کدال چیست؟ آموزش نحوه استفاده از سامانه Codal

سرمایه گذاری
معرفی سایت کدال

فعالان بازار سرمایه این حق را دارند که پیش از تصمیم‌گیری درباره خرید و فروش سهام، اطلاعات واقعی و دقیقی از جزئیات فعالیت شرکت‌های بورسی در اختیار داشته باشند. به عبارت دیگر، هیچ شرکت بورسی‌ای حق ندارد فعالیت‌های خود را بدون اطلاع‌رسانی عمومی اجرایی کند. سازمان بورس برای تسهیل دسترسی سهام‌داران به اطلاعات و گزارش‌های شرکت‌ها، سامانه‌ای برخط راه‌اندازی کرده است که با نام کدال شناخته می‌شود. در این مطلب، بررسی خواهیم کرد که کدال چیست و چگونه می‌توان از آن استفاده کرد. تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

کدال چیست؟

کدال (Codal) کلمه‌ای انگلیسی است. این واژه مخفف عبارت Comprehensive Database of All Listed Companies، به‌معنی پایگاه داده جامع تمام شرکت‌های بازار سرمایه است. در بازار بورس هر کشوری سامانه آنلاینی وجود دارد که اطلاعات و گزارش‌های شرکت‌ها از طریق آن در اختیار عموم قرار می‌گیرد. در کشور ما نیز چنین سامانه‌ای برای بازار سرمایه راه‌اندازی شده است که بین سرمایه‌گذاران با نام کدال شناخته می‌شود.

آنچه کدال را به سامانه‌ای کاربردی تبدیل می‌کند، معتبر بودن اطلاعات و گزارش‌هایی است که در آن منتشر می‌شود. کارشناسان سازمان بورس تمام اسنادی را که در این سامانه بارگذاری می‌شوند، صحت‌سنجی می‌کنند. بنابراین، به‌عنوان سهام‌دار می‌توانید از درستی اطلاعات درج‌شده در کدال مطمئن باشید. اساساً بازارهای مالی بستری برای جولان دادن اخبار کذب‌اند که سودجویان برای فریب سرمایه‌گذاران به آن‌ها دامن می‌زنند. وجود سامانه‌ای معتبر مانند کدال، به ایجاد شفافیت و حذف شایعه‌پراکنی‌ها در بازار کمک می‌کند.

اهداف و امکانات سامانه کدال چیست؟

امکانات سایت کدال

کدال را با نام سامانه جامع اطلاع‌رسانی ناشران نیز می‌شناسند. این سایت مرجع کاملی از اطلاعات و گزارش‌های شرکت‌های فعال در بورس است. از گزارش‌های مالی و جلسات مجامع گرفته تا فعالیت‌های هیئت‌مدیره و هرگونه تصمیم اجرایی که در شرکت‌ها گرفته می‌شود، باید از طریق این سامانه به اطلاع عموم فعالان بازار بورس برسد. اطلاعات در سامانه کدال برای همیشه ذخیره می‌شوند. بنابراین، شما به‌عنوان سهام‌دار، می‌توانید در هر زمانی به آن‌ها دسترسی پیدا کنید.

از مهم‌ترین اهدافی که می‌توان برای راه‌اندازی سامانه کدال برشمرد، عبارت‌اند از:

  • ایجاد شفافیت در فرایند انتشار اخبار و اطلاعات شرکت‌های بورسی
  • دسترسی آسان، سریع و یکپارچه سهام‌داران به اطلاعیه‌ها و گزارش‌های شرکت‌ها
  • بایگانی اطلاعات برای دسترسی همیشگی سهام‌داران
  • ایجاد زیرساخت مناسب برای نظارت بر جریان انتشار اطلاعات شرکت‌های بورسی

معرفی سامانه‌های کدال

قبل از بررسی نحوه کار با کدال، دو سامانه کاربردی آن را معرفی می‌کنیم. در منوی بالای صفحه اصلی کدال، گزینه‌های مختلفی وجود دارند. دو سامانه مهم کدال که لازم است به آن‌ها اشاره کنیم، عبارت‌اند از:

۱. سامانه سنم
سامانه سنم

سنم مخفف عبارت سامانه نظارت مکانیزه است. این سامانه با هدف نظارت بر صندوق‌های سرمایه‌گذاری راه‌اندازی شده است. همان‌طور که می‌دانید، تمام صندوق‌های سرمایه‌گذاری فعال در کشور ما زیرنظر سازمان بورس‌اند. بر اساس قانون، تمام صندوق‌ها موظف‌اند اطلاعات خود را روزانه در سامانه سنم منتشر کنند و در اختیار عموم قرار دهند. اگر از طریق صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بورس فعالیت می‌کنید، با استفاده از سامانه سنم می‌توانید عملکرد صندوق‌های مختلف را ارزیابی کنید.

۲. سامانه تدان

سامانه تدان

تدان مخفف عبارت تحلیل داده‌های ناشران است. این سامانه پل ارتباطی بین سهام‌داران و تحلیلگران و شرکت‌های بورسی است. گزارش‌های معتبر تحلیلی، که مشاوران و تحلیلگران بورسی ارائه می‌دهند، در این سامانه در دسترس‌اند. به‌علاوه، می‌توانید از طریق سامانه تدان سؤالات خود را در زمینه فعالیت شرکت‌ها مطرح کنید. دیگر تحلیلگران و فعالان بازار سرمایه در کنار شرکت‌های بورسی، در سامانه تدان پاسخ‌گوی پرسش‌های شما خواهند بود.

آموزش استفاده از سامانه کدال

برای ورود به سایت کدال باید از طریق نشانی اینترنتی codal.ir اقدام کنید. در صفحه اصلی این سایت، دو بخش کاربردی وجود دارد که عبارت‌اند از:

۱. اطلاعیه‌ها

مشاهده اطلاعیه شرکت های بورسی در سامانه کدال

در این بخش، آخرین اطلاعیه‌های شرکت‌های بورسی در معرض دید عموم قرار می‌گیرند. اطلاعیه‌ها به‌تفکیک نماد، نام شرکت، عنوان اطلاعیه، زمان ارسال و انتشار و همچنین فایل مربوط به جزئیات آن‌ها در دسترس قرار می‌گیرند. از طریق این بخش می‌توانید به‌سرعت جدید‌ترین اطلاعیه‌های منتشرشده در کدال را مشاهده کنید.

۲. جست‌وجوی اطلاعیه‌ها

جستجوی اطلاعیه ها در سایت کدال بورس

اگر به دنبال مورد خاصی هستید، از طریق بخش جست‌وجوی اطلاعیه‌ها اقدام کنید. با کلیک روی این بخش، پنلی در سمت راست صفحه سایت کدال باز می‌شود. با وارد کردن اطلاعاتی از قبیل نماد، وضعیت ناشر، گروه اطلاعیه، نوع شرکت و نوع اطلاعیه، می‌توانید بین گزارش‌های مختلف منتشرشده در سایت کدال، به جست‌وجو بپردازید.

انواع اطلاعیه‌ها در سامانه کدال

انواع اطلاعیه در سایت کدال

کار کردن با سامانه کدال بسیار ساده‌تر از چیزی است که تصور می‌کنید. در اینجا، درباره برخی از بخش‌های مهم و پرکاربرد کدال، که حتماً با آن‌ها سروکار خواهید داشت، توضیحاتی می‌دهیم. در بخش گروه اطلاعیه‌ها چند گزینه وجود دارد که درباره برخی از آن‌ها توضیح می‌دهیم.

اطلاعات و صورت‌های مالی

شرکت‌های بورسی مکلف‌اند گزارش دقیق و حسابرسی‌شده صورت‌های مالی خود را در بازه زمانی سه‌ماهه از طریق سامانه کدال منتشر کنند. در طول یک سال، هر شرکت بورسی سه گزارش سه‌ماهه منتشر می‌کند که با عنوان صورت‌های مالی میان‌دوره شناخته می‌شوند. در پایان هر سال نیز صورت مالی دوازده‌ماهه شرکت منتشر می‌شود که گزارش دقیق و جامعی از هر اتفاقی است که در سال مالی اخیر در شرکت به‌وقوع پیوسته است.

افشای اطلاعات با اهمیت و شفاف‌سازی

در طول فعالیت هر شرکت، اتفاقاتی روی می‌دهد یا تصمیم‌‌هایی گرفته می‌شود که مستقیم یا غیرمستقیم روی سود و زیان شرکت به‌ازای هر سهم تأثیرگذارند. فرض کنید شرکتی خودروساز مجوز افزایش قیمت محصولات خود را دریافت کند. این موضوع قطعاً روی افزایش سود آن تأثیر مثبت زیادی دارد. بر این اساس، شرکت‌ها موظف‌اند از طریق انتشار اطلاعیه‌های ویژه در زمان مناسب، سهام‌داران را در جریان اتفاقات و تصمیم‌گیری‌ها قرار دهند.

گزارش‌های مربوط به افشای اطلاعات با اهمیت را می‌توان در دو گروه دسته‌بندی کرد که عبارت‌اند از:

  1. افشای اطلاعات با اهمیت گروه الف: اطلاعیه‌هایی که به‌موجب آن‌ها شاهد تأثیر مستقیم روی تغییر میزان سود شرکت به‌ازای هر سهم خواهیم بود؛ مانند دریافت مجوز افزایش قیمت محصولات.
  2. افشای اطلاعات با اهمیت گروه ب: اطلاعیه‌هایی که مستقیم سبب تغییر سود سهام شرکت‌ها نمی‌شوند، اما اهمیت زیادی دارند؛‌ مانند برنده شدن در مناقصات.

افزایش سرمایه

به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، مهم‌ترین اطلاعیه‌ای که در سامانه کدال منتشر می‌شود، مربوط به افزایش سرمایه شرکت‌هاست. شرکت‌ها برای تصمیم‌گیری در زمینه افزایش سرمایه به برگزاری مجامع عمومی فوق‌العاده نیاز دارند. ابتدا، گزارشی مبنی بر دلایل درخواست افزایش سرمایه برای حسابرسی و بررسی‌های قانونی تدوین می‌شود و در اختیار سازمان بورس قرار می‌گیرد. کارشناسان این سازمان بررسی‌های لازم را در دستور کار قرار می‌دهند و نتیجه بررسی‌ها از طریق اطلاعیه اظهارنظر حسابرس و بازرس قانونی در سامانه کدال منتشر می‌شود.

پس از تأیید قانونی، شرکت باید برای برگزاری مجمع فوق‌العاده دست‌به‌کار شود. قانون شصت روز زمان برای این منظور در نظر گرفته است. زمان و مکان برگزاری مجمع باید از طریق اطلاعیه در سامانه کدال به اطلاع سهام‌داران برسد. در ادامه، نوبت به تصمیم‌گیری درباره افزایش سرمایه در مجمع فوق‌العاده می‌رسد. در صورت تأیید اعضای مجمع، روند افزایش سرمایه تصویب می‌شود. به این ترتیب، با طی شدن فرایند قانونی، افزایش سرمایه انجام می‌شود. از ابتدا تا انتهای این فرایند در قالب اطلاعیه‌ها و گزارش‌های مختلف در سامانه کدال قابل پیگیری است.

گزارش فعالیت هیئت‌مدیره

یکی دیگر از گزارش‌های مهم در سامانه کدال، اطلاعیه‌های مربوط به فعالیت هیئت‌مدیره شرکت‌های بورسی است. بعد از حسابرسی صورت‌های مالی دوازده‌ماهه شرکت‌های بورسی، جلسه هیئت‌مدیره برگزار می‌شود. در این جلسه، اعضا وضعیت شرکت را بررسی می‌کنند. ضمن ارائه تحلیل از آنچه در سال مالی اخیر رخ داده است، باید تصمیم‌‌های جدید برای اداره شرکت در سال آینده نیز گرفته شود. مجموعه تصمیم‌هایی که در قالب جلسه هیئت‌مدیره گرفته می‌شوند، از طریق گزارش اختصاصی در سامانه کدال به اطلاع سهام‌داران می‌رسد.

کلام پایانی

در این مقاله، سامانه کدال و چگونگی به دست آوردن اطلاعات مورد نیاز از طریق آن را بررسی کردیم. کدال از ضروری‌ترین ابزارهای فعالان بازار سرمایه است. اخبار و اطلاعاتی که در بازار منتشر می‌شوند، تنها در صورتی قابل استناد و معتبرند که از طریق سامانه کدال به اطلاع سهام‌داران برسند. حتماً هنگام فعالیت در بازار بورس، نگاهی به این سامانه و اطلاعیه‌هایی که در آن منتشر می‌شوند، داشته باشید. شما از سامانه کدال استفاده می‌کنید؟ به نظر شما، چه نقاط ضعف و قوتی در این سامانه به چشم می‌خورد؟ نظرات و پیشنهادهای خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

1

سامانه کدال چیست؟

کدال سامانه آنلاین بازار بورس برای انتشار اطلاعیه‌ها و گزارش‌های شرکت‌های بورسی است که به‌صورت رایگان در اختیار عموم قرار می‌گیرد.

 

 

2

انواع گزارش‌های سامانه کدال چیست؟

صورت‌های مالی، گزارش مجامع شرکت‌ها، گزارش فعالیت هیئت‌مدیره شرکت‌ها، اطلاعیه‌های مهم مانند افزایش سرمایه و افشای اطلاعات الف و ب، مهم‌ترین گزارش‌هایی‌اند که در سامانه کدال منتشر می‌شوند.

3

منظور از ناشران در سامانه کدال چیست؟

در سامانه کدال برای معرفی شرکت‌های بورسی که اطلاعیه‌ها و گزارش‌های خود را در اختیار عموم قرار می‌دهند، از واژه ناشران استفاده می‌شود.

امتیاز شما به این محتوا

3 / 5. 2

میانگین امتیازات: 3/5
تعداد امتیاز: 2
در بهترین صرافی های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.
دیدگاه خود را به اشتراک گذارید
حتما نظرت رو برای ما و دیگران بنویس
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منو
جستجو
ورود/ ثبت نام
ارسال مجدد
درخواست مشاوره