دامیننس تتر چیست؟ مشاهده نمودار لحظه ای دامیننس تتر

آموزش تحلیل سرمایه گذاری
دامیننس تتر چیست و تاثیر آن روی بازار ارز دیجیتال به چه شکل است؟

داده‌های درون‌زنجیره‌ای حاکی از آن هستند که ارزش کل بازار کریپتوکارنسی به زیر ۸۰۰ میلیون دلار در پایان نوامبر سال ۲۰۲۲ رسیده است. این عدد نشان می‌دهد حجم بازار ارزهای دیجیتال، به دسامبر سال ۲۰۲۰ بازگشته است. وقتی بازار کریپتو از پایان سال ۲۰۲۱ وارد روند نزولی شد، کمتر کسی تصور می‌کرد شرایط تا این حد بحرانی شود؛ اما واقعیت این است که شاخصی کاربردی به نام دامیننس تتر وجود دارد که با استفاده از آن، می‌توانید شرایط حاکم بر بازار را رصد کنید. حتماً می‌پرسید دامیننس تتر چیست و چگونه می‌توان با استفاده از آن در بازار رمزارزها به سود دست یافت. برای پاسخ به این سؤال تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

دامیننس تتر چیست؟

پیش از هر چیز، به معنی کلمه دامیننس نگاهی می‌اندازیم. Dominance در لغت به معنی سلطه و غلبه است. وقتی صحبت از دامیننس تتر به میان می‌آید، در معنای تحت‌اللفظی منظور غلبه تتر بر بازار کریپتوکارنسی است. اما مفهوم این تعبیر چیست؟ هر ارز دیجیتال در بازار رمزارزها سهم خاصی در مجموع ارزش بازار کریپتوکارنسی دارد. طبیعی است برخی رمزارزها مانند بیت کوین، اتریوم و تتر، سهم بیشتری را به خود اختصاص دهند.

در اصطلاح، به نسبت ارزش بازار یک ارز دیجیتال به حجم کل بازار کریپتوکارنسی، دامیننس گفته می‌شود؛ بنابراین، دامیننس تتر معرف نسبت ارزش کل این استیبل کوین به حجم بازار رمزارزهاست. این شاخص را می‌توان برای هر رمزارز تعریف کرد؛ اما معمولاً فقط برای دو ارز دیجیتال، یعنی بیت کوین و تتر به کار می‌رود؛ زیرا هدف از تعریف این شاخص بررسی میزان اثرگذاری ارزهای دیجیتال بر کلیت بازار کریپتو است. این در حالی است که دارایی‌های با ارزش بازار کم، اصلاً تاثیری روی کلیت بازار ندارند.

اهمیت دامیننس تتر چیست؟

کافی است چند سال به عقب برگردیم. مفهومی تازه به نام استیبل کوین وارد بازار شد. استیبل کوین‌ها با هدف کمک به فعالان بازار برای در امان ماندن از نوسانات شدید قیمت ارزهای دیجیتال راه‌اندازی شدند. معروف‌ترین استیبل کوین از گذشته تا امروز، تتر (USDT) است. ناگفته نماند، در سال‌های اخیر، تعداد زیادی استیبل کوین، مانند USDC، Binance USD، Dai و… نیز ایجاد شده است. برای مطالعه بیشتر درباره این موضوع، پیشنهاد می‌کنیم به مقاله «استیبل کوین چیست؟ معرفی انواع استیبل کوین و کاربردهای آن» مراجعه کنید.

اما باید به این سؤال پاسخ دهیم که چرا بین استیبل کوین‌ها، تتر اهمیت بیشتر دارد؟ از نظر فنی، نمی‌توان دلایل چندانی برای این موضوع برشمرد. تتر به‌عنوان اولین استیبل کوین، جایگاه ویژه‌ای بین فعالان بازار کریپتوکارنسی پیدا کرده است. همچنین بسیاری از جفت ارزهای معاملاتی که در صرافی‌های ارز دیجیتال پیش روی معامله‌گران قرار می‌گیرند، بر پایه تتر هستند.

جالب است بدانید در زمان نگارش این مقاله (آذرماه ۱۴۰۱)، ارزش بازار تتر بیش از ۶۵/۵ میلیارد دلار است؛ درحالی‌که دومین استیبل کوین برتر، یعنی USDC، حدود ۴۴ میلیارد دلار حجم بازار را به خود اختصاص داده است. هرچند اختلاف ارزش بازار این دو استیبل کوین چندان زیاد نیست، حجم معامله روزانه آن‌ها تفاوت بسیار زیادی دارد. متوسط حجم معامله تتر در شبانه‌روز، حدود ۴۷ میلیارد دلار است؛ اما این رقم برای USDC فقط چهار میلیارد دلار است. دقیقاً همین موضوع تتر را به مهم‌ترین استیبل کوین تبدیل می‌کند و مفهوم دامیننس تتر جایگاه ویژه‌ای در بازار ارزهای دیجیتال می‌یابد.

