ارز دیجیتال پاندی ایکس یکی از کاربردی‌ترین ارزهای دیجیتال در تریدینگ (خرید و فروش) سرمایه‌های دیجیتال است. هدف این رمزارز از ابتدای ظهور خود، فراهم‌کردن بستری ساده برای تسهیل ترید‌کردن انواع مختلف سرمایه‌های دیجیتال بوده است. در این مطلب قصد داریم تا معرفی کاملی از این ارز دیجیتال در بازار رمزارزها داشته باشیم.

پاندی ایکس چیست؟ هدف کلی پروژه چیست؟

اگر در یک جمله کوتاه بخواهیم Pundi X را توصیف کنیم، می‌توانیم از عبارت زیر استفاده کنیم: پاندی ایکس پروژه‌ای است که قصد دارد تا خرج‌کردن ارزهای دیجیتال را دقیقا به اندازه استفاده از کارت‌های اعتباری بانکی آسان کند.

سازندگان این پروژه و توکن NPXS امیدوارند که روزی بتوانند این توکن‌ها را در دستگاه‌های کارتخوان سیار (POS) مبتنی بر بلاکچین اتریوم استفاده کنند. با این روش و در صورت تحقق اهداف پروژه، امکان ارائه خدمات بانکی اولیه و اساسی به ساکنان مناطق کمتر توسعه‌یافته مانند کشورهای آمریکای لاتین و اندونزی فراهم می‌شود.

ورود NPXS توکن اختصاصی بلاکچین پاندی ایکس به معاملات روزمره

توانایی واقعی خرید از ابتدای ظهور رمزارزها تاکنون یکی از بزرگترین ایرادات و نقاط ضعف این سرمایه دیجیتالی بوده است. حتی با وجود تلاش‌های جدی صورت‌گرفته توسط بلاکچین‌های مختلف و خصوصا اتریوم برای ارائه توکن‌ها و ساختارهایی برای تهسیل معاملات، این ضعف همچنان در صنعت بلاکچین و رمزارزها خودنمایی می‌کند.

بلاکچین Pundi X برنامه‌ دارد تا با توزیع هزاران دستگاه کارتخوان یا همان دستگاه پوز مخصوص میان خرده‌فروشان و توزیع‌کنندگان، امکان پرداخت در قالب NPXS به عنوان توکن اصلی بلاکچین پاندی ایکس را فراهم کند.

دستگاه های پرداخت ارزدیجیتال پاندی ایکس

اگر این شبکه بتواند دستگاه‌ها را رایگان و با تعرفه تراکنش پایین‌تر از کارت‌های اعتباری فعلی یا روش‌های پرداخت موبایلی در اختیار جامعه هدف قرار دهد، ایده شبکه فوق در عین سادگی یکی از کاربردی‌ترین و انقلابی‌ترین ایده‌ها در صنعت بلاکچین خواهد بود.

البته انتظار مشاهده این ساختار به این سرعت در کشورهای بزرگی مانند آمریکا یا کشورهای پیشرفته اروپایی، امری اشتباه است. زیرا پاندی ایکس فعلا تمام تمرکز خود را روی حوزه کشورهای جنوب شرقی آسیا و خصوصا اندونزی قرار داده است. این کشور جمعیت نسبتا بالایی دارد اما با وجود تغییرات بزرگ اقتصادی در دهه‌های اخیر، همچنان ضعف‌های ساختاری بزرگی در سیستم‌ها و زیرساخت‌های بانکی و مالی خود دارد.

حضور در کشورهای کمتر توسعه‌یافته؛ توسعه ایده Pundi X به سایر کشورها

برای کشوری مانند اندونزی که ۷۳ درصد جمعیت فراوان آن به سیستم‌های بانکی و ساختارهای مالی امروزی دسترسی ندارند، ایده این شبکه بسیار جسورانه و مؤثر خواهد بود. انتظار می‌رود با موفقیت این پروژه در اندونزی و سایر کشورهای جنوب شرق آسیا، سایر کشورهای کمتر توسعه‌یافته نیز از این پروژه به شدت استقبال خواهند کرد.

