یکی از چالش‌های جدی که منتقدان بلاک‌چین همواره در خصوص آن مطرح می‌کنند، مسئله رعایت حریم خصوصی است. این دسته از افراد معتقدند که بزرگ‌ترین نقطه ضعف بلاک‌چین ناتوانی در حفاظت از حریم خصوصی افراد است. در همین راستا فناوری جدید به نام تپ روت (Taproot) ابداع شده است که در زمینه ارتقای حفاظت از حریم خصوصی دارندگان بیت کوین مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر می‌خواهید بدانید که تپروت چیست و چگونه مشکلات حریم خصوصی بلاک‌چین را برطرف می‌کند، در ادامه با ما همراه باشید.

چالش حریم خصوصی در بلاک‌چین بیت کوین و پروژه‌های مختلف

اگر سابقه خرید و فروش بیت کوین را داشته باشید، احتمالا می‌دانید که بلاک‌چین بیت کوین اطلاعات مربوط به تراکنش‌ها را در قالب بلاک‌هایی ذخیره می‌کند. از قضا این داده‌ها در اختیار عموم کاربران قرار دارد. بنابراین شما وقتی اقدام به خرید و فروش بیت کوین می‌کنید، اطلاعات‌تان در یک محیط عمومی در دسترس قرار می‌گیرد. البته اطلاعات شما با نام مستعاری که توسط خودتان انتخاب می‌شود برای دیگران به نمایش در می‌آید. این دغدغه همواره وجود داشته است که عده‌ای بتوانند به اطلاعات واقعی کاربران دسترسی داشته باشند.

به همین جهت فناوری‌ها و نوآوری‌های مختلفی در زمینه بلاک‌چین به کار گرفته شده است تا حریم خصوصی کاربران به دقت رعایت شود. برخی از این فناوری‌ها عبارت‌اند از:

  • Stonewall
  • SegWit
  • CoinJoins
  • Chaumian

هر کدام از پروژه‌های فوق در نوع خود برای ارتقای حریم خصوصی کاربران خیلی مؤثر بوده‌اند. در کنار آن‌ها فناوری تپ روت نیز وجود دارد که اتفاقات مثبت زیادی را رقم زده است. در ادامه بررسی می‌کنیم که تپروت چیست.

تپروت چیست؟

همان‌طور که می‌دانید برای به‌روزرسانی شبکه‌های بلاک‌چین از هارد فورک استفاده می‌شود. در مقابل مفهوم هارد فورک، سافت فورک قرار دارد که فناوری Taproot در زیرمجموعه آن قرار می‌گیرد. این سافت فورک برای افزایش حریم خصوصی کاربران بلاک‌چین بیت کوین در قالب اسکریپت‌هایی در این شبکه اعمال می‌شوند. این نوآوری برای نخستین بار در سال ۲۰۱۸ توسط شخصی به نام گرگ مکسول پیشنهاد شد. تپ روی ضمن حفظ حریم خصوصی در انجام تراکنش‌ها در بلاک‌چین بیت کوین به‌صورت استاندارد و پیشرفته، قابلیت قراردادهای هوشمند بیت کوین را نیز گسترش می‌دهد.

نحوه کارکرد Taproot چیست؟

در این قسمت بهتر است به این موضوع بپردازیم که کارکرد تپروت چیست. برای پیچیده‌تر شدن معاملات در شبکه بیت کوین از ویژگی‌هایی مانند زمان‌بندی انتشار و قابلیت چند امضایی استفاده می‌شود. تا قبل از آنکه فناری تپ روت ابداع شود، عموم کاربران می‌توانستند به روش‌های گوناگون حتی به تراکنش‌هایی که از قابلیت زمان بندی انتشار و قابلیت چند امضایی نیز استفاده می‌کردند، دست پیدا کند. اما فناوری تپ روت امکان پنهان کردن تمام قسمت‌های تراکنش بیت کوین را از جمله ویژگی‌هایی که به آن‌ها اشاره کردیم را فراهم آورده است. به این ترتیب یک گام بزرگ در مسیر حراست از حریم خصوصی کاربران بلا چین بیت کوین برداشته شده است.

نحوه کارکرد Taproot

به زبان ساده می‌توان این طور تعبیر کرد که بیت کوین زمینه را برای مخفی شدن روند اجرای یک اسکریپت بیت کوین فراهم کرده است. البته ماجرا به همین جا ختم نمی‌شود و به نظر می‌رسد از دل به‌روزرسانی‌های جدید این فناوری و ترکیب آن با سایر فناوری‌های موجود در زمینه حریم خصوصی بلاک‌چین، اتفاقات مثبت دیگری نیز در راه باشد. به یکی از این موارد در ادامه اشاره خواهیم کرد.

