ارز دیجیتال ریپل چیست؟ نقد و بررسی XRP

مقالات ارز دیجیتال
ریپل چیست؟ معرفی ارز ریپل به همراه مزایا و معایب آن

ریپل یکی از چالش‌برانگیز‌ترین ارزهای دیجیتال، به‌ویژه برای افراد تازه‌کار در بازار کریپتوکارنسی است. وقتی بیت‌کوین یا اتریوم می‌خرید، در واقع در شبکه بلاک‌چین آن‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنید. به این ترتیب، مالک بخشی از این شبکه‌ها خواهید بود. این در حالی است که وقتی ارز دیجیتال XRP می‌خرید، به‌هیچ‌وجه در شرکت ریپل سرمایه‌گذاری نکرده‌اید. ریپل نام شرکتی است که ارز دیجیتال XRP را ایجاد کرده است. احتمالاً داستان برایتان کمی پیچیده شد؛ اما نگران نباشید. با دقت روی بقیه مقاله تمرکز کنید تا ابهامات این رمزارز مرموز را یک‌به‌یک برطرف کنیم.

معرفی شرکت ریپل (Ripple)

ارز دیجیتال ریپل چگونه کار می کند؟

 

ریپل شرکتی فعال در زمینه امور مالی و بانکی است. دفتر مرکزی ریپل در شهر سانفرانسیسکوی آمریکا واقع است. این شرکت مأموریتی اصلی و محوری برای خود تعریف کرده است. تسهیل فرایند نقل و انتقال پول در شبکه بانکی بین‌المللی با ایده افزایش سرعت تراکنش‌ها و کاهش هزینه‌های آن، هدف اساسی‌ای است که شرکت ریپل از زمان تأسیس، آن را دنبال می‌کند.

کار ویژه شرکت ریپل تولید محصولات مختلف غیرمتمرکز به سفارش مشتریان اصلی خود، یعنی بانک‌ها و مؤسسات مالی است. در حال حاضر، تعداد زیادی از بانک‌ها و مؤسسات مالی معتبر در آمریکا و کشورهای دیگر از خدمات و محصولات شرکت ریپل استفاده می‌کنند.

معرفی بنیان‌گذاران شرکت ریپل

بنیان‌گذاران شرکت ریپل چه کسانی هستند؟ این سؤال مهمی است که باید قبل از معرفی ارز دیجیتال ریپل، به آن پاسخ دهیم. سه چهره اصلی در راه‌اندازی شرکت ریپل با یکدیگر همکاری کرده‌اند که عبارت‌اند از:

  • رایان فوجر (Rayan Fugger)
  • جد مک کالب (Jed McCaleb)
  • کریس لارسن (Chris Larsen)

نفر اول یعنی رایان فوجر، در ابتدای راه تنها بود. او در سال ۲۰۰۴ شرکت ریپل پی (RipplePay) را پایه‌گذاری کرد؛ سرویس پرداختی مشابه پی‌پال که البته، از پروتکل همتا به همتا برای نقل و انتقال پول استفاده می‌کرد. به این ترتیب، هرکس فقط با دسترسی به اینترنت می‌توانست وجه مدنظر خود را از طریق ریپل پی به هر نقطه از دنیا منتقل کند.

به دلایل مختلف که در این مقاله جای بحث درباره آن‌ها نیست، ریپل پی به موفقیت چندانی دست نیافت. سال ۲۰۱۱، اتفاق تازه‌‌ای در روند کاری شرکت ریپل پی رخ داد. یکی از چهره‌های معروف از اعضای جامعه بیت‌کوین به نام مک کالب، به اعضای مدیریت ریپل پی اضافه شد و با ورودش به‌نوعی مدیریت شرکت را در دست گرفت.

