صرافی ارز دیجیتال چیست؟ آشنایی با انواع اکسچنجها
بازار ارزهای دیجیتال دائماً در حال رشد است و امروزه بیش از ۱۵ میلیون ایرانی در این بازار فعالیت دارند. رایجترین راه برای کسب سود از این بازار، خرید و فروش ارزهای دیجیتال است. از آنجا که خرید و فروش در صرافی انجام میشود، انتخاب یک صرافی مناسب اهمیت زیادی دارد. در این مقاله از کلینیک سرمایه قصد داریم با مفهوم صرافی ارز دیجیتال و انواع آن آشنا شویم. اگر دوست دارید بدانید بهترین صرافی ارز دیجیتال برای ایرانیان کدام است و چطور باید صرافیها را با هم مقایسه کرد، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
- صرافی ارز دیجیتال چیست؟
- نحوه عملکرد صرافی ارز دیجیتال
- انواع صرافی ارز دیجیتال بر اساس خرید و فروش
- انواع صرافی ارز دیجیتال بر اساس مالکیت
- ویژگیهای صرافی ارز دیجیتال چیست؟
- مقایسه صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی و خارجی
- معیارهای ارزیابی صرافی ارز دیجیتال معتبر
- بهترین صرافی ارز دیجیتال برای ایرانیان
- راهنمای مقایسه صرافیهای ارز دیجیتال
- کلام پایانی
صرافی ارز دیجیتال چیست؟
صرافی ارز دیجیتال (Cryptocurrency Exchange) به پلتفرمهایی گفته میشود که امکان خرید و فروش انواع مختلف ارزها یا داراییهای دیجیتال را در اختیار کاربران قرار میدهند. صرافیهای ارز دیجیتال انواع مختلفی دارند و ممکن است علاوه بر خرید و فروش، امکانات دیگری نظیر معاملات همتا به همتا با کاربران دیگر، نگهداری ارز دیجیتال در کیف پول صرافی، تبدیل ارزهای مختلف به یکدیگر، استیکینگ، و غیره را نیز در اختیار کاربران خود قرار دهند.
نحوه عملکرد صرافی ارز دیجیتال
صرافی ارز دیجیتال پلتفرمی را در اختیار کاربران قرار میدهد که بتوانند رمزارزها را بخرند و بفروشند. در برخی صرافیها، یک طرف معامله خود صرافی است و برخی نیز فقط خریداران و فروشندهها را به هم وصل میکنند. سفارشهای خرید و فروش کاربران در دفترچه سفارش (Order Book) یا دفتر سفارشهای صرافی ثبت میشود و وظیفه صرافی این است که سفارشهای مناسب را با هم تطبیق دهد و معاملات را به انجام برساند. معمولاً صرافیهای ارز دیجیتال در ازای انجام این کار، درصدی از مبلغ معامله را بهعنوان کارمزد کسر میکنند.
انواع صرافی ارز دیجیتال بر اساس خرید و فروش
انواع صرافی ارز دیجیتال بر اساس نحوه خرید و فروش به دو دسته کلی تقسیم میشوند که عبارتاند از:
۱. اکسچنج معاملاتی (P2P)
صرافیهای همتا به همتا (Peer to Peer) بین خریداران و فروشندگان ارزهای دیجیتال نقش واسطه را ایفا میکنند. به این ترتیب که هر خریدار و فروشنده سفارش خود را در بستر صرافی آنلاین ثبت میکند. صرافی سفارشهای مختلف را در فهرست معاملات خود قرار میدهد تا معامله در قیمت مدنظر خریداران و فروشندگان اجرایی شود. در نهایت، کارمزد معاملاتی از هر دو طرف معامله از سوی صرافی دریافت میشود.
۲. اکسچنج فروشگاهی (OTC)
اکسچنج فروشگاهی (Over The Counter Exchange) یکی دیگر از انواع صرافیهای ارز دیجیتال است. در بستر این صرافیها خریداران و فروشندگان ارزهای دیجیتال بهطور مستقیم با یکدیگر معامله نمیکنند؛ بلکه خرید و فروش ارزهای دیجیتال مستقیماً با صرافیها صورت میگیرد.
اکسچنج، ارزهای دیجیتال را با قیمت مشخص در معرض دید خریداران قرار میدهد. هرکدام از مشتریان نیز در صورت تمایل میتوانند برای خرید ارز دیجیتال اقدام کنند. درباره فروش رمزارزها نیز صرافی بر اساس پیشنهادهای قیمت مشتریان، برای خرید رمزارزها از فروشندگان اقدام میکند.
