اگر در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت کرده باشید، احتمالاً نام ساتوشی ناکاموتو را شنیده‌اید. اولین بیت کوین را فرد ناشناسی به‌نام ساتوشی ناکاموتو، در سوم ژانویه سال ۲۰۰۹، استخراج کرد، اما همچنان کسی نمی‌داند که این اسم مستعار، به فرد تعلق دارد یا گروه. جالب است بدانید که شروع آشنایی افراد علاقه‌مند به حوزه کریپتو با این اسم، به زمانی بسیار قبل‌تر از ایجاد بیت‌کوین برمی‌گردد.

ساتوشی ناکاموتو چند ماه پیش از آنکه بیت کوین را استخراج کند، وایت پیپری با عنوان «بیت کوین؛ یک سیستم پول الکترونیکی همتا‌ به همتا» انتشار داد. او در ۳۱ اکتبر سال ۲۰۰۸، با انتشار این وایت پیپر نوعی پروتکل غیرمتمرکز همتا به همتا ارائه داد که امنیت زیادی داشت و رمزنگاری شده بود. اگر مایلید درباره این موضوع بیشتر بدانید و اطلاعات دقیق‌تری از آن به دست آورید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

ساتوشی ناکاموتو کیست؟

با خواندن مقدمه این مقاله، متوجه رازآلود بودن شخصیت ساتوشی ناکاموتو می‌شوید. هیچ‌کس همچنان هویت او را نمی‌داند و تنها موضوعی که همه به آن واقف‌اند، وایت پیپری است که در سال ۲۰۰۸ منتشر کرد که شروع توسعه ارزهای دیجیتال محسوب می‌شود. در این وایت پیپر روش استفاده از این شبکه همتابه‌همتا توضیح داده شده است. در سال ۲۰۰۹، ساتوشی در حال کار روی اولین نسخه نرم‌افزار بیت کوین بود.

راه ارتباطی با او نیز صرفاً الکترونیکی بود و همین موضوع شناسایی هویت او را غیرممکن می‌کرد. در سال ۲۰۱۰، کار ساتوشی با بیت کوین به‌پایان رسید. او طی آخرین مکاتبه خود با توسعه‌دهندگان دیگر، نوشت که به‌سراغ چیزهای دیگری رفت. درنهایت، با رشد قیمت بیت کوین و محبوبیت رمزارزها، گمانه‌زنی‌های زیادی درباره ساتوشی به‌وجود آمد.

ساتوشی ناکاموتو چگونه سبب حذف واسطه شد؟

ساتوشی ناکاموتو کیست و چگونه باعث حذف واسطه ها شده است؟

شبکه همتابه‌همتا مشکل دو بار خرج کردن را حل می‌کند. منظور از دو بار خرج کردن این است که یک واحد ارز رمزنگاری‌شده در دو تراکنش متفاوت استفاده شود. از آن‌جاکه پول فیزیکی در آن واحد فقط می‌تواند در یک مکان باشد، این مشکل را ندارد. ماهیت ارز دیجیتال، مجازی است و به همین دلیل، بر اثر تراکنش ضرورتاً از مالکیت فرد خارج نمی‌شود.

اغلب برای آنکه این مشکل بر طرف شود، به شخص ثالث قابل اعتمادی نیاز داریم تا بتواند تأیید کند که این ارز دیجیتال را مالک آن خرج کرده است یا خیر. در این شرایط، واسطه‌ای مانند بانک به‌خوبی تراکنش‌ها را بدون دردسر مدیریت می‌کند، اما در نظر بگیرید که ممکن است شخص ثالث مقابل از اعتماد شما سوءاستفاده و کلاهبرداری کند.

در این شرایط است که نقش مهم رمزنگاری تراکنش‌ها و حذف واسطه مشخص می‌شود. درنهایت، همین مسأله غیرمتمرکز بودن تراکنش‌ها به ایجاد انواع بلاک‌چین منجر شد. در سیستم بلاک‌چین، براساس الگوریتم گواه اثبات کار (POW)، برچسب زمانی هر تراکنشی به پایان برچسب زمانی پیشین افزوده می‌شود. همین فرایند سابقه‌ای تاریخی ایجاد می‌کند که قابل‌تغییر نیست.