چند ماه بعد، در سال ۲۰۱۲، این تیم سه‌نفره با ورود کریس لارسن تکمیل شد. درنهایت، همکاری این سه نفر به توسعه شبکه ریپل و عرضه اولیه ارز دیجیتال XRP در سال ۲۰۱۳ منجر شد. XRP ارز دیجیتالی غیرمتمرکز دقیقاً مانند بیت‌کوین است که می‌تواند به صورت همتا به همتا و بدون نیاز به نظارت شخص ثالث بین افراد مختلف جابه‌جا شود. تا پایان سال ۲۰۱۳، حدود ۱/۵ میلیون دلار سرمایه برای پیشبرد برنامه‌های ریپل از افراد و شرکت‌های مختلف جمع‌آوری شد.

همکاری سه‌نفره کالب، فوجر و لارسن چندان دوام نیاورد. کالب که معتقد بود ریپل از ریل‌گذاری اولیه‌اش خارج شده است، در سال ۲۰۱۴ از این شرکت جدا شد. او به‌سرعت به شرکت رقیب، یعنی استلار کوچ کرد و پس از پایه‌گذاری آن، تا امروز در پست‌های مدیریتی این شرکت فعالیت می‌کند.

شرکت ریپل چه محصولاتی عرضه کرده است؟

ارز دیجیتال ریپل چه خدماتی را ارائه می دهد؟

شرکت ریپل برای تولید محصولات کاربردی در زمینه تسهیل فرایند نقل و انتقالات مالی در دنیا، سفارش‌هایی را از بانک‌ها و مؤسسات مالی می‌پذیرد. این شرکت محصولات خود را در قالب پلتفرمی جامع به نام ریپل نت (RippleNet) عرضه می‌کند.

شاید به‌عنوان کسی که قرار است در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت و درنهایت روی ارز دیجیتال XRP سرمایه‌گذاری کند، این سؤال برای شما مطرح شود که شناخت محصولات شرکت ریپل چه اهمیتی دارد.

در پاسخ باید بگوییم بانک‌ها و مؤسسات مالی که با شرکت ریپل وارد همکاری می‌شوند، مشتری محصولات آن هستند؛ بنابراین، افزایش مشتریان این شرکت به معنی توسعه فعالیت‌ها و درآمدهای آن است. این اتفاق قطعاً روی افزایش قیمت ارز دیجیتال XRP نیز تأثیرگذار است؛ بنابراین، توصیه می‌کنیم این بخش را با دقت مطالعه کنید.

از جمله محصولات کاربردی که این شرکت رونمایی کرده است، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱. پلتفرم ایکس کارنت (xCurrent)

به کمک پلتفرم ایکس کارنت، بانک‌ها و مؤسسات مالی می‌توانند نقل و انتقالات پول در خارج از کشورهای میزبان خود را انجام دهند. توسعه‌دهندگان شرکت ریپل ادعا می‌کنند این پلتفرم کاملاً به صورت غیرمتمرکز کار می‌کند. به این معنی که تمام فعالیت‌ها در یک دفتر کل توزیع‌شده پردازش می‌شوند. به کمک این پلتفرم علاوه بر ارزهای فیات، می‌توان ارزهای دیجیتال را نیز به‌راحتی در سراسر دنیا جابه‌جا کرد.

بانک‌ها از طریق پیام‌رسان غیرمتمرکز ایکس کارنت به‌راحتی می‌توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و پس از هماهنگی تعاملات مالی را انجام دهند. ایکس کارنت تقریباً پُرکاربردترین محصول شرکت ریپل است. نکته مهم این است که برای استفاده از خدمات این پلتفرم، الزاماً به استفاده از ارز دیجیتال XRP نیاز نیست؛ بنابراین، افزایش یا کاهش مشتریان این پلتفرم مستقیماً تأثیری روی تغییر قیمت رمزارز XRP ندارد.