نمودار لحظه‌ای دامیننس تتر (USDT.D)


در اینجا می‌توانید نمودار لحظه‌ای دامیننس تتر را در تایم فریم‌های گوناگون مشاهده کنید.

افزایش یا کاهش USDT Dominance چه مفهومی دارد؟

تا اینجا بررسی کردیم که دامیننس تتر چیست و چرا تتر در مقایسه با استیبل کوین‌های دیگر اهمیت بیشتری دارد. در ادامه، باید به موضوع اصلی مقاله بپردازیم. افزایش و کاهش دامیننس تتر چه تأثیری در بازار رمزارزها دارد؟ آیا می‌توان از این شاخص برای تحلیل بازار استفاده کرد؟ پاسخ این سؤال مثبت است. در حالت کلی، تغییر USDT Dominance به دو صورت افزایش یا کاهش این شاخص رخ می‌دهد. باید هرکدام از این دو رخداد را به صورت جداگانه بررسی کنیم.

۱. افزایش دامیننس تتر

شاخص USDT Dominance را به صورت درصد بیان می‌کنند. مثلاً وقتی USDT.D مقدار ۲ درصد را نشان می‌دهد، یعنی حدود ۲ درصد از ارزش کل بازار کریپتوکارنسی به تتر اختصاص دارد. حال این سؤال مطرح می‌شود که معنی افزایش دامیننس تتر چیست؟ وقتی USDT Dominance افزایش پیدا می‌کند، یعنی سهم تتر از حجم کل بازار رمزارزها ارتقا می‌یابد. همان‌طور که می‌دانید، قیمت تتر ثابت است؛ بنابراین، وقتی سهم تتر از حجم کل بازار افزایش پیدا می‌کند، در واقع دو اتفاق روی می‌دهد:

  • حجم بازار ارزهای دیجیتال مهم مانند بیت کوین و اتریوم، به دلیل افت قیمت، کاهش می‌یابد.
  • تعداد تترهایی که سرمایه‌گذاران بازار رمزارزها خریده‌اند، افزایش پیدا می‌کند؛ یعنی کاربران دارایی خود را از رمزارزهای دیگر به تتر تبدیل می‌کنند.

بنابراین، افزایش دامیننس تتر پیام واضحی از افت قیمت ارزهای دیجیتال با حجم بازار بالا صادر می‌کند. با توجه به اینکه بازار کریپتوکارنسی تا حد زیادی به ارزهای جریان اصلی مانند بیت کوین وابسته است، افت قیمت آن‌ها تأثیر منفی شدیدی روی کلیت بازار می‌گذارد. برای درک بهتر این موضوع مقاله «دامیننس بیت کوین» را مطالعه کنید.

۲. کاهش دامیننس تتر

وقتی USDT Dominance در مسیر نزولی قرار می‌گیرد، با توجه به ثابت بودن قیمت تتر، نشان‌دهنده آن است که کاربران در حال تبدیل تترهای خود به ارزهای دیجیتال دیگر هستند. البته ممکن است این اتفاق معنی دیگری نیز داشته باشد؛ زیرا در صورت خارج شدن سرمایه از بازار رمزارزها، بدیهی است دامیننس تتر کاهش پیدا کند؛ اما این نکته موضوع بحث این مقاله نیست.

به طور کلی، کاهش USDT Dominance، نشان‌دهنده آن است که قیمت ارزهای دیجیتال جریان اصلی مانند بیت کوین و اتریوم، در مسیر افزایش قرار دارد؛ بنابراین، کاربران زیادی دارایی‌های خود را از تتر به ارزهای دیجیتال دیگر تبدیل می‌کنند تا از سود ناشی از افزایش قیمت آن‌ها بهره‌مند شوند.

بررسی رابطه دامیننس تتر با قیمت بیت کوین

تا اینجا بررسی کردیم که نقش دامیننس تتر چیست و چگونه می‌توان از این شاخص برای تحلیل بازار استفاده کرد. جالب است بدانید این شاخص دقت بسیار زیادی دارد؛ به این معنی که حتی در تایم فریم‌های کوچک نیز افزایش یا کاهش آن، تأثیر خود را روی قیمت ارزهای دیجیتال دیگر مانند بیت کوین نشان می‌دهد.

برای درک این موضوع، رابطه USDT Dominance با قیمت بیت کوین را در قالب مثالی بررسی می‌کنیم. دهم نوامبر سال ۲۰۲۱، بیت کوین سقف تاریخی ۶۹ هزار دلار را در بازار به ثبت رساند. در آن شرایط بسیاری از صاحبان بیت کوین از افزایش قیمت دارایی خود سرخوش بودند که ناگهان همه چیز دگرگون شد؛ زیرا بیت کوین وارد فاز نزولی طولانی‌مدت شد که تا همین امروز نیز ادامه داشته است.

برای درک اهمیت شاخص USDT Dominance روی نمودار USDT.D، تاریخ یکم نوامبر سال ۲۰۲۱ را پیدا کنید. دقیقاً ده روز پیش از اینکه بیت کوین وارد فاز نزولی شود، دامیننس تتر درحالی‌که مقدار ۲/۵ درصد را نشان می‌داد، در مسیر صعودی قرار گرفت. جالب است بدانید در تمام مدت یک سال گذشته، بیت کوین به افت قیمت و دامیننس تتر به رشد خود ادامه داده است. در زمان نگارش این مقاله، قیمت بیت کوین حدود ۱۶ هزار دلار است و USDT Dominance حدود ۸/۴۳ درصد را نشان می‌دهد.

مثال مذکور به‌خوبی نشان می‌دهد قیمت بیت کوین و شاخص دامیننس تتر چه همبستگی بالایی دارند؛ بنابراین، اگر به دنبال پیدا کردن زمان برگشت قیمت BTC هستید، توصیه می‌کنیم نمودار لحظه‌ای USDT Dominance را با دقت زیر نظر بگیرید. البته این نکته به معنی آن نیست که بقیه ابزارهای تحلیل تکنیکال را کنار بگذارید. تمام این ابزارها برای رسیدن به دقیق‌ترین تحلیل و پیش‌بینی، به‌نوعی مکمل یکدیگرند.

کلام پایانی

در این مطلب بررسی کردیم که دامیننس تتر چیست و چگونه می‌توان با استفاده از این شاخص شرایط حاکم بر بازار رمزارزها را تحلیل کرد. برخلاف بسیاری از ابزارهای تحلیل تکنیکال، درک و استفاده از شاخص USDT Dominance بسیار آسان است؛ بنابراین، توصیه می‌کنیم همواره در تحلیل‌های خود به شاخص USDT.D توجه کنید. به کمک دامیننس تتر می‌توانید حرکت جریان نقدینگی در بازار کریپتوکارنسی را به‌خوبی تحلیل کنید. آیا تاکنون از USDT Dominance استفاده کرده‌اید؟ تجربیات خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

1

نماد دامیننس تتر چیست؟

نماد دامیننس USDT.D است.

2

نمودار دامیننس تتر را از کجا مشاهده کنیم؟

علاوه بر نموداری که در متن مقاله قرار دارد، می‌توانید از سایت تریدینگ ویو نیز برای مشاهده USDT Dominance استفاده کنید.

3

کمترین و بیشترین میزان USDT Dominance چقدر بوده است؟

کمترین میزان USDT Dominance تتر در سال‌های گذشته معمولاً 1 درصد بوده است. در زمان نگارش این مقاله، دامیننس تتر در بالاترین سطح از زمان تعریف چنین شاخصی به سر می‌برد و مقدار بیش از 8/5 درصد را نشان می‌دهد.

امتیاز شما به این محتوا

3.8 / 5. 26

میانگین امتیازات: 3.8/5
تعداد امتیاز: 26
در بهترین صرافی های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.
دیدگاه خود را به اشتراک گذارید
حتما نظرت رو برای ما و دیگران بنویس
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ناصر مستجاب الدعوه

    به نظر بنده بازارهای مالی بسیار پیچیده‌ تر از این هستند که صرفا با دانستن تاثیر دامیننس تتر در بازار آن را تحلیل کرده و سود به دست آورد. به همین خاطر خیلی نباید چنین شاخص‌ هایی رو جدی بگیریم

    ۱۴۰۲/۰۲/۳۱ پاسخ
  • طاهری

    سلام ممنون بابت زحمات شما من یه پیشنهاد دارم اگه صرافی ها قبل از ثبت نام گزینه ای میزاشتن که نفرات میتونستن اول برن توسایتشون ودر مورد عمل کردشون وکلا با اون صرافی و امکاناتشون آشنابشن رضایتبخشتر بودواگه راضی بودن بعد احراز هویت وثبت نام کنن سپاس

    ۱۴۰۱/۰۲/۱۲ پاسخ
منو
جستجو
ورود/ ثبت نام
ارسال مجدد
درخواست مشاوره