انتخاب بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه‌گذاری بین بیش از ۲۳ هزار رمزارز در بازار کریپتوکارنسی، اصلاً کار ساده‌ای نیست. بخش قابل‌توجهی از ارزهای دیجیتال که در صرافی‌ها وجود دارند، کلاهبرداری هستند. شما، به‌عنوان، سرمایه‌گذار باید قسمتی از توان خود را صرف شناسایی و کنار گذاشتن این دسته از رمزارزها کنید. درعین‌حال، توکن‌هایی که از این غربال عبور می‌کنند نیز الزاماً گزینه مناسبی برای سرمایه‌گذاری نیستند. سؤال اساسی این است که چگونه بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه‌گذاری را شناسایی کنیم. برای پاسخ به این سؤال و همچنین معرفی ده رمزارز برتر برای سرمایه‌گذاری تا سال ۲۰۲۵، در ادامه با ما همراه باشید.

بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه‌گذاری

تا اینجا نُه پرسش مهم در شناسایی بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه‌گذاری را مطرح کردیم. در اینجا بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه‌گذاری در سال‌های پیش رو معرفی می‌کنیم. گروهی از رمزارزها هستند که با وجود فراز و نشیب زیاد، جای پای محکمی در بازار کریپتو پیدا کرده‌اند. به ‌همین دلیل، می‌توان روی آن‌ها برای سرمایه‌گذاری در بلندمدت حساب کرد. جدول زیر را با دقت مشاهده کنید.

نام و نماد ارز دیجیتال وایت پیپر سقف عرضه توکن سوزی حجم بازار میانگین حجم معاملات روزانه
بیت کوین (BTC) دارد ۲۱ میلیون ندارد ۵۲۰ میلیارد دلار ۸ میلیارد دلار
اتریوم (ETH) دارد ندارد دارد ۱۹۷ میلیارد دلار ۳/۷ میلیارد دلار
بایننس کوین (BNB) دارد ندارد دارد ۳۴ میلیارد دلار ۵۲۱ میلیون دلار
ریپل (XRP) دارد ۱۰۰ میلیارد دارد ۲۶ میلیارد دلار ۶۰۰ میلیون دلار
کاردانو (ADA) دارد ۴۵ میلیارد ندارد ۸/۷ میلیارد دلار ۸۷ میلیون دلار
تن کوین (TON) دارد ۵ میلیارد ندارد ۸/۱ میلیارد دلار ۴۵ میلیون دلار
سولانا (SOL) دارد ندارد دارد ۷/۸ میلیارد دلار ۱۵۷ میلیون دلار
ترون (TRX) دارد ۱۰۰ میلیارد دارد ۷/۵ میلیارد دلار ۱۴۱ میلیون دلار
پولکادات (DOT) دارد ندارد ندارد ۵/۱ میلیارد دلار ۸۰ میلیون دلار
پالیگان (MATIC) دارد ۱۰ میلیارد دارد ۴/۹ میلیارد دلار ۱۷۷ میلیون دلار
لایت کوین (LTC) دارد ۸۴ میلیون ندارد ۴/۸ میلیارد دلار ۲۲۲ میلیون دلار

ویژگی‌های بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه‌گذاری

اختلاف بر سر مصادیق بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه‌گذاری همواره زیاد است. در چنین شرایطی، بهترین راه این است که معیارهای شناسایی ارزهای دیجیتال برتر را بشناسید. سپس هریک از رمزارزها را، که با آن‌ روبه‌رو می‌شوید، بر اساس این معیارها ارزیابی کنید. به ‌این ترتیب، بدون نیاز به اعتماد به نظرهای دیگران، تحلیل کارشناسی خود را انجام دهید.

برای بررسی کم‌وکیف یک پروژه ارز دیجیتال، باید نکات فنی و اقتصادی متعددی را مدنظر قرار دهید. در اینجا روی چند پرسش کلیدی تمرکز می‌کنیم. پیشنهاد می‌کنیم تا زمانی که پاسخی برای هریک از پرسش‌های زیر نداشتید، برای سرمایه‌گذاری در یک ارز دیجیتال اقدام نکنید.