۲. پلتفرم ایکس رپید (xRapid)

یکی از چالش‌های جدی در معاملات بین بانکی، موضوع کمبود نقدینگی است. پلتفرم ایکس رپید با ایده حل این مشکل راه‌اندازی شده است. نکته اساسی اینکه محور اصلی این پلتفرم، ارز دیجیتال ریپل است. به این ترتیب که در بانک مبدأ پول در قالب ارز فیات در پلتفرم ایکس رپید واریز می‌شود. پس از آن ایکس رپید پول مدنظر را به ارز دیجیتال XRP تبدیل می‌کند، در ادامه ارز دیجیتال به ارز فیات یا ارز دیجیتال مدنظر بانک مقصد تبدیل می‌شود و سپس در اختیار آن قرار می‌گیرد.

به کمک این پلتفرم عملاً بانک‌ها در کشورهای مختلف برای برقراری ارتباط به پلتفرم‌های واسطه‌ نیاز ندارند. این پلتفرم با وجود ایده نوآورانه و کاربردی، هنوز با استقبال زیاد بانک‌ها در کشورهای مختلف مواجه نشده است. ابهامات درباره ماهیت غیر متمرکز ارز دیجیتال ریپل، مهم‌ترین مانع بر سر راه پذیرش این پلتفرم به حساب می‌آید.

۳. ایکس ویا (xVia)

ایکس ویا نوعی پلتفرم واسطه است که شرکت ریپل برای تسهیل ارتباط بین محصولات مختلف خود راه‌اندازی کرده است. به کمک ایکس ویا می‌توان راحت‌تر از پلتفرم‌های ایکس رپید و ایکس کارنت استفاده کرد.

ارز دیجیتال ریپل چیست؟

به موضوع اصلی مقاله، یعنی معرفی ارز دیجیتال ریپل رسیدیم. XRP نماد ارز دیجیتال اختصاصی است که شرکت ریپل رونمایی کرده است. در عرف رایج بازار، این رمزارز با نام ارز دیجیتال ریپل شناخته می‌شود؛‌ اما همان‌طور که در مقدمه اشاره کردیم، با خرید این ارز دیجیتال صاحب بخشی از سهام شرکت ریپل نخواهید شد.

این ارز دیجیتال قابل استخراج نیست. شرکت ریپل صد میلیارد رمزارز XRP را در سال ۲۰۱۳ منتشر کرد. همین موضوع سبب شد بسیاری درباره ادعای غیرمتمرکز بودن این پلتفرم تردید کنند. توزیع کوین‌ها نیز به این صورت بود که ۲۰ درصد در اختیار بنیان‌گذاران شرکت ریپل و ۸۰ درصد دیگر برای عرضه به بازار در نظر گرفته شد. البته برای جلوگیری از افت ارزش این توکن، شرکت ریپل توزیع آن در بازار را مدیریت می‌کند. در حالت عادی، رویه به این صورت است که ماهانه، یک میلیارد رمزارز XRP در بازار انتشار می‌یابد.

نقد و بررسی ارز دیجیتال ریپل

مزایا و معایب ارز XRP

مانند هر رمزارز دیگری، باید مزایا و معایب ارز دیجیتال ریپل را نیز بررسی کنیم. قبل از تصمیم‌گیری برای سرمایه‌گذاری در هر ارز دیجیتال، حتماً این بررسی را انجام دهید.

مزایای ارز دیجیتال ریپل

  • سرعت پردازش تراکنش‌ها در ریپل در مقایسه با شبکه سنتی بانکی و بلاک‌چین بیت‌کوین به‌مراتب بیشتر است.
  • هزینه‌های تراکنش‌ها در شبکه ریپل مقرون‌به‌صرفه است.
  • از شبکه ریپل می‌توان برای انتقال ارزهای فیات و رمزارزها استفاده کرد.
  • برای انجام تراکنش‌ها در پلتفرم ایکس رپید باید ارز دیجیتال XRP به‌عنوان کارمزد پرداخت شود. کارمزدهای دریافتی به‌مروز زمان از بین می‌روند و این موضوع در درازمدت سبب کاهش تعداد ریپل و افزایش ارزش آن می‌شود.

معایب ارز دیجیتال ریپل

  • ابهامات زیادی درباره غیرمتمرکز بودن ریپل وجود دارد. (در ادامه بیشتر بحث می‌کنیم.)
  • برای ایجاد کیف پول اختصاصی ریپل، باید حتماً ابتدا بیست واحد از این رمزارز را بخرید.
  • تعداد نودهای اعتبارسنج اصلی در این شبکه محدود است.
  • هیچ‌گونه پاداشی برای نودهای اعتبارسنجی در شبکه بیت‌کوین در نظر گرفته نشده است.

بیشتر بخوانید: نود چیست؟ بررسی مفهوم گره یا نود در ارز دیجیتال

آیا ارز دیجیتال XRP غیرمتمرکز است؟

مهم‌ترین ابهامی که درباره ارز دیجیتال ریپل مطرح می‌شود، رد ادعای متمرکز بودن آن است. در ادامه، وقتی به بحث مقایسه ریپل با بیت کوین می‌رسیم، درباره این موضوع بیشتر خواهیم گفت؛ اما منتقدان بر این باورند که تقریباً همه‌چیز در شبکه ریپل در اختیار شرکت قرار دارد؛ حتی معتقدند در فرایند تأمین امنیت تراکنش‌ها نیز شرکت ریپل به‌طور مستقیم دست دارد.

در شبکه ریپل تعداد اعتبارسنج‌های تراکنش‌ها محدود است؛ این در حالی است که در شبکه‌های بلاک‌چین دیگر مانند بیت‌کوین و اتریوم، هیچ محدودیتی از این نظر وجود ندارد. به موجب الگوریتم اجماع این شبکه، هر تراکنش زمانی تأیید می‌شود که حداقل ۸۰ درصد نودها آن را تأیید کنند.

توسعه‌دهندگان ریپل برای برطرف شدن این ابهام وعده افزایش تعداد نودهای اعتبارسنج را داده‌اند؛ اما تا امروز این وعده عملیاتی نشده است. شرکت ریپل بارها اعلام کرده است که هیچ کنترلی روی ارز دیجیتال XRP و تراکنش‌های آن ندارد. آن‌ها معتقدند حتی اگر روزی شرکت ریپل وجود نداشته باشد، ارز دیجیتال آن به کار خود ادامه خواهد داد؛ البته مسلم است در صورت متوقف شدن فعالیت این شرکت، ارز دیجیتال ریپل عملاً ارزشی نخواهد داشت.

به هر ترتیب، ابهام در غیرمتمرکز بودن ریپل هنور به‌طور کامل برطرف نشده است. با وجود این، آنچه اهمیت دارد این است که ریپل فعالیت‌های خود را بدون ایجاد چالش چندانی از این منظر، تا امروز ادامه داده است. به نظر می‌رسد در آینده نیز این مسئله نتواند ضربه چندانی به ریپل و رمزارز آن وارد کند.

مقایسه ارز دیجیتال ریپل و بیت کوین

تا اینجا بررسی کردیم که ارز دیجیتال ریپل چیست و چه ویژگی‌هایی دارد. یکی از بخش‌های اساسی که باید روی آن تمرکز کنیم، مقایسه بیت‌کوین با ریپل است. بسیاری از انتقاداتی که به این ارز دیجیتال مطرح می‌شود، از همین‌جا نشئت می‌گیرد. به زبان ساده، اشاره کردیم که شرکت ریپل بستری سریع،‌ امن، کم‌هزینه و غیرمتمرکز برای شبکه بانکی در سطح دنیا ایجاد کرده است تا تراکنش‌ها سریع‌تر و ارزان‌تر انجام شوند.

