خط روند چیست؟ آموزش ترسیم خط روند صعودی و نزولی

آموزش تحلیل
آموزش ترسیم خط روند

تاکنون بادقت به موج‌های دریا نگریسته‌اید؟ موج‌ها در نقطه‌ای آغاز می‌شوند. سپس اوج می‌گیرند و درنهایت، وقتی به ساحل می‌رسند، فرود می‌آیند و به‌پایان می‌رسند. این اتفاق مدام در دل دریا تکرار می‌شود. اوضاع در بازارهای مالی نیز به همین منوال است. گاهی اوقات قیمت‌ها افزایش می‌یابند و پس از مدتی، به سقف قیمتی می‌رسند. سپس روند نزولی در پیش می‌گیرند و کف قیمتی را به‌وجود می‌آورند. اینجاست که پای مفهومی به نام «خط روند» یا Trendline به‌میان می‌آید. در این مطلب، قصد داریم به آموزش رسم خط روند و بررسی اعتبار آن‌ بپردازیم. دعوت می‌کنیم تا پایان این مبحث مهم ما را همراهی کنید.

خط روند چیست؟ (Trendline)

وقتی صحبت از روند در نمودار قیمت به‌میان می‌آید، به‌صورت پیش‌فرض با مفهوم تایم‌فریم سروکار داریم. بنابراین، پیشنهاد می‌کنیم که ابتدا مقاله اختصاصی تایم فریم را مطالعه کنید تا با نحوه انتخاب تایم‌فریم با توجه به استراتژی معاملاتی برای رسم خط روند در نمودار قیمت آشنایی، پیدا کنید.

به زبان ساده، خط روند به خطی گفته می‌شود که روند نزولی یا صعودی را در نمودار قیمت مشخص می‌کند. خط روند معمولاً به‌صورت زاویه‌دار با افق ترسیم می‌شود. نکته اساسی این است که هرچه شیب خط روند بیشتر باشد، احتمال شکستن آن افزایش پیدا می‌کند. ماهیت خط روند به‌گونه‌ای است که نقش حمایت را در روند صعودی و مقاومت را در روند نزولی مشخص می‌کند. در همین زمینه، پیشنهاد می‌کنیم مقاله حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال را مطالعه کنید.

انواع خط روند

در حالت کلی، انواع خط روند را می‌توان به دو دسته کلی تقسیم کرد که عبارت‌اند از:

۱. خط روند صعودی

خط روند صعودی در تحلیل تکنیکال

این خط در روند صعودی روی نمودار ترسیم می‌شود و کف‌های قیمتی را به‌هم متصل می‌کند. در اصطلاح، به آن خط حمایت نیز گفته می‌شود. نکته مهم درباره خط حمایت آن است که تا وقتی شکسته نشود، معتبر است.

۲. خط روند نزولی

خط روند نزولی در تحلیل تکنیکال

این خط در روند نزولی روی نمودار ترسیم می‌شود و سقف‌های قیمتی را به‌هم متصل می‌کند. در اصطلاح، به آن خط مقاومت نیز گفته می‌شود. در جریان روند نزولی مادامی‌که این خط شکسته نشده، معتبر است.

آموزش رسم خط روند

برای رسم خط روند ابتدا باید تایم‌فریم مناسب را روی نمودار قیمت انتخاب کنید. پس از آن، باید نزولی یا صعودی بودن روند در تایم‌فریم انتخاب‌شده را مشخص کنید. کندل‌های ژاپنی بهترین گزینه برای ترسیم خط روند به‌حساب می‌آیند. به همین دلیل، پیشنهاد می‌کنیم که همواره از نمودار کندل‌ها برای کشیدن خط روند استفاده کنید. برای آشنایی بیشتر با آن‌ها پیشنهاد می‌کنیم مقاله کندل چیست را مطالعه کنید.

فرض کنید روند صعودی در نمودار قیمت حاکم است. در این حالت، باید روی کف‌های قیمت در نمودار تمرکز کنید. در ساده‌ترین حالت، با متصل کردن دو نقطه از کف‌های قیمت به یکدیگر می‌توانید خط روند را رسم کنید، اما تحلیلگران حرفه‌ای برای دستیابی به خط روند معتبر، معمولاً سه نقطه را در نظر می‌گیرند. به این ترتیب یک خط با زاویه مشخص نسبت به افق به دست می‌آید که به آن خط روند صعودی گفته می‌شود. برای رسم خط روند نزولی نیز باید دو یا سه نقطه از سقف‌های قیمت را به‌هم متصل کنید.

برای رسم خط روند روی نمودار قیمت نیز می‌توانید به‌راحتی از ابزارهای سایت تریدینگ ویو استفاده کنید. در مقاله دیگری به آموزش تریدینگ ویو و نحوه استفاده از آن پرداخته‌ایم که پیشنهاد می‌کنیم آن را مطالعه کنید.

اعتبار خط روند

چنان‌که اشاره کردیم، خط روند به‌نوعی نقش حمایت و مقاومت را در نمودار قیمت ایفا می‌کند. بنابراین، بسیاری از تحلیلگران این خطوط را مبنای تعیین حد سود و حد ضرر در معاملات خود قرار می‌دهند. پرسش مهمی که در این شرایط به وجود می‌آید این است که چگونه می‌توان اعتبار خط روند را ارزیابی کرد و تا چه حد می‌توان به خط روند اعتماد کرد؟

در تحلیل تکنیکال هیچ‌چیز قطعی‌ای وجود ندارد. بنابراین، نمی‌توان چشم بسته به هر خط روندی اعتماد کرد. مجموعه‌ای از شواهد و نکات تجربی وجود دارند که در ارزیابی اعتبار خطوط روند می‌توانید روی آن‌ها حساب کنید. در همین زمینه، به نکات زیر نیز توجه کنید:

  • هرچه تعداد نقاط متصل‌شده برای رسم خط روند بیشتر باشد، اعتبار آن بیشتر است.
  • هرچه شیب خط روند کمتر باشد، احتمال شکسته شدن آن کاهش پیدا می‌کند.
  • هرچه تقاطع خط روند با بدنه کندل‌ها کمتر باشد، قابل اعتمادتر خواهد بود.
  • خطوط روند رسم‌شده در تایم فریم‌های طولانی، به‌مراتب اعتبار بیشتری دارند.

شکست خط روند

شکست خط روند

هیچ خط روندی برای همیشه معتبر باقی نخواهد ماند، بلکه با گذشت زمان شکسته می‌شود. با شکسته شدن خطوط روند صعودی، از حمایت به مقاومت تبدیل می‌شود. با شکسته شدن خطوط روند نزولی نیز از مقاومت به حمایت تبدیل می‌شود. اما نشانه شکسته شدن خط روند چیست؟

اگر این خط با کندل شمعی بزرگی قطع شود، به‌احتمال‌ زیاد، شاهد تغییر روند خواهیم بود. دقت کنید که بخش بزرگی از بدنه کندل باید بیرون از روند قرار بگیرد و در همان حالت نیز بسته شود. البته تحلیلگران حرفه‌ای منتظر یک کندل مشابه دیگر نیز باقی می‌مانند تا با قطعیت درباره شکسته شدن خط به جمع‌بندی برسند. ممکن است پس از شکسته شدن خطوط روند شاهد پولبک نیز باشیم.

گاهی اوقات نیز ممکن است شاهد شکسته شدن خطوط روند نباشیم، بلکه نمودار فاصله زیادی از خط پیدا می‌کند. در این شرایط، باید در ترسیم خط روند تجدیدنظر کنید، زیرا خط قبلی کمکی به تصمیم‌گیری برای خرید و فروش در بازار نخواهد کرد.

کلام پایانی

اگر اهل شعر و ادبیات باشید، پس از آشنایی با نحوه رسم خط روند، شاید شنیدن این مصراع حضرت حافظ برای شما معنا و مفهوم متفاوتی پیدا کند: «دائما یکسان نباشد حال دوران غم مخور». روندها نیز در بازارهای مالی هیچ‌گاه برای همیشه پایدار باقی نمی‌مانند. بنابراین، پیشنهاد می‌کنیم که نه با چشمان بسته به روندهای صعودی اعتماد کنید و نه با مواجهه روندهای نزولی از آینده ناامید شوید. در عوض، با روندها دوستی کنید و همراه آن‌ها باشید. هنر تحلیل تکنیکال به شما در این مهم کمک می‌کند. با تهیه دوره‌های آموزشی تحلیل تکنیکال کلینیک سرمایه، شیوه رفاقت با روندها را یاد بگیرید.

سوالات متداول

1رسم خط روند چه کمکی به ما می‌کند؟

با کشیدن خط روند می‌توان مسیر حرکت نمودار قیمت، محدوده حمایت و مقاومت، سرعت تغییر قیمت، و شکل‌گیری الگوهای قیمت را به‌راحتی تشخیص داد.

2مهم‌ترین عامل شکسته شدن خط روند چیست؟

در زمان شکسته شدن خط روند، حجم معاملات به‌طور محسوسی افزایش می‌یابد و شاهد تغییر در قدرت خریدار و فروشنده در بازار خواهیم بود.

3چگونه خط روند رسم کنیم؟

برای ترسیم خط روند باید حداقل دو نقطه از کف‌ها یا سقف‌های قیمت را در نمودار به یکدیگر متصل کنید.

امتیاز شما به این محتوا

4.2 / 5. 5

میانگین امتیازات: 4.2/5
تعداد امتیاز: 5
در بهترین صرافی های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.
دیدگاه خود را به اشتراک گذارید
حتما نظرت رو برای ما و دیگران بنویس
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منو
جستجو
ورود/ ثبت نام
ارسال مجدد
درخواست مشاوره