شاخص داوجونز چیست؟ بررسی کاربرد و نماد داوجونز در تریدینگ ویو

آموزش تحلیل آموزش فارکس

شاخص‌های سهام در بازارهای مالی برای رصد وضعیت بازار و همچنین کاهش ریسک سرمایه‌گذاری معامله‌گران نقش بسزایی دارند. هرچه اهمیت یک شاخص بیشتر باشد، دو نقش کلیدی یادشده را بهتر ایفا می‌کند. بدون تردید، یکی از معروف‌ترین و مهم‌ترین شاخص‌های سهام بورس آمریکا (نیویورک) شاخص داوجونز (Dow Jones) است. بسیاری از تریدرهای حرفه‌ای بازار فارکس، تجربه معامله کردن این نماد مهم را دارند. اگر کنجکاوید که بدانید شاخص داوجونز چیست و چگونه می‌توان روی آن معامله کرد، این مطلب را تا پایان دنبال کنید.

شاخص داو جونز چیست؟ (Dow Jones)

شاخص داوجونز (Dow Jones) یا شاخص میانگین صنعتی داوجونز (Dow Jones Industrial Average) از قدیمی‌ترین شاخص‌های سهام بورس آمریکاست. این شاخص در بروکرهای فارکس معمولاً با نماد معاملاتی DJI و DJIA قابل معامله است. ناگفته نماند که گاهی این شاخص با نمادهایی مانند US30 و DOWUSD نیز در فهرست معاملات بروکر فارکس قرار می‌گیرد. داوجونز عملکرد سهام سی شرکت بزرگ را، که در بورس اوراق بهادار آمریکا معامله می‌شوند، اندازه‌گیری می‌کند.

بسیاری از تریدرها و تحلیلگران باتجربه بازار فارکس، شاخص داوجونز را نمونه کوچک مقیاس از شاخص S&P 500 می‌دانند. شاخص داو جونز تاحدی می‌تواند وضعیت کلی اقتصاد آمریکا را نیز نشان دهد. سرمایه‌گذاران با استفاده از این شاخص می‌توانند در کمترین زمان، وضعیت کلی بازار سرمایه آمریکا را ارزیابی کنند.

بنیان‌گذار شاخص داوجونز کیست؟

داوجونز، دومین شاخص سهام قدیمی در بورس آمریکا، بعد از شاخص میانگین حمل‌ونقل داوجونز است. چارلز داو، روزنامه‌نگار و بنیان‌گذار وال استریت ژورنال، شاخص میانگین حمل‌ونقل داوجونز را در ۱۶ فوریه ۱۸۸۵ میلادی پایه‌گذاری کرد. این شاخص، که با نام شاخص حمل‌ونقل داوجونز یا DJT نیز شناخته می‌شود، قدیمی‌ترین شاخص بازار بورس در جهان است.

هدف از ایجاد این شاخص، ارائه معیاری برای سنجش عملکرد شرکت‌های فعال در صنعت حمل‌ونقل، مانند راه‌آهن، کشتی‌رانی، و خطوط هوایی بود. در ابتدا، این شاخص شامل یازده شرکت بود، اما با گذشت زمان، تعداد شرکت‌های حاضر در آن به بیست شرکت افزایش یافت.

بعد از شاخص میانگین حمل‌ونقل داوجونز، نوبت به شاخص میانگین صنعتی داوجونز رسید که دامنه شرکت‌های بیشتری را در حوزه‌های مختلف در بر می‌گرفت. داو جونز و شریک تجاری او، ادوارد جونز، شاخص Dow Jones را در ۲۶ می ۱۸۹۶ ایجاد کردند. هدف آن‌ها از ایجاد این شاخص، ارائه معیاری برای سنجش عملکرد بازار بورس نیویورک بود.

در ابتدا، این شاخص شامل دوازده شرکت بود که در زمینه‌های مختلف مانند راه‌آهن، پنبه، گاز، شکر، تنباکو، و نفت فعالیت می‌کردند. با گذشت زمان، تعداد شرکت‌های حاضر در این شاخص به سی شرکت افزایش یافت و امروزه، این شاخص از مهم‌ترین شاخص‌های بازار سرمایه در جهان شناخته می‌شود.

نحوه محاسبه شاخص داو جونز

بسیاری از شاخص‌های سهام از محاسبه میانگین ارزش بازار سهام زیرمجموعه خود به‌دست می‌آیند، اما داستان برای نماد شاخص داوجونز در فارکس فرق می‌کند. فرمول محاسبه شاخص داوجونز به‌صورت میانگین قیمت وزنی تعریف شده است؛ یعنی سهامی که بزرگ‌ترند و با قیمت بیشتری معامله می‌شوند، نسبت به بقیه سهام، وزن بیشتری در بازار دارند و تأثیر بیشتری در این شاخص می‌گذارند.

شاخص داو جونز = (Σ (قیمت سهم * تعداد سهام)) / Dow Divisor

Dow Divisor یک ضریب عددی است که شرکت صادرکننده این شاخص اعمال می‌کند. در فوریه سال ۲۰۲۴، این ضریب برابر ۰/۱۵۳ بود. هدف از به‌کارگیری این ضریب، کاهش اثر نوسانی قیمت هر سهم در شاخص داوجونز است. این شاخص به‌طور مداوم بازنگری می‌شود.

شاخص داوجونز را کمیته‌ای از متخصصان در S&P Dow Jones Indices، که زیرمجموعه‌ای از S&P Global است، مدیریت می‌کنند. جالب است بدانید که نماد S&P 500 را هم همین کمیته مدیریت می‌کند. این کمیته سه وظیفه اصلی بر عهده دارد:

  • انتخاب سی شرکت حاضر در شاخص؛
  • محاسبه و به‌روزرسانی دائمی Dow Divisor؛
  • نظارت بر عملکرد شاخص داوجونز.

کدام سهام در شاخص داوجونز قرار دارند؟

شاخص داوجونز از سهام سی شرکت صنعتی بزرگ در بازار بورس آمریکا تشکیل شده است که این شرکت‌ها شامل بخش‌های مختلفی ازجمله نفت و گاز، مخابرات، خدمات عمومی، کالاهای مصرفی، سرمایه‌گذاری، و غیره هستند که با توجه به ارزش بازار هر سهم، می‌توانند در شاخص داوجونز قرار بگیرند یا حذف شوند که این موضوع سبب تغییر یافتن نمادهای تأثیرگذار در این شاخص می‌شود.

نکته مهم این است که سهام موجود در شاخص داوجونز ثابت نیستند و دائماً بازنگری می‌شوند. چهار عامل بیشترین نقش را در انتخاب سهام شاخص داوجونز دارند:

  • اندازه یا مارکت کپ شرکت؛
  • نقدشوندگی سهام در بازار بورس؛
  • عملکرد مالی شرکت؛
  • میزان تأثیرگذاری در صنعت؛

بر اساس آخرین تغییرات در شاخص داوجونز در ۲۶ فوریه ۲۰۲۴، نمادهای معاملاتی حاضر در این شاخص به‌شرح زیرند:

نام شرکت نماد معاملاتی صنعت شاخص وزنی (درصد)
۳ M MMM گروه تولیدی ۱/۵۴
American Express AXP خدمات مالی ۳/۶۴
Amgen AMGN دارویی ۴/۸۰
Amazon AMZN خرده‌فروشی ۲/۹۳
Apple AAPL فناوری اطلاعات ۳/۰۴
Boeing BA هوافضا ۳/۳۶
Caterpillar CAT معدن و استخراج ۵/۴۵
Chevron CVX صنعت نفت و پتروشیمی ۲/۵۹
Cisco CSCO فناوری اطلاعات ۰/۸۱
Coca-Cola KO صنایع غذایی ۱/۰۲
Disney DIS تفریح و سرگرمی ۱/۸۱
Dow DOW صنایع شیمیایی ۰/۹۴
Goldman Sachs GS خدمات مالی ۶/۵۴
Home Depot HD خدماتی ۶/۲۳
Honeywell HON گروه تولیدی ۳/۳۴
IBM IBM فناوری اطلاعات ۳/۰۹
Intel INTC صنعت نیمه هادی‌ها ۰/۷۲
Johnson & Johnson JNJ دارویی ۲/۷۰
JPMorgan Chase JPM خدمات مالی ۳/۰۷
McDonald’s MCD صنایع غذایی ۴/۹۸
Merck MRK دارویی ۲/۱۶
Microsoft MSFT فناوری اطلاعات ۶/۸۳
Nike NKE پوشاک ۱/۷۵
Procter & Gamble PG لجستیک ۲/۶۹
Salesforce CRM فناوری اطلاعات ۵/۰۴
Travelers TRV بیمه ۳/۶۹
UnitedHealth Group UNH بهداشت و درمان ۸/۸۱
Verizon VZ مخابرات ۰/۶۷
Visa V خدمات مالی ۴/۷۶
Walmart WMT خرده‌فروشی ۱/۰۰

کاربردهای شاخص داوجونز چیست؟

در ادامه، باید بررسی شود که کاربردهای شاخص داوجونز چیست و سرمایه‌گذار چگونه می‌تواند از این شاخص برای مدیریت سبد سهام خود بهره‌برداری کند. به‌طور کلی، چهار مورد از اصلی‌ترین کاربردهای این شاخص که برای هر سرمایه‌گذاری در این بازار هدایت‌کننده است، عبارت‌اند از:

رصد کلی بازار

سبدی از اصلی‌ترین و بزرگ‌ترین شرکت‌های فعال در بازار بورس آمریکا در این شاخص گرد هم آورده شده است. به همین منظور، می‌توان با خیال راحت از آن برای رصدکردن وضعیت کلی بازار استفاده کرد و به‌تصویر درستی از آنچه در بازار در حال رخ دادن است، دست پیدا کرد.

کاهش ریسک سرمایه‌گذاری

این امکان وجود دارد که یک سرمایه‌گذار به‌طور مستقیم برای خرید شاخص داوجونز اقدام کند. به این ترتیب، ریسک سرمایه‌گذاری به‌طور قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند. این امکان وجود دارد که یک سهم در پی انتشار خبر خاصی، نوسانات زیادی پیدا کند، اما کنار هم قرار گرفتن سی سهم بزرگ و معتبر بازار سرمایه آمریکا، احتمال وقوع چنین رخدادی را تا حد زیادی کاهش می‌دهد.

ارزیابی عملکرد شخصی سهام‌دار

یک سرمایه‌گذار به کمک شاخص داوجونز، می‌تواند به ارزیابی درستی از وضعیت مدیریت سبد خود دست پیدا کند. می‌توان وضعیت سود و زیان یک سبد از سهام را با شاخص داوجونز مقایسه کرد. اگر در یک بازه زمانی معین، سود حاصل از سبد سهام یک سرمایه‌گذار بالاتر از شاخص داوجونز باشد، می‌توان چنین برداشت کرد که عملکرد موفقی در بازار داشته است.

اهمیت شاخص داوجونز در بازار فارکس

شاخص داوجونز، که از مهم‌ترین شاخص‌های بازار سرمایه در جهان است، در بازار فارکس نیز تأثیر قابل‌ توجهی دارد. سرمایه‌گذاران از شاخص داوجونز برای پیش‌بینی روند کلی بازار سهام و تصمیم‌گیری درباره سرمایه‌گذاری خود در این بازار استفاده می‌کنند.