انواع صرافی ارز دیجیتال بر اساس مالکیت
انواع صرافی ارز دیجیتال بر اساس نحوه اداره، به دو دسته تقسیم میشوند که عبارتاند از:
۱. صرافی رمزارز متمرکز (CEX)
صرافی رمزارز متمرکز (Centralized Cryptocurrency Exchange) پلتفرمی شبیه به کارگزاریهای بورس است که در زمینه خرید و فروش ارز دیجیتال فعالیت میکند. این صرافیها زیرنظر سازمان، شرکت یا نهاد خاصی راهاندازی میشوند و به فعالیت خود ادامه میدهند. برخی از محبوبترین صرافیهای متمرکز فعال در بازار رمزارزها عبارتاند از:
درآمد این صرافیها از محل دریافت کمیسیون و کارمزد از معاملات ارزهای دیجیتال تأمین میشود. صرافیهای متمرکز سیستم پکپارچهای به نام دفترچه سفارش (Order Book) ایجاد میکنند. سفارشهای خرید و فروش معاملهگران با قیمت مشخص در این دفترچه به صورت برخط ثبت میشود. سپس پیشنهادهای قیمت معاملهگران در پلتفرم صرافی به نمایش درمیآید. معاملهگران پس از آن میتوانند سفارشهای مدنظر خود را نهایی کنند.
سرویسهای مختلفی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال در صرافیهای متمرکز ارائه میشوند. ضمن اینکه از روشهای متنوعی برای سفارشگذاری خرید و فروش رمز ارزها پشتیبانی میکنند.
۲. صرافی رمزارز غیر متمرکز (DEX)
در ادامه بحث اکسچنج چیست، باید صرافی غیرمتمرکز (Decentralized Cryptocurrency Exchange) را معرفی کنیم. این دسته از صرافیها امکان معاملات همتا به همتا را برای معاملهگران فراهم میکنند. صرافیهای غیرمتمرکز تقریباً بعد از سال ۲۰۱۷ در بازار کریپتوکارنسی شناخته شدند.
مرور داستان صرافیهای غیرمتمرکز نیز خالی از لطف نیست. ماهیت فناوری بلاکچین بر اساس تمرکززدایی است. به این معنی که لزومی برای ذخیره و انتقال دادهها در بستر متمرکز و توسط نهاد یا سازمان مشخصی وجود ندارد. در چنین شرایطی، معامله ارزهای دیجیتال در صرافیهای متمرکز تا حدی با روح حاکم بر فناوری بلاکچین در تضاد است؛ بنابراین، اکسچنجهای غیرمتمرکز یک به یک راهاندازی شدند.
در این صرافیها از قابلیت قرارداد هوشمند استفاده میشود. به این معنی که صرافی غیرمتمرکز مبتنی بر شبکه بلاکچین خاصی راهاندازی میشود. قراردادهای هوشمند امکان اجرای معاملات را به صورت خودکار و بدون نیاز به حضور واسطه برقرار میکنند. از طرف دیگر، استفاده از صرافیهای غیرمتمرکز نیازی به احراز هویت ندارد؛ به همین دلیل، شرایط برای حفظ حریم خصوصی بیشتر کاربران فراهم میشود.
البته، نباید فراموش کنید که نبود شخص ثالث برای نظارت بر معاملات، سبب میشود اعتماد کردن به صرافیهای غیرمتمرکز تا حدی دشوارتر شود؛ بنابراین، باید برای انتخاب این صرافیها دقت بیشتری به خرج دهید. ازجمله بهترین صرافیهای غیرمتمرکز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- صرافی پنکیک سواپ (PancakeSwap)
- صرافی یونی سواپ (Uniswap)
- صرافی dYdX
مقایسه صرافی متمرکز و غیرمتمرکز
در ادامه بحث اکسچنج چیست، باید صرافی متمرکز و غیرمتمرکز را مقایسه کنیم. به نظر شما، اکسچنج متمرکز بهتر است یا غیرمتمرکز؟ برای پاسخ به این سؤال جدول زیر را آماده کردهایم.