۱. آیا وایت پیپر ارز دیجیتال ارزش فنی دارد؟

در گام نخست، به‌سراغ وایت پیپر پروژه ارز دیجیتال بروید. اگر پروژه‌ای وایت پیپر ندارد، قید سرمایه‌گذاری در آن را بزنید. از طرفی، داشتن وایت پیپر به‌تنهایی نشان‌دهنده ارزشمند بودن یک توکن نیست. باید با دید انتقادی متن وایت پیپر را مطالعه و نقد و نظرهای کارشناسان را درباره آن مرور کنید. اگر نکته قابل اعتنایی در آن سند وجود ندشت، روی آن حساب نکنید.

۲. چه کسانی توسعه‌دهنده پروژه ارز دیجیتال هستند؟

معامله و خرید ارز دیجیتال بدون شناسنامه قابل بررسی، قطعاً شما را پشیمان خواهد کرد. حتماً هویت پروژه را زیرنظر بگیرید. گاهی با رمزارزهایی مواجه‌ایم که حتی یک سایت هم ندارند. در چنین شرایطی، اعتماد کردن به ‌این پروژه حتی برای یک لحظه هم اشتباه محض است. حتماً درباره هویت توسعه‌دهندگان پروژه تحقیق کنید و در صورت مخفی بودن، با‌ دیده تردید آن‌ها را بنگرید. بررسی وضعیت سایت و شبکه‌های اجتماعی پروژه‌های ارز دیجیتال در مسیر تحقیق به‌ شما کمک زیادی می‌کند.

۳. کدام افراد حقیقی و حقوقی در پروژه سرمایه‌گذاری کرده‌اند؟

در جریان بررسی اعتبار پروژه‌های ارز دیجیتال، حتماً روی موضوع سرمایه‌گذاران با دقت تمرکز کنید. شرکت‌های جریان اصلی و شناسنامه‌دار بازار ارزهای دیجیتال مشخص‌اند و می‌توانید با کمی جست‌وجوی اینترنتی آن‌ها را پیدا کنید. اگر در فهرست سرمایه‌گذاران یک پروژه، شرکت‌ها و افراد سرشناس و برجسته بازار کریپتوکارنسی حضور داشته باشند، راحت‌تر می‌توانید درباره معتبر بودن آن‌ها تصمیم‌گیری کنید. در غیر این صورت، باید با احتیاط رفتار کنید.

۴. متوسط حجم معامله ارز دیجیتال چقدر است؟

حجم معاملات یکی از شاخص‌های کلیدی در شناسایی بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه‌گذاری است. پیشنهاد می‌کنیم که از سرمایه‌گذاری سنگین در توکن‌هایی که به‌تازگی عرضه شده‌اند، اجتناب کنید. حتماً تا چند ماه حجم معاملات ارز دیجیتال را زیرنظر بگیرید. اگر تغییرات حجم معاملات حالت طبیعی نداشته باشد، قطعاً با پروژه کلاهبرداری مواجه‌ خواهید بود.

به تغییرات شدید و ناگهانی حجم معاملات در یک ارز دیجیتال حساس باشید. برای سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال با مارکت کپ زیر صد میلیون دلار، احتیاط کنید. نهنگ‌ها به‌راحتی می‌توانند از این رمزارزها برای نوسان‌گیری استفاده کنند و سرمایه شما را به ‌بازی بگیرند.

۵. کدام صرافی‌ها ارز دیجیتال را در فهرست معاملات خود قرار داده‌اند؟

در کنار حجم معامله، حتماً برای بررسی اعتبار پروژه‌های ارز دیجیتال روی صرافی‌ها نیز تمرکز کنید. سایت کوین مارکت کپ، برای هریک ارزهای دیجیتال صفحة اختصاصی در نظر گرفته است. از طریق این صفحه می‌توانید اطلاعات مربوط به صرافی‌هایی را که از یک ارز دیجیتال پشتیبانی می‌کنند، مشاهده کنید. همچنین، می‌توانید حجم معاملات یک رمزارز در صرافی‌های مختلف را نیز رصد کنید. اگر یک ارز دیجیتال در تعداد کمی از صرافی‌ها که ‌چندان هم معتبر نیستند، فهرست شده باشد، نباید چشم‌بسته به آن اعتماد کنید.