نکته مهم دیگر این است که شاخص داوجونز مانند دماسنج عمل می‌کند و سرمایه‌گذاران از این شاخص برای ارزیابی وضعیت اقتصادی ایالات متحده استفاده می‌کنند. اگر شاخص داوجونز کاهش یابد، ممکن است نشان‌دهنده ضعف اقتصادی باشد؛ موضوعی که می‌تواند به تضعیف دلار در برابر ارزهای فیات دیگر منجر شود.

تغییرات در بازار سهام همواره می‌تواند در تقاضا برای جفت ارزهای فارکس تأثیرگذار باشد. مثلاً اگر شاخص داوجونز افزایش یابد، می‌تواند تقاضا برای دلار آمریکا را نیز افزایش دهد. همچنین معامله‌گران برای تحلیل تکنیکال و پیش‌بینی روند حرکت ارزهای مختلف، از شاخص داوجونز استفاده می‌کنند.

منظور از خرید و فروش شاخص داوجونز چیست؟

درباره خرید و فروش شاخص داوجونز، نکته مهمی وجود دارد. عده‌ای تصور می‌کنند که با خرید شاخص داوجونز، مالکیت سبدی از سهام سی شرکت موجود در این نماد را در اختیار می‌گیرند. درحالی‌که به‌هیچ‌وجه این‌گونه نیست.

این شاخص صرفاً میانگین وزنی قیمت سی سهم یاد شده را نمایندگی می‌کند. بنابراین، با خرید و فروش آن، هیچ‌گونه نقل و انتقال مالکیت سهام شرکت‌ها صورت نمی‌گیرد. صرفاً از محل نوسان قیمت شاخص داوجونز می‌توانید به سود دست پیدا کنید.

آیا ایرانی‌ها می‌توانند در داوجونز سرمایه‌گذاری کنند؟

بله، شما به‌عنوان ایرانی، می‌توانید در داوجونز معامله و سرمایه‌گذاری کنید، اما دقت کنید که شاخص‌ها ممکن است تحت‌تأثیر اخبار و شرایط اقتصادی، حرکاتی خارج از تحلیل تکنیکال داشته باشند و این موضوع موجب افزایش ریسک سرمایه‌گذاری شما شود.

برای خرید و فروش نماد داوجونز، می‌توانید به‌سراغ بروکرهای فارکس بروید. از معروف‌ترین بروکرهای فارکس که با ایرانی‌ها کار می‌کنند و نماد داوجونز در فهرست معاملات آن‌ها قرار دارد، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

عوامل مؤثر در شاخص داوجونز

شاخص داوجونز، از مهم‌ترین شاخص‌های بازار سرمایه در جهان، تحت‌تأثیر عوامل مختلفی قرار می‌گیرد. برخی از مهم‌ترین عوامل مؤثر در شاخص داوجونز عبارت‌اند از:

  • رشد سودآوری و افزایش قیمت سهام شرکت‌ها می‌تواند شاخص داوجونز را افزایش دهد (و برعکس)؛
  • رشد اقتصادی می‌تواند تقاضا برای سهام را افزایش دهد و شاخص داوجونز را افزایش دهد (و برعکس)؛
  • افزایش نرخ بهره فدرال رزرو می‌تواند سرمایه‌گذاری در سهام را کاهش دهد و شاخص داوجونز را افت دهد (و برعکس)؛
  • رویدادها و تصمیمات سیاسی می‌توانند تأثیر زیادی در بازار سرمایه و شاخص داوجونز داشته باشند؛
  • جنگ‌ها، بحران‌های اقتصادی، و فاجعه‌های طبیعی می‌توانند تأثیر قابل توجهی در شاخص داوجونز داشته باشند؛
  • احساسات سرمایه‌گذاران مانند ترس و طمع، می‌تواند تأثیر کوتاه‌مدتی در شاخص داوجونز داشته باشد.

نماد داوجونز در تریدینگ ویو

برای مشاهده شاخص داوجونز، می‌توانید از سایت بسیار معروف تریدینگ ویو استفاده کنید. در ادامه، مراحل مشاهده نمودار شاخص داوجونز را آموزش می‌دهیم.

ابتدا، به سایت تریدینگ ویو، به آدرس Tradingview.com وارد شوید. برای مشاهده نماد داوجونز در سایت تریدینگ ویو، در بخش جست‌وجوی سایت، DJI را تایپ کنید. در مقابل اولین گزینه، یعنی Dow Jones Industrial Average، گزینه Launch Chart را انتخاب کنید.

به‌ این ترتیب، نمودار داوجونز مطابق تصویر زیر به‌ نمایش درمی‌آید. در این صفحه، با استفاده از ابزارهای تحلیل تکنیکال که به‌صورت رایگان در اختیار شما قرار می‌گیرند، می‌توانید نمودار شاخص داوجونز را تحلیل و بررسی کنید.

بهترین ساعت معامله شاخص داوجونز به وقت ایران

همان‌طور که می‌دانید، ساعات کار بازار فارکس به‌صورت ۲۴ساعته است. این بازار در روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل است. سؤال اساسی این است که چه زمانی را برای معامله شاخص داوجونز انتخاب کنیم؟ با توجه به اینکه شاخص داوجونز مربوط به سهام شرکت‌های آمریکایی است، صرفاً در زمان فعالیت بورس آمریکا باز است.

تجربه نشان می‌دهد که بیشترین حجم معاملات این نماد را در بروکرها، در بازه زمانی بین ۱۶:۳۰ تا ۱۸:۳۰ در هر روز شاهد هستیم. شما هم بهتر است خرید و فروش نماد داوجونز را در همین بازه زمانی انجام دهید.

کلام پایانی

در این مطلب، بررسی کردیم که شاخص داوجونز چیست و چه کاربردهایی دارد. شاخص داوجونز در درازمدت همیشه روند مثبتی داشته و سرمایه‌گذاری در این شاخص همیشه جذاب بوده است. امیدواریم این مقاله برای شما مفیده بوده باشد. درصورتی‌که سؤالی در این باره دارید، حتماً در قسمت نظرات آن را مطرح کنید.

سوالات متداول

1

نماد داوجونز در بازارهای مالی چیست؟

شاخص داوجونز با نمادهای معاملاتی DJI ،DJIA ،US30، و DOWUSD در بروکرهای مختلف فهرست می‌شود. 

2

بهترین ساعت برای معامله شاخص داوجونز چه زمانی است؟

بازه زمانی بین ساعت 16:30 تا 18:30 به وقت ایران، بهترین زمان معامله شاخص داوجونز است. 

امتیاز شما به این محتوا

4 / 5. 28

میانگین امتیازات: 4/5
تعداد امتیاز: 28
در بهترین صرافی های ارزدیجیتال با تخفیف کارمزد ثبت نام کنید.
دیدگاه خود را به اشتراک گذارید
حتما نظرت رو برای ما و دیگران بنویس
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • محمود بابای خراسانی

    سلام
    بهترین ساعت به وقت ایران برای معامله داوجونز چه از چند تا چند هست؟
    و اخبار مأثر در روند داو جونز چه خبر هایی هستن؟
    ممنون

    ۱۴۰۱/۰۷/۲۷ پاسخ
    • لوگو کامنت کلینیک سرمایه

      سلام محمود عزیز
      اکثر معامله گران بهترین ساعت معامله رو از ساعت ۱۶:۳۰ تا ۱۸:۳۰ به وقت ایران به دلیل افزایش حجم معاملات اعلام می کنند.
      همچنین اخبار مربوط به مارکت امریکا در روند داوجونز تاثیر گذار هستند. برای مشاهده این اخبار سایت های خارجی خبری با دسته بندی U.S Market این اخبار رو پوشش می دهند.

      ۱۴۰۱/۰۸/۰۱ پاسخ
  • محمد

    سلام ممنون از مطلب خوبتون
    یه سوال دارم میخواستم ببینم در بازار فارکس وقتی ما روی نماد داوجونز معامله می‌کنیم، برای مثال وقتی روی قیمتی buy میگیریم دقیقاً در حال خریدن چه چیزی هستیم؟؟
    خیلی ممنون میشم راهنمایی کنید، مدت هاست این سوال ذهنم رو درگیر کرده

    ۱۴۰۰/۰۸/۱۴ پاسخ
    • منصور جهانشیری

      سللم! خدمت شما عرص کنم که این‌ سوال من هم بود که در بررسی ها اینطور متوجه شدم که در حقیقت شما یک سبد از مجموع ۳۰ سهام شرکت های برتر آمریکا رو خریداری میکنید. اگر این موضوع درست باشه ممنون میشم به اطلاع من هم برسونید

      ۱۴۰۱/۰۴/۲۰ پاسخ
  • حمید رضا

    سلام علت این همه گپ در شاخص داوجونز چیه؟تقریبا هر روز گپ داریم

    ۱۴۰۰/۰۶/۲۷ پاسخ
    • لوگو کامنت کلینیک سرمایه

      سلام وقت بخیر
      همونطور که در مقاله مطرح شد شاخص داوجونز عملکرد چندین سهام بزرگ هستش و اخبار فاندامنتالی که برای این سهام منتشر میشه و باعث افزایش یا کاهش قیمت میشه در نهایت بصورت میانگین تاثیر خودش رو روی این شاخص هم میزاره.

      ۱۴۰۰/۰۶/۲۹ پاسخ
      • منصور جهانشیری

        سلام وقت بخیر! ممنون از مطلب شما، سوالی که دارم اینه که شاخص داوجونز مثل شاخص بورس ما نیست که فقط بیانگر وضعیت کلی بازار باشد بلکه می‌توان این شاخص رو خرید و فروش کرد؟ و وقتی ما این شاخص رو می‌خریم یعنی یک سبد دارایی می‌خریم از سهام ۳۰ شرکت، درسته؟
        ممنون میشم راهنمایی کنید!

        ۱۴۰۱/۰۴/۱۹ پاسخ
        • لوگو کامنت کلینیک سرمایه

          سلام منصوز عزیز
          بله، همونطور که خودتون اشاره کردید این شاخص قابلیت خرید و فروش داره و میتونیم داخل بروکر هایی که از این شاخص پشتیبانی میکنن این شاخص رو معامله کنیم.
          شما یک سبد دارایی از اون شرکت رو نمیخرید بلکه دارید رو میانگینی از ارزش های اون ۳۰ شرکت معامله می کنید و در صورتی که ۱ سهم با خبر بدی روبرو بشه تاثیر زیادی رو عملکرد مابقی شرکت ها نخواهد داشت.

          ۱۴۰۱/۰۴/۲۰ پاسخ
    • حسین

      سلام خسته نباشید چرا داو جونز در تریدنگ ویو اکثر اوقات بستس بازارش

      ۱۴۰۱/۰۸/۳۰ پاسخ
      • لوگو کامنت کلینیک سرمایه

        سلام حسین عزیز
        داو جونز یکی از شاخص های بورسی محسوب میشه و در زمان های خاصی باز و قابل معامله است.

        ۱۴۰۱/۰۹/۰۲ پاسخ
      • حسین

        بله ولی داوجونز چرا در متاتریدر بازارش همیشه بازه بجز شنبه یکشنبه های و در تریدینگ ویو اکثرا بسته

        ۱۴۰۱/۰۹/۰۲ پاسخ
  • وکیلی

    عالی بود ممنون از شما

    ۱۳۹۹/۱۱/۰۴ پاسخ
    • لوگو کامنت کلینیک سرمایه

      سلام
      از اینکه این مطلب را مطالعه کردید سپاسگزاریم و خوشحالیم که این مطلب برای شما مفید بوده.

      ۱۳۹۹/۱۱/۰۴ پاسخ
منو
جستجو
ورود/ ثبت نام
ارسال مجدد
درخواست مشاوره