صرافیهای متمرکز | صرافیهای غیرمتمرکز |
کیف پول اختصاصی برای نگهداری ارزهای دیجیتال در اختیار معاملهگران قرار میدهند. | پس از خرید، ارز دیجیتال بهطور مستقیم به کیف پولی انتقال داده میشود که به صرافی متصل میکنید. |
امنیت زیادی دارند؛ البته بیشتر در معرض حملههای هکری هستند. | در مقایسه با صرافی متمرکز امنیت کمتری دارند. |
سرویسهای معاملاتی مختلف (اسپات، فیوچرز و مارجین) ارائه میکنند. | صرفاً امکان معاملات اسپات را فراهم میکنند. |
کارمزد معاملات زیاد است. | کارمزد معاملات کم است. |
معمولاً به احراز هویت نیاز دارند. | بدون احراز هویت به کاربران اجازه معامله میدهند. |
امکان خرید با ارزهای فیات را فراهم میکنند. | صرفاً امکان تبدیل ارزهای دیجیتال را فراهم میکنند. |
همانطور که مشاهده کردید، هرکدام از صرافیهای متمرکز و غیرمتمرکز نقاط ضعف و قوت خاص خود را دارند؛ بنابراین، نمیتوان با قطعیت اعلام کرد که کدامیک از این صرافیها از دیگری بهتر است. نکته مهم دیگری وجود دارد که باید در اینجا ذکر کنیم. بیش از ۷۵ درصد معاملات رمز ارزها در صرافیهای متمرکز صورت میگیرد.
ویژگیهای صرافی ارز دیجیتال چیست؟
برای انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال باید به مقایسه پلتفرمهای مختلف بپردازید. در اینجا به معرفی چند شاخص کلیدی میپردازیم که در مقایسه صرافیهای مختلف به شما کمک میکنند.
امنیت صرافی ارز دیجیتال
تأمین امنیت و محافظت از دارایی کاربران از مهمترین ویژگیهای هر صرافی ارز دیجیتال است. صرافی باید با پیادهسازی تدابیر امنیتی مختلف، به کاربران اطمینان کافی ببخشد تا بتوانند با خیالی آسوده سرمایه خود را وارد صرافی کنند. استفاده از رمزنگاریهای پیشرفته، احراز هویت دو عاملی (۲FA)، ذخیرهسازی سرد (Cold Storage)، برگزاری برنامههای باگ بانتی، و غیره از اقداماتی است که صرافیها میتوانند برای بهبود امنیت خود اجرا کنند.
بهروز بودن قیمت لحظهای و سرعت اجرای معاملات
بازار ارزهای دیجیتال بر بستر اینترنت کار میکند و نوسانات زیادی دارد. بنابراین، سرعت در آن نقش مهمی را ایفا میکند. برای کسب سود از این بازار، کاربران باید بتوانند قیمت ارزهای دیجیتال را بهصورت لحظهای و با کمترین تأخیر مشاهده کنند. علاوه بر این، صرافی باید معاملات را در سریعترین زمان ممکن اجرا کند تا کاربران بتوانند نهایت استفاده را از فرصتهای معاملاتی ببرند.
تنوع ارزهای دیجیتال
تعداد ارزهای دیجیتال موجود در بازار دائماً در حال افزایش است و هریک از آنها ممکن است پتانسیل تبدیل شدن به یک پروژه سودآور را داشته باشد. به همین خاطر، صرافیها باید بهطور منظم ارزهای دیجیتال جدید و معتبر را به فهرست خود اضافه کنند و امکان معامله آنها را در اختیار کاربران خود قرار دهند.
ابزارهای معاملاتی
پیشبینی وضعیت بازار ارزهای دیجیتال و روند قیمت کار بسیار دشواری است. برای اینکه کاربران بتوانند دید بهتری از بازار داشته باشند و با ریسک کمتری وارد معاملات شوند، صرافیها ابزارهای معاملاتی مختلفی را در اختیار آنها قرار میدهند. نمودارهای قیمت، اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال، سفارشهای محدود و لحظهای، معاملات فیوچرز، و غیره از ابزارها و امکاناتی هستند که میتوانند به کاهش ریسک و افزایش سود کاربران صرافیهای ارز دیجیتال کمک کنند.
خدمات پشتیبانی
بازار ارزهای دیجیتال نوعی بازار شبانهروزی است و امکان بروز مشکل در هر ساعتی وجود دارد. به همین خاطر، صرافیهای معتبر ارز دیجیتال خدمات پشتیبانی خود را در هفت روز هفته و ۲۴ ساعت شبانهروز ارائه میکنند تا در صورت بروز مشکل برای کاربران، بلافاصله آنها را رفع کنند. تنوع روشهای پشتیبانی مثل پشتیبانی آنلاین، پشتیبانی تلفنی، پشتیبانی ایمیلی، و غیره نیز ویژگی مثبتی برای صرافیهای ارز دیجیتال محسوب میشود.
