ارز دیجیتال سولانا چیست؟ معرفی کامل پروژه و ارز Solana
سولانا یکی از سریعترین بلاکچینهای بازار ارز دیجیتال است که توان عملیاتی و پردازشی بسیار زیادی دارد. سولانا بهعنوان بلاکچین پیشرو، میخواهد معضلات و مشکلات مربوط به مقیاسپذیری بلاکچین را رفع کند. در همین زمینه، هدف ارز دیجیتال سولانا ایجاد شبکهای سریع و مقیاسپذیر است، بهطوری که امنیت و غیرمتمرکزبودن شبکه همچنان پابرجا بماند، اما تفاوت سولانا با این پروژهها، معماری و ساختار شبکه آن است که باعث شده است سرعت انجام تراکنشها بسیار بیشتر شود.
بلاکچین سولانا از تکنولوژیهای پیشرفته برای سرعت بخشیدن به پردازش تراکنشها و حفظ امنیت شبکه استفاده میکند. همانطور که در ادامه میخوانیم، سولانا توانسته است مشکلات پلتفرمهای توسعه دَپها (برنامههای غیرمتمرکز) را هم رفع کند. در این مقاله میخوانیم که ارز Solana چیست و چه ویژگیهایی دارد، تیم سازنده ارز SOL چه کسانی هستند و چه اهدافی دارند، و آینده ارز Solana چه خواهد بود. پس با ما همراه باشید تا هر آنچه لازم است درباره سولانا بدانید، بخوانید.
- بلاکچین سولانا چیست؟ (Solana)
- چه کسی بلاکچین سولانا را پایهگذاری کرد؟
- بلاکچین سولانا در گذر زمان
- مزایای بلاکچین سولانا چیست؟
- سولانا چگونه کار میکند؟
- کدام برنامههای غیرمتمرکز در بستر سولانا ایجاد شدهاند؟
- ارز دیجیتال سولانا چیست؟
- بهترین کیف پول برای نگهداری ارز دیجیتال SOL
- تاریخچه قیمت سولانا
- نقشه راه بلاکچین سولانا
- پیشبینی آینده قیمت ارز دیجیتال سولانا در سال ۲۰۲۴
- کلام پایانی
بلاکچین سولانا چیست؟ (Solana)
سولانا (Solana) نوعی بلاکچین نسل سوم است که بر سرعت و مقیاسپذیری بالا تمرکز دارد. این شبکه از مجموعهای از نوآوریهای تکنیکی استفاده میکند تا بتواند تراکنشها را با سرعت بسیار زیاد و هزینه کم پردازش کند. در حال حاضر، این بلاکچین ظرفیت پردازش ۵۰ هزار تراکنش در ثانیه را دارد. جالب است بدانید که این عدد برای اتریوم، حداکثر ۳۰ تراکنش در ثانیه است.
سولانا از ترکیب دو الگوریتم اجماع اثبات تاریخچه (PoH) و اثبات سهام (PoS) برای اعتبارسنجی و تأیید تراکنشها استفاده میکند. الگوریتم POH بهجای استفاده از ماینینگ، برای تأیید تراکنشها از تاریخچه آنها استفاده میکند.
درنتیجه، بهطور چشمگیری سرعت پردازش تراکنشها را در شبکه سولانا افزایش میدهد. همچنین الگوریتم POS به نودها اجازه میدهد تا با سهامگذاری ارز دیجیتال SOL، در تأیید تراکنشها مشارکت کنند. ترکیب این دو الگوریتم ضمن ارتقای مقیاسپذیری، سبب امنیت مناسب برای شبکه سولانا شده است.
چه کسی بلاکچین سولانا را پایهگذاری کرد؟
بنیانگذار اصلی بلاکچین سولانا آناتولی یاکوونکو است. او مهندس نرمافزار و با سابقه کار در شرکتهایی مانند گوگل و Dropbox است. یاکوونکو در سال ۲۰۱۷، سولانا را با هدف ایجاد یک بلاکچین با سرعت زیاد و مقیاسپذیری تأسیس کرد. علاوه بر یاکوونکو، افراد دیگری نیز در تأسیس و توسعه سولانا مشارکت داشتهاند. برخی از این افراد عبارتاند از:
- راج گوکال: مدیر عامل سولانا که سابقه کار در شرکتهایی مانند گوگل و Facebook را دارد؛
- تایلر ینگ: مدیر فنی سولانا که سابقه کار در شرکتهایی مانند گوگل و Dropbox را دارد؛
- استیو مرکو: مدیر عملیاتی سولانا که سابقه کار در شرکتهایی مانند گوگل و Twitter را دارد.