یکی از دلایلی که هک شدن در این روش را بسیار سخت می‌کند، توزیع تاریخچه تراکنش‌ها در گره یا نودهای بلاک‌چین است. برای کنترل سوابق بلاک‌چین به توان محاسباتی بسیار زیادی نیاز داریم و همین موضوع امنیت آن را تأمین می‌کند.

ساتوشی ناکاموتو چه میزان بیت کوین در اختیار دارد؟‌

از آنجا که هویت ساتوشی ناکاموتو همچنان ناشناس باقی مانده است، پاسخ این پرسش به‌صورت دقیق مشخص نیست، اما به‌طور تخمینی برخی منابع می‌گویند که او یک میلیون واحد بیت کوین دارد. میزان کل بیت کوینی که می‌توان استخراج کرد، ۲۱ میلیون واحد است. بنابراین، ساتوشی حدود ۵ درصد از کل بیت کوین را دارد. تا این زمان افرادی بوده‌اند که خود را به‌جای او معرفی کرده‌اند، ولی هیچ‌یک از این اشخاص موفق نشدند ادعای خود را اثبات کنند.

چه افرادی ممکن است ساتوشی ناکاموتو باشند؟

چه کسانی می توانند ساتوشی ناکاموتو باشند؟

اگرچه هویت ساتوشی ناکاموتو هنوز ناشناخته است، برخی گمان می‌برند شخصیت‌هایی که در ادامه معرفی می‌کنیم ممکن است هویت واقعی او باشند.

دوریان نوکاموتو، هویت احتمالی ساتوشی

اولین فرد این فهرست دوریان نوکاموتو است که مجله نیوزویک (Newsweek) ادعا می‌کند بین او و ساتوشی شباهت‌هایی وجود دارد. از دلایل آن، آزادی‌خواه بودن و ریشه ژاپنی این دو شخص است. دوریان نژاد آمریکایی ـ ژاپنی دارد و از دانشگاه پلی‌تکنیک کالیفرنیا در رشته فیزیک فارغ‌التحصیل شده است.

دوریان ناکاموتو بعد از مدت‌ها این ادعا را رد کرد و گفت که این موضوع صحت ندارد. یکی از اشتباهات بزرگ این مجله انتشار عکس خانه دوریان بود، زیرا به‌سادگی از روی عکس می‌توان لوکیشن خانه را شناسایی کرد. همین مسئله سبب شد که جامعه کاربری ارزهای دیجیتال از نقض حریم خصوصی دوریان آزرده شوند. همچنین آن‌ها ساتوشی بودن او را باور نکردند.

رسانه‌ای شدن برای دوریان خالی از لطف هم نبود. یک کمپین اینترنتی از طرف او توانست بیشتر از صد بیت کوین را جمع کند. این سرمایه نوعی قدردانی از طرف کامیونیتی بیت کوین بود. درنهایت، در آوریل سال ۲۰۱۴، دوریان و کسی که صاحب کمپین بود ویدئویی را در یوتیوب منتشر و از این کامیونیتی تشکر کردند.

کریگ رایت، هویت احتمالی ساتوشی ناکاموتو

دومین فرد کریگ رایت (Craig Wright) است که نزدیک‌ترین و محکم‌ترین شواهد هویت ساتوشی را دارد. براساس گفته‌های مقاله Wired در دسامبر سال ۲۰۱۵، کنفرانسی مربوط به سرمایه‌گذاران بیت کوین برگزار شد که کریگ رایت نیز در آن حضور داشت. زمانی که از او در کنفرانس سؤال شد، پاسخ داد که او از همه‌چیز سر در می‌آورد.

او همچنین اشاره کرد که زمان زیادی است که درگیر این مسائل است، اما تلاش می‌کند سرش به کار خودش باشد. ازجمله مدارک مجله Wired صفحه‌ای مرتبط به ارزهای دیجیتال در بلاگ کریگ رایت بود. این صفحه دقیقاً چند ماه پیش از انتشار وایت پیپر بیت کوین منتشر شده بود، اما این تنها مدرک موجود نبود.

ایمیل‌های لورفته از کریگ رایت

چند ایمیل از کریگ رایت لو رفته بود که شامل مکاتباتی با وکیلش درباره دفتر کل توزیع‌ شده همتابه‌همتا (p2p) بود. یکی دیگر از یافته‌ها چند رونوشت از جلساتی با وکیل‌ها و مقامات مالیاتی بود که کریگ رایت در آن عنوان می‌کند: «من همه تلاش خود را کردم و تا این لحظه حقیقت را پنهان کردم که از سال ۲۰۰۹ بیت کوین را مدیریت می‌کنم. هرچند که با این اتفاق، بقیه دنیا نیز این موضوع را می‌فهمند.»

این ادعا ابهامات و شبهه‌هایی را ایجاد کرد و مجله Wired در ادامه روند تحقیقات خود با مسائل متناقضی مواجه شد. یکی از این موارد مربوط به تاریخ مطالب بلاگ و کلیدهای عمومی مربوط به ساتوشی است که گویا واقعی نبوده است. جالب است بدانید که حتی ویتالیک بوترین، که از بنیان‌گذاران اتریوم است، صحبت کریگ رایت را تأیید نکرد و او را کلاهبردار نامید.

رد انتقادات توسط کریگ رایت

کریگ رایت به این انتقادها توجهی نکرد و سعی کرد نقش مهم خود را در بازار کریپتو به رسانه‌ها نشان دهد. رایت توانست یک فورک از بیت کوین کش به‌نام بیت کوین SV ایجاد کند. رایت در حال حاضر در شرکتی بلاکچینی به‌نام Nchain، در جایگاه مدیر ارشد علمی فعالیت می‌کند. کریگ رایت تا سال ۲۰۲۱ به‌صورت قانونی تلاش کرد اثبات کند که او ساتوشی است.

نیک سابو، هویت احتمالی ساتوشی ناکاموتو

مورد بعدی این فهرست نیک سابو (Nick Szabo) مهندس کامپیوتر و محققی است که در سال ۱۹۹۶ به‌دلیل نوشتن مقاله «قراردادهای هوشمند» معروف شد. او در سال ۲۰۰۸ روی بیت گولد، که ارز دیجیتال غیرمتمرکز است، کار کرد و آن را بدین شکل تعریف کرد:‌ «پروتکلی که در آن می‌توانید بدون هیچ واسطه‌ای کوین‌های با هزینه زیاد را، که قابل جعل نیستند، بسازید.» اگر دقت کنید متوجه می‌شوید این تعریف مشابه بیت کوین است.

دومینیک فریزبی (Dominic Frisby) کتابی به‌نام «بیت کوین، آینده پول» دارد که در آن نیک سابو را همان ساتوشی ناکاموتو می‌نامد. او مشاوره‌ای با یک سبک‌شناس داشت و درنهایت، نتیجه گرفت که سبک نوشتاری سابو شبیه ساتوشی است. همچنین هردوی آن‌ها به کارل منگر (Carl Menger)، که اقتصاددان است، اشاره کرده بودند.

یکی دیگر از دلایلی که سبب شک بیشتر فریزبی شد، کار کردن سابو در شرکت DigiCash‌ بود (ازجمله شرکت‌هایی که رمزنگاری را به پرداخت‌های دیجیتال وارد کرد).

چرا ساتوشی ناکاموتو هویت خود را پنهان کرده است؟‌

یکی از پرسش‌های که ممکن است برای شما مطرح شود این است که چرا ساتوشی باید هویت خود را مخفی کند. نظریه‌ای رقابتی در این مورد وجود دارد و آن این است که اگر مقامات متوجه هویت واقعی او می‌شدند، به‌احتمال زیاد او را محکوم می‌کردند و به‌دنبالش می‌آمدند.

برنارد فون ناتهاوس نمونه فردی است که در سال ۲۰۱۱، به‌دلیل ساخت، تملک، و فروش ارز خصوصی خود به‌نام دلار لیبرتی (Liberty Dollar)‌ محکوم شد. بنابراین، بعید نبود که این اتفاق برای ساتوشی نیز رخ دهد، زیرا هر دولتی اگر با تهدیدی علیه سیاست‌های پولی روبه‌رو شود، مسالمت‌آمیز برخورد نخواهد کرد.