واریز و برداشت سریع
کاربران برای اینکه بتوانند ارزهای دیجیتال مدنظر خود را در زمان مناسب و با قیمت بهینه بخرند یا بفروشند، باید امکان واریز و برداشت سریع پول یا ارز دیجیتال را داشته باشند. معمولاً صرافیهای معتبر ارز دیجیتال روشهای پرداخت متنوعی برای شارژ حساب در اختیار کاربران قرار میدهند. علاوه بر این، هرچه صرافی از شبکههای بلاکچینی بیشتری پشتیبانی کند، کاربران سریعتر میتوانند ارزهای دیجیتال خود را به حساب صرافی واریز یا از آن برداشت کنند.
کارمزد مقرونبهصرفه
بسیاری از کاربران ارز دیجیتال معاملات خود را در بازههای زمانی کوتاه انجام میدهند تا بتوانند از نوسانات کوتاهمدت بازار سود کسب کنند. از آنجا که کاربران باید برای هریک از این معاملات کارمزد بپردازند، کم بودن کارمزد از ویژگیهای مهم صرافیهای ارز دیجیتال محسوب میشود. کم بودن کارمزد به کاربران اجازه میدهد تا به جای اینکه بهدنبال سودهای هنگفت از یک معامله باشند، تعداد بیشتری معامله را با سود کمتر انجام دهند و از این طریق، سود کلی خود را افزایش دهند.
مقایسه صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی و خارجی
با رونق بازار ارزهای دیجیتال، تعداد صرافیهای ایرانی و خارجی نیز دائماً در حال افزایش است. هریک از این صرافیها، نقاط ضعف و قوت خاص خود را دارند و باید بر حسب نیاز خودتان، بهترین گزینه را از میان آنها انتخاب کنید. در صرافیهای ایرانی، معمولاً روند ثبت نام و احراز هویت بهسرعت انجام میشود و روشهای پرداخت نیز شبیه به یکدیگر است. بنابراین، هنگام انتخاب آنها باید به نکات دیگری مثل تعداد کاربران، تعداد ارزهای پشتیبانیشده، روشهای واریز و برداشت ارز دیجیتال، ابزارهای معاملاتی، و غیره توجه کنید.
در صرافیهای خارجی بهدلیل شرایط تحریمی، موضوع ثبت نام و احراز هویت اهمیت بیشتری پیدا میکند و ابتدا باید اطمینان پیدا کنید که صرافی مدنظرتان به ایرانیان سرویسدهی میکند. سپس باید مواردی مثل سقف واریز و برداشت، ارزها و شبکههای پشتیبانیشده، کارمزدها، و غیره را با هم مقایسه کنید.
صرافیهای خارجی معتبر معمولاً امکاناتی مثل کپی تریدینگ، رباتهای ترید، معاملات فیوچرز، استیکینگ، و غیره را نیز در اختیار کاربران قرار میدهند، اما در صرافیهای ایرانی، معمولاً این امکانات کمتر ارائه میشود و عمدتاً تمرکز روی پشتیبانی از تعداد ارزهای بیشتر است.
معیارهای ارزیابی صرافی ارز دیجیتال معتبر
اگر تازه به دنیای ارزهای دیجیتال پا گذاشته باشید، ممکن است هنگام انتخاب صرافی مناسب سردرگم شوید. در نظر گرفتن معیارهای زیر به شما کمک میکند تا راحتتر بتوانید یک صرافی ارز دیجیتال معتبر را از صرافیهای نامعتبر تشخیص دهید:
- سابقه هک نداشته باشد؛
- تعداد کاربران آن زیاد باشد؛
- حجم معاملات روزانه آن زیاد باشد؛
- اپلیکیشن موبایل داشته باشد؛
- از ارزهای دیجیتال متنوعی پشتیبانی کند؛
- از بلاکچینهای مختلف پشتیبانی کند؛
- ابزارهای معاملاتی مختلفی را ارائه کند؛
- بدون احراز هویت هم تا سقف مناسبی امکان واریز و برداشت داشته باشد.
