نمودار عمق بازار چیست؟ آموزش تصویری نمودار Market Depth

سرمایه گذاری
نمودار عمق بازار

اگر ابزاری در اختیار داشته باشید که وضعیت عرضه و تقاضای دارایی‌ها در بازار را نشان دهد، بسیار راحت‌تر می‌توانید برای خرید و فروش تصمیم بگیرید. در بازارهای مالی نیز اصل عرضه و تقاضا صدق می‌کند. زمانی‌که طرف تقاضا دست برتر را داشته باشد، قیمت روند صعودی پیدا می‌کند. برعکس، هنگامی‌که عرضه دارایی شدت پیدا کند، باید منتظر کاهش قیمت باشید. نمودار عمق بازار همان ابزار کاربردی است که سطح عرضه و تقاضا در بازارها را به‌تصویر می‌کشد. در این مطلب، قصد داریم کاربردهای این نمودار را بررسی ‌کنیم. تا پایان با ما همراه باشید.

نمودار عمق بازار چیست؟ (Market Depth Chart)

نمودار عمق بازار چیست و چگونه به ما کمک می کند؟

معاملات یک دارایی در بازارهای مالی روی قیمت‌های مختلفی صورت می‌گیرد. هریک از خریداران و فروشندگان سفارش‌های خود را روی قیمت‌های خاصی ثبت می‌کنند. بر این اساس، کنار هم قرار گرفتن سفارش‌های خرید و فروش در بازار، سبب تشکیل دفترچه سفارش‌ها (Order Book) می‌شود. حتماً در زمان ثبت سفارش از طریق پلتفرم‌های معاملاتی مختلف، دفترچه سفارش‌ها را مشاهده کرده‌اید. اطلاعات این دفترچه به‌صورت لحظه‌ای به‌روزرسانی می‌شود.

این داده‌ها تصویری خلاصه از عمق بازار را به‌نمایش می‌گذارند. پرسش اساسی این است که برای مشاهده همه مظنه‌های یک دارایی در بازار چه‌کار کنیم. اینجاست که پای نمودار عمق بازار به‌میان می‌آید. تمام سفارش‌های خرید و فروش ثبت‌شده و فعال در یک دارایی از طریق این نمودار قابل مشاهده است. بنابراین، با استفاده از آن می‌توانید همه مظنه‌های بازار را مشاهده کنید.

برای مشاهده نمودار عمق بازار ارزهای دیجیتال و فارکس، علاوه بر صرافی‌ها و بروکرها می‌توانید از سایت تریدینگ ویو نیز استفاده کنید. در بازار بورس ایران نیز کارگزاری مفید این نمودار را در قالب پلتفرم‌های معاملاتی خود در دسترس فعالان بازار سرمایه قرار داده است.

کاربرد نمودار عمق بازار چیست؟

کاربردهای Market Depth Chart

هرچند دفترچه سفارش تعدادی از سفارش‌های قیمت را در سمت عرضه و تقاضا در اختیار شما قرار می‌دهد، برای تصمیم‌گیری بهتر درباره خرید یا فروش نباید به این داده‌ها اکتفا کنید و باید به‌سراغ نمودار عمق بازار بروید. نکته مهم این است که شما نه‌تنها تمام سفارش‌ها را با این نمودار مشاهده می‌کنید، بلکه با یک نمودار سروکار دارید که تحلیل داده‌ها روی آن نیز ساده‌تر است. از مهم‌ترین کاربردهای این نمودار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. مشاهده حجم سفارش‌ها در قیمت‌های مختلف

اولین کاربرد نمودار عمق بازار، مشاهده دقیق حجم سفارش‌ها روی قیمت‌های مختلف است. طبیعی است که هرچه حجم سفارش روی قیمت خاصی بیشتر باشد، اهمیت معاملات در حوالی آن قیمت افزایش می‌یابد. با توجه به اینکه داده‌ها روی نمودار به‌نمایش در می‌آیند، به‌وضوح می‌توانید تفاوت حجم خرید و فروش در قیمت لحظه‌ای بازار را نیز مشاهده کنید.

۲. شناسایی سفارش‌های ترس و حمایت

اردر ترس به نوعی سفارش فروش در بازار گفته می‌شود که معمولاً با حجم زیاد ثبت می‌شود. این سفارش‌ها معمولاً توسط بازیگران بازارهای مالی ثبت می‌شود. هدف اصلی بازیگران از ثبت اردر ترس، ارسال پیغام کاذب به معامله‌گران مبنی بر تداوم روند نزولی است. بر این اساس، معامله‌گران برای فروش دارایی خود ترغیب می‌شوند.

در نقطه مقابل اردر، حمایت قرار دارد که نوعی سفارش خرید با حجم زیاد است. این سفارش ممکن است کاذب یا واقعی باشد. در صورت واقعی بودن، بازیگر تلاش می‌کند تا حمایت خود را از دارایی در محدوده خاصی به معامله‌گران دیگر نشان دهد. در همین زمینه، می‌توانید مقاله رنج کشیدن در بورس را نیز مطالعه کنید.

نمودار عمق بازار به شما کمک می‌کند که اردر حمایت و ترس را در معاملات شناسایی کنید. به این ترتیب، می‌توانید برای خرید یا فروش دارایی تصمیم درستی بگیرید.

۳. ارزیابی میزان نقدشوندگی دارایی

اشاره کردیم که نمودار عمق بازار، حجم سفارش‌ها در قیمت‌های مختلف را نشان می‌دهد. به این ترتیب، می‌توانید به ارزیابی دقیقی از طرف‌های عرضه و تقاضا در بازار دست پیدا کنید. درنتیجه، امکان تحلیل میزان نقد شوندگی دارایی برای شما فراهم می‌شود. یکی از اصول اساسی مدیریت سرمایه در بازارهای مالی، انتخاب دارایی‌هایی است که نقدشوندگی مناسبی دارند.

۴. جلوگیری از رفتارهای هیجانی

وقتی در جریان سفارش‌های خرید و فروش در قیمت‌‌های مختلف قرار بگیرید، کمتر درگیر رفتارهای هیجانی می‌شوید. به این ترتیب، می‌توانید با ثبت سفارش مناسب در زمان صحیح، سود حداکثری کسب کنید یا احتمال ضرر و زیان خود را در معاملات به حداقل برسانید. پیشنهاد می‌کنیم مقاله انواع سفارش در ارز دیجیتال را نیز مطالعه کنید.

۵. پیش‌بینی بهتر تغییرات قیمت در کوتاه‌مدت

اگر از استراتژی اسکالپ تریدینگ برای معامله کردن استفاده می‌کنید یا به دنبال نوسان‌گیری در بازارید، نمودار عمق بازار ابزاری کاربردی برای شما به‌حساب می‌آید. به کمک این نمودار، می‌توانید نقاط حمایت و مقاومت کوتاه‌مدت دارایی‌ها را با توجه به حجم سفارش‌های خرید و فروش شناسایی کنید. درنتیجه، حد سود و حد ضرر معاملات خود را در نقاط درستی در نظر بگیرید.

آموزش نمودار عمق بازار در تریدینگ ویو

تا اینجا بررسی کردیم که نمودار عمق بازار چیست و چه کاربردی دارد. بد نیست که در این قسمت به آموزش استفاده از نمودار عمق بازار در تریدینگ ویو بپردازیم. برای این منظور، ابتدا لازم است که تریدینگ ویو را به یکی از صرافی‌ها یا بروکرهایی که پشتیبانی می‌کند، متصل کنید. پیشنهاد می‌کنیم مقاله نحوه اتصال تریدینگ ویو به صرافی BingX را مطالعه کنید.

پس از آن، باید باید دارایی مدنظر خود را انتخاب کنید. در نوار ابزار سمت راست صفحه باید روی گزینه DOM کلیک کنید تا پنجره نمودار عمق بازار به‌نمایش در بیاید. همچنین، می‌توانید از کلید میانبر Shift + D برای این منظور استفاده کنید. به این ترتیب، نموداری به‌نمایش درمی‌آید که مجموع سفارش‌های خرید و فروش روی یک دارایی را در قیمت‌های مختلف به‌همراه حجم آن‌ها نشان می‌دهد. این نمودار به‌صورت لحظه‌ای به‌روزرسانی می‌شود.

کلام پایانی

در این مطلب بررسی کردیم که نمودار عمق بازار چیست و چه کاربردهایی دارد. پیشنهاد می‌کنیم که حتماً از ظرفیت این نمودار برای تصمیم‌گیری بهتر در زمینه خرید و فروش دارایی‌های مختلف استفاده کنید. آیا تاکنون از این نمودار استفاده کرده‌اید؟ به نظر شما، چه اطلاعات مفید دیگری را با استفاده از نمودار عمق بازار می‌توان کسب کرد؟ نظرات و پیشنهادهای خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

1

نمودار عمق بازار چیست؟

نموداری است که تمام سفارش‌های خرید و فروش یک دارایی را در لحظه‌ به‌همراه حجم به‌نمایش می‌گذارد.

2

اردر ترس چیست؟

نوعی سفارش فروش است که بازیگر با ثبت آن، در پی ارسال سیگنال کاذب تداوم روند نزولی به معامله‌گران است.

3

اردر حمایت چیست؟

نوعی سفارش خرید است که بازیگر با ثبت آن در پی نشان دادن حمایت خود از دارایی در محدوده‌ای مشخص به معامله‌گران دیگر است.

امتیاز شما به این محتوا

5 / 5. 3

میانگین امتیازات: 5/5
تعداد امتیاز: 3
در بهترین صرافی های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.
دیدگاه خود را به اشتراک گذارید
حتما نظرت رو برای ما و دیگران بنویس
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منو
جستجو
ورود/ ثبت نام
ارسال مجدد
درخواست مشاوره