این در حالی است که بیت‌کوین به‌عنوان یک پول الکترونیکی همتا به همتا، به دنبال حذف کردن شبکه بانکی از تراکنش‌های مالی است. ریپل معتقد است سازوکار بانکی برای نقل و انتقال پول در سراسر دنیا باید پابرجا بماند. درعین‌حال، باید تلاش‌هایی برای افزایش کارآمدی این شبکه در مسیر نقل و انتقالات مالی، به‌ویژه تراکنش‌های بین‌المللی به کار گرفته شوند؛ بنابراین، تعارض و تضاد آشکاری بین این بیت‌کوین و ریپل مشاهده می‌شود.

در جدول زیر به‌طور خلاصه ریپل با بیت‌کوین را از جنبه‌های مختلف مقایسه کرده‌‌ایم.

ریپل بیت کوین
رمزارزی با هدف تسهیل نقل و انتقالات بانکی و حل مشکل نقدینگی در این شبکه پول دیجیتال همتا به همتا با هدف حذف واسطه‌ها از نقل و انتقالات مالی
مدت زمان انجام هر تراکنش چهار ثانیه مدت زمان انجام هر تراکنش حداقل دو دقیقه
پردازش حداکثر ۱۵۰۰ تراکنش در ثانیه پردازش حداکثر هفت تراکنش در ثانیه
استفاده از الگوریتم اجماع اختصاصی ریپل استفاده از الگوریتم اجماع اثبات کار
سقف عرضه صد میلیارد کوین سقف عرضه ۲۱ میلیون کوین
بدون قابلیت استخراج رمز ارز با قابلیت استخراج رمز ارز
محدودیت در تعداد نودهای اعتبارسنج بدون محدودیت در تعداد نودهای اعتبارسنج

کیف پول ارز دیجیتال ریپل

هیچ کیف پول ارز دیجیتالی وجود ندارد که شرکت ریپل برای نگهداری این رمزارز XRP به‌طور رسمی معرفی کرده باشد. شاید هدف شرکت ریپل از این اقدام، رفع مسئولیت از دوش خود در مواجهه با سهام‌داران و سرمایه‌گذاران بازار رمزارزها باشد. با نگاهی به کاربردهای این رمزارز نیز می‌توان متوجه شد که با هدف استفاده بانک‌ها و مؤسسات مالی طراحی شده است. بااین‌حال، چند کیف پول کاربردی از جمله لجر (Ledger)، کوینومی (Coinomi) و اتمیک والت (Atomic Wallet) وجود دارند که می‌توانید برای نگهداری ریپل از آن‌ها استفاده کنید.

نکته منفی درباره نگهداری از ریپل، هزینه‌ای است که باید برای راه‌اندازی کیف پول اختصاصی این رمزارز پرداخت کنید. همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، برای ساخت کیف پول اختصاصی ریپل، باید ابتدا بیست رمزارز XRP بخرید تا پس از آن اجازه انتقال این توکن در شبکه ریپل به شما داده شود.

بررسی تاریخچه قیمت ارز دیجیتال ریپل (XRP)


بررسی تاریخچه قیمت ارز دیجیتال ریپل نیز خالی از لطف نیست. این ارز دیجیتال در زمان نگارش این مقاله با ارزش بازار حدود ۳۳ میلیارد دلار در جایگاه هفتمین رمزارز در بازار قرار دارد.

تا قبل از سال ۲۰۱۷، قیمت این ارز دیجیتال زیر ۰/۰۱ دلار بود. سال ۲۰۱۷ شاهد شکوفایی چشمگیری در این رمزارز بودیم و قیمت آن در پایان سال، به سقف تاریخی سه دلار رسید. پس از آن، روند نزولی بلندمدت در این رمزارز آغاز شد و در طول سه سال افت قیمت، درنهایت در ابتدای سال ۲۰۲۱ به حدود ۰/۲ دلار رسید. در سال ۲۰۲۱ هم‌زمان با رشد بازار رمزارزها، قیمت این رمزارز نیز به صورت نوسانی رشد کرد و سرانجام، این سال را با قیمت ۰/۸ دلار به پایان رساند. در سال ۲۰۲۲ نیز هم‌زمان با افت قیمت ارزهای دیجیتال دیگر مانند بیت‌کوین، ریپل نیز افت قیمت دارد. در زمان نگارش این مقاله، این ارز دیحیتال زیر ۰/۴ دلار معامله می‌شود.

