در سال‌های اخیر، اکوسیستم دیفای (DeFi) در جایگاه موتور محرک نوآوری بلاک‌چین قرار گرفته است. افراد در هر نقطه از دنیا فقط با دسترسی به اینترنت و ایجاد کیف پول دیجیتال، می‌توانند با برنامه‌های غیرمتمرکز تعامل داشته باشند؛ بدون اینکه هیچ متولی یا واسطه‌ای در کار باشد. همین مسئله سبب شده است استقبال کاربران در سراسر دنیا از اکوسیستم دیفای روزبه‌روز افزایش پیدا کند. یکی از مفاهیم جدید که در این حوزه مطرح شده، ییلد فارمینگ (Yield Farming) است.

ییلد فارمینگ، نوعی روش کسب پاداش در قالب ارزهای دیجیتال در محیط برنامه‌های غیرمتمرکز است. این فناوری به افراد کمک می‌کنند تا به جای راکد نگهداشتن دارایی‌های خود در بازار رمزارزها، درآمد غیرفعال چشمگیری به دست بیاورند. در ادامه ییلد فارمینگ را بررسی خواهیم کرد. اگر در فکر هستید که با این روش در بازار ارزهای دیجیتال درآمدزایی کنید، حتماً تا پایان همراه ما باشید.

بیشتر بخوانید: برنامه غیر متمرکز یا DApp چیست؟

ییلد فارمینگ چیست؟

عبارت Yield Farming را می‌توان در زبان فارسی «کشت سود» ترجمه کرد. در سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ مفهوم ییلد فارمینگ یکی از داغ‌ترین موضوعات بازار ارزهای دیجیتال بود. اما سؤال اساسی اینجاست که ییلد فارمینگ چیست و چه کاربردهایی دارد.

نحوه کار ییلد فارمینگ

منظور از کشت سود این است که افراد می‌توانند توکن‌های خود را با دیگران به اشتراک بگذارند یا به آن‌ها وام پرداخت کنند و در ازای آن، پاداش بگیرند. تمام پاداش‌ها نیز در قالب ارزهای دیجیتال پرداخت می‌شود. نوآوری‌هایی مانند استخر نقدینگی که در صرافی‌های غیرمتمرکز (و گاهی متمرکز) اعمال شده‌اند، نقش بسزایی در رونق گرفتن کشت سود میان کاربران داشته‌اند. ابداع روش ییلد فارمینگ به سال ۲۰۲۰ برمی‌گردد. بسیاری از کارشناسان معتقدند که ییلد فارمینگ دلیل اصلی افزایش ارزش بازار دیفای از پانصد میلیون دلار به ده میلیارد دلار در طول سال ۲۰۲۰ است.

پروتکل‌های Yield Farming، ارائه‌دهندگان نقدینگی را تشویق می‌کنند تا رمزارزهای خود را در استخرهای نقدینگی مبتنی بر قراردادهای هوشمند به اشتراک بگذارند. برای این منظور، مشوق‌هایی نیز در نظر گرفته می‌شود. این مشوق‌ها در قالب درصدی از کارمزد تراکنش‌های پلتفرم یا دریافت سود از محل اعطای وام به متقاضیان تعیین می‌شود. در همین راستا، بازده سالانه‌ای با عنوان APY برای کشت سود در پلتفرم‌های مختلف تعریف می‌شود که در ادامه، بیشتر آن را بررسی می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: اسمارت کانترکت

مفهوم APY در ییلد فارمینگ چیست؟

درصد بازده سالانه یا Annual Percentage Yield عبارتی است که با عنوان APY شناخته می‌شود. میزان APY در پلتفرم‌ها به کاربران کمک می‌کند تا میزان بازده تخمینی از محل سرمایه‌گذاری خود را محاسبه کنند. به عبارت دیگر، APY نرخ بازدهی است که در مدت یک سال به سرمایه‌گذاری خاصی تعلق می‌گیرد.

نکته قابل توجه اینکه سود مرکب در قالب APY محاسبه می‌شود. شاید بپرسید که منظور از سود مرکب چیست. تصور کنید سپرده‌‌ای بانکی به مبلغ صد میلیون تومان با سود ۲۰ درصد باز کرده‌اید. هر ماه سود در زمان مشخصی به حساب شما واریز می‌شود. برای محاسبه میزان سود در ماه بعدی صد میلیون تومان ملاک نیست؛ بلکه سود پولی که ماهانه در اختیار شما قرار گرفته است نیز به‌عنوان اصل سرمایه محاسبه می‌شود. به این ترتیب، سود دریافتی شما در هر ماه افزایش می‌یابد. این تعبیری است که از آن به‌عنوان سود مرکب یاد می‌شود.

مثالی از نحوه محاسبه نرخ APY

فرض کنید مبلغ هزار دلار برای سرمایه‌گذاری در ییلد فارمینگ در نظر گرفته‌اید. حال قصد داریم نرخ بازگشت سرمایه (ROI) شما را در پایان سال محاسبه کنیم. برای این منظور باید از رابطه ریاضی زیر استفاده کنیم:

FV = I * 〖(۱+r)〗^(n-1)

  • FV: میزان سود سالانه
  • I: میزان سرمایه‌گذاری
  • r: نرخ سود روزانه
  • n: تعداد روز سال

فرض کنید نرخ سود سالانه کشت سود ۵۰ درصد در نظر گرفته شده است. برای استفاده از رابطه مذکور، باید نرخ سود روزانه را محاسبه کنیم. بر این اساس، با تقسیم عدد یادشده بر ۳۶۵، نرخ سود روزانه برابر با ۰/۰۰۱۳۶۹۸۶ می‌شود. همچنین میزان سود سالانه سرمایه‌گذاری به صورت زیر محاسبه می‌شود:

FV = 1000 * 〖(۱.۰۰۱۳۶۹۸۶)〗^(۳۶۵-۱)

FV = 648.16

بر این اساس، میزان سود سرمایه‌گذار در پایان یک سال برابر با ۶۴۸/۱۶ دلار خواهد بود.

ریسک‌های ییلد فارمینگ Yield Farming

تا اینجا بررسی کردیم که ییلد فارمینگ چیست. کشت محصول ممکن است پیچیدگی بسیار زیادی داشته باشد. درعین‌حال، احتمال دارد خطرات مالی زیادی را برای وام‌گیرندگان و وام‌دهندگان به همراه داشته باشد. معمولاً هزینه‌های گس در پلتفرم‌های کشت سود زیاد است و فقط در صورت بازدهی مقرون‌به‌صرفه دارد که سرمایه‌گذاری خوبی در آن انجام شود. علاوه بر آن، امکان ضرر کردن کاربران در شرایط نوسانی شدید بازار رمزارزها نیز وجود دارد.

مهم‌ترین ریسک در زمینه کشت سود، آسیب‌پذیری احتمالی قراردادهای هوشمند از محل هک و کلاهبرداری است. برای مثال، می‌توان به پلتفرم Yam اشاره کرد که در اکتبر ۲۰۲۰ حدود بیست میلیون دلار نقدینگی را در اثر هک شدن از دست داد.

متأسفانه، در چند وقت اخیر پلتفرم‌هایی ایجاد شده‌اند که از میم‌کوین‌ها پشتیبانی می‌کنند. این پلتفرم‌ها در تلاش‌اند با وعده سودهای هنگفت، کاربران را به دام بیندازند. نباید فریب وعده بازده‌های سنگین این پلتفرم‌ها را خورد، زیرا معمولاً در مدت زمان کوتاهی با ایجاد موج‌های نوسانی در قیمت توکن‌ها، تمام سرمایه کاربران را از دستشان خارج می‌کنند.

همچنین بخوانید: طرح پانزی چیست

شش پروتکل برتر ییلد فارمینگ در سال ۲۰۲۲

فرایند کشت سود خالی از ریسک نیست؛ بنابراین، برای انتخاب پروتکل‌های مناسب سرمایه‌گذاری، حتماً باید ملاحظاتی مانند امنیت، بازدهی و قوانین را مدنظر قرار دهید. بهترین پلتفرم کشت سود می‌تواند تعادل خوبی بین سه شاخصه مذکور برقرار کند. علاوه بر آن‌، عواملی مانند تعداد توکن‌های پشتیبانی‌شده و کیفیت ارائه خدمات به مشتریان، ویژگی‌های مهم دیگری هستند که باید در انتخاب پلتفرم‌های ییلد فارمینگ در نظر گرفت. ازجمله برترین پلتفرم‌های کشت سود در سال ۲۰۲۲ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. پلتفرم Aqru

Aqru به دلیل برخورداری از ویژگی‌های منحصربه‌فرد، بهترین پلتفرم کشت سود در سال ۲۰۲۲ شناخته می‌شود. با افتتاح حساب در این پلتفرم می‌توانید از امکان دریافت سود تا سقف ۷ درصد از محل سرمایه‌گذاری ارز دیجیتال بهره‌مند شوید. ویژگی متمایزکننده Aqru این است که بدون نیاز به قفل کردن توکن‌های خود برای مدت زمان طولانی، می‌توانید بازده چشمگیری داشته باشید. حساب‌های ارائه‌شده در Aqru کاملاً انعطاف‌پذیرند و می‌توانید هر زمان که مایل بودید، دارایی خود را برداشت کنید.