نکته مهم ادامه این روال با در نظرگرفتن موفقیت احتمالی آن، افزایش طبیعی قیمت ارز دیجیتال پاندی ایکس است. همچنین فراگیرشدن استفاده از پاندی ایکس و سرمایه‌گذاری در این رمزارز، قطعا منجر به افزایش جذب سرمایه‌های شبکه فوق می‌شود. بنابراین ارزش بازار ارز دیجیتال یادشده قطعا به مرور زمان افزایش خواهد یافت.

از سوی دیگر بلاکچین Pundi X با آینده‌نگری زمینه حضور خود در ۲۵ کشور آفریقایی کمتر توسعه‌یافته را نیز فراهم کرده است. این زمینه‌سازی، یک گام بسیار بزرگ و رو به جلو برای توسعه حوزه فعالیت بلاکچین در سایر قاره‌ها است.

حوزه فعالیت پاندی ایکس تنها محدود به این کشورها نمی‌شود و در سال‌های اخیر این پروژه با همکاری BitCapital سعی کرده است دستگاه‌های کارتخوان سیار خود را از طریق کشورهای برزیل و کلمبیا به آمریکای جنوبی وارد کند. پیش‌بینی می‌شود با پذیرش دستگاه‌های POS پاندی ایکس و رمزارزها از سوی مردم کشورهای کمتر توسعه‌یافته، آینده درخشانی خصوصا در قاره‌های آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین در انتظار این بلاکچین و سرمایه‌گذاران آن باشد.

این بلاکچین همچنین در حوزه ابزار و دستگاه‌ها پا را از دستگاه‌های پوز فراتر گذاشته است و در نمایشگاه CES 2019 در شهر لاس وگاس آمریکا از یک ابزار جدید به نام XPhone رونمایی کرده است. یک گوشی همراه مبتنی بر تکنولوژی بلاکچین با عملگر (تابع) Function X که روی پلتفرم M1 سامسونگ و پلتفرم رمزنگاری‌شده Exodus 1 از برند اچ تی سی سوار شده است.

مدیرعامل پروژه یعنی زک چیا با ۱۲ سال تجربه به همراه سایر هم‌تیمی‌های خود در این مجموعه، تیمی قدرتمند و بلاکچینی جذاب را ارائه کرده‌اند. استراتژی‌های چیا و تیم پاندی ایکس نشان داده است که مجموعه به دنبال رشد سریع و حضور قوی در کمترین زمان ممکن در بازار است. به همین دلیل بسیاری از فعالیت‌های شرکت مانند عرضه و فروش XPhone و XPOS در سال ۲۰۱۹ با تأخیر مواجه شد.

تعریف مجدد عملیات پرداخت با پاندی ایکس؛ چالش‌های پیش رو

این پروژه از طریق دو لایه ارتباطی با استفاده از Xplugins، دستگاه‌های کارتخوان سیار یا همان POS را به شبکه اتریوم متصل می‌کند. این دستگاه‌ها سپس به صاحبان کسب و کارها و مشاغل کوچک تحویل داده می‌شوند تا بر روی پلتفرم پوز خود نصب شوند که شامل کارتخوان‌ها، اسکنرهای NFC کیف پول همراه و سایر تکنولوژی‌های پرداخت هستند.

زمانی که کارت پرداخت خود را در دستگاه پوز وارد کنید، تراشه مغناطیسی برای دسترسی به اطلاعات اولیه حساب خوانده می‌شود. این اطلاعات از طریق اتصالات اینترنت و خط تلفن به بانک یا پردازنده ارسال می‌شوند. در مرحله بعدی از طریق CVV یا پین کد احراز هویت انجام می‌شود و معامله تأیید می‌شود. پس از انجام معامله رسید آن توسط دستگاه چاپ می‌شود.