آخرین اخبار و سرنخ‌ها از ساتوشی ناکاموتو

اگرچه شخصیت ساتوشی همچنان ناشناس است، برخی سرنخ‌ها و اخبار راجع به او وجود دارد که دانستن آن‌ها خالی از لطف نیست. در ادامه، تعدادی از آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

  • ساتوشی ناکاموتو، نابغه ریاضی

بیت کوین به‌دلیل کدنویسی فوق‌العاده بی‌نقص ساتوشی پلتفرم امنی محسوب می‌شود. در مجله نیویورکر (The New Yorker) نیز از او به‌عنوان نخبه کدنویسی یاد می‌کنند که توانست کدهای بیت کوین را در ۳۱هزار خط بنویسد. این مجله در مقاله «ارز دیجیتال، بیت کوین، و خالق رازآلود او» توضیح داد که حتی دن کامینسکی (Dan Kaminsky)، که محقق حرفه‌ای امنیت اینترنتی است، نتوانست کدهای بیت کوین را بشکند.

  • تسلط ساتوشی ناکاموتو به زبان انگلیسی

براساس آن چه در کدها و وایت پیپر بیت کوین مشاهده می‌شود، ساتوشی به انگلیسی بریتانیایی کاملاً تسلط دارد. هرچند خود او اقرار می‌کند که ژاپنی است، برخی بر این باورند که او بریتانیایی است. او در ایمیل‌هایی که به یکی از کدنویسان به‌نام Finney می‌داد، اصطلاحات بریتانیایی را به‌کار برده است. جان مک آفی مدعی شد که وایت پیپر ساتوشی را از لحاظ زبان‌شناسی بررسی کرده و به هویت او پی برده است.

  • شاید ساتوشی یک فرد نباشد

برخی افراد مانند لازلو هانچ (Laszlo Hanyecz)‌، که توسعه‌دهنده بیت کوین است، می‌گویند که ممکن است ساتوشی یک گروه باشد و بیت کوین را یک نفر کدنویسی نکرده باشد.

  • ساتوشی مرد است یا زن؟

عده‌ای بر این باورند که ناکاموتو ممکن است از اسم ساتوشی برای پنهان کردن جنسیت زن استفاده کرده باشد. کارولین ملونی (Carolyn Maloney)‌، که نماینده کنگره نیویورک است، در رویدادی با موضوع مشارکت زن‌ها در بلاک‌چین، شعار «ساتوشی زن است» را مطرح کرد.

  • تئوری توطئه درباره هویت ساتوشی

نظریه جالبی وجود دارد که ساتوشی را آژانس اطلاعات مرکزی (Central Intelligence Agency) در نظر می‌گیرد؛ بدان معنا که این ارز را متخصصان اطلاعات به‌وجود آورده‌اند.

موقعیت احتمالی ساتوشی ناکاموتو

براساس پست‌هایی که از ساتوشی در شبکه‌هایی مانند Bitcointalk و SourceForg وجود دارد، موقعیت احتمالی زندگی او در لندن است. اطلاعاتی که از ساتوشی وجود دارد، شامل موارد زیر است:

  • اکانت bitcointalk که ۵۳۹ پست دارد؛
  • ۳۴ ایمیل که در فهرست مخاطبان Bitcoin‌ و Cryptography است؛
  • حدود ۱۶۹ فعالیت در شبکه SourceForg؛
  • وجود فراداده‌هایی از وایت پیپر بیت کوین؛
  • آرشیوی مربوط به وی‌بک ماشین (Wayback machine).

با کمک این داده‌ها تعدادی نمودارهای پراکندگی تهیه شده است که زمان فعالیت ناکاموتو را در مناطق زمانی متفاوت نشان می‌دهد. لوکیشن‌های محتملی که ساتوشی در آن است عبارت‌اند از: بریتانیا (GMT)، منطقه اقیانوس آرام (PST)، شرق ایالات متحده آمریکا (EST)، استرالیا (AEST)، و ژاپن (JST).

کلام پایانی

در این مقاله سعی کردیم مطالب مهم درباره ساتوشی ناکاموتو را مرور کنیم. هویت او همچنان رازآلود است و کسی به‌طور قطعی نمی‌داند او کیست و کجا زندگی می‌کند. تئوری‌هایی درباره شخص یا گروه بودن ساتوشی نیز وجود دارد که کسی نمی‌تواند آن را صددرصد تأیید یا رد کند. تنها چیزی که در دسترس است، تعدادی از داده‌های او در برخی شبکه‌هاست که ما را از حدس و گمان صرف فراتر نمی‌برد.