در پلتفرم Aqru از ارزهای دیجیتالی مانند بیت‌کوین، اتریوم و USDC پشتیبانی می‌شود. با سپرده‌گذاری USDC می‌توانید از سود ییلد فارمینگ با بیش از ۳ درصد بدون محدودیت دوره قفل دارایی برخوردار شوید. علاوه بر رمزارز، امکان سپره‌گذاری با ارزهای فیات نیز در این پلتفرم وجود دارد. Aqru وام‌های متنوعی در قالب ارزهای دیجیتال به وام‌گیرندگان خرد و نهادی ارائه می‌کند. Aqru اپلیکیشن موبایل اختصاصی در نسخه‌های اندروید و iOS نیز در اختیار کاربران قرار داده است.

۲. پلتفرم DeFi Swap

DeFi Swap LogoDeFi Swap نوعی صرافی ارز دیجیتال است که به سرمایه‌گذاران در بازار کریپتوکارنسی، پلتفرم کشت سود نیز ارائه می‌کند. نرخ APY این پلتفرم تا ۷۵ درصد در سال است. با وجود این، فقط از یک توکن در پلتفرم ییلد فارمینگ پشتیبانی می‌کند. تنها توکن حاکمیتی این پلتفرم با نام DeFi Coin، برای سرمایه‌گذاری در اختیار کاربران قرار دارد. حداقل طول دوره سپرده‌گذاری در این پلتفرم سی روز (با نرخ APY 30 درصد) و حداکثر زمان آن یک سال (با نرخ APY 75 درصد) است.

صرافی DeFi Swap به‌تازگی افتتاح شده؛ اما خیلی زود توانسته است خود را بین صرافی‌های غیرمتمرکز دیگر مطرح کند. در این صرافی امکان خریدوفروش انواع و اقسام استیبل‌کوین‌ها و ارزهای دیجیتال اصلی وجود دارد. توسعه‌دهندگان این پلتفرم وعده سودهای بیشتر ییلد فارمینگ در آینده نزدیک را نیز داده‌اند. در حال حاضر، این پلتفرم فقط در قالب نسخه وب در دسترس کاربران قرار دارد.

۳. پلتفرم eToro

اگر اولویت نخست شما برای انتخاب بهترین پلتفرم کشت سود در بازار ارزهای دیجیتال ایمنی است، حتماً روی eToro حساب کنید. در حال حاضر، این پلتفرم خدمات سرمایه‌گذاری ارزهای دیجیتال را در شبکه‌های کاردانو، اتریوم و ترون ارائه می‌کند. به‌هیچ‌وجه حداقل زمان برای قفل کردن توکن‌ها به‌منظور برخورداری از سود در پلتفرم eToro وجود ندارد. کسانی که در کوتاه‌مدت به دارایی خود نیاز دارند، به‌راحتی می‌توانند از eToro برای سرمایه‌گذاری استفاده کنند.

ابزارهای نظارتی و امنیتی قوی در پلتفرم eToro در بالاترین سطح ممکن قرار دارد و خدمات مبادله ارزان به کاربران ارائه می‌کند. علاوه بر آن، شما با ارز دیجیتال به ارزش حداقل ده دلار، می‌توانید در این پلتفرم سپرده‌گذاری کنید. همچنین، هیچ هزینه‌ای برای ذخیره توکن‌ها در کیف پول eToro از شما دریافت نمی‌شود. نسخه موبایل پلتفرم eToro نیز در دسترس کاربران قرار دارد.

۴. پلتفرم Crypto.com

اگر به دنبال بیشترین نرخ بهره در ییلد فارمینگ هستید، حتماً پلتفرم Crypto.com را بررسی کنید. کاربران می‌توانند با سپرده‌گذاری استیبل‌کوین‌هایی مانند تتر و USDC در پلتفرم Crypto.com، تا سقف ۱۴ درصد از نرخ APY بهره‌مند شوند. علاوه بر آن، ابزارهای دیگری نیز در اختیار شما قرار دارد که با استفاده از آن‌ها می‌توانید نرخ APY را به سمت و سوی مدنظر خود همگرا کنید.

برای مثال، به‌منظور برخورداری از نرخ سود ۱۴ درصد، باید تتر را به مدت سه ماه در این پلتفرم قفل کنید. همچنین، سقف چهل هزار توکن برای سرمایه‌گذاری در پلتفرم Crypto.com وجود دارد. اگر بخواهید توکن‌های خود را بدون محدودیت، هر زمان که تمایل دارید، برداشت کنید، نرخ APY به ۶ درصد کاهش می‌یابد. شایان ذکر است در پلتفرم Crypto.com، امکان سپرده‌گذاری بیش از ۲۵۰ ارز دیجیتال وجود دارد. در این بین، نام ارزهای دیجیتال مختلفی از بیت‌کوین و لایت‌کوین گرفته تا سولانا و شیبا اینو به چشم می‌خورد. پلتفرم Crypto.com اپلیکیشن موبایل اختصاصی خود را نیز در اختیار کاربران قرار داده است.

۵. پلتفرم BlockFi

بهترین پلتفرم برای ییلد فارمینگ با استفاده از بیت‌کوین، BlockFi است. BlockFi نوعی صرافی ارز دیجیتال معتبر است که خدمات متنوعی را به کاربران ارائه می‌کند. این پلتفرم نرخ APY معقولی را برای ارزهای دیحیتال مختلف ارائه می‌دهد. برای مثال، با واریز تتر تا سقف بیست هزار توکن با دوره قفل یک‌ماهه، می‌توانید از نرخ بهره ۹/۲۵ درصد در پلتفرم BlockFi بهره‌مند شوید.

بیشترین نرخ APY پیشنهادی برای کشت سود بیت‌کوین در این پلتفرم ۴/۵ درصد است. نرخ بازده برای اتریوم در این پلتفرم ۵ درصد است. همچنین پلتفرم BlockFi امنیت بسیار خوبی را برای نگهداری از دارایی کاربران فراهم می‌کند. تعداد توکن‌هایی که در این پلتفرم پشتیبانی می‌شوند نیز بسیار زیاد است.

۶. پلتفرم Coinbase

یکی از معروف‌ترین صرافی‌های ارز دیجیتال در سطح دنیا، کوین بیس است. در حال حاضر، ده‌ها میلیون کاربر از خدمات این صرافی استفاده می‌کنند. در صرافی کوین بیس، پلتفرم اختصاصی ییلد فارمینگ به کاربران ارائه شده است. در پلتفرم کوین بیس با استفاده از ابزار خودکار بدون در نظر گرفتن دوره قفل سرمایه‌گذاری، می‌توان از سود بهره‌مند شد. در حال حاضر، این پلتفرم از شش توکن برای کشت سود پشتیبانی می‌کند. این توکن‌ها به همراه نرخ سود هریک عبارت‌اند از:

  • اتریوم: ۴/۵ درصد
  • تزوس: ۴/۶۳ درصد
  • کازماس: ۵ درصد
  • الگوراند: ۴ درصد
  • استیبل کوین دای: ۲ درصد
  • استیبل کوین USDC: 0/15 درصد

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، نرخ APY در پلتفرم کوین بیس در مقایسه با پلتفرم‌های دیگر کمتر است. با وجود این، کوین بیس گزینه مناسبی برای کاربران تازه‌کار است. ناگفته نماند که واریز وجوه در قالب دلار آمریکا در کوین بیس امکان‌پذیر است.

کلام پایانی

در این مقاله بررسی کردیم که ییلد فارمینگ چیست و چه مزایا و معایبی دارد. ایده Yield Farming به کاربران کمک می‌کند تا با سپرده‌گذاری دارایی سود غیرفعال کسب کنند. بااین‌حال، نباید ریسک‌های موجود در پلتفرم‌های کشت سود را نادیده گرفت. قبل از سرمایه‌گذاری در این پلتفرم‌ها، حتماً بیشتر مطالعه کنید. چنان‌چه تاکنون با پلتفرم‌های کشت سود کار کرده‌اید، نظرات خود را دربارة آن‌ها با ما در میان بگذارید.

در بهترین صرافی‌های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.