پرداخت هزینه محصول با دستگاه های پاندی ایکس

مشکل بزرگی که در پذیرش پروژه توسط خرده‌فروشان و فعالان تجاری خرده‌پا وجود دارد، نوسان قیمت است. زیرا این افراد در نوسانات روزانه می‌توانند به راحتی ۱۰ درصد یا حتی بیشتر از سودهای معامله خود را به دلیل نوسانات قیمت از دست بدهند. فروش یک کالای ۱۰۰ هزار تومانی و دریافت ۸۰ هزار تومان در انتهای روز، به معنای دریافتی ۲۰ درصدی کمتر است. این رقم معمولا حاشیه سود ۲۰ تا ۴۰ درصدی این فروشندگان را شدیدا مورد تهدید قرار می‌دهد.

بنابراین و با توجه به نوسانات شدید، به نظر نمی‌رسد که ارز دیجیتال پاندی ایکس کار آسانی برای متقاعدکردن اکثریت فعالان خرده‌پا برای استفاده از آن در تراکنش‌ها داشته باشد. این پروژه نیاز به ایجاد مزیت‌های رقابتی ویژه دارد تا بتواند این نقطه ضعف بزرگ را پوشش بدهد.

یکی از راه‌های ایجاد مشوق برای استفاده فروشندگان از رمزارز پاندی ایکس موضوع هزینه‌های پردازش تراکنش‌ها است. این مبلغ در پروژه مجموعه فوق باید به شکل قابل‌توجهی کمتر از سایر روش‌های پرداخت مانند پرداخت موبایلی و کارت‌های اعتباری بانکی باشد.

عرضه اولیه، تعداد توکن‌ها و وضعیت ارز دیجیتال پاندی ایکس در بازارهای مالی

پاندی ایکس تاکنون در قالب تعداد بیش از ۲۸۰ میلیارد توکن NPXS عرضه شده است و ماکزیمم مشخصی ندارد. این شبکه تاکنون سقف و محدودیتی برای توکن‌های ارائه‌شده خود در نظر نگرفته است. برخلاف بسیاری از شبکه‌ها مانند بیت‌کوین که از همان ابتدا سقف مشخصی از نظر تعداد برای ارز دیجیتال خصوصی خود در نظر گرفته‌اند، پاندی ایکس چنین کاری نکرده است. این امر می‌تواند منجر به جلوگیری از رشد فزاینده قیمت رمزارز اختصاصی این شبکه شود.

ارز دیجیتال پاندی ایکس در تاریخ ۱۶ جون سال ۲۰۱۸ بالاترین قیمت خود را از نظر ارزش خرید کسب کرد با رقم ۰.۰۱۳۹ دلار برای هر ارز تجربه کرده است. در این روز حجم معاملات ۲۴ ساعته این ارز دیجیتال در بازار بیش از ۶.۵ میلیون دلار بوده است که رقم قابل‌توجهی است.

این پروژه در طی عرضه اولیه ICO خود، توانست در حد فاصل سپتامبر ۲۰۱۷ تا ۲۱ ژانویه ۲۰۱۸ بیش از ۳۵ میلیون دلار سرمایه جمع‌آوری کند. در زمان عرضه اولیه و پس از آن در عرضه عمومی تعداد بیش از ۳۵ میلیارد ارز دیجیتال NPXS یا همان رمزارز پاندی ایکس به فروش رسید.

از این تعداد تیم پروژه بیش از ۱۵ میلیون نسخه را برای خود نگه داشت و بخش اعظم توکن‌ها را به سرمایه‌گذاران حاضر در عرضه اولیه فروخت. همچنین به منظور توسعه و بازاریابی پروژه، بخشی از توکن‌ها توسط Pundi X نگه داشته شد. همچنین ۲ درصد از پول حاصل از توکن‌های فروخته‌شده برای برنامه‌های مجموعه در شبکه‌های اجتماعی و سیستم‌عامل‌های آنلاین صرف شد.

