارایی‌ دیگری، معایب خود را دارند. یکی از معایب این نوع دارایی‌ها، عدم نقد شوندگی این توکن‌هاست. بازار NFT هنوز نسبتاً جدید است و در مقایسه با بازارهای مالی سنتی، فاقد نقدینگی کافی است. بنابراین، عدم نقدشوندگی خرید و فروش سریع NFTها را با چالش همراه کرده است.

یکی از مهم‌ترین معایب و چالش‌های بازار NFTها، احتمال تقلب و جعل دارایی‌هاست. با وجود تدابیر امنیتی ارائه‌شده توسط فناوری بلاکچین، NFTها از تقلب و جعل مصون نیستند. مواردی وجود داشته است که افراد غیرمجاز NFTهای جعلی ایجاد کرده‌اند یا مالکیت دارایی‌های دیجیتال را نادرست معرفی کرده‌اند. خریداران باید قبل از خرید NFT محتاط باشند و تحقیقات کاملی انجام دهند تا از صحت و مشروعیت دارایی اطمینان حاصل کنند.

علاوه‌ بر این موارد، بازار NFT در حال حاضر با مقررات محدود فعالیت می‌کند و سرمایه‌گذاران را در معرض خطرها و کلاهبرداری‌های بالقوه قرار می‌دهد. فقدان چهارچوب استاندارد برای NFTها، حل اختلافات و حمایت از حقوق سرمایه‌گذاران را چالش‌برانگیز می‌کند.

کاربردهای توکن NFT چیست؟

در ادامه، کاربردهای این نوع توکن‌ها در زمینه‌های مختلف را بررسی می‌کنیم.

آثار هنری

آثار هنری همواره به‌عنوان اصلی‌ترین کاربرد NFTها شناخته می‌شوند. هنرمندان بسیاری آثار هنری خود را به شکل توکن NFT با قیمت‌های بسیار گرانی به فروش رسانده‌اند. علاوه‌ بر این، هنرمندان با استفاده از قرارداد هوشمند و اوراکل‌، به خلق آثار هنری قابل برنامه‌ریزی می‌پردازند که امکان ایجاد تغییر در اثر هنری در شرایط خاص را مهیا می‌کند.

از معروف‌ترین آثار هنری که در قالب NFT منتشر شد و به‌فروش رسید، می‌توان به Everydays: The First 5000 Days، اثر هنرمند مشهور به‌نام Beeple اشاره کرد که به قیمت ۶۹/۳ میلیون دلار به‌فروش رسید.

صنعت مد و فشن

به‌کمک توکن‌های NFT، مصرف‌کنندگان به‌سادگی اطلاعات مالکیت خرید و لوازم جانبی خود را به‌صورت آنلاین بررسی می‌کنند و خطر جعل کاهش پیدا می‌کند. برای مثال، کاربران به‌سادگی کد QR موجود در برچسب‌های قیمت را برای پوشاک و لوازم جانبی به‌شکل NFT اسکن می‌کنند و از اصالت محصول خریده‌شده مطمئن می‌شوند. در حال حاضر، برند پوشاک و اکسسوری زارا از این قابلیت برای محصولات خود استفاده می‌کنند.

مجوزها و گواهی‌نامه‌ها

یکی از کارآمدترین کاربردهای توکن‌های NFT، ارائه مجوزها و گواهی‌نامه‌های معتبر است. برای مثال، دانشجویان پس از اتمام تحصیل می‌توانند مدرک تحصیلی و تمام سوابق دانشگاهی خود را در قالب یک توکن NFT دریافت و به‌راحتی به مراکز دیگر ارائه کنند. یا صنعت املاک و مستغلات می‌توانند از این توکن‌ها برای ثبت املاک و ارائه اسناد معتبر استفاده کنند.

ورزش

برخی از جدی‌ترین نگرانی‌هایی که صنعت ورزش را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، بلیت‌ها و کالاهای تقلبی است. بلاکچین راه‌حل ایدئالی برای حل چنین مشکلاتی است. تغییر ناپذیری فناوری بلاکچین و به‌خصوص NFTها، به جلوگیری از تقلب در کلکسیون‌های ورزشی و بلیت‌های مسابقات کمک می‌کند.

بازی‌های ویدئویی

NFTها همچنین اثر خود را در صنعت بازی‌های بلاکچینی نیز بر جای گذاشته‌اند. Crypto Kitties اولین شرکتی بود که در سال ۲۰۱۷ ویژگی‌های بازی را با NFTها ترکیب کرد و گربه‌های دیجیتال را در بلاکچین منتشر کرد و به کاربران امکان تعامل و تجارت با آن‌ها را داد. این مدل به‌قدری موفق بود که باعث شد شبکه اتریوم برای مدت کوتاهی توسط حجم زیادی از تراکنش‌ها مسدود شود.