مزایای تپروت چیست؟

فناوری دیگر تحت عنوان امضای اشنور (Schnorr) وجود دارد که با ترکیب آن با تپ روت کارایی این تکنولوژی ارتقا پیدا کرده است. در ادامه بیشتر در این زمینه توضیح می‌دهیم. با ذکر این نکته مهم در این قسمت اشاره می‌کنیم که مهم‌ترین مزایای فناوری تپروت چیست:

  • افزایش حریم خصوصی کاربران بلاک‌چین بیت کوین
  • کم شدن حجم داده‌های جابه‌جاشده در شبکه بلاک‌چین بیت کوین
  • کاهش میزان داده‌های ذخیره شده در بلاک‌چین
  • ایجاد قابلیت افزایش تعداد تراکنش‌های ثبت شده در هر بلوک بلاک‌چین بیت کوین
  • کم شدن کارمزد تراکنش‌های بیت کوین

آن چیزی که امکان افزایش تعداد تراکنش‌های ثبت شده در یک بلوک را فراهم می‌کند، اضافه شدن فناوری امضای اشنور به Taproot است. با ذکر این نکته مهم در ادامه قصد داریم بررسی کنیم که محصول ترکیب فناوری امضای اشنور با Taproot چیست.

ترکیب فناوری تپ روت با امضای اشنور

به زبان ساده امضای اشنور یک طرح رمزنگاری است که توسط یک فرد آلمانی به نام کلاس اشنور ابداع شده است. دو مزیت مهم در استفاده از امضای اشنور وجود دارد که عبارت‌اند از:

  • به خاطر ساختار ساده و تولید امضاهای کوتاه، استفاده از آن کارآمدی شبکه را ارتقا می‌دهد.
  • این قابلیت را ایجاد می‌کند که چند کلیدی در قالب یک تراکنش ثبت شده و یک امضای منحصربه‌فرد را تولید نمایند. در واقع امضای تمام طرف‌های درگیر در یک تراکنش در قالب یک امضای واحد اشنور تجمیع می‌شود.

مزیت دوم همان چیزی است که باعث می‌شود امکان ثبت چند تراکنش در یک بلوک در شبکه بلاک‌چین فراهم گردد. شاید بپرسید دستاورد ترکیب امضای اشنور و فناوری تپروت چیست؟

در پاسخ به این سؤال باید این گونه توضیح دهیم که در عمل هزینه‌های تراکنش‌ها کاهش پیدا می‌کند و همچنین به دلیل کاهش تعداد گره‌های معاملاتی، مقیاس‌پذیری شبکه به طور قابل توجهی بالا می‌رود. در نتیجه منافع این فناوری نه تنها عاید کاربران بلکه شامل حال صرافی‌ها نیز می‌شود.

سؤالات متداول

۱. مهم‌ترین مزیت تپروت چیست؟

وقتی از تپروت استفاده می‌شود، انعطاف‌پذیری شبکه بیت کوین ارتقا پیدا می‌کند. از طرفی وقتی یک تراکنش به یک آدرس عمومی منتقل می‌شود هیچ تفاوتی با انجام یک معامله در قالب یک قرارداد هوشمند ندارد. اساسا تمام پرداخت‌ها به صورت یکسان ثبت و ضبط می‌شوند.

۲. مهم‌ترین نوآوری امضای اشنور چیست؟

به کمک ابداع این نوآوری در عمل امکان ثبت چندین تراکنش در یک تراکش برای کاربران فراهم می‌شود. در نتیجه پهنای باند شبکه بلاک‌چین بیت کوین افزایش پیدا می‌کند. ترکیب آن با تپ روت نیز باعث ارتقای امنیت حریم خصوصی کاربران می‌شود.

کلام پایانی

چالش حریم خصوصی و بلاک‌چین سال‌ها است که وجود دارد و به نظر می‌رسد حداقل در آینده نزدیک نیز همچنان این داستان نقل محافل باقی بماند. در این مقاله بررسی کردیم که فناوری تپروت چیست. واقعیت است است که فناوری‌هایی از قبیل تپ روت، اشنور و … همگی در کنار یکدیگر  با هدف افزایش امنیت حریم خصوصی کاربران در شبکه بلاک‌چین بیت کوین کار می‌کنند. پیشرفت‌های خوبی در این سال‌ها رخ داده است؛ اما هنوز چالش‌های زیادی باقی مانده که به نظر می‌رسد در آینده برطرف خواهند شد.