پیش‌بینی آینده ریپل

به نظر شما در آینده چه اتفاقی برای شرکت ریپل و ارز دیجیتال XRP رخ خواهد داد؟ آیا این ارز دیجیتال با نوعی بحران هویت مواجه نیست؟ آیا توسعه‌دهندگان آن می‌توانند از پس انتقادات و مشکلاتی برآیند که پیش رویشان قرار دارد؟ تمام این سؤالات در حالی مطرح می‌شوند که شرکت ریپل در حال حاضر دو رقیب جدی نیز در کنار خود مشاهده می‌کند. سوئیفت به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات انتقال پول بین‌بانکی در سطح دنیا و استلار به‌عنوان یکی از پروژه‌های فعال در بازار ارزهای دیجیتال، دو رقیب سرسخت برای ریپل به شمار می‌روند.

از طرفی، تنها در یکی از محصولات پلتفرم ریپل یعنی ایکس رپید، ارز دیجیتال XRP نقش دارد؛ بنابراین، کاربردی بودن این ارز دیجیتال نیز تا حدودی تحت تأثیر قرار می‌گیرد. در زمان نگارش این مقاله، کمتر از پنجاه میلیارد واحد از این ارز دیجیتال در بازار به گردش درآمده است. به نظر می‌رسد با تداوم شرایط موجود در شرکت ریپل، نمی‌توان آینده چندان درخشانی را برای رمزارز XRP متصور بود؛ مگر اینکه شرکت ریپل دست به کار شود و با اجرای برنامه‌های خاصی، زمینه را برای افزایش کاربرد این ارز دیجیتال و به تبع آن، بالا رفتن قیمتش فراهم کند.

کلام پایانی

در این مقاله بررسی کردیم که ارز دیجیتال ریپل چیست و شرکت ریپل چه اهدافی را دنبال می‌کند. ارز دیجیتال XRP بیشتر برای بانک‌ها و مؤسسات مالی کاربرد دارد؛ بنابراین، اگر به دنبال سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت هستید، حتماً انتخاب‌های بهتری در مقایسه با ریپل در بازار رمزارزها پیش روی شما قرار دارد. آیا شما نیز در زمینه خرید ارز دیجیتال رپیل تجربه دارید؟ نظرات خود را درباره این ارز دیجیتال با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

1

ارز دیجیتال XRP از کجا بخریم؟‌

برای خرید ارز دیجیتال ریپل می‌توانید از صرافی‌هایی مانند بایننس، کوکوین، هیوبی گلوبال، اوکی اکسچنج و… استفاده کنید.

2

بهترین کیف پول برای نگهداری ارز دیجیتال ریپل چیست؟

لجر، کوینومی و اتمیک والت، سه کیف پول کاربردی برای نگهداری از ارز دیجیتال ریپل هستند.

3

آیا ارز دیجیتال XRP قابل استخراج است؟

خیر؛ تمام موجودی ارز دیجیتال XRP را شرکت ریپل در بازار عرضه کرده است.

امتیاز شما به این محتوا

3.7 / 5. 6

میانگین امتیازات: 3.7/5
تعداد امتیاز: 6
در بهترین صرافی های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.
دیدگاه خود را به اشتراک گذارید
حتما نظرت رو برای ما و دیگران بنویس
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منو
جستجو
ورود/ ثبت نام
ارسال مجدد
درخواست مشاوره