بررسی روند و وضعیت فعلی قیمتی پاندی ایکس در بازارهای مالی


قیمت ارز دیجیتال یادشده در حد فاصل جون تا آگوست سال ۲۰۱۸ سقوط‌های شدید و پی در پی را تجربه کرد. پس از این زمان و تا ماه مارس سال ۲۰۲۱، قیمت این رمزارز با یک شیب ملایم به سمت ۰ دلار به ازای هر سکه ارز دیجیتال کاهش یافت. اما در ماه مارس سال ۲۰۲۱ با جهش‌های شدید، توانست قیمت خود را به ۰.۰۰۸۴۵ برساند.

قیمت و رتبه پاندی ایکس در سایت coinmarketcap

اما نوسانات کاهشی قیمت ارز pundi x در ماه‌های آوریل و می همین سال مجددا قیمت این رمزارز را تا قیمت ۰.۰۰۲۹۱۲ دلار برای هر ارز کاهش داد. پاندی ایکس از نظر ارزش بازار در حال حاضر در رتبه ۲۲۶ از قریب به ۱۰ هزار ارز دیجیتال قرار گرفته است.

این روند پس از توکن‌سوزی بزرگ و تغییرات راهبردی در بلاکچین و ارز پاندی تغییر کرد. قیمت به دلیل تبدیل هزار توکن قدیمی به یک توکن جدید به بالای ۱ دلار رسید. در قسمت‌های بعدی مقاله قیمت پاندی ایکس جدید را هم بررسی می‌کنیم.

عدم پایبندی به تایم‌ لاین زمانی ذکرشده در وایت پیپر؛ یک ایراد نسبتا بزرگ

بلاکچین پاندی ایکس نیز همانند سایر شبکه‌ها برای فعالیت‌های خود از جمله اهدافی که برای ارز دیجیتال پاندی ایکس دارد، یک سند جامع به نام وایت پیپر منتشر کرده است. در این سند که با معادل فارسی «اوراق سفید» شناخته می‌شود، اهداف شبکه و نیازهایی که قرار است به وسیله آن از کاربران صنعت بلاکچین برطرف شود، توضیح داده شده است. برای شفاف‌سازی و دقیق‌تر کردن فعالیت‌های مورد نظر در این سند، معمولا یک تایم لاین زمانی در نظر گرفته می‌شود.

اکثر بلاکچین‌ها به دلیل چالش‌هایی که در طول مسیر بعد از انتشار وایت پیپر با آن‌ها رو به رو می‌شوند، تأخیر قابل‌توجهی در فعالیت‌های پیش‌بینی‌شده خود می‌بینند. شبکه و ارز pundi x نیز از این قاعده مستثنی نبوده‌اند. این موضوع یک نقص بزرگ و جدی برای این بلاکچین به حساب می‌آید. اما به دلیل اشتراک این نقص در اکثر بلاکچین‌های شناخته‌شده، معمولا کمتر به آن پرداخته می‌شود.

در لینک https://pundix.com/pdf/PundiX_Whitepaper_EN_Ver.pdf می‌توانید نسخه کامل سیپیدنامه (وایت پیپر) پروژه را مشاهده و مطالعه کنید.

کیف پول‌ها و صرافی‌های سازگار با NPXS

توکن‌های NPXS با استاندارد ERC-20 و روی شبکه اتریوم ساخته شده‌اند. بنابراین طبیعی است که تمام کیف پول‌های سازگار با این استاندارد، از توکن یادشده پشتیبانی کنند. از مهم‌ترین کیف‌پول‌های سازگار با این توکن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • MyEther مای اتر
  • Ledger لجر
  • Trezor ترزور
کیف پول های رمزارز پاندی ایکس