بهترین صرافی ارز دیجیتال برای ایرانیان
بهدلیل وجود تحریمها، باید به سراغ صرافیهایی بروید که بدون احراز هویت به کاربران ایرانی اجازه فعالیت میدهند. در میان گزینههای موجود، دو صرافی بینگ ایکس (BingX) و مکسی (MEXC) بهترین صرافی خارجی ارز دیجیتال برای ایرانیان محسوب میشوند. این دو صرافی علاوه بر ارائه امکانات و قابلیتهای مختلف، به کاربران ایرانی اجازه میدهند که بدون نیاز به احراز هویت از آنها استفاده کنند.
صرافی بینگ ایکس، که از سال ۲۰۱۸ شروع به کار کرده است، کارمزدهای مقرونبهصرفهای دارد و از ارزهای دیجیتال مختلفی پشتیبانی میکند. این صرافی ابزارهای معاملاتی متنوعی مثل کپی تریدینگ، ربات ترید، حساب دمو، و غیره را در اختیار کاربران خود قرار میدهد. کار کردن با سایت و اپلیکیشن این صرافی بسیار راحت است و پشتیبانی آن به زبان فارسی به سؤالات و مشکلات کاربران ایرانی رسیدگی میکند.
صرافی مکسی (MEXC) نیز کار خود را از سال ۲۰۱۸ آغاز کرده است و به کاربران ایرانی هم سرویسدهی میکند. این صرافی از بیش از ۱۶۰۰ ارز دیجیتال پشتیبانی میکند. نکته قابلتوجه درباره صرافی مکسی آن است که کمترین نرخ کارمزد را در بین پلتفرمهای خارجی دریافت میکند. پشتیبانی مکسی نیز مثل بینگ ایکس به زبان فارسی به سؤالات کاربران ایرانی پاسخ میدهد.
راهنمای مقایسه صرافیهای ارز دیجیتال
با توجه به معیارهایی که برای صرافیهای ارز دیجیتال مطرح شد، بررسی تکتک صرافیها کار بسیار زمانبر و طاقتفرسایی است. سایت کوین مارکت کپ (Coinmarketcap) برترین صرافیهای ارز دیجیتال را فهرست کرده است و اطلاعات ارزشمندی درباره آنها ارائه میکند. برای دسترسی به صفحه رتبهبندی صرافیهای کوین مارکت کپ روی این لینک کلیک کنید. کوین مارکت کپ برای رتبهدهی به صرافیها معیارهای مختلفی ازجمله میزان بازدید از صرافی، میزان نقدشوندگی، حجم معاملات، و درستی حجمهای گزارششده را در نظر میگیرد.
کوین مارکت کپ صرافیها را در سه دسته اسپات (Spot)، مشتقات (Derivatives)، و دکس (DEX) رتبهبندی کرده است. در بخش اسپات، میتوانید حجم معاملات صرافیها، تعداد بازدیدهای هفتگی، فیات پشتیبانیشده، و غیره را مشاهده کنید. بخش مشتقات علاوه بر این موارد، کارمزدهای تیکر و میکر را نیز پوشش میدهد و میتوانید آنها را با هم مقایسه کنید. بخش دکس نیز مختص صرافیهای غیرمتمرکز است که مواردی مثل حجم معاملات روزانه، سهم بازار، تعداد بازارها، نوع صرافی، و غیره را ارائه میکند و بهراحتی میتوانید آنها را با هم مقایسه کنید.
کلام پایانی
در این مقاله بررسی کردیم که صرافی ارز دیجیتال چیست و چند نوع صرافی ارز دیجیتال در حال حاضر وجود دارد. انتخاب شما برای معامله ارزهای دیجیتال کدام نوع از صرافیهاست؟ به سراغ صرافیهای خارجی میروید یا از صرافیهای ایرانی رمزارزها نیز استفاده میکنید؟ به نظر شما، بهترین صرافی ارز دیجیتال برای ایرانیان کدام است؟ نظرات، تجربیات و پیشنهادهای خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید. چنانچه درباره کار کردن با صرافی خاصی به راهنمایی نیاز دارید، حتماً در کامنتها سؤالات خود را مطرح کنید. سعی میکنیم در کوتاهترین زمان ممکن پاسخگوی سؤالات شما عزیزان باشیم.
- نام صرافی تخفیف کارمزد vps یا vpn لینک ثبت نام
-
توبیتدارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد
-
بینگ ایکسدارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد
-
کوینکسدارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد
-
آبانتتردارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد