تحلیل تکنیکال چیست | راهنمای جامع آشنایی با تحلیل تکنیکال
امروزه با گسترش سرمایهگذاری در بورس و ارز دیجیتال عبارتهایی همچون تحلیل تکنیکال، نمودار، الگوها، اندیکاتور و این قبیل موارد بسیار شنیده میشود. به همین دلیل شاید برای هر کسی سوال پیش بیاید که تحلیل تکنیکال چیست و این عبارات به چه معنا هستند. برای درک کامل این مفاهیم ابتدا باید با تعریف تحلیل تکنیکال آشنا شوید. سپس با معرفی کامل تمامی مفاهیم مربوط به آن همه چیز را در خصوص این عبارات و کلمات مرتبط با تحلیل تکنیکال یاد بگیرید.
کلینیک سرمایه سعی دارد با پاسخ به پرسش Technical Analysis چیست؟ شروع کرده و همه چیز را درباره این عبارت به زبان ساده بیان کند. با پایان این مقاله مفهوم تمامی واژهها و عبارات پیچیدهای که در زمینه تحلیل تکنیکال شنیدهاید برای شما معنا خواهند یافت.
- تحلیل تکنیکال چیست؟
- تاریخچه تحلیل تکنیکال
- تحلیلگر تکنیکال کیست؟
- تفاوت تحلیل بنیادی با تحلیل تکنیکال چیست؟
- آموزش و یادگیری تحلیل تکنیکال به چه روشهایی صورت میپذیرد؟
- مزایای تحلیل تکنیکال چیست؟
- تحلیل تکنیکال چه معایبی دارد؟
- با کاربردهای تحلیل تکنیکال آشنا شوید
- اصول تحلیل تکنیکال چیست؟
- نمودارها در تحلیل تکنیکال چند نوع هستند؟
- منظور از روند در تحلیل تکنیکال چیست؟
- الگوهای تحلیل تکنیکال به چند دسته تقسیم میشوند؟
- منظور از اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال چیست؟
- واگرایی به چه معناست؟
- مفهوم اشباع خرید یا فروش در تحلیل تکنیکال چیست؟
- با مفاهیم حمایت و مقاومت آشنا شوید
- کلام پایانی
تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال یا Technical Analysis یکی از روشهایی است که تحلیلگران بازار سرمایه برای ارزیابی سهامها و تشخیص موقعیتهای مناسب از آن استفاده میکنند. این روش کاملاً مبتنی بر نمودارها، جدولها، روند ارزش سهام، آمار و ارقام و محاسبات ریاضی است.
تحلیل تکنیکال به این صورت است که شما با بررسی سابقه یک سهام و کشف الگوهای پیشروی آن، رفتار یک سهام را درمیآورید و مطابق آن برای خرید و فروش تصمیم میگیرید.
برای مثال سهامی را بررسی میکنید و متوجه میشوید روند این سهام به این گونه است که پس از مقداری صعود طی بازه زمانی مشخصی، به طور معمول ریزش قیمت دارد و این الگو به طور مداوم تکرار میشود. در نتیجه ابتدا صبر میکنید تا زمان ریزش فرا برسد. زمانیکه ریزش به آخرین حد خود رسید اقدام به خرید سهام میکنید و سپس در اوج و پیش از ریزش دوباره اقدام به فروش آن میکنید.
تاریخچه تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال اولین بار توسط چارلز داو (Charles Dow) با عنوان تئوری داو در اواخر دهه ۱۸۰۰ مطرح شد. پس از آن محققان بسیاری به تحقیق و بررسی نظریه داو پرداختند و به کمک نتایج این تحقیقات پایه تحلیل تکنیکال بنا نهاده شد. این پژوهشها طی سالیان سال ادامه یافتند و روزبهروز بر الگوها و سیگنالهای مطرح در تحلیل تکنیکال افزوده میشود.
بر طبق این نظریه با بررسی ارزش سهام و سابقه آن میتوانید امنیت سرمایه خود را تضمین کنید. به این ترتیب با الگو و روند صعود و نزول یک سهام آشنا خواهید شد. در نتیجه روند پیشروی سهام را پیشبینی کرده و از ضرر جلوگیری میکنید.
تحلیلگر تکنیکال کیست؟
تحلیلگر تکنیکال یا متخصص بازار به محققی میگویند که با سوابق یک سهام به بررسی و ارزیابی سرمایهگذاری بر آن میپردازند.
تحلیلگرهای تکنیکال معتقدند برای انجام معاملات نیازی به بررسی عواملی همچون وضعیت اقتصادی جامعه، شرایط سیاسی و این قبیل مسائل نیست؛ بلکه تنها بررسی نمودارها، آمار و ارقام و سابقه هر سهام کفایت میکند، زیرا تغییرات کوتاه مدت یک سهام، الگوی پیشرفت آن در آینده را مشخص میکند.
بنابراین تحلیلگر تکنیکال با استفاده از سابقه ارزش یک سهام در گذشته و بررسی روند قیمتی آن طی زمان پیش میرود. او با استفاده از الگوها و تحلیل تمامی اطلاعات مربوط به جدولها و نمودارها دست به انتخاب میزند و معاملات خود را انجام میدهد.
تفاوت تحلیل بنیادی با تحلیل تکنیکال چیست؟
تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندمنتال در چیست؟ تحلیل تکنیکال به نوعی متضاد تحلیل فاندامنتال یا بنیادی به شمار میرود. همانطور که گفتیم تحلیل تکنیکال با استفاده از وضعیت سهام و ارزش آن، نمودارها، الگوهای روند و بررسی آمار و ارقام و دادهها صورت میگیرد. اما تحلیلگر بنیادی به بررسی سابقه مالی شرکت و عوامل تاثیرگذار بر آن میپردازد.
برای مثال اگر سهام متعلق به یک شرکت وارداتی است، تحلیلگر بنیادی با بررسی شرایط سیاسی، تحریمها، ارزش ارز و این قبیل موارد و تاثیر هریک بر شرایط مالی شرکت، تصمیمگیری میکند.
تحلیلگر فاندامنتال با تکیه بر امنیت مالی معامله میکند، اما تحلیلگر تکنیکال با تکیه بر دادهها، سابقه و ارزش سهام سرمایهگذاری میکند.
آموزش و یادگیری تحلیل تکنیکال به چه روشهایی صورت میپذیرد؟
برای آنکه بتوانید تحلیل تکنیکال را یاد بگیرید راههای متعددی وجود دارد. با استفاده از یادگیری این روش به راحتی میتواند با کمترین خطر سرمایهگذاری کنید. به طور کلی سه راه برای یادگیری و کسب مهارت در تحلیل تکنیکال پیش روی شماست:
یادگیری به کمک کتاب
اگر سری به کتابخانه یا فروشگاههای کتاب بزنید، متوجه خواهید شد که کتابها و مجلههای بسیاری در زمینه آموزش سرمایهگذاری در بورس یا ارز با استفاده از تحلیل تکنیکال وجود دارد. برخی از این کتابها در چند جلد و به صورت دورههای آموزشی به چاپ میرسند. ما در مقاله بهترین کتاب تحلیل تکنیکال لیستی از ۱۰ کتاب فارسی و انگلیسی در این زمینه را معرفی کرده ایم.
یادگیری با کمک سایت
راه بعد یادگیری با کمک وب سایتها است. سایتهایی همچون کلینیک سرمایه تحلیل تکنیکال را به طور کامل و بسیار دقیق آموزش میدهند. این آموزشها در قالب مقاله یا با استفاده از ویدیوهای آموزشی ارائه میشوند.
یادگیری با استفاده از دورههای آموزشی
آخرین راه یادگیری تحلیل تکنیکال با شرکت در دورههای آموزشی است. موسسات و وب سایتهای بسیاری در همه شهرها برای آموزش سرمایهگذاری با روش تحلیل تکنیکال وجود دارند. برخی از این دورهها به صورت حضوری و برخی به صورت مجازی هستند. همچنین گاهی این دورهها در قالب چندین DVD آموزشی عرضه میشوند.
[products _categories ids=”1673,1677″]
مزایای تحلیل تکنیکال چیست؟
پس از آشنایی با تحلیل تکنیکال نوبت به آگاهی از مزایای آن میرسد. هر روشی همیشه برخی مزایا و معایب دارد. یکی از مزایای مهم تحلیل تکنیکال دادههای آن است. برخلاف تحلیل فاندامنتال که باید اطلاعات بسیاری جمعآوری کنید، در تحلیل تکنیکال تنها با در دست داشتن نمودارها و اعداد به راحتی میتوانید به معامله بپردازید.
مهمتر از آن، تحلیل تکنیکال انعطافپذیر است و بر موقعیتهای متفاوتی انطباق میپذیرد. برای مثال شما میتوانید الگوهای به دست آمده از یک سهام را در بازههای زمانی متفاوت اعمال کنید. همچنین گاهی یک الگو بر سهامی دیگر منطبق میشود.
در تحلیل تکنیکال جدولها و نمودارها برای بازههای زمانی متفاوتی قابل بررسی هستند. این بازهها میتوانند از ساعتی تا ماهانه و سالانه و حتی سدهای متغیر باشند.
علاوه بر این موارد، ابزارهای بسیاری همواره در اختیار تحلیلگران تکنیکال قرار دارند و با استفاده از آنها سرعت تحلیل افزایش مییابد و دقت آن بالاتر میرود.
دادههای به دست آمده از تحلیل تکنیکال را میتوان در لحظه یا در هر زمان دیگری در آینده مورد استفاده قرار داد. این دادهها به راحتی با استفاده از نرمافزارها یا اپلیکیشنهای متنوع بدون پرداخت هزینه یا صرف وقت تنها در چند دقیقه به دست میآیند.
اما با وجود همه این مزیتها، تحلیل تکنیکال برخی معایب هم دارد.
تحلیل تکنیکال چه معایبی دارد؟
تحلیل تکنیکال همیشه به این خوبی پیش نمیرود و گاهی ضعفهایی با خود به همراه دارد.
دادههای به دست آمده از این روش همیشه مطابق میل افراد نیستند و به شدت بر نوع تحلیل فرد و دیدگاه وی وابسته هستند. به همین دلیل همیشه سهام مطابق میل و پیشگوییهای شما به پیش نمیرود و احتمال خطا وجود دارد.
این مسئله به ویژه زمانی بیشتر به چشم میخورد که بدانید ارزش هر سهام به شدت بر سرمایهگذاران آن وابسته است.
برای مثال با ورود ایلان ماسک به بیت کوین ارزش این ارز دیجیتال به شدت بالا رفت؛ اما پس از آنکه وی سرمایه خود را از بیت کوین خارج کرد به طور ناگهانی ریزش چشمگیری در ارزش این ارز صورت گرفت.
بنابراین سرمایهگذاران تا حد زیادی بر ارزش و روند یک سهام تاثیرگذار هستند.
از طرف دیگر تحلیلگران تکنیکال مطابق سابقه یک سهام در گذشته دست به خرید یا فروش آن میزنند. اما گاهی امکان دارد الگوی سهام پس از چندین سال به طور یکباره تغییر کند و پیشبینیهای تحلیلگر را با شکست مواجه کند.
گذشته از این موارد در تحلیل تکنیکال شاخصهای بسیاری وجود دارد. بررسی تمامی شاخصها یا انتخاب شاخص درست برای پیشبینی دقیقتر گاهی بسیار دشوار و زمانبر خواهد شد و احتمال خطا افزایش مییابد.
با وجود تمامی این مزایا و معایب طرفداران تحلیل تکنیکال بسیار بیشتر از طرفداران تحلیل بنیادی هستند. اگر با کاربردهای این مفهوم آشنا شوید، علت این محبوبیت را بهتر درک خواهید کرد.
با کاربردهای تحلیل تکنیکال آشنا شوید
تحلیل تکنیکال روشی است که نه تنها در بازار بورس و سرمایه، بلکه در مبادله ارز و همچنین ارز دیجیتال نیز کاربرد دارد. به طور کلی این روش برای هشدار، تایید یا پیشبینی در زمینه سرمایهگذاری به کار میرود.
- با استفاده از تحلیل تکنیکال نسبت به صعود یا سقوط بازار هوشیار میشوید و با کمک شاخصها و اعداد و ارقام هشدارهای متعددی را در این خصوص دریافت میکنید.
- از سوی دیگر گاهی افراد از این روش برای تایید و اطمینان از یک شکست یا ضعف کمک میگیرند.
- پیشبینی روند بازار و رشد یا ریزش سهام دیگر کاربرد تحلیل تکنیکال است که این نیز با استفاده از دادهها و بررسی شاخصها میسر میشود.
- علاوه بر این شما میتوانید تحلیلهای به دست آمده خود را بر بازههای زمانی یکسان تطبیق دهید.
با این وجود زمانی که تحلیل تکنیکال را در کنار تحلیل بنیادی به کار بگیرید، بیشترین نتیجه را به دست میآورید. چرا که تحلیل فاندامنتال هم میتواند گاهی به شما در خصوص سقوط یا صعود بازار هشدار دهد یا به پیشبینی دقیقتر روند بازار کمک کند.
اصول تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال بر سه اصل کلی استوار است. این سه اصل در تمامی بازارهای سرمایه نیز صادق هستند. اصول تحلیل تکنیکال عبارتند از:
اصل اول: همه چیز در قیمت لحاظ شده است
اولین اصلی که در ارتباط با تحلیل تکنیکال وجود دارد به اهمیت قیمت برمیگردد. به طور کلی هر اتفاقی که در روند یک سرمایه رخ دهد در قیمت آن مشخص است. اگر روند صعودی یا نزولی باشد قیمتها این روند را نمایان میسازند. اگر شرایط سیاسی یا اقتصادی تغییر کنند، این تغییرات بر قیمتها نیز منعکس میشوند.
اصل دوم: قیمتها بر اساس روندها تغییر میکنند
همیشه یک سهام دارای روندی به خصوص است. گاهی این روند افزایشی و گاهی کاهشی است. با توجه به روند و جهت حرکت آن قیمتها نیز تغییر میکنند، اما هرگز یک قیمت به طور ناگهان تغییر نمیکند و پیش از آن اخباری یا نشانههایی از این تغییر روند نمایان میشوند. با بررسی روند و قیمتها میتوانید امکان شکست یا تغییر جهت بازار را پیشبینی کنید.
اصل سوم: تاریخ تکرار میشود
اصل سوم بر الگوها اشاره دارد. همانطور که پیشتر گفتیم هر سهمی دارای الگویی به خصوص است که این الگوها به طور مداوم تکرار میشوند. تحلیلگر تکنیکال با بررسی نمودارها الگوهای هر سهام یا ارز را مییابد و مطابق آن رفتار آینده سهام را پیشبینی میکند.
نمودارها در تحلیل تکنیکال چند نوع هستند؟
در مبحث تحلیل تکنیکال یکی از موارد مهم انواع نمودارها هستند، چرا که نمودارها از مهمترین ابزارهای تحلیلگرها به شمار میروند. به طور کلی سه نوع نمودار خطی، میلهای و شمعی در تحلیل تکنیکال وجود دارند.
نمودار خطی
نمودارهای خطی پایهترین نمودارها به حساب میآیند. این نمودارها تنها یکی از بخشهای قیمتی (حداکثر، حداقل، شروع، پایان) را نشان میدهند و خطی ساده را ایجاد میکنند. درک این نمودارها بسیار ساده است و تصویری دقیق از بازار به شما نشان میدهند.
نمودار میلهای
نمودارهای میلهای به صورت میلههای عمودی هستند که هر میله از دو علامت در هر سمت میله تشکیل شده است. بالای میله حداکثر قیمت و پایین میله حداقل قیمت را نشان میدهند. علامتی که در سمت چپ میله قرار گرفته نشاندهنده قیمت شروع و علامت سمت راستی نشانگر قیمت پایانی است.
نمودار شمعی
نمودارهای شمعی نشان دهنده تغییرات قیمت سهام یا ارز در بازار هستند. هر شمع نشان دهنده یک واحد زمانی در هر بازه به شمار میرود. برای مثال اگر نمودار را در بازه زمانی ساعتی بررسی میکنید، هر شمع نشاندهنده یک ساعت است.
منظور از روند در تحلیل تکنیکال چیست؟
مورد مهم بعدی در خصوص تحلیل تکنیکال روند است. از ابتدای مقاله بارها این واژه را تکرار کردیم. اما منظور از روند چیست؟
به طور ساده حرکت قیمتها در یک جهت را روند مینامیم. این روند میتواند صعودی، نزولی یا خنثی باشد. برای تشخیص نوع روند از خط روند استفاده میکنیم. خط روند خطی است که در بالا یا پایین محورها برای نشان دادن جهت حرکت روند به کار میبریم. پیشنهاد می کنیم مقاله خط روند را مطالعه کنید.
صعودی
روندهای صعودی با نام روندهای گاوی نیز شناخته میشوند. در روندهای صعودی همانطور که از نام آن پیداست بازار به سمت مثبت و قیمتها رو به افزایش هستند. در این حالت جهت خط روند نیز رو به بالا میرود.
نزولی
گاهی پس از روند صعودی شاهد روندی نزولی هستیم. این روند اغلب پس از یک برگشت از روند صعودی رخ میدهد. روند نزولی یا روند خرسی به صورت کاهشی و منفی است. به این ترتیب خط روند جهت پایین را نمایش میدهد.
خنثی
سومین نوع روند خنثی یا یک سویه است و جهتی خنثی یا ثابت را نشان میدهد. این حالت معمولاً پس از پایان روندی صعودی یا نزولی رخ میدهد که در این حالت بازار اندکی ثابت میشود و قیمتها رو به افزایش یا کاهش نمیروند. با پایان روند خنثی، شاهد روندی صعودی یا نزولی هستیم.
الگوهای تحلیل تکنیکال به چند دسته تقسیم میشوند؟
الگوهای تحلیل تکنیکال تغییرات بین بالا و پایین بازار به شمار میرود. درواقع الگوها پیکر قابل تشخیص حرکت قیمتها هستند که با خط روند مشخص میشوند. به طور کلی به دو دسته الگوهای بازگشتی و الگوهای ادامهدهنده تقسیم میشوند. هر یک از این دو خود به چند دسته تقسیم میشوند.
مقاله مرتبط: الگوهای هارمونیگ چیست
الگوهای بازگشتی
زمانی که الگوی قیمت تغییری در جهت روند را نشان دهند، به آن الگو بازگشتی یا معکوس میگویند. الگوهای بازگشتی به چهار صورت هستند:
سروشانه سقف
الگوی بازگشتی سروشانه سقف حالتی است که خط روند صعودی دارای سه قله باشد به گونهای که قلههای کناری (شانه) در سطحی نزدیک به هم و قله وسطی (سر) بالاتر از دو قله دیگر باشد.
در این حالت ابتدا قیمت در شانه چپ به حداکثر و سقف خود میرسد و بلافاصله کاهش مییابد. سپس قیمت دوباره افزایش یافته و یک قله بالاتر (سر) را تشکیل میدهد. پس از آن بار دیگر قیمت نزول میکند و پس از مدتی برای بار بعد اندکی بالا میرود و سقفی دیگر تشکیل میدهد که از سقف سر پایینتر است و به سقف شانه چپ نزدیک است.
مقاله مرتبط: الگو سرو شانه در تحلیل تکنیکال
سروشانه کف
سروشانه کف برعکس سروشانه سقف است و در روند نزولی رخ میدهد. در این روند ابتدا قیمت کاهش مییابد و سپس اندکی افزایش و دوباره کاهش پیدا میکند و اولین شانه را شکل میدهد.
سپس روند به کاهش خود ادامه داده و از قیمت پیشین پایینتر میرود. در این حالت کمترین قیمت ممکن را داشته و سر را تشکیل میدهد و دوباره قیمت بالا خواهد رفت. اندکی پس از آن دوباره قیمت تا حدود شانه اول سقوط میکند، اما پایینتر نمیرود و دوباره به بالا میرود.
کف و سقف دوقلو
کف و سقف دوقلو یا به طور دقیقتر کف دوقلو و سقف دوقلو الگوهایی به شکل حروف W (کف) و M (سقف) در انگلیسی هستند.
سقف دوقلو یک بازگشت روند خرسی را نشان میدهد. یعنی روندی صعودی (گاوی) به روندی نزولی (خرسی) تغییر جهت میدهد.
کف دوقلو برعکس سقف دوقلو است و نشاندهنده تغییر جهت از خرسی به گاوی یا روند نزولی به صعودی است.
این الگوها اغلب در بازههای زمانی طولانیتر رخ میدهند و گاهی تشخیص آنها مشکل است. با شناسایی سقف دوقلو تحلیلگر از ضرر جلوگیری میکند و شناسایی کف دوقلو به سود بالا منجر میشود.
کف و سقف سه قلو
کف و سقف سه قلو یا کف سه قلو و سقف سه قلو کاربردی یکسان همچون کف و سقف دوقلو دارند. سه سقف متوالی یا سقف سه قلو پس از روندی رو به بالا رخ میدهد و نمایانگر تغییر روند صعودی به نزولی است. این روند در تمامی بازههای زمانی امکان رخداد دارد.
کف سه قلو برعکس سقف سه قلو است. کف سه قلو یا سه کف متوالی نشاندهنده تغییر روند نزولی به صعودی است.
الگوهای ادامه دهنده
الگوهای ادامهدهنده همانطور که از نامشان پیداست، در یک جهت هستند یعنی قیمتها پس از یک وقفه دوباره در جهت خود به حرکت ادامه میدهند.
مثلث
مثلث الگویی است که با استفاده از دو خط همگرا نشان داده میشود. به زبان سادهتر دو خط روند شکلی شبیه به دو ضلع از یک مثلث متقارن را روی نمودار ایجاد میکنند. این دو خط همگرا چند قله و کف قیمت متوالی را به یکدیگر متصل میکنند.
این الگو در سه حالت ایجاد میشود:
- مثلث متقارن حالتی است که دو ضلع با شیب تقریباً یکسانی حرکت میکنند؛
- مثلث افزایشی به نوعی است که خط روند بالایی (بر سقف قیمتها) در حالتی تقریباً ثابت به صورت افقی قرار میگیرد و خط روند پایینی (بر کف قیمتها) رو به افزایش میرود و شیبی صعودی دارد.
- مثلث کاهشی حالت برعکس مثلث افزایشی است. در این حالت خط روند زیرین در حالتی افقی قرار میگیرد و خط روند بالایی به سمت پایین حرکت میکند و شیبی نزولی را به وجود میآورد.
پرچم
الگوی پرچم زمانی به وقوع میپیوندد که بازار برای مدتی پرقدرت به پیش برود و سپس در یک بازه زمانی کوتاه اندکی معکوس شود و دوباره پرقدرت به روند پیشین خود ادامه دهد.
این الگو در خط روندهای شارپ به صورت صعودی یا نزولی ایجاد میشود. برای مثال یک سهام به مدت یک ماه با شیب تند رو به صعود میرود. پس از آن چند روز به حالت نیمه سکون و اندکی نزولی ادامه میدهد و با پایان یافتن چند روز دوباره با شیب تند به صعود خود ادامه میدهد.
مقاله مرتبط: الگوی چکش در تحلیل تکنیکال
منظور از اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال چیست؟
اندیکاتور چیست: منظور از اندیکاتور سیگنالهایی بر پایه محاسبات ریاضی یا الگوهای است که از حجم و قیمت ایجاد میشوند. تحلیلگرهای تکنیکال از این سیگنالها برای پیشبینی قیمتهای بازار استفاده میکنند.
این اندیکاتورها چندین نوع هستند که در ادامه به برخی از آنها به طور خلاصه میپردازیم.
استوکاستیک
استوکاستیک یا نوسانهای تصادفی همانطور که از نامش پیداست در بازارهای نوسانی وجود دارد. این مفهوم قیمت پایانی را با قیمتهای تقریباً یکسان طی بازه زمانی مشخصی مقایسه میکند. این سیگنال به شما در یافتن زمان مناسب خرید و فروش کمک میکند.
RSI
شاخص قدرت نسبی یا RSI یکی از اندیکاتورها ادامهدار است. این سیگنالها بازارهای صعودی و نزولی را نشان میدهند.
ADX
شاخص میانگین حرکت جهتدار یا ADX یکی از اندیکاتورهای روندی است که نشان میدهد چه زمانی روند بازار قدرتمند و چه زمانی ضعیف است. به طور کلی زمانی که روند بازار قدرتمند باشد، احتمال خطر کمتر و سود بیشتر است.
MACD
مکدی یا میانگین متحرک همگرایی-واگرایی سیگنالی است که ارتباط بین دو میانگین متحرک را نشان میدهد. مکدی به معاملهگرها نشان میدهد که آیا روند صعودی یا نزولی بازار قدرتمند است یا ضعیف.
میانگین متحرک
میانگین متحرک یا MA به طور مداوم میانگینی از قیمتها را به شما نشان میدهد. این میانگین با توجه به انتخاب معاملهگر یا تریدر در بازه زمانی مشخصی صورت میگیرد. مهمترین استفاده میانگین متحرک تشخیص جهت روند و شناسایی سطوح مقاومت و حمایت است.
باند بولینگر
باند بولینگر از سه خط انحنایی تشکیل میشود. دو خط بالایی و پایینی تغییر مسیرهای استاندارد هستند و خط میانی میانگین متحرک در بازه زمانی ۲۰ روزه است. با این اندیکاتور زمان ورود و خروج به بازار و قدرت بازار را متوجه میشوید.
ART
میانگین محدوده واقعی یا ART اندیکاتوری است که با تجزیه و تحلیل میانگین قیمت طی بازه زمانی خاص، نوسانات بازار را اندازهگیری میکند. این میانگین اغلب در بازههای زمانی ۱۴ روزه به دست میآید.
واگرایی به چه معناست؟
زمانی که قیمت یک سهام در خلاف جهت اندیکاتورها حرکت کند به آن واگرایی میگوید. این حرکت گاهی بر خلاف دیگر دادهها است.
واگراییها به نوعی به تریدرها هشدار میدهد که بازار ضعیف است یا در حال آماده شدن برای معکوس گشتن است.
واگرایی گاهی مثبت و گاهی منفی است. واگرایی مثبت میتواند نشاندهنده افزایش ارزش سهام و روندی صعودی باشد. حال آنکه واگرایی منفی نشان از روندی خرسی یا نزولی در آیندهای نزدیک دارد.
گاهی واگرایی مدتی طولانی دوام میآورد بدون آنکه تغییری در جهت مسیر روند بازار مشاهده شود.
واگرایی معمولی
واگرایی معمولی یا Regular Divergent همان تعریف اصلی واگرایی را شامل میشود و روند مطابق تعریف اصلی و در خلاف جهت برای تغییر جهت بازار به پیش میرود. به همین دلیل به نوعی به تریدر هشدار میدهد که روند بازار رو به اتمام است.
RD+
واگرایی معمولی مثبت یا RD+ یک واگرایی گاوی و مثبت است. در این حالت حاکی از آن است که خریداران در حال ظهور هستند و به زودی شاهد روند صعودی خواهیم بود.
RD-
واگرایی معمولی منفی یا RD- یک واگرایی خرسی و منفی است. در این حالت معاملهگرها اقدام به برداشت سود و فروش سهامهای خود میکنند و فرصت خوبی برای خرید نیست.
واگرایی مخفی
واگرایی مخفی یا Hidden Divergent نشانی از ادامه روند بازار است. به این معنا که بازار همچنان قدرتمند است و به روند خود ادامه میدهد. واگرایی مخفی نیز در دو حالت مثبت و منفی اتفاق میافتد.
HD+
واگرایی مخفی مثبت حین اصطلاح در روندی بالایی رخ میدهد. در این حالت واگرایی مثبت مخفی نشان میدهد که بازار همچنان قدرت دارد و به روند گاوی یا صعودی خود ادامه میدهد و امکان خرید وجود دارد.
HD-
واگرایی مخفی منفی خلاف مثبت است و در روندهایی پایینی یا منفی اتفاق میافتد. در این حالت خرید اصلاً توصیه نمیشود، چراکه روند نزولی یا خرسی همچنان قدرتمند ادامه دارد.
مفهوم اشباع خرید یا فروش در تحلیل تکنیکال چیست؟
زمانی که قیمت بازار بیش از حد بالا برود و معاملهگرها سهامها را بالاتر از ارزش آنها خریداری کنند، بازار به حالت اشباع خرید میرسد به این معنا که در آیندهای نزدیک قیمتها برای ایجاد تعادل کاهش مییابند و به روال اصلی برمیگردند.
در حالت اشباع فروش بازار سهام خود را زیر قیمت اصلی آنها به فروش میرساند. در این حالت باعث ایجاد فضایی منفی شده و معاملهگرها بیش از آنکه سهامی را خریداری کنند، آن را میفروشند.
با مفاهیم حمایت و مقاومت آشنا شوید
حمایت زمانی رخ میدهد که یک روند نزولی به دلیل تقاضای بالا متوقف شود یا معکوس بشود.
مقاومت زمانی است که روند صعودی به دلیل عرضه بسیار احتمال توقف یا تغییر جهت را به وجود میآورد.
بنابراین معاملهگرها با کمک سطوح حمایت و مقاومت نقاط قیمتی با احتمال تغییر روند را پیشبینی میکنند.
سطوح حمایت و مقاومت با استفاده از خط روند و میانگین متحرک به دست میآیند.
کلام پایانی
در این مقاله با هم نگاهی مختصر بر تحلیل تکنیکال و موارد مهم و اصلی در رابطه با آن پرداختیم. آشنایی با مفاهیم تحلیل تکنیکال گام نخست است. حال که میدانید تحلیل تکنیکال چیست یادگیری کامل مفاهیم مربوط به آن مرحله بعدی پیشرفت شما در بازار سرمایه خواهد بود. یادگیری این موارد پیچیده به تنهایی بسیار مشکل است، اما کلینیک سرمایه به شما در این راه برای یادگیری آسان کمک میکند.
سوالات متداول
آیا تحلیل تکنیکال جواب میدهد؟
برخی بر این باور هستند که تحلیل تکنیکال به تنهایی جوابگو نیست و برای سرمایهگذاری موفق روشها و ابزارهای بسیاری نیاز است. اما بعضی از افراد باور دارند که تحلیل تکنیکال پایه و اساس مبادلات و ورود به بازار سرمایه است.
بنابراین به طور قطع تحلیل تکنیکال تنها بخشی از موفقیت شماست. به علاوه تحلیل تکنیکال تماماً بر پایه حدس و گمان با توجه به آمار و ارقام و نمودارهاست. بنابراین همیشه ریسک ضرر یا احتمال سود بسیار وجود دارد.
چند نوع تحلیل تکنیکال داریم؟
به طور کلی تحلیل تکنیکال به دو صورت است؛ تحلیل نمودارها و تحلیل اندیکاتورها. در تحلیل نمودارها تحلیلگر از نمودارها با توجه به برداشت خود استفاده میکند. در تحلیل اندیکاتور از سیگنالها استفاده میکند.
کدام تحلیل تکنیکال بهتر است؟
تحلیل نمودارها و تحلیل اندیکاتورها هر دو بهخوبی عمل میکند. اما به طور قطع استفاده از هر دو میتواند نتایج مطمئنتر، دقیقتر و ایمنتری را به شما بدهد.
آیا با تحلیل تکنیکال میتوان قیمت را پیشبینی کرد؟
با استفاده از تحلیل تکنیکال میتوان حرکت قیمتها یا به عبارتی جهت حرکت (صعودی، نزولی، خنثی) را برای بازههای کوتاه مدت پیشبینی کرد. اما امکان پیشبینی در بازههای بلند مدت برای سرمایهگذاری با کمک تحلیل بنیادی یا فاندامنتال دقیقتر خواهد بود.
آیا تنها استفاده از تحلیل تکنیکال کافی است؟
استفاده از تحلیل تکنیکال به تنهایی همیشه کافی نیست. بهتر است که تحلیل تکنیکال و فاندامنتال را در کنار هم به کار بگیرید. به این صورت سرمایهگذاری موفقتری خواهید داشت، ریسک ضرر کمتر و احتمال سودهای بالا افزایش مییابد.
برای آموزش تحلیل تکنیکال از چه منابعی استفاده کنیم؟
آموزش تحلیل تکنیکال با کمک منابع بسیاری صورت میگیرد و شما میتوانید بهسادگی بهترین کتابهای تحلیل تکنیکال را تهیه کنید یا از بهترین نرمافزارهای تحلیل تکنیکال کمک بگیرید. همچنین یادگیری از طریق اینترنت، ویدیوهای آموزشی، وب سایتهای متنوع و دورههای آموزش تحلیل تکنیکال نیز امکانپذیر است.
- نام صرافی تخفیف کارمزد vps یا vpn لینک ثبت نام
-
توبیتدارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد
-
بینگ ایکسدارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد
-
کوینکسدارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد
-
آبانتتردارد نیاز ندارد ثبت نام با تخفیف کارمزد