تیم سولانا از مهندسان و متخصصان با تجربه در زمینه بلاکچین و نرمافزار تشکیل شده است. این تیم به توسعه سولانا بهعنوان پلتفرمی مقیاسپذیر و امن برای برنامههای غیرمتمرکز متعهد است.
بلاکچین سولانا در گذر زمان
بلاکچین سولانا از سال ۲۰۱۷ تاکنون در مسیر رشد و توسعه حرکت کرده است. در اینجا، قصد داریم با نگاهی مختصر، مجموعهای از مهمترین رویدادهای شبکه سولانا را بررسی کنیم.
- سال ۲۰۱۷: آناتولی یاکوونکو سولانا را با هدف ایجاد بلاکچینی با سرعت زیاد و مقیاسپذیری تأسیس کرد؛
- سال ۲۰۱۸: سولانا تیم خود را تشکیل داد و کار روی پروژه را آغاز کرد؛
- سال ۲۰۱۹: سولانا اولین شبکه آزمایشی خود را راهاندازی کرد؛
- سال ۲۰۲۰ : ضمن راهاندازی شبکه اصلی سولانا، ارز دیجیتال SOL هم رونمایی شد؛
- سال ۲۰۲۱: سولانا بهطور چشمگیری رشد کرد و به یکی از محبوبترین بلاکچینها تبدیل شد؛
- سال ۲۰۲۲: سولانا با چالشهایی مانند قطعی شبکه و ازدحام مواجه شد و این چالشها را برطرف کرد؛
- سال ۲۰۲۳: قیمت ارز دیجیتال سولانا در این سال بیش از ۶۰۰ درصد رشد کرد.
مزایای بلاکچین سولانا چیست؟
در اینجا به برخی از مهمترین مزایای بلاکچین سولانا اشاره میکنیم که توجه توسعهدهندگان برنامههای غیرمتمرکز را به خود جلب کرده است.
- سرعت زیاد
سولانا میتواند تا ۵۰ هزار تراکنش در ثانیه را پردازش کند. این سرعت بسیار بیشتر از بلاکچینهای معروفی مانند بیتکوین و اتریوم است. به عبارت دیگر، سولانا ده هزار برابر سریعتر از بیت کوین و سه هزار برابر سریعتر از اتریوم است. معمولاً ۶۰۰ میلیثانیه طول میکشد تا یک بلوک جدید در بلاکچین سولانا ایجاد شود.
- مقیاسپذیری ایدئال
سولانا مقیاسپذیری مطلوبی دارد و با افزایش تعداد کاربران و تراکنشها، سرعت شبکه کاهش نمییابد.
- کارمزدهای مقرونبهصرفه
هزینه تراکنشها در شبکه سولانا بسیار کم است. این موضوع سولانا را به گزینه مناسبی برای پرداختها و برنامههای غیرمتمرکز تبدیل کرده است.
- امنیت مطلوب
سولانا از الگوریتم اثبات تاریخچه (PoH) و اثبات سهام (PoS) استفاده میکند که امنیت شبکه را تضمین میکند.
- قابلیتهای ماژولار برای توسعهدهندگان
سولانا از زبان برنامهنویسی Rust استفاده میکند که زبان قدرتمند و امنی برای توسعه برنامههای غیرمتمرکز است.
سولانا چگونه کار میکند؟
برای درک بهتر اینکه سولانا چطور کار میکند، ابتدا باید معماری و ساختار آن را بشناسیم. کلید نوآوری مقیاسپذیری سولانا در سیستم تأیید آن نهفته است. سولانا از مکانیزمهای اثبات سهام (Proof Of Stake) و اثبات تاریخچه برای تأیید تراکنشهای شبکه و ایجاد بلوکهای جدید استفاده میکند. این شبکه از ماینرها میخواهد تا برای تأیید تراکنشها، هر مقدار از ارز SOL را بخرند و نگهداری کنند.