۶. اوضاع فعالیت‌های بازاریابی پروژه ارز دیجیتال چگونه است؟

سرمایه‌گذاری در ارز دیجیتال بر اساس تبلیغات از بزرگ‌ترین اشتباهاتی است که هریک از فعالان بازار رمزارزها می‌توانند مرتکب شوند. اگر توسعه‌دهندگان پروژه‌ای وعده سود تضمین‌شده و کلان به سرمایه‌گذاران بدهند، شک نکنید که با کلاهبرداری مواجه‌اید. اساساً در بازارهای مالی چیزی به‌نام سود تضمین‌شده وجود ندارد. توسعه‌دهندگان فقط می‌توانند با ارائه دلایل فنی و قانع‌کننده، درباره ظرفیت رشد ارز دیجیتال صحبت کنند.

۷. تعداد و نوع فعالیت اعضای جامعه پروژه ارز دیچیتال به ‌چه صورت است؟

یکی دیگر از عوامل مهم برای بررسی اعتبار پروژه‌های ارز دیجیتال، زیر نظر گرفتن رفتار جامعه طرفدار آن‌هاست. به ‌همان میزان که اهداف و ساختار یک پروژه در پیشرفت آن مؤثر است، فعالیت اعضای جامعه نیز در این زمینه نقش بسزایی دارد. کم نیستند رمزارزهایی که به‌سبب برخورداری از اعضای جامعه متعصب، در مسیر موفقیت گام برداشته‌اند. برای مثال، می‌توان به شیبا اینو اشاره کرد که یکی از قوی‌ترین جوامع را در بازار کریپتوکارنسی دارد. حتماً کم‌وکیف فعالیت‌های اعضای جامعه طرفدار پروژه‌ها را در فضای مجازی بررسی کنید.

۸. نقشه راه پروژه ارز دیجیتال چه نکاتی را در بر دارد؟

یکی دیگر از موضوعات بسیار مهم در انتخاب بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه‌گذاری، بررسی نقشه راه است. برخی از پروژه‌ها نقشه راه را در قالب وایت پیپر منتشر می‌کنند، اما در بعضی دیگر نقشه راه خود را در سایت بارگذاری می‌کنند. اگر پروژه‌ای Road Map مشخص نداشته باشد، نشان‌دهنده آن است که حتی توسعه‌دهندگان آن هم برنامه مشخصی برای آینده ندارند. در چنین شرایطی، شما هم نباید برای سرمایه‌گذاری روی آن‌ها حساب کنید.

از طرف دیگر، هر نقشه راهی هم قابل اعتماد نیست. مثلاً نقشه راه بسیاری از پروژه‌ها در حد فهرست شدن در چند صرافی ارز دیجیتال مهم، رساندن تعداد اعضای شبکه‌های اجتماعی به عدد مشخص، و اقداماتی از این دست خلاصه می‌شود. هرچند این دست اقدامات نیز در توسعه پروژه‌ها مؤثرند، آنچه باعث پیشرفت پروژه و به‌تبع آن، افزایش قیمت ارز دیجیتال می‌شود، تغییر و تحولات فنی است. حتماً نقشه راه ارزهای دیجیتال مختلف را از این زاویه بررسی کنید.

۹. توکنمیک (Tokenomic) پروژه چگونه است؟

اقتصاد توکن پروژه ارز دیجیتال نقش تعیین‌کننده‌ای در مسیر حرکت آن دارد. ادعای تمرکززدایی در یک پروژه را می‌توانید با استفاده از توکنیمک آن تا حدی ارزیابی کنید. اگر سهم زیادی از توکن‌های پروژه‌ای در اختیار توسعه‌دهندگان، سرمایه‌گذاران، و مشاوران قرار می‌گیرد، باید با احتیاط بیشتری با آن‌ها مواجه شوید.

علاوه بر آن، حتماً موضوعاتی نظیر سقف عرضه توکن و برنامه‌ توکن‌سوزی را مدنظر قرار دهید. محدودیت عرضه یک توکن، ماهیت ضدتورمی برای آن به‌ارمغان می‌آورد و در بلندمدت، به‌دلیل کاهش عرضه در افزایش قیمت آن تأثیرگذار خواهد بود؛ موضوعی که درباره بیت کوین با سقف عرضه ۲۱ میلیون کوین به‌وضوح قابل مشاهده است.

از آن گذشته، توکن‌سوزی نیز یکی دیگر از برنامه‌هایی است که در جلوگیری از افت ارزش یک ارز دیجیتال تأثیرگذار است. حتماً روی این موضوعات در تجزیه‌وتحلیل یک پروژه ارز دیجیتال حساس باشید.

آشنایی با انواع روش های کلاهبرداری در بازار ارز دیجیتال

انواع روش‌های کلاهبرداری ارز دیجیتال را بشناسید

قبل از اینکه بخواهیم بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه‌گذاری را معرفی کنیم، بد نیست با سه روش کلاهبرداری رایج در این بازار نیز آشنا شوید. متأسفانه، فقدان سازوکار نظارتی شفاف در این بازار باعث شده است تا فضا برای کلاهبرداری باز باشد. تقریباً هر روز در اخبار بازار کریپتوکارنسی، شاهد انتشار گزارش‌هایی درباره کلاهبرداری ارزهای دیجیتال هستیم.

پیش از آنکه بتوانید بهترین ارزهای دیجیتال برای سرمایه‌گذاری را بشناسید، باید به‌کمک غربالی مطمئن پروژه‌های فاقد ارزش بنیادی را کنار بگذارید. آشنایی با روش‌های کلاهبرداری در این مسیر به ‌شما کمک می‌کند. شیوه‌های کلاهبرداری در این بازار متنوع هستند. در ادامه، سه مورد از آن‌ها را، که مستقیم با ارزهای دیجیتال ارتباط دارند، مرور می‌کنیم.

۱. توکن فیک (Fake Token)

خطر توکن‌های فیک بسیار جدی‌تر از چیزی است که تصور می‌کنید. برخی از افراد گمان می‌کنند که ایجاد توکن جدید به دانش برنامه‌نویسی و صرف هزینه سنگین نیاز دارد. این تصور کاملاً اشتباه است. ابزارهای متعددی وجود دارند که ساخت توکن جدید در شبکه‌های بلاکچین مختلف مانند اتریوم، بایننس اسمارت چین، و … را بدون نیاز به کدنویسی و با پرداخت هزینه ناچیز امکان‌پذیر می‌کنند.

بررسی‌های ما نشان می‌دهد که گاهی برای ساخت یک توکن جدید به پرداخت هزینه کمتر از ده دلار نیاز است. ضمن اینکه صفر تا صد فرایند ساخت توکن نیز در عرض ده دقیقه به‌پایان می‌رسد. طبیعی است که بسیاری از سودجویان از این فرصت برای کلاهبرداری استفاده کنند. متأسفانه، توکن‌های فیک، که هیچ پشتوانه خاصی ندارند و تنها با هدف کلاهبرداری ساخته می‌شوند، به چالشی جدی در بازار رمزارزها تبدیل شده‌اند.

تحت هیچ شرایطی تنها به‌نام ارزهای دیجیتال برای خرید و فروش آن‌ها در صرافی‌ها اکتفا نکنید. حتماً قرارداد هوشمند رمزارزها را با دقت بررسی کنید. گاهی شاهد هستیم که در برخی صرافی‌ها، توکن‌های فیک با نام مشابه ارزهای دیجیتال اصلی معامله می‌شوند، درحالی‌که هیچ ارزشی ندارند.

۲. پامپ و دامپ (Pump & Dump)

خرید ارزهای دیجیتال پامپ و دامپ (Pump & Dump) قمار بزرگی است که متأسفانه، خیلی از افراد را وسوسه می‌کند و به‌دام می‌اندازد. به‌زبان ساده، پامپ و دامپ ارز دیجیتال به‌ فرایند افزایش قیمت یک توکن به‌صورت مصنوعی به‌منظور فروش آن در سقف قیمت و سپس سقوط ناگهانی و شدید قیمت آن گفته می‌شود.

نمی‌توان با قطعیت گفت که پامپ و دامپ روی هر توکن نشانه کلاهبرداری بودن آن است، اما بدون تردید این اتفاق نشان می‌دهد که ‌سرمایه‌گذاری در چنین رمزارزهایی، ریسک زیادی دارد. شاید برای شما هم جالب باشد که مطابق آمار شرکت چین آنالیسیس (Chainanalysis) حدود ۲۵ درصد توکن‌های جدید عرضه‌شده در سال ۲۰۲۲، پروژه پامپ و دامپ بودند؛ یعنی عده‌ای این توکن‌ها را ایجاد کردند و با تبلیغات و هیاهو، قیمت آن‌ها را افزایش دادند.

در این بین، بدون دلیل بنیادی خاصی، حجم معامله توکن‌ها را نیز افزایش می‌دهند تا معامله‌گران را فریب دهند. غافل از اینکه همه این اتفاقات برنامه‌ریزی‌شده است. وقتی قیمت ارز به محدوده مدنظرشان رسید، توکن‌های خود را می‌فروشند و سود کلانی به‌جیب می‌زنند. معامله‌گران بازار رمزارزها صدها بار این اتفاق را به‌صورت روزانه به‌چشم مشاهده می‌کنند. کانال‌های سیگنال پامپ ارز دیجیتال زیادی نیز وجود دارند که جز خالی کردن جیب شما هدف دیگری ندارند.

۳. طرح پانزی (Ponzi Scheme)

برای بررسی اعتبار پروژه‌های ارز دیجیتال باید با ماهیت طرح پانزی آشنا باشید. شرکت‌های هرمی، که در دهه‌های قبل عده زیادی از هم‌وطنان ما را گرفتار کردند، هنوز از یادها نرفته‌اند. شرکت‌های پانزی ارز دیجیتال با تبلیغات پرزرق‌وبرق تلاش می‌کنند تا افراد را برای سرمایه‌گذاری در پروژه‌های خود مجاب کنند. برای این منظور، از وعده سودهای کلان در بازه زمانی کوتاه‌مدت استفاده می‌کنند. حتی گاهی ماه‌ها سود وعده‌داده‌شده را به سرمایه‌گذاران پرداخت می‌کنند.

معمولاً از مکانیزم شرکت‌های هرمی نیز بهره می‌برند. برای مثال، افراد با اضافه کردن اعضای سرمایه‌گذار جدید به پروژه، سود بیشتری دریافت می‌کنند و جایگاه آن‌ها بالاتر می‌رود. درحالی‌که اساساً پروژه‌ای وجود ندارد، بلکه شرکت از محل سرمایه‌گذاری‌های جدید، سود سپرده‌گذاران قبلی را می‌پردازد. به‌محض اینکه ورود سرمایه جدید در پروژه مختل شود، عملاً همه چیز نابود و کلاهبرداران با سرمایه‌های مردم ناپدید می‌شوند. معامله و خرید ارز دیجیتال پروژه‌های پانزی، مانند امید بستن به سراب است.

کلام پایانی

در این مطلب، با بهترین ارز دیجیتال برای سرمایه‌گذاری در سال‌ ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ آشنا شدیم. تصمیم‌گیری نهایی درباره گزینه‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری در بازار کریپتوکارنسی برعهده شماست. تنها پیشنهاد ما برای هولدرها این است که به‌جای تمرکز روی یک رمزارز، پرتفوی متنوعی از ارزهای دیجیتال ایجاد کنند. به‌ این ترتیب، ریسک سرمایه‌گذاری کاهش پیدا می‌کند. به نظر شما، کدام ارزهای دیجیتال در سال‌های پیش رو مستعد افزایش قیمت هستند؟ نظرها و پیشنهادهای خود را در این زمینه با ما در میان بگذارید.