عمده معاملات این ارز دیجیتال در صرافی مشهور بایننس Binance انجام می‌شود اما در سایر صرافی‌های مشهور نیز خرید و فروش ارز رمزنگاری‌شده پاندی ایکس انجام می‌شود. موارد زیر دیگر نمونه‌ صرافی‌هایی هستند که می‌توان در آن‌ها این ارز دیجیتال را خرید و فروش کرد:

  • Coinex
  • Hotbit
  • LATOKEN
  • Bitbns
  • io
  • Bit-Z

ارز پاندی ایکس نیو؛ ارز pundi x چیست؟

ارز پاندی جدید، در واقع محصول سیاست‌های جدید این شرکت برای تغییر استراتژی پروژه برای حضور در بازار بود. تا پیش از ماه می سال ۲۰۲۱، ارز پاندی ایکس با نماد npxs شناخته می‌شد. اما در همین ماه با یک برنامه توکن‌سوزی بزرگ، همه‌چیز تغییر کرد.

در نتیجه این تغییرات، هر هزار توکن قدیمی از ارز دیجیتال پاندی ایکس تبدیل به ۱ پاندی ایکس جدید شد! نماد ارز پاندی ایکس نیو در بازار جهانی امروز رمزارزها pundix است. نماد قدیمی یعنی npxs به طور کلی از تمام کیف‌پول‌ها و صرافی‌ها حذف شده است و نماد جدید جایگزین آن شده است.

در این تغییرات هیچ نیازی به انجام کار خاصی توسط کاربران و دارندگان ارز pundix وجود نداشت و دارایی به همان نسبت ۱ به هزار و با تغییر نماد برای هر کاربر ثابت باقی مانده‌ است.

پس فرآیندی به نام تبدیل پاندی ایکس قدیم به جدید در واقع بی‌معناست و در اثر اطلاع‌رسانی غلط برخی رسانه‌های فعال در حوزه رمزارزها ایجاد شده است. زیرا نماد ارز به‌طور اتوماتیک همه جا تغییر کرده است و ارزش دارایی نیز به نسبت مذکور تبدیل شده است.

قیمت پاندی ایکس نیو؛ جهش بزرگ قیمت ارز دیجیتال پاندی ایکس با فرمت جدید

ارز دیجیتال فوق پس از تبدیل در بازار امروزه با نماد جدید خود قیمتی معادل ۱.۱ دلار دارد. این رقم تفاوت بسیار فاحشی با ارز قبلی دارد. شاید سیاست توکن‌سوزی و تغییر در می ۲۰۲۱ عامل اصلی این رشد قیمت باشد. از طرفی با این تغییرات، ارز پاندی x نیز توانست در رنکینگ از رتبه بالای ۳۰۰۰ به رتبه ۲۳۸ برترین ارزهای دیجیتال صعود کند!

اما این تفاوت قیمت هیچ تفاوتی در ارزش کلی سرمایه دارندگان ارز دیجیتال پاندی ایکس در فرمت قدیمی ایجاد نکرده است. زیرا مثلا اگر کاربری ۱۰۰ عدد توکن قدیمی پاندی با قیمت واحد ۰.۰۰۲ دلار داشته است، امروزه یک توکن ۰.۲ دلاری دارد. یعنی ارزش کل سرمایه هیچ تغییری نکرده است. اما رتبه و وضعیت توکن جدید در بازار جهانی رمزارزها پیشرفت بزرگی داشته است.

قیمت ارز پاندی ایکس جدید هیچ تفاوتی در خرید و فروش آن ایجاد نکرده است. تنها حجم و تعداد توکن‌ها در تراکنش‌ها بوده است که تغییر کرده است. بنابراین در فروش پاندی ایکس و تراکنش‌های مرتبط با آن نیز در ارزش معامله تفاوتی میان توکن قدیمی و جدید نیست.

امروزه در خرید پاندی ایکس در فرمت جدید نسبت به فرمت قبلی تفاوت وجود دارد. زیرا قیمت هر واحد از این ارز به بالای ۱ دلار صعود کرده است. درحالی که قبل‌ از تغییرات و تولد پاندی ایکس جدید، با ۱.۱ دلار می‌توانستید نزدیک به هزار توکن از ارز pundi را خریداری کنید. عدم تغییر و تفاوت قیمت و ارزش معامله تنها برای کسانی صدق می‌کند، که قبل از تغییرات ارز پاندی ایکس داشته‌اند.

سؤالات متداول درباره پاندی ایکس

Pundi XPOS چیست؟

به دستگاهی گفته می‌شود که می‌توان با استفاده از آن ارزهای دیجیتال را ترید کرد. همچنین با استفاده از این دستگاه می‌توان کار خرید از فروشگاه‌ها را به راحتی و با پرداخت رمزارز انجام داد.

چه تعداد دستگاه پوز پاندی ایکس روانه بازار شده است؟

تا سال ۲۰۲۱ بیش از ۱۰۰ هزار دستگاه عرضه شده است.

تابع X چیست؟

Function X یا همان تابع ایکس مفهومی بزرگتر از صنعت بلاکچین است. یک اکوسیستم غیرمتمرکز شامل f (x) بلاکچین عمومی، f(x) سیستم عامل، FXTP پروتکل انتقال، f(x) داکر و IPFS است. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به لینک https://functionx.io مراجعه کنید.

تلفن همراه Blok On Blok چیست؟

XPhone یا Blok On Blok اولین گوشی همراه مبتنی بر بلاکچین است که اینترنت غیر متمرکز را فعال می‌کند. این سیستم عامل بر روی اندروید ۹ ساخته شده است.

Pundi XPASS چیست؟

Pundi XPASS یک کارت رمزنگاری‌شده با قابلیت NFC برای خرید و فروش از فروشگاه‎‌های مختلف و همچنین ترید رمزارزها است.

دفتر مرکزی تیم پاندی ایکس کجا قرار گرفته است؟

دفتر مرکزی این تیم در حال حاضر در کشور سنگاپور واقع شده است. فعالیت‌های PUNDI X تاکنون توسط نهادهای نظارتی مانند MAS یا همان سازمان پول سنگاپور تأیید و یا تنظیم نشده است. اما با این وجود، تمامی فعالیت‌های این مجموعه همچنان در قالب قوانین مالی و بانکی این کشور است.

آیا پاندی ایکس دفتر دیگری هم دارد؟

بله، این مجموعه علاوه‌بر سنگاپور در شهرهای لندن، سائوپائولو، جاکارتا، سئول، توکیو و شنزن و تایپه هم دفتر فیزیکی دارد.

خرید و فروش توکن‌های پاندی ایکس در کجا امکان‌پذیر است؟

توکن‌های PUNDIX (ERC-20) و NPXSXEM (BEP2) در صرافی‌های بزرگ و معتبر مانند بایننس قابل خرید و فروش هستند.

جمع‌بندی

گرچه هنوز موانع بزرگی بر راه تحقق هدف اصلی پروژه پاندی ایکس وجود دارد، اما مسیر آن به گونه‌ای است که در صورت برطرف‌کردن موانع می‌تواند با توجه به سطح وسیع پوشش نیازها، آینده درخشانی داشته باشد. بنابراین ارز pundi x می‌تواند یکی از گزینه‌های جذاب برای سرمایه‌گذاری باشد.

البته همه این‌ها منوط به پوشش نقاط ضعفی است که بعضا در مقاله مورد بحث قرار گرفت. مثلا نوسانات قیمت شدید ارز دیجیتال این پروژه نشان داده است که فروشندگان و تاجران خرده‌پا در این ساختار ریسک از دست‌رفتن ۲۰ درصدی سود را احساس می‌کنند. طبیعی است تا برطرف‌شدن چنین موانع بزرگی نباید انتظار جهش‌های قیمتی بسیار بالا برای رسیدن قیمت و ارزش رمزارز به ۱ دلار و اهداف بالاتر باشیم.