الگوریتم اثبات سهام در مقایسه با اثبات کار، به انرژی بسیار کمتری نیاز دارد؛ چون در سیستم اثبات کار، ماینرها باید تمام قدرت پردازشی کامپیوترها را به اعتبارسنجی تراکنشها اختصاص دهند، اما در اثبات سهام، تنها نگهداری سهام برای اثبات تراکنشها کفایت میکند. در این بین، دو عامل سبب کمشدن کارایی و کندشدن سراسری شبکه میشود: زمان لازم برای تأیید تراکنشها توسط سیستم اثبات سهام و توالیای که در آن اعتبارسنجیها انجام میشود.
سولانا با استفاده از سیستمی جدید به نام اثبات تاریخچه، با این مشکل توالی اعتبارسنجی تراکنشها مقابله میکند. سیستم اثبات تاریخچه، به تمام تراکنشها، قبل از اینکه توسط سیستم اثبات سهام تأیید شوند، برچسب زمانی میزند. با انجام این کار، شبکه سولانا، یک فهرست زمانی از تمام رویدادهای شبکه را ایجاد و ترتیب انجام تراکنشها را قبل از اضافه شدن به زنجیره، مشخص میکند.
این یعنی نودهای شبکه سولانا، که همان سهامداران شبکه و دارندگان توکن SOL هستند، میتوانند بدون هماهنگی با کل شبکه، بلاکهایی ایجاد کنند و بهاینترتیب، زمان لازم برای انجام فرایندها را کاهش دهند. در نتیجه، بلاکچین سولانا میتواند تا ۵۰ هزار تراکنش در ثانیه را پردازش کند. این مسئله بلاکچین سولانا را به یکی از سریعترین بلاکچینها تبدیل میکند. در ادامه، به معرفی هشت نوآوری اصلی سولانا میپردازیم که آن را به اولین بلاکچین در مقیاس وب تبدیل کرده است.
۱. اثبات تاریخچه؛ نقطه تمایز ارز دیجیتال سولانا
احتمالاً میدانید که بیت کوین از مکانیزمی اجماعی به نام اثبات کار استفاده میکند. در این مکانیزم، شبکه از ماینرها برای تأیید تراکنشها و ایجاد بیتکوینهای جدید بهره میبرد. بسیاری از ارزهای دیجیتال جدیدتر مانند کاردانو از مکانیزم اجماعی به نام اثبات سهام استفاده میکنند. در مکانیزم اثبات سهام، سهامداران شبکه بهمنظور ایجاد داراییهای جدید، دریافت پاداش و همچنین تأیید تراکنشها، داراییهای دیجیتال خود را به همان شبکه اختصاص میدهند. منظور از اختصاص دارایی، خرید و نگهداری ارز محلی همان شبکه است.
در هر دو مکانیزم یادشده، لازم است که تمام کامپیوترهای شبکه درباره چیزی (مثلاً انجام یک تراکنش) به توافق عمومی برسند. یکی از مشکلات شبکه بلاکچین و سیستمهای توزیعشده یا غیرمتمرکز، توافق روی زمان است؛ چون هر کدام از نودهای شبکه، با ساعت خودشان تراکنشها را تأیید میکنند و ساعت واحدی بین نودها وجود ندارد. در نتیجه، سرعت انجام تراکنشها کم میشود و زمان انجام افزایش مییابد. اینجاست که سولانا وارد میشود.
سولانا از مکانیزم جدیدی که ترکیبی از مکانیزمهای اثبات سهام و اثبات تاریخچه (PoH) است، استفاده میکند. مکانیزم اثبات تاریخچه ساعت رمزنگاریشدهای است که نودها را قادر میسازد بدون ارتباط با یکدیگر، بر روی زمان و ترتیب زمانی رویدادها به توافق برسند. مکانیزم اثبات تاریخچه با ذخیره سوابق تراکنشها و ردیابی ترتیب رویدادها، به ایجاد بازدهی و توان عملیاتی بیشتر در شبکه کمک میکند.