از آن زمان، بازی به کاربردی کلیدی برای NFT تبدیل شد. در واقع، NFTها دلیل اصلی تفاوت بین شرکت‌های بازی سنتی و استارتاپ‌های غیرمتمرکز هستند. به‌کمک توکن‌های غیرقابل تعویض، بازیکنان می‌توانند هنگام بازی کردن، درآمد کسب کنند و روند انجام بازی‌های ویدئویی را به فرایند سودآور تبدیل کنند.

استانداردهای NFT در بلاک‌چین اتریوم

انواع استاندارد توکن NFT در اتریوم

بلاک‌چین اتریوم اصلی‌ترین میزبان NFTها تلقی می‌شود. توسعه‌دهندگان این بلاک‌چین چندین استاندارد را برای تعریف توکن‌های غیر مثلی در نظر گرفته‌اند. شاید این سؤال برای شما ایجاد شده باشد که روش ساخت NFT چیست. توجه کنید که در بلاک‌چین اتریوم، دو استاندارد زیر به‌عنوان دستورالعمل ساخت توکن غیر قابل معاوضه به‌شمار می‌روند.

۱. استاندارد ERC 1155

این استاندارد برای ایجاد توکن‌های نیمه مثلی کاربرد دارند. فرض کنید در یک بازی، می‌خواهید از اسلحه خاصی فقط صد عدد ساخته شود و در اختیار گیمرها قرار بگیرد. در این حالت، این استاندارد به‌کمک شما می‌آید.

۲. استاندارد ERC 721

به‌کمک این استاندارد، هر توکن صرفاً به یک نشانی خاص اختصاص پیدا می‌کند و این در واقع همان توکن غیر مثلی است. در کد مربوط به این استاندارد، قابلیت خرید و فروش توکن‌ها لحاظ می‌شود.

راه‌های درآمدزایی از NFT

در حال حاضر، بازارهای بسیاری برای معامله و حتی ساخت توکن‌های NFT راه‌اندازی شده است. از محبوب‌ترین این مارکت‌ها می‌توان به اوپن سی (Open Sea)، رریبل (Rerible)، و لوکز ریر (Looks rare) اشاره کرد.

در این مارکت‌ها به‌راحتی می‌توان تصاویر، آثار موسیقی، و حتی فیلم و ویدئو را به توکن NFT تبدیل کرد و به‌فروش گذاشت. اگر هنرمند خلاقی هستید، با تبدیل اثر خود به NFT و تعیین قیمت منطقی برای آن، می‌توان به درآمد رسید. البته تبلیغات درباره اثر خود را نباید فراموش کنید.

اما اگر هنرمند نیستید، با تحقیق درباره مجوعه‌های NFT یا آثار هنرمندان دیگر و خرید آن‌ها، می‌توانید از رشد ارزش این آثار کسب سود کنید. البته برای کشف NFTهای ارزشمند، به بررسی کامل پروژه و هنرمند مدنظر نیاز دارید تا متحمل ضرر نشوید.

مهم‌ترین پروژه‌های NFT در بازار رمزارزها

مهم‌ترین پروژه‌های NFT را معمولاً به دو دسته NFTهای بر بستر اتریوم و توکن‌های غیرقابل تعویض بر بستر سایر بلاکچین‌ها تقسیم می‌کنند. برترین پروژه‌ها بر بستر اتریوم عبارت‌اند از:

  • آزوکی (Azuki)
  • بورد اپ یاخت کلوپ (Bored Ape Yacht Club)
  • موتانت اپ یاخت کلوپ (Mutant Ape Yacht Club)
  • پادجی پنگوئن (Pudgy Penguins)
  • کریپتو پانکز (Crypto Punks)

در تصویر زیر، نمودار حجم معاملات برترین مجموعه‌های NFT بلاک‌چین اتریوم را در سال‌های اخیر مشاهده می‌کنید.

نمودار حجم معاملات برترین مجموعه‌های NFT بلاک‌چین اتریوم

مجموعه‌های مهم سایر بلاکچین‌ها شامل بیت کوین فراگز (Bitcoin Frogs)، ان بی ای تاپ شات (NBA topshots)، و سولانا مانکی بیزینس (Solana Monkey Business) هستند.

برترین NFTهای بازی بر بستر اتریوم نیر عبارت‌اند از:

  • شامل کریپتوکیتیز (CryptoKitties)
  • سورار (Sorare)
  • پارارل آلفا (Paralel Alpha)
  • آدر دِد فور آدر ساید (Otherdeed For Otherside)

مهم‌ترین بازی‌های بلاکچین‌های دیگر نیز گادز آنچیند (Gods Unchained)، اکسی اینفینیتی (Axie Infinity)، آیروری (Aurory)، و آلین وردز (Alien Worlds) هستند.

گران‌ترین و معروف‌ترین ان اف تی در جهان

صنعت NFT ارقام بسیار زیادی را برای دارایی‌های ساخته‌شده در این بازار ثبت کرده است. در حال حاضر، عنوان گران‌ترین NFT فروخته‌شده مربوط به اثر هنرمندی به نام Pak است که با عنوان The Merge شناخته می‌شود. این توکن غیرقابل تعویض به‌قیمت ۹۱/۸ میلیون دلار به‌فروش رسیده است. عنوان دومین NFT گران‌قیمت بازار نیز به اثر مشهور Beeple به‌نام Every day: The First Five Thousand Days تعلق دارد که با قیمت ۶۹/۳۴ میلیون دلار به‌فروش رسیده است.

اثری به نام Clock، که Pak و Julian Assange منتشر کردند، نیز با قیمت ۵۲/۷۴ میلیون دلار به‌فروش رسیده است. دومین اثر گران‌قیمت Beeple و چهارمین NFT گران تاریخ، اثری به‌نام Human One است که با قیمت ۲۸/۹ میلیون دلار فروخته شد. یکی از NFTهای مجموعه معروف کریپتو پانکز عنوان پنجم گران‌قیمت‌ترین توکن غیرقابل تعویض را از آن خود کرده است. این توکن با کد ۵۸۲۲ با قیمت ۲۳/۷ میلیون دلار به‌فروش رسید.

محبوب‌ترین شبکه‌های بلاک‌چین برای توکن‌های غیرمثلی

طبق داده‌های سایت TheBlock، در حال حاضر، محبوب‌ترین شبکه‌های بلاکچین برای ساخت توکن‌های غیرقابل تعویض را بیت کوین، اتریوم، پالیگان، و سولانا تشکیل می‌دهند. همان‌طور که از نمودار مشخص است، در هفته دوم ژانویه سال ۲۰۲۴، بیت کوین با حجم بازار NFTهای ۸۷/۰۷ میلیون دلار در صدر محبوب‌ترین بسترها برای ساخت NFT قرار دارد. مطمئناً این رشد و پشت سر گذاشتن جایگاه اتریوم از اواسط سال ۲۰۲۳، به‌دلیل اوردینالزهای بیت کوین بوده است که امکان ساخت توکن‌های غیرمثلی را بر بستر بلاکچین بیت کوین فراهم کرده‌ است.

نمودار حجم معاملات بیشترین شبکه بلاک‌چین

اتریوم نیز به‌واسطه انتقال از مکانیزم اثبات کار به اثبات سهام و بهره‌گیری از راهکارهای لایه دو، توانسته به شبکه‌ای مقیاس پذیرتر تبدیل شود و حجم ۵۷/۲۱ میلیون دلاری را در هفته دوم ژانویه ثبت کند.

پالیگان به‌دلیل کارمزدهای بسیار کم، همواره از محبوب‌ترین شبکه‌ها برای ساخت NFT تلقی می‌شد. این شبکه در هفته دوم ژانویه حجمی معادل با ۳۲/۱۷ میلیون دلار را ثبت کرده و در آخر، سولانا نیز با حجم ۲۹/۳۳ قرار گرفته است که مزیت‌هایی مانند کارمزد کم و سرعت زیاد تراکنش‌ها را در اختیار فعالان این بازار قرار می‌دهد.

مقایسه آمار ضرب کردن توکن NFT در بلاک‌چین‌های اتریوم و سولانا

درحالی‌که صنعت NFT در حال رشد است، بلاکچین‌های مطرح نیز به دنبال فراهم کردن بستر مورد نیاز برای جذب بیشتر مخاطبان این بازار هستند. دو بلاکچین اتریوم و سولانا علاوه‌ بر رقابت در بخش‌های دیگر صنعت کریپتو، در بازار NFTها نیز رقابت تنگاتنگی دارند.

حجم ضرب توکن روزانه در بلاکچین اتریوم، در حال حاضر ۱/۹ هزار عدد برآورد شده است. نمودار زیر روند ضرب توکن‌های NFT را در بستر شبکه اتریوم، در سال‌های اخیر نشان می‌دهد.

نمودار روند ضرب توکن‌های NFT را در بستر شبکه اتریوم

اما این حجم در بلاکچین سولانا ۱۸/۷ هزار عدد است. رشد حجم ضرب توکن NFT در شبکه سولانا از نوامبر ۲۰۲۳ شروع شد. این رشد تعداد ضرب توکن NFT در شبکه سولانا می‌تواند نشانه علاقه کاربران بازار NFT برای فعالیت در شبکه سولانا باشد. تصویر زیر نمودار روند ضرب توکن‌های غیرمثلی در شبکه سولاناست.

نمودار روند ضرب توکن‌های NFT را در بستر شبکه سولانا

بیشترین حجم معاملات توکن‌های NFT در کدام پلتفرم‌ها انجام می‌شود؟

حال در ادامه، حجم معاملات توکن‌های غیرقابل تعویض در پلتفرم‌های مختلف را بررسی می‌کنیم. اوپن سی (Open Sea) همواره یکی از محبوب‌ترین پلتفرم‌های خرید و فروش NFT شناخته می‌شود.

این مارکت پلیس حجم معاملات ماهانه ۵۲/۸۴ میلیون دلاری را یک ماه اخیر ثبت کرده است و دومین مارکت بزرگ NFT محسوب می‌شود. مارکت بلور (Blur) نیز با حجم معاملات ماهانه ۲۷۰ میلیون دلار، در جایگاه اول قرار دارد.

مارکت اختصاصی مجموعه Crypto Punks نیز با حجم معاملات ماهانه ۵/۹۳ میلیون دلار، در جایگاه سوم قرار می‌گیرد. پلتفرم معاملات توکن‌های غیرمثلی X2Y2 با حجم معاملات ماهانه ۳/۱۸ میلیون دلار در جایگاه چهارمین مارکت بزرگ توکن‌های NFT قرار دارد.

در تصویر زیر، نمودار آمار فروش توکن‌های غیرمثلی در برترین پلتفرم‌های NFT ظرف چهار سال اخیر را مشاهده می‌کنید. همان‌طور که می‌بینید، رکورد فروش در ژانویه ۲۰۲۲ با ۵/۵ میلیارد دلار به‌ثبت رسیده است.

نمودار آمار فروش توکن‌های غیرمثلی در برترین پلتفرم‌های NFT ظرف چهار سال اخیر

اوردینالز بیت کوین چیست؟

اوردینالز بیت کوین

در سال ۲۰۲۳، اوردینا‌های بیت‌کوین سروصدای زیادی در دنیای توکن‌های NFT به‌راه انداختند. اوردینالز (Ordinals) معادل توکن‌های غیرقابل تعویض در بلاکچین بیت کوین است که با استفاده از ساتوشی، کوچک‌ترین واحد ارزش موجود در زنجیره، ایجاد می‌شوند. به هر ساتوشی بر اساس ترتیب استخراج یک شماره سریال داده می‌شود.

این اعداد اوردینالز نامیده می‌شوند و به بلاکچین کمک می‌کنند تا مکان هر ساتوشی و مالک آن را پیگیری کند. این ترتیبات می‌توانند دارای محتوای اضافی نوشته‌شده روی آن‌ها باشند که به آن درج (inscribing) می‌گویند.

پروتکل Ordinal با پیوست کردن داده‌های اضافی به یک ساتوشی، مانند یک تصویر یا یک متن، امکان ایجاد دارایی‌های دیجیتالی منحصربه‌فرد و کمیاب، مانند توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) را فراهم می‌کند که از امنیت و تمرکززدایی بلاکچین سود می‌برند. نرم‌افزار اصلی بیت کوین Ordinals در ژانویه ۲۰۲۳ منتشر شد.

کلام پایانی

همان‌طور که گفته شد، توکن‌های غیرقابل تعویض به دارایی‌هایی گفته می‌شود که که روی بلاکچین ایجاد می‌شوند و ویژگی‌هایی مانند منحصربه‌فرد بودن و غیرقابل تعویض بودن را در خود دارند. این توکن‌ها در زمینه آثار هنری، قطعات موسیقی، آثار ادبی، تصاویر کلکسیونی، و بازی‌های بلاکچینی کاربرد دارند. علاوه‌ بر این، می‌توان از این توکن‌ها برای ایجاد اسناد و گواهی‌نامه‌ها استفاده کرد. در این مقاله به بررسی کامل NFT ها پرداختیم و مزایا و معایب آن‌ها را بررسی کردیم.