بیشتر مردم اثبات تاریخچه را با پروتکل اجماع اشتباه میگیرند؛ اثبات تاریخچه یک منبع زمان جهانی است که قبل از رسیدن شبکه به اجماع، کار خود را انجام میدهد. منظور از کار، ثبت تمام رویدادها و تراکنشهاست، بهطوریکه تمام نودهای شبکه به آن دسترسی داشته باشند.
۲. تحمل خطای بیزانس تاور (Tower BFT)
تاور BFT نسخه سولانا از سیستم تحمل خطای بیزانسی عملی است. تاور BFT در اصل نوعی مکانیزم اجماع است که از ساعت رمزنگاریشده سولانا استفاده میکند تا بدون نیاز به ارسال و دریافت پیامهای متعدد بین نودها، به توافق جمعی برسد. Tower BFT با کمک مکانیزم اثبات تاریخچه، زمان را در سراسر شبکه یکسان میکند تا تمام رویدادها و تراکنشهای شبکه را ثبت کند و در اختیار تمام نودهایی قرار دهد که روی شبکه اجرا میشوند. این مکانیزم باعث میشود تأخیر در معاملات بسیار کم شود و تراکنشها با سرعت زیادی انجام شوند.
۳. توربین (Turbine)
توربین نوعی پروتکل انتشار بلاک است که دادهها را به بخشهای کوچکتر تقسیمبندی میکند تا راحتتر بین نودها جابهجا شود. پروتکل توربین به سولانا کمک میکند مشکلات مربوط به پهنای باند را حل کند و سرعت پردازشهای کلی شبکه را افزایش دهد.
۴. گلف استریم (Gulf Stream)
گلف استریم همان چیزی است که سبب میشود سولانا بتواند ۵۰ هزار تراکنش را در هر ثانیه انجام دهد. گلف استریم پروتکلی است که وظیفه ذخیره تراکنشها و ارسال آنها را به لبه شبکه انجام میدهد. این پروتکل به اعتبارسنجها اجازه میدهد تراکنشها را زودتر از موعد انجام دهند. گلف استریم همچنین زمان تأیید و میزان حافظه مورد نیاز اعتبارسنجها را در استخر تراکنشهای تأییدنشده بسیار کاهش میدهد.
۵. سیلول (Sealevel)
سی لول نوعی موتور پردازش موازی تراکنشهاست که سولانا را قادر میسازد در کارتهای گرافیک (GPU) و حافظههای جامد (SSD) بهصورت افقی مقیاسپذیر باشد. بهطور کلی، سی لول در هر زنجیره بلاکچین، امکان انجام تراکنشهای همزمان را برای سولانا فراهم میکند.
۶. پایپلاینینگ (Pipelining)
پایپ لاینینگ روش معمولی است که در طراحی پردازندهها (CPU) از آن استفاده میشود. پایپ لاینینگ در شبکه سولانا به فرایند اختصاص جریان دادههای ورودی به سختافزارهای مختلف برای پردازش گفته میشود. این فرایند باعث میشود اطلاعات تراکنشها در شبکه نودها سریعتر تکرار و اعتبارسنجی شود.
۷. کلودبریک (Cloudbreak)
کلودبریک نوعی ساختار داده است که برای مقیاسپذیری و توان عملیاتی شبکه ضروری است. کلودبریک دو وظیفه اصلی بر عهده دارد:
- پایگاه داده حسابها را سازماندهی کند.
- خواندن و نوشتن همزمان بین ۳۲ موضوع شبکه را امکانپذیر کند.
۸. آرکایوِرز یا بایگانیکنندگان (Archivers)
اعتبارسنجهای سولانا دادهها را در شبکهای از گرهها، که بایگانیکننده نامیده میشوند، بارگیری میکنند. گرههای بایگانیکننده میتوانند لپتاپ یا کامپیوتر خانگی باشند که شبکه از آنها برای ذخیره اطلاعات استفاده میکند.
کدام برنامههای غیرمتمرکز در بستر سولانا ایجاد شدهاند؟
پروژههای متعددی در بستر شبکه سولانا در حال اجرا هستند. تا ابتدای زمستان ۱۴۰۲، تعداد برنامههای غیرمتمرکز مبتنی بر سولانا، از مرز سه هزار پروژه عبور کرد. از معروفترین پروژههای فعلی در بستر شبکه سولانا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ژوپیتر (Jubiter): نوعی صرافی غیرمتمرکز در بستر سولاناست که در سال ۲۰۲۴، محبوبیت زیادی پیدا کرده است؛
- بانک (Bonk): یک میم کوین محبوب در بستر سولاناست که در سال ۲۰۲۳، ایجاد شد و رشد قیمت زیادی داشت؛
- تتر (Tether): استیبل کوین تتر در بستر بلاکچین سولانا نیز عرضه میشود؛
- یو اس دی کوین (USDC): دومین استیبل کوین محبوب بازار کریپتو است که در بستر سولانا هم عرضه میشود؛
- آودیوس (Audius): نوعی پلتفرم استریم موسیقی غیرمتمرکز است که به هنرمندان اجازه میدهد تا موسیقی خود را بهطور مستقیم به طرفداران خود بفروشند.
- اکسیژن (Oxygen): نوعی پروتکل وامدهی است که به کاربران اجازه میدهد تا ارز دیجیتال خود را وام بدهند و دریافت کنند.
- استار اطلس (Star Atlas): نوعی بازی متاورس جذاب است که بهصورت گروهی انجام میشود.
ارز دیجیتال سولانا چیست؟
ارز دیجیتال سولانا (SOL) رمزارز بومی شبکه سولاناست. سولانا در سال ۲۰۲۰، عرضه اولیه کوین (ICO) خود را برگزار کرد. در این عرضه اولیه، ۳۱۴ میلیون توکن SOL به قیمت ۰/۰۰۲۵ دلار فروخته شد. این عرضه اولیه ۲۵/۷ میلیون دلار سرمایه برای سولانا جمع آوری کرد.
سقف عرضه برای ارز دیجیتال سولانا در نظر گرفته نشده است. تا ابتدای ماه مارس ۲۰۲۴، بیش از ۴۴۲ میلیون رمزارز سولانا در بازار عرضه شده است. همچنین این ارز دیجیتال با مارکت کپ بیش از ۵۷ میلیارد دلار، در جایگاه پنجم رمزارزها قرار دارد.
برخی از کاربردهای مهم ارز دیجیتال سولانا عبارتاند از:
- پرداخت هزینه تراکنشها در بلاکچین سولانا؛
- مشارکت در استیکینگ شبکه سولانا و دریافت پاداش.
بهترین کیف پول برای نگهداری ارز دیجیتال SOL
سولانا در سال ۲۰۲۱ به جمع ده ارز دیجیتال برتر بازار کریپتوکارنسی از نظر مارکت کپ راه یافت. به همین دلیل، بدیهی است که بسیاری از کیف پولهای ارز دیجیتال، پشتیبانی از سولانا را در اولویت کاری خود قرار دهند. در اینجا، چند نمونه از بهترین کیف پولها برای نگهداری ارز دیجیتال SOL را مشاهده میکنید.
- لجر (Ledger)
- ترزور (Trezor)
- تراست ولت (Trust Wallet)
- گواردا (Guarda)
- اکسدوس (Exodus)
تاریخچه قیمت سولانا
ارز دیجیتال سولانا (SOL) در سال ۲۰۲۰ با قیمت ۰/۰۰۲۵ دلار عرضه شد. قیمت سولانا در سال ۲۰۲۱ رشد چشمگیری داشت و در نوامبر ۲۰۲۱، به بیشترین قیمت خود، یعنی ۲۶۰ دلار، رسید. این رشد قیمت بهدلیل عوامل مختلفی ازجمله سرعت زیاد، مقیاسپذیری، و هزینه کم شبکه سولانا بود.
قیمت سولانا در سال ۲۰۲۲ با افت مواجه شد و در نوامبر ۲۰۲۲، تا ۱۳ دلار کاهش یافت. این افت قیمت بهدلیل عوامل مختلفی ازجمله افت بازار ارز دیجیتال، قطعی شبکه سولانا، و رقابت با بلاکچینهای دیگر بود. ارز دیجیتال سولانا در سال ۲۰۲۳ رشد قیمت خیرهکنندهای داشت، بهطوری که از محدوده ۱۵ دلار تا حدود ۱۰۷ دلار افزایش قیمت داشت.
در ماه پایانی سال ۲۰۲۳ و ژانویه ۲۰۲۴، شاهد افت قیمت این رمزارز بودیم، اما بار دیگر، تحتتأثیر جو صعودی حاکم بر بازار، روند افزایش قیمت در پیش گرفت. در حال حاضر، که بیش از دو ماه از آغاز سال ۲۰۲۴ سپری شده، قیمت سولانا به ۱۳۰ دلار رسیده است.
نقشه راه بلاکچین سولانا
نقشه راه بلاکچین سولانا شامل اهداف و برنامههای این شبکه برای آینده است. نقشه راه بلاکچین سولانا به طور مداوم در حال تکامل است. برخی از اهداف کلیدی برای سالهای آینده عبارتاند از:
- افزایش سرعت شبکه تا یک میلیون تراکنش در ثانیه؛
- کاهش هزینه تراکنشها؛
- افزایش قابلیت برنامهریزی شبکه؛
- توسعه ابزارها و خدمات جدید.
در نیمه دوم سال ۲۰۲۳، موبایل اختصاصی سولانا در آمریکا عرضه شد. این موبایل با استقبال زیادی مشتریان در بازار ایالات متحده همراه شد. سولانا در حال برنامهریزی برای رونمایی از راهکار پرداخت دیجیتال با استفاده از این رمزارز در قالب برنامه Solana Pay نیز هست؛ برنامهای که احتمالاً در سال جاری رونمایی میشود.
پیشبینی آینده قیمت ارز دیجیتال سولانا در سال ۲۰۲۴
پیشبینی قیمت ارز دیجیتال سولانا در سال ۲۰۲۴ آسان نیست. عوامل مختلفی میتوانند در قیمت سولانا تأثیر بگذارند که مهمترین آنها عبارتاند از:
- تقاضا و عرضه: مانند هر دارایی دیگری، قیمت سولانا را تقاضا و عرضه تعیین میکند؛
- اخبار و تحولات: اخبار و تحولات مربوط به سولانا، مانند ارتقای شبکه یا راهاندازی پروژههای جدید، میتواند در قیمت SOL تأثیر بگذارند؛
- وضعیت بازار: وضعیت کلی بازار ارزهای دیجیتال در قیمت سولانا تأثیرگذار است.
برخی از کارشناسان معتقدند که سولانا در سال جاری ظرفیت دستیابی به سقف قیمت تاریخی خود، یعنی ۲۶۰ دلار (۷ نوامبر ۲۰۲۱) را دارد. برای تحقق این هدف، سولانا به رشد قیمت ۱۰۰ درصدی از محدوده فعلی نیاز دارد. البته بعضی دیگر از تحلیلگران معتقدند بهدلیل رشد قیمت قابل توجه سولانا در سال گذشته، امسال شاهد رشد قیمت چندانی برای این رمزارز نخواهیم بود.
کلام پایانی
در این مطلب بررسی کردیم که بلاکچین سولانا چیست. همچنین به معرفی ارز دیجیتال سولانا (SOL) پرداختیم. سولانا نسخه بتای خود را در مارس ۲۰۲۰ راهاندازی کرد و از این لحاظ، پروژه جدیدی به شمار میرود. بااینحال، ارز دیجیتال سولانا (SOL) به یکی از ده ارز دیجیتال برتر از نظر اندازه حجم بازار تبدیل شده است. تراکنشهای سولانا کمهزینه هستند و توان عملیاتی آن در صنعت بلاکچین پیشرو و یگانه است. به نظر شما، سولانا میتواند در آینده جایگاه اتریوم را تصاحب کند؟
سوالات متداول
آیا استخراج ارز دیجیتال سولانا امکان پذیر است؟
خیر، ارز دیجیتال سولانا از الگوریتم اجماع اثبات تاریخچه (PoH) استفاده میکند و استخراج آن امکان پذیر نیست.
نحوه خرید و فروش ارز دیجیتال سولانا چگونه است؟
برای خرید ارز سولانا باید به صرافیهای آنلاین که در انتهای مقاله ذکر کردهایم مراجعه کنید. برای این کار میتوانید از صرافیهای داخلی و خارجی استفاده کنید.
- نام صرافی تخفیف کارمزد vps یا vpn لینک ثبت نام
-
توبیتدارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد
-
بینگ ایکسدارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد
-
کوینکسدارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد
-